Pilootstudie: Evaluatie van de (resterende) arbeidscapaciteiten na kanker & communicatie Studie ontwikkeld en gecoördineerd door het Kankercentrum van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Prof. dr. Harry Martens voorzitter Raad Hoger Onderwijs
Advertisements

BELANG VAN HET MULTIDISCIPLINAIR WERKEN
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
Besluitvorming in OCMW
Medico-legale status van richtlijnen
Bedrijfsgezondheidszorg in Suriname, de huidige situatie
Werkhervatting bij/na borstca?
KWALITEITSZORG IN INTERNATEN 1 september A.KWALITEIT Wat is kwaliteit in internaten ? Internaten moeten zelf instaan voor de vormgeving van een.
Presenetatie Landelijke Studiedag Multiproblemgezinnen 30 mei 2013 Ellen Loykens Molendrift
Samenwerking Provincie en VERA DSH en de Sociale Kaart DSH en de Sociale Kaart Samenwerking tussen de provincie en VERA.
Omgaan met kinderen en gezinnen 22 november 2013.
Is er nog hoop voor geïnterneerden?
Toelating tot Geneeskunde in Nijmegen
Het Zorgprogramma voor de geriatrische patiënt
Registratie van achtergrondfactoren bij patiënten in de huisartsenpraktijk: welke zijn volgens huisartsen belangrijk om te registreren? Een Delphi studie.
Inleiding onderzoek Hoorcollege 2 Theorie en literatuur.
Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
Werken met Nurse practitioners: “effecten van functie differentiatie op de grens van care en cure". Ik wil graag iets vertellen over mijn promotie onderzoek.
Informatiekunde ‘project Informatiewetenschappen’ 7 november F. de Vries Website Evaluatie.
De fysiotherapeutische behandeling bij patiënten met een CVA, opgenomen in de Nederlandse ziekenhuizen; Een beschrijvende studie van de huidige zorg.
Beslishulp beroerte thuis
Het Amphia ziekenhuis en de nazorg voor mensen met kanker
N-QICK Nurse-led Quality Improvement in Children with Kidney disease Projectteam Projectleider: Theo van Achterberg Onderzoeker: Betsie van Gaal Adviseur:
Procesmodellen en Use Cases als Basis voor Zorgvuldige Componentselectie E. Maij M. Poerschke M. Kalshoven J. Zwetsloot DEMO UML MIC2000.
van medische oorsprong
Herman Nys Directeur CBMER KULeuven.  Wet 28 mei 2002 (BS 22 juni 2002)  Wet van 10 november 2005 tot aanvulling van W. 28 mei 2002 met bepalingen over.
Doelstellingenmanagement Ronde tafel - 23 oktober 2014.
Therapietrouw & Medicatieveiligheid
De toekomst van de (specialist) Ouderengeneeskunde
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
OPVANG VAN CHRONISCHE PIJNPATIENTEN IN DE EERSTELIJN
projectgroep “EXTRAmurale psychosociale zorg” Samenkomst dd. 21/01/2013: agendapunten 1.Kennismaking 2.Conclusies meeting dd. 10/12/ Projectvoorstel:
Minor. MINOR Semester Minor van 24 EC Bachelorthesis van 6 EC Relatie minor met bachelorthesis.
Niertransplantatie in het LUMC Procedures voor ontvangers en donoren.
‘Een heel onderzoek in 90 minuten. Kan dat?’
Kwaliteitshappening 2012 Voorstel concept 28 maart 2012.
Richtlijnen en principes Over diagnostiek en behandeling van gedragsproblemen bij mensen met een verstandelijke beperking 29 maart 2011 Barbara Pot, orthopedagoge/gz-psychologe.
De Wmo is meer dan zorg? Commissie Samenleving, maandag 17 maart 2008.
Regievoering door gemeente Delft Commissie M&E 13 september 2012.
Getuigschrift basiskennis bedrijfsbeheer Voor hogescholen en universiteiten.
Thema 1 Studie en beroep in beeld Inhoud thema Taak 1 – Project Taak 2 – Werkplek in beeld brengen Taak 3 – Relatie studie en werkplek Centrale.
EMGO Institute for Health and Care Research Ethiek van de zorg voor kwetsbare ouderen Het zelfgekozen levenseinde bij dementie en de rol van de arts: een.
De rol van het ethisch comité van het ziekenhuis bij knelpunten rond medisch begeleide voortplanting en draagmoederschap Tom Balthazar Hoofddocent gezondheidsrecht.
Voor wie is de Who? En wat moet de bibliotheek er mee?
Return To Work Procedure en regelgeving voor de re-integratie van langdurig zieke werknemers Marie-Elise Van Bellingen Nadine Gilis FOD Werkgelegenheid,
De nieuwe krijtlijnen en spelregels voor psychotherapeuten, stand van zaken” Gilbert Lemmens.
Elektronische kennisgeving van geboorte
Kick off Strategische Benchmark GGD 25 maart 2015
Brugge op schema! Oostkamp op schema!
Arbeidsre-integratie van werknemers met burn-out: ontwikkeling van een zorgpad Dr. Lotje Lambreghts Dr. Sofie Vandenbroeck Prof. Dr. Lode.
Gegevensdeling via de hubs iShare conferentie 12/11/2015
Het Delen van patiëntgegevens
Richtlijn Beleid Rondom Spoedoperaties
Mediprima en Dringende Medische Hulp
Effectiviteit van een dieetbehandeling
Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw
ASGB-symposium voor de startende arts
Vast dossierhoudende praktijk
Coördinator Hersenletsel Zeeland
Evaluatie [Projectnaam]
Eerstelijnspsycholoog 0ntwikkeling/uitrol Werkingsgebied Diletti
AFSPRAKENPLAN HUISARTSEN - SPOED.
Adviserend geneesheer:
Verpleging als integrator
VCLB Kernprocessen Waarom gemaakt
Het vragenuurtje Symposium Provinciale Raad Orde der Artsen te Antwerpen
De onafhankelijkheid in het sociaal recht en re-integratie
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Transcript van de presentatie:

Pilootstudie: Evaluatie van de (resterende) arbeidscapaciteiten na kanker & communicatie Studie ontwikkeld en gecoördineerd door het Kankercentrum van Sciensano Gefinancierd door het FOD WASO en het RIZIV Régine Kiasuwa Mbengi Kankercentrum, Sciensano

Kader en relevantie van de studie Het Kankercentrum coördineert sinds 2013 een werk- en reflectiegroep met betrekking tot de professionele herinschakeling na kanker. Er zijn drie pijlers geïdentificeerd die de werkterreinen zijn geworden: - De rol van de gezondheidswerkers in de ziekenhuizen - De evaluatie van de capaciteiten - De communicatie tussen de gezondheidswerkers en met de patiënten Deze pilootstudie heeft betrekking op de laatste twee werkterreinen.

Evaluatie en communicatie: knelpunten Koninklijk besluit van 19 November 2010, tot wijziging van het koninklijk besluit tot vaststelling van de nomenclatuur van de revalidatieverstrekkingen; hoofdstuck VII ergotherapieverstrekkingen. Knelpunt: een verzekeringstegemoetkoming voor de voormelde verstrekking kan wordentoegekend aan elke rechthebbende op voorwaarde dat: de rechthebbende vooraf (in internaatsverband of in externaatsverband) een volledig programma heeft gevolgd of op het punt staat een volledig programma af te ronden; Voorgeschrift door een geneesheer-specialist in revalidatie ...

Evaluatie en communicatie: knelpunten Achterliggende problemen/vragen: Comunicatiekanaal Formaat en inhoud Intra/extra muraal communicatie Timing Op basis van deze vaststelling….

(Hoofd)Doelstellingen van de studie De voornaamste twee aspecten waarrond de procedures worden uitgewerkt, zijn de evaluatie van de (resterende) arbeidscapaciteiten en het communiceren van de resultaten van die evaluatie aan/onder de (gezondheids)werkers betrokken bij de professionele herinschakeling van de patiënt-werknemer en aan de patiënt zelf. -> als aanvulling op het reintegratie traject

Doelstellingen van de studie: speciefieke onderzoeksvragen Zijn alle evaluatietools nuttig en maken zij het mogelijk om relevante informatie te verzamelen voor de actoren belast met de professionele herinschakeling? Is het mogelijk/nuttig om een minimale samenvatting van de resterende capaciteiten te plannen die begrijpelijk en nuttig is voor alle actoren belast met de professionele herinschakeling? Moet de evaluatie van de capaciteiten (en het herinschakelingstraject dat eruit voortvloeit) systematisch, met andere woorden voor alle patiënten-werknemers worden georganiseerd?

Doelstellingen van de studie: speciefieke onderzoeksvragen Is het mogelijk en nuttig om alle (medische, sociale, professionele) informatie van de patiënt-werknemer te centraliseren zodat die informatie toegankelijk is voor alle professionelen belast met de professionele herinschakeling? Welke tools/procedures bieden de gelegenheid om de patiënt-werknemer eigenmachtig te maken en verantwoordelijk te stellen voor zijn professionele herinschakeling (patient empowerment)?

Beschrijving van de studie: betrokken actoren Patiënten-werknemers met kanker Fysische geneeskundige en revalidatie dienst Psychologen Artsen: specialist, huisarts, arbeidsarts, adviserende artsen (-> een van hem zou de coordinator moeten worden)

Beschrijving van de studie: stappen De pilootstudie wordt in twee fasen uitgevoerd: de testfase, voor de identificatie van eventuele praktische/technische problemen (M1-6, 30 patiënten-werknemers) en de tweede fase, waarin alle procedures en methoden die worden uiteengezet worden herbekeken in functie van de testfase. Daarna wordt de studie twee jaar (met +/- 100 patiënten-werknemers) voortgezet.

Beschrijving van de studie (testfase): stappen Werving Opgenomen: patiënten-werknemers (m.a.w. met een arbeidscontract) Uitgesloten: werklozen, studenten, huisvrouwen/huismannen Alle artsen mogen hun patiënten vragen om deel te nemen Evaluatie Evaluatie verricht door een team voor fysische geneeskunde Resultaten van de evaluatie doorgegeven aan de gespecialiseerde arts, huisarts, adviserende arts en arbeidsarts (Anonieme) samenvatting van de resultaten van de evaluatie doorgegeven aan het Kankercentrum Opvolging Een van de vier artsen stemt ermee in de rol van coördinator op zich te nemen Om de drie maanden maakt de coöordinator een stand van zaken op De stand van zaken (onder de vorm van een vragenlijst) wordt aan het Kankercentrum doorgegeven

Beschrijving van de studie:de (centrale en belangkrijke) rol van de coordinator zich ervan te vergewissen dat elke fase van het professionele herinschakelingstraject wel degelijk in acht wordt genomen/wordt doorlopen ; de communicatie te coördineren tussen de gezondheidswerkers betrokken bij de medische opvolging en bij de professionele herinschakeling en er zich van te vergewissen dat zij de nodige informatie krijgen; gedurende twee jaar (om de drie maanden), samen met de patiënt een stand van zaken van zijn medische en professionele situatie op te maken

Beschrijving van de studie: de testfase 3 instellingen -30 patiënten 5 patiënten in het Jessaziekenhuis 10 patiënten in het UZA 15 patiënten in Clinique St Joseph de Liège

Stand van zaken van de testfase UZA Jessa CHC startdatum Februari 2018 April 2018 tool Ergo-kit IMBA Ergo-kit - QLQ-C30 - FACIT n patiënten 3/10 /5 /15 n artsen 10/12* *ambtenaar, niet gekend

Resultaten van Ergo-Kit

Resultaten van Ergo-Kit Pg 4: samenvatting anamnese Pg 5-6: Conclusies en aanbevelingen

Resultaten van Ergo-Kit Pg 7: Resultaten arbeidsbelastbaarheid

De eerste resultaten… Moeijlijke werving (communciatie aan alle arsten; duur van de opvolging…) Selectie van de coordinatoren …

Thank you for your attention… Pilootstudie: Evaluatie van de (resterende) arbeidscapaciteiten na kanker & communicatie Thank you for your attention… Belgian Cancer Centre Sciensano Principal investigator: Régine Kiasuwa Mbengi regine.kiasuwambengi@sciensano.be Head of service: Dr. Marc van den Bulcke Scientific director: Prof. Dr. Herman van Oyen