Gemeente geeft de burger regie dankzij Blockchaintechnologie

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Startbijeenkomst Leren Leren in een professionele oefencultuur
Advertisements

Tips en praktijk opstellen businesscase
#Exactlive12 / #livesessie8 Wel of niet naar de cloud?
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
Rekenproblemen en Dyscalculie
Hoe ontstond dit initiatief ?
Sjiera de Vries Sociale Innovatie en het benutten van verscheidenheid.
De hoeden van Edward de Bono
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
Maatschappelijk Aanbesteden
Standard Business Reporting Een schets 17 april 2012.
Pilot gebruik RSGB op landelijke schaal:
Peter Schwartz The art of the long view stappenplan
27 januari 2011.
Informatiebeheer.
Van JBF via Degelijkheid naar Pro-actief Beheer
SAUTER EY3600 DE NETWERKTOPOLOGIE.
Strategische samenwerking
Roadmap Toekomstbeeld 2016 Informatievoorziening Zorg en Ondersteuning
Acceptatiemanagement conform B-Accept Winand van Drenth
Data Maarten Terpstra en Peter le Clerq. 1.Wij denken dat bedrijven in toenemende mate data gebruiken voor toepassingen in marketing, sales, service,
Producten & Werkprocessen
Visie informatievoorziening
Burger een elektronische brievenbus waarin de burger op een gecentraliseerde en beveiligde manier officiële documenten kan ontvangen de tool is zo ontworpen.
‘Verduurzaming Scholenbouw ’ De wereld na 2015 ’ Een fundamentele omslag in het denken … Marco van Zandwijk Ruimte-OK Ruud van Vliet Klimaatverbond Nederland.
© Copyright 2015 Nicodem & Company – Flexibiliteit van organisaties blijft achter op de markt- en technologische ontwikkelingen / sheet 1 Flexibiliteit.
Agenda Inleiding en Lagerhuis: Proces management en proces keten optimalisatie gaat ons helpen inzicht te krijgen in de impact van toekomstige veranderingen.
Hostmanship Wat is het? Waar gaat het om?
De Bouwplaats-ID, een goed idee?
Mid-market servercampagne – Thru Partner- presentatie: Dia voor presentator: niet laten zien Spreker: Partner Titel van de presentatie: We geven u het.
Gebaseerd op o.a. Situationeel leiderschap volgens Hersey en Blanchard
Grip op Regionale Samenwerking: Rob de Greef en Roeland Stolk.
ARRIVA.NL Pilot Touch&Travel Arriva Nederland Bas van Weele | 26 september 2014.
1 Waarom COINS en waarom “Redesign the Standard”? Dik Spekkink Clustermanager Proces & IT Wat is.
‘Kanalen in Balans’ - multichannelmanagement bij overheidsorganisaties 
Betrouwbare iOverheid en het belang van duurzame toegankelijkheid André Plat – Projectcoördinator duto-DO - Nationaal Archief Erik Saaman– Projectleider.
ESF Regiobijeenkomst Verantwoording casemanagement april 2015.
Seminar asset management provincie Noord-Holland Grip op beheer en MEER Asset management in de gemeente Houten 4 maart 2015.
WALCHEREN VOOR ELKAAR WOG 4: afronding fase 1 en doorontwikkeling AGENDA 1.Opening 2.Verslag/terugblik vorige overlegtafel 3.Afspraken proces en besluitvorming.
Stand van zaken organisatieontwikkeling Voorbereidende raadsvergadering 7 december 2011.
Ministerie van BZK – 3 november 2016
ViaVia Info-presentatie
Blockchain technologie
Welke leerpunten nemen we mee van de eerste twee jaar?
Sociaal digitaal Visie op de digitalisering in het
Big Data woensdag 15 februari 2017.
Grip & Controle op digitalisering
Dimpact 17 november 2016 Informatie gestuurd beleid
Prijsvraag digitale economie informatiesessie 19 oktober
Open Data PMA 3 december 2015 Om het onderwerp open data wat levendiger te maken willen we een korte presentatie geven, met daarin: een concreet voorbeeld.
Co-creatie kan plaatsvinden met: Publiek Andere culturele organisaties
Leren op de werkvloer Leren gebeurt niet vanzelf Wij ondersteunen deelnemers daarom in hun eigen praktijk. Hiervoor hebben wij een innovatieve methodiek.
Blockchain woensdag 15 november 2017
CIO 3.0: een gemeentelijk perspectief op de digitale transformatie
Blockchain & Digitale Overheid
Processen Knelpunten Oplossingen
De Wiekslag werkt samen aan veiligheid
Big Data.
Big Data.
Blockchain: meer dan een hype
Procesondersteuning binnen de sociale zekerheid
Programma’s onder de Omgevingswet ruimte voor ontwikkeling, waarborg voor kwaliteit Nicole Hardon 12 juni 2018.
OPENINGSCASE: De flexibele supply-chain van DaimlerChrysler
Taskforce op bezoek bij VIAG congress
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
Netwerken & Internet 3.
Doelen, verlangens, behoeftes en drijfveren
Kwaliteit in de zorgverlening
Hoe omarmen Nederlandse non-profit organisaties informatietechnologie?
Informatiebijeenkomst Buurtteams Amsterdam & Aanvullende ondersteuning Wmo 9 en 18 september 2019.
Transcript van de presentatie:

Gemeente geeft de burger regie dankzij Blockchaintechnologie Kees Groeneveld & Bart Suers Bart

DE WERELD VERANDERT SNEL EN ‘VERDIGITALISEERT’ Kunstmatige intelligentie Verwevenheid mens / technologie / object Digitale platformen als ecosystemen Bart Meteen ook de boodschap van onze samenwerking is dat globale technologieën; die zijn alleen handig als je kunt toetsten of ze praktische meerwaarde hebben. Samen proberen we om die technologie te begrijpen om m te kunnen toepassen, De Gartner Hype Cylce geeft een voorspelling aan van de ontwikkeling van technologie en de mate van adoptie. Blockchain lijkt nu even door de fase van desillussie heen te moeten Gartner signaleert 3 grote ontwikkelingen die organisaties de komende 10 jaar fundamenteel zullen veranderen Kunstmatige intelligentie zal doorbreken en worden toegepast om de oneindige hoeveelheid data te kunnen verwerken en benutten zodat nieuwe uitdagingen kunnen worden opgelost, denk aan toepassingen voor zelfrijdende auto’s, en de Smart Workplace Duidelijke verwevenheid tussen mens, technologie en object; technologie wordt meer adaptief van aard en contextueel gebonden bijvoorbeeld aan de digitale werkplek. Concrete toepassing is dat informatie niet langer wordt gezocht maar pro-actief wordt aangereikt op het juiste moment in de juiste context voor de juiste persoon. Digitale platformen worden ecosystemen; Blockchaint, IoT zorgen bijvoorbeeld voor totaal nieuwe bedrijfsmodellen en organisatie- en samenwerkingsvormen Toename van informatie explosief

DISRUPTIEF DOOR DE TIJD Bart Disruptieve tech door de tijd heen Blockchain is een automatiseringstechnologie die in het verlengde ligt van veel andere automatiseringstechnologieën, zoals mainframes, serverclients, peer-to-peer en cloudautomatisering. Deze zijn in verschillende perioden ontwikkeld en bedoeld voor verschillende soorten hardware en applicaties. Bij veel bedrijven en instanties zijn ze overigens nog steeds in gebruik. Overheidsinstanties en grote banken maken bijvoorbeeld nog altijd gebruik van mainframes en de bijbehorende programmeercode uit de jaren zeventig. Blockchain is de nieuwkomer in dit gedifferentieerde IT-landschap. Waardoor onderscheidt blockchain zich dan van al die andere automatiseringstechnologieën?

EIGENSCHAPPEN Technologie met de functie van een gemeenschappelijke monitor voor digitale transacties In de tijd opgebouwde niet-wijzigbare gedistribueerde keten van gegevensblokken Publieke /private blockchains; deelnemers hebben consensus over mutaties Programmeercode wordt toegepast in smart contracts / gedecentraliseerde apps Bart Servers dat zijn nodes en die zijn gevuld met data en het bijzondere is dat al die nodes dezelfde data hebben (gekopieerd dus) d Die data in die blikjes is daar veilig ingekomen en is in “digitaal beton”uitgehard Beheer is met zn allen net al bij internet dat beheren we ook samen Geen centraliseerde database meer nodig Werking van een gedistribueerd grootboek die getoetst wordt op basis van een rekensom waarvan de uitkomst consistent moet zijn 1: een niet-wijzigbare keten van gegevensblokken opbouwen in de loop van de tijd 2: de keten wordt gedistribueerd naar alle deelnemende partijen 3: de partijen moeten consensus bereiken over de gegevens die in het laatste blok worden opgeslagen 4: programmeercode kan worden opgeslagen en uitgevoerd in blockchains (smart contracts / gedecentraliseerde apps)

PRINCIPES & TOEPASSINGEN Opslag Distributie Consensus Executie Van 40  3 dagen administratie Bart Blockchain als nieuwe, zeg maar doorontwikkelde automatiseringstechnologie kent 4 principes 1. opslag van gegevens in een groeiende en onderling verbonden keten van blokken; 2. distributie van deze keten van gegevensblokken naar vele partijen in een netwerk; 3. consensus over de gegevens die in het laatste blok moeten worden opgenomen; 4. uitvoering van programmeercode in een gedistribueerd netwerk. Dit biedt mogelijkheden voor situaties waarin de kwaliteit en betrouwbaarheid van gegevens essentieel zijn en/of waarbij het wenselijk is dat de automatisering niet afhangt van één vertrouwde derde partij. De toepassingen begonnen met eigendomstransacties, (betalingen),maar zullen pas echt in de volle breedte worden gebruikt bij decentrale processen bijvoorbeeld voor processen bij de overheid, audittrails, elektronische patiëntendossiers, nieuwe logistieke ketens en fabricage. Labchain: gedstribueerde data tussen ziekenhuizen en laberatoria Logistiek Zeecontainer uit China (25 dagen onderweg – 40 dagen administratie) De financierder, douane, de rederij, de vervoerder, de fabrikant…. Finance Geld overboeken van NL naar China duurt 18 minuten ipv 4 uur Een transactie kan terug van 30 cent naar 1 cent Arbeidscontracten Overeenkomst met alle onderdelen Betaling op basis van business rules Elektronische transactie van 30  1 ct

SMART CONTRACTS Geprogrammeerde overeenkomst die is opgesteld in een programmeertaal en vastgelegd is in een blockchain Transactie protocol die de termen van het contract uitvoert en door alle nodes in het decentrale netwerk worden gevolgd Snelheid en totstandkoming is ongekend 3e partij is niet meer noodzakelijk Bart Essentie is contract van programmeerbare afspraken, transactie die plaatsvindt kan als protocol gevalideerd worden concreet voorbeeld is als de trein van de NS op tijd rijdt betaal ik 100% als die te laat is betaal ik 90% van de ritprijs , Blockchain controleert te laat of niet te laat. Je moet het wel aanroepen dus op moment van uitchecken kan er een aanroeping plaatsvinden waarmee de daadwerkelijke reistijd wordt gevalideerd tegenover de dienstregeling meerwaarde is geen bewijslast op basis van verklaring maar bewijslast door programmeerbare logica

MAAR OOK… Betalen voor een trein die GEEN vertraging heeft Betalen voor je pizza die warm is Betalen voor je vakantie die ECHT naar verwachting was Een auto overschrijven door middel van een digitale handshake Benzineprijzen laten afhangen van je rijgedrag Prijzen in de winkel afgestemd op je leefsituatie Kees Domino’s je hoeft minder te betalen voor je pizza als die te laat is: transactie is Pizza voor 10,- binnen 1 uur en bij levering wordt getoetst of die transactie is uitgevoerd

TOEPASSINGEN OVERHEID Digitaal waarmerken Identificatie burgers/bedrijven Uittreksels Verhuizingen Extern publiceren van besluiten Kees  Uittreksel heeft weinig meerwaarde bij besluiten is aantoonbaar dat het authentiek is omdat daarmee de betrouwbaarheid van de overheid door de samenleving kan worden verstertkt en dit dus meerwaarde heeft

INITIATIEF PUBLIEK – PRIVATE SAMENWERKING Concrete samenhangende oplossingen bieden voor overheidsorganisaties Burger of ondernemer centraal / Regie over eigen gegevens Door collectief meer kennis en expertise gebundeld Snel stappen maken door gebruik van bewezen componenten Delen van succes met elkaar Kees hoe kan de overheid de meerwaarde van blockchain ervaren Toelichting per partner wat de inbreng is ICTU doet… Spherion doet…. eSpecialisten doet… BCT doet…. Enable U doet ……

BLOCKCHAIN COLLECTIEF Overheid helpen toepassingen van Blockchain technologie te creëren. Doel van het gebruik van Blockchain is onafhankelijke toezicht op transacties tussen overheid en burgers/bedrijven. ICTU wil innovatieve technologieën gebruiken om alternatieven voor bestaande producten te creëren. Kees Businesscase development  ontwikkelen van nieuwe businesscases Blockchain initiatief Gesprekken Common Ground/ Gesprekken VNG Realisatie (platform, GGI, …) (van beinvloeder naar marktpartij) Invulling platform met Meander als input voor het business developen van online platforms

WELKE PILOTS? Verhuisservice - Ketenpartijen kunnen delen van informatie zien Grip op keukentafelgespreken - Meerdere ketenpartijen uit sociaal domein Waarmerken van digitale informatie - Rechtstreeks vanuit DMS (Corsa) - Optioneel; digitale handtekening Kees

KANSEN Open en transparant zaken doen Reductie in proceskosten Geen trusted third parties meer [zoals Swift, notariskantoren, Kvk, etc.] Veiligheid van gegevens Voorkomen van fraude Wie het eerst komt…. Kees

Kees www.depilotstarter.nl

Kees

MEER WETEN? Kees Groeneveld 06 – 46593567 kees.groeneveld@especialisten.nl linkedin.com/in/keesgroeneveld @keesgroeneveld3 Kees Bart Suers 06 – 51 02 71 33 bart.suers@bctsoftware.com linkedin.com/in/bartsuers @bartsuers