René Alberts, Cito, 5 februari 2018

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De normering van de examens in vogelvlucht
Advertisements

Newton - HAVO Energie en beweging Samenvatting.
Vinden – Binden – Boeien door Maarten Verwer
Vernieuwing beroepsgerichte programma’s vmbo
NVON KV-dag 2005 Examens met ICT komen er aan: Exams of Tomorrow Peter Uylings Amstel Instituut.
EXAMEN en UITSLAG ZIJN VERSCHERPT PER School-Examen Centraal-Examen Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) dit zijn: De rapport cijfers 1,2,3,4,(klas3)
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Digitale afname van examens: Facet (informatieve sessie)
Algemene inleiding over de overstap naar de middelbare school
SAMEN AAN ZET Opbrengstgericht werken voor docenten.
SAMEN AAN ZET Workshop voor leidinggevenden én docenten.
Het gebruik van de computer
Newton - VWO Energie en beweging Samenvatting.
Newton - VWO Arbeid en warmte Samenvatting.
Bijeenkomst 8 Summatieve toetsing
Examinering Conferentie BTG HTVF
Computer Based Testing een ‘rijkere’ vorm van toetsing?
Flitsbijeenkomsten pilot rekentoets 2012
Landelijke dag bouwtechniek Bouwen aan de examens Bouwtechniek Mieke Hodzelmansbouw breed Marieke Kuijperfijnhout Vera van Leeuwenmetselen Rienke.
Workshop Teamleiders OGW en sturen op OGW.
PILOT REKENTOETS VO 2013 Mark Martinot / Henny Tax Cito
De toekomst van het vmbo
EXAMEN en UITSLAG PER Het examen bestaat uit een schoolexamen (SE) Het SE is het gemiddelde van de rapporten van de 3 e en 4 e klas Het Centraal.
De computer bij de centrale examens
SPE GL 2009 Technologie in de GL Platformbijeenkomst Technologie in de gemengde leerweg Kirsten van Ingen 13 januari 2008.
Vergelijking regulier VMBO met het Mozaïek
Informatiebijeenkomst Facet
Normeringsdilemma’s normering van de centrale examens
Inhoud en opzet examens VMBO
Onderwerpen presentatie
Zwaartekrachtenergie contra Bewegingsenergie
Informatiebijeenkomst examenprogramma leerjaar 3 en 4 Maandag 14 september 2015.
SPH voltijd Onderzoeksvaardigheden voltijd jaar 1 Werkcollege week 2.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Vernieuwing beroepsgerichte examenprogramma’s vmbo Meer ruimte voor kunst en cultuur? Hilversum:
Flitsbijeenkomst Examinering rekenen 29 mei 2013 Rianne Reichardt, Steunpunt taal en rekenen mbo Jan Paul de Vries, College voor Examens.
* 1F = BASISSCHOOL * 2F = VMBO * 3F = HAVO & MBO.
Op naar het VO…….. En nu?. Wat kunt u verwachten? uur- Wat houdt het VO in? - Het schooladvies; waarop is dit gebaseerd? - Uitleg over de Centrale.
Informatieavond leerlingen en ouders mavo scholen Dunamare Overstap 4 mavo naar 4 havo per
1 Goede toetsen maken het verhaal compleet Emila Bijl RTTI als uitgangspunt voor toetskwaliteit.
Gerard Oud Clusius College (AOC, Noord-Holland) Erik Degen Cito (Toetsinstituut, Arnhem) 7 april 2016 Hoe wilt u het hebben? Voorbereiding op Centrale.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling PTA nieuwe beroepsgerichte programma’s vmbo Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Handreiking bij het aanbieden van keuzevakken Landelijke docenten dag BWI 1 juni 2016 Jan van Hilten.
Inhoud Nieuwe examenprogramma’s vmbo beroepsgericht
Landelijke dag BWI 7 juni 2017 Ede.
Informatiebijeenkomst Facet
René Alberts Bettina Erens 13 maart 2017
De profielvak-cspe’s 2017, , 2023 en later
De opgave gaat verder op de volgende dia
Informatiebijeenkomst FAcet
Herhaling H8 : arbeid Arbeid: de energie die door een krachtbron geleverd wordt bij verplaatsing van een voorwerp. Dit geeft energie toename/afname ALGEMENE.
Financiële zelfredzaamheid
Wat kan beter?. Wat kan beter? De ontwikkeling van Facet Wat doen we met Facet? Thema’s: De rekentoets en Facet Cspe’s en Facet Webservices Inzage.
De eindexamentrainer voor het VO!
Het centraal examen vmbo, sprong in het duister of voorspelbaar?
Welkom! Maak kennis met de
profielvak-cspe’s 2018 plexs februari 2018
De ontwikkeling van een centraal examen
Ondernemersvaardigheden
Webbased Wolf René Alberts 5 februari 2018.
Examens met ICT komen er aan
Tijd voor een nieuw PTA voor LO in de bovenbouw HV
Toetsing Vakdidactiek 2.
Hoe gaat de normering? Introductie voor examensecretarissen
Vakdidactiek EP 2 bijeenkomst 2
Rekenen in andere vakken
Examens met ICT komen er aan
Economie en ondernemen
Succescriteria voor Spreekvaardigheid
Cijferloos lesgeven bij talen
Jan Stevens – Cito Jan Straver - CvTE
Transcript van de presentatie:

René Alberts, Cito, 5 februari 2018 Cito en de examensecretaris: halen, brengen oftewel een blik op wederzijdse belangen René Alberts, Cito, 5 februari 2018

Vooraf „Denk er eens aan hoeveel data de overheid verzamelt, beheert en verwerkt” „Daar betalen we met z’n allen aan mee.” Dat er meer met die verzamelde data kan en moet, vindt zeker ook de overheid zelf. „De data moeten terug worden gegeven aan de samenleving”. Op papier vindt iedereen dat een goed idee, maar de praktijk blijkt vaak weerbarstig.

Programma: Wat vraagt Cito van de scholen en waarom? Wat wordt er allemaal aan examens aangeboden? Hoe krijgen we de gegevens binnen? Wat doen we er mee? Wat geven we hoe terug? Wat zou er nog meer mee gedaan kunnen worden? En hoe kunnen we elkaar nog meer (of beter) van dienst zijn?

Wat vraagt Cito van de scholen? Om examens te normeren zijn afnamegegevens onmisbaar? Hoe goed zijn experts? Inschattingen zonder referentie (standardsetting) Inschattingen met referentie (ook dan onacceptabel grote verschillen) Afnamegegevens zijn echter populatie afhankelijk Naast docentenoordelen en afnamegegevens verzamelt Cito ook equivaleringsgegevens (AiP, Posttest en pretest) Het normeren van examens is een complexe aangelegenheid waar we zo transparant mogelijk over willen zijn.

Wat wordt er aan aangeboden? Meer dan 500 examens per jaar, zo nodig in aangepaste uitvoeringen voor blinden, doven en met leesondersteuning die we opdelen in: cse’s algemene vakken (vwo/havo en vmbo voor de leerwegen GL/TL/KB/BB) cbt’s (digitale examens) in Facet voor de leerwegen BB en KB en Aanbieding in Facet maar data retour via Wolf bij: Muziek (havo,vwo) (=alle scholen) Pilots bij kunst (havo/vwo), muziek, dans en drama vmbo GL/TL Cspe’s en profiel-cspe’s voor de beroepsgerichte vakken (GL/KB/BB)

Wat doen we met de gegevens? Primair ‘normeren van de examens’ Evalueren van de kwaliteit van de examens Rapportages Onderzoek en (geanonimiseerd) beschikbaar stellen voor onderzoek)

Hoe geven we wat terug? CvTE-besluit over vastgestelde N-termen; Groepsrapportages Toets- en analyses Examenverslag Resultaten per examen: http://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet%20onderwijs/centrale_examens/examenverslagen/resultaten_examen Betekenis geven aan cijfers http://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet%20onderwijs/centrale_examens/examenverslagen/betekenis_cijfers Resultaten quick scan http://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet%20onderwijs/centrale_examens/examenverslagen/waardering_per_examen_2017 Mix & meet voor de Moderne vreemde talen”: http://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet%20onderwijs/centrale_examens/normering_alg/cijferberekening Laten we eens een kijkje nemen: http://www.cito.nl/onderwijs/voortgezet%20onderwijs/centrale_examens/examenverslagen

Wat zou er nog meer mee kunnen? Groepsrapportage in excel Sectierapportage; Opbrengstrapportage t.b.v. leerplanevaluatie Ontsluiten examenmateriaal voor kennisnet Stichting platform vmbo (spv) rode planeet (qween/wintoets)

Grotere (docent-)betrokkenheid In plaats van een systeem waarin iedereen los van elkaar opereert en niemand zijn verantwoordelijkheid neemt, Zouden we meer samenhang, eigenaarschap en verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van ons onderwijs moeten creëren. https://onderzoekonderwijs.net/2016/06/14/voorstel-voor-een-nieuwe-aanpak-voor-het-eindexamen/

Verslag van curriculumopbrengst Elk item geeft informatie over de mate waarin een bepaalde eindterm is bereikt; Een beschrijving van het behaalde resultaat in termen van eindtermbeheersing Elke mogelijke score wordt geïnterpreteerd in termen van de geoperationaliseerde eindterm

voorbeeld Domein D Kracht en beweging subdomein D1 Beweging eindterm 17. De kandidaat kan bewegingen beschrijven en analyseren en de volgende formules toepassen: Vraag: Als je op de maan omhoog springt, wordt net als op aarde bewegingsenergie omgezet in zwaarte-energie. Op de maan kun je wel een stuk hoger springen dan op aarde omdat de valversnelling op de maan (g maan = 1,63 m/s2) zes maal zo klein is als op aarde. Stel dat je op de maan loodrecht omhoog springt met een beginsnelheid van 3,0 m/s. Bereken hoe hoog je dan komt. max score 3 score 3 50% beheerst de eindterm en voert de berekening juist uit score 2 13% heeft inzicht in formule en weet dat de massa voor de berekening niet van belang is, maar lost de vergelijking niet correct op score 1 12% komt niet verder dan het uitschrijven van de formule m.g.h. = ½ m v2 score 0 25% geeft geen of een volledig fout antwoord