Programma van vandaag uur Opening (aandachtspunten) uur De taken/rol van een teamleider: Dick Mol(teamleider, Entree.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
School Coach Student Docent/ Professional Lerende Persoon.
Advertisements

StartDOCUMENT Petje op petje af Muziek van holland spot of fimpje.
Vervolgbijeenkomst 2 Procesfasering bij Leren Leren.
BattleBots The school battle.
6 sleutelbegrippen lesopbouw
Kennis maken met Opbrengstgericht werken
Workshop MT Opbrengstgericht werken Visie – Opbrengsten – Actie.
Karen v.d. Worp kamer Voorbereid op Stage Karen v.d. Worp kamer
Uitgangspunt E-leren Leraar = begeleider Opmaak + presentatie leermateriaal Aantrekkelijk en uitdagend materiaal Automatische feedback en elektronische.
PGO! In PGO ligt het accent op het zelf doen, je gaat actief aan de slag met vragen uit een beroep, je bestudeert praktijksituaties en leerstof die daar.
OFC28 mediawijsheid les 3.
OFC28 mediawijsheid les 4.
Bijeenkomst September 2015
Thema 2 Bijeenkomst oktober 2015.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 1 Kwartaal 1, schooljaar 2015/2016 Klas: VQR2A Docent: Petra van der Zee.
Bijeenkomst September 2015
Thema 2, week 1.7 Leerlingkenmerken Meervoudige intelligenties 13 oktober 2014 Periode 1 KOP
Thema 2, week 1.4 Leerdoelen en instructiemodellen 22 september 2014
Praktijkervaring en reflectie
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 3, week 1.5, Schooljaar Klas: VQR2C Docent: Madeleine Meurs.
Vrijwilligersstage 2. BASISHOUDING EN CONTACT MAKEN.
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ orde in de klas
Thema 2 Periode 1 KOP
SLO ● nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend)
KOP/MINOR Thema klassenmanagement/ interpersoonlijk leraargedrag en orde in de klas Bijeenkomst oktober oktober 2015.
Bijeenkomst September 2015
Periode 1 KOP Thema 2, week 1.3 Directe instructiemodel- lesformulier- beginsituatie 15 september 2014.
Professionele nieuwsgierigheid Coaching en gesprekstechnieken Bijeenkomst 4 29 februari 2016.
VAD bijeenkomst 1.5. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom, mededelingen, terugblik vorige week didactische ervaringen uit de praktijk 2. Opdracht Stille.
Bijeenkomst 5.  Doelen  Wat hebben jullie bij thema vanmorgen gedaan?  Feedback geven en ontvangen op huiswerkopdracht  Van doelen naar leeractiviteiten.
VAD bijeenkomst 1.2. Inhoud VAD bijeenkomst Welkom 2.Huishoudelijke mededelingen 3.Test kwalificatie dossier 4.Terugblik en bespreken thuisopdrachten.
VAD BIJEENKOMST 1.3. Inhoud bijeenkomst Welkom, mededelingen, stage ervaringen 2. Presentatie / bespreken van de voorbereidingsopdrachten 3.Leerdoelen/lesdoelen.
VAKDIDACTIEK PEDAGOGIEK Bijeenkomst 2.1 Kopopleiding – Vakdidactiek Docent: Sanne van Kessel.
Bijeenkomst 1.2 Vakdidactiek. Inhoud bijeenkomst 1.2  Themabijeenkomsten vanmorgen  Doelen voor vandaag  Einddoelen  Uitleg leertaak 1 + opdrachten.
Hoe zet je leerlingen aan het werk?
Filmpje: e.com/watch?v=nEx pvLXap1U.
Onderwijsproces en Examinering en diplomering
Coaching in regioleren
Bijeenkomst 1.2 Ellen van den Boomen
De vijf rollen van de leraar
Onderzoeken en Ontwerpen met Kunst
Weet u het nog? Stevig voorbereid de klas in en dan… Leerlingen doen niet wat ik wil … Leerlingen snappen er niets van … Leerlingen reageren heel.
Tweede bijeenkomst Jaar januari 2017.
Observeren en rapporteren
VAD bijeenkomst 1.7 Welkom, mededelingen
Eerste bijeenkomst (!) Jaar november 2016.
Les 4 De Docent: Voorbereiden op de les.
Hoe brengen opdrachten de beroepscontext het klaslokaal in?
Lunchbijeenkomst EA2X Daphne Keller
Diepteverwerking P2 (onderdeel van EA4X0)
Schoolgroepbijeenkomst
Gepersonaliseerd leren
16 november 2017 Centrale Start wpl1 RijnIJssel, Veluwestraat, Arnhem
Programma van vandaag uur ABCD-opdracht (2-tallen)
Activernde didactiek & passende werkvormen
23 november 2017 bijeenkomst 2; wpl1 RijnIJssel, Utrechtsestraat, Arnhem Jacqueline van der Zee en Jacques de Goede.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Praktijktoets Eind LP 1 VP17U.
14 december 2017 bijeenkomst 5.
Les 3 groepsdynamica en klassenmanagement
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Ontwerp een buitenles Les 1 Les 4.
Cijferloos lesgeven bij talen
ADL Les 1.
Hoe laat ik leerlingen in de les leren?
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
De start van werkplekleren 2a
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren.
Talentontwikkeling op school Het ontwerpen van een programma voor talentontwikkeling door (aankomend) leraren Tip! Hier beginnen met een startvraag: waar.
Transcript van de presentatie:

7 december 2017 bijeenkomst 4; wpl1 RijnIJssel, Utrechtsestraat, Arnhem

Programma van vandaag 15.00 uur Opening (aandachtspunten) 15.05 uur De taken/rol van een teamleider: Dick Mol(teamleider, Entree & Maatwerk) 15.20 uur Rollen van een leraar/docent Lesvoorbereidingsformulier 15.45 uur Pauze 16.00 uur Opzet Plan van Inzet per peergroup, presentatie wk.5 (generale startbijeenkomst cluster, ‘s middags plenair) 16.50 uur Leeractiviteit/opdracht week 5: lesobservatie 16.55 uur Reflectie en vooruitblik (voorbereidingsopdr. wk. 5) LWP bij wpb-er ingeleverd, binnen 3-4 weken na aanvang

Doelen Aan het einde van de dag; Kun je een aantal kenmerken/taken/rollen/functies noemen binnen het MBO Kun je de verschillen tussen en kenmerken van de diverse functies benoemen Ben je bewust van de rollen van een docent Heb je een tool voor professioneel observeren in de klas Weet je wat je volgende week moet voorbereiden

Rol en taken van een teamleider Dick Mol: Teamleider VAVO, ISK en Educatie (ROC Rijn IJssel, cluster Entree & Maatwerk) Koppelen aan leerwerkplan en leerproces student

De zes rollen van een leraar/docent (micro) (bron: https://www. cps De zes rollen van een leraar/docent (micro) (bron: https://www.cps.nl/wat-zijn-de-zes-rollen-van-de-leraar, raadpleging 7/12/2017) 1. De leraar als gastheer De essentie van de rol van gastheer is een goede relatie met de leerlingen op te bouwen en er voor te zorgen dat de leerlingen zich gezien en gekend voelen. 2. De leraar als presentator De essentie van de rol van presentator is dat je de aandacht naar jezelf en naar de doelen van de les brengt. 3. De leraar als didacticus De kern van de rol van de didacticus is dat u de leerstof op verschillende manieren kunt uitleggen (bijvoorbeeld visueel en verbaal), u de juiste vragen stelt en feedback geeft op de antwoorden die door de leerlingen worden gegeven.

De zes rollen van een leraar/docent (micro) (bron: https://www. cps De zes rollen van een leraar/docent (micro) (bron: https://www.cps.nl/wat-zijn-de-zes-rollen-van-de-leraar, raadpleging 7/12/2017) 4. De leraar als pedagoog Als pedagoog zorg je ervoor dat er in de les een veilig leerklimaat heerst. Dat wil zeggen: de les is duidelijk en voorspelbaar.  5. De leraar als afsluiter De essentie van de rol van afsluiter is dat je samen met de leerlingen terugkijkt op de les, op wat ze hebben geleerd en op hoe ze dat hebben gedaan. 6. De leraar als leercoach In de rol van de leercoach richt je je op het ondersteunen van leerlingen in hun leren en ontwikkeling. 

De zes rollen van een leraar/docent in schema (bron: https://www. cps De zes rollen van een leraar/docent in schema (bron: https://www.cps.nl/wat-zijn-de-zes-rollen-van-de-leraar, raadpleging 7/12/2017) Centraal staat de Ontwerper Gaandeweg ontwikkelt de leraar steeds complexere vaardigheden en geeft zelf vorm aan leersituaties. Hij bepaalt op welke wijze hij de verschillende rollen in de leersituaties gaat vormgeven en welke vaardigheden hij daarvoor nodig heeft. 

Voorbeeld van een Lesvoorbereidingsformulierformulier (DI-model) Lesvoorbereidingsformulier volgens DI-model

Voorbeeld van een Lesobservatieformulier Lesobservatieformulier volgens de vijf rollen van Slooter

Installeer de volgende app Lesapp/Lerarenapp (Handboek voor Leraren) Allerlei handige tips en theorieën omtrent leraarschap, , leeromgeving, werkvormen en orde

Pauze, en dan is er tijd voor ….

Aan het werk met de opdracht Korte omschrijving (per peergroup/cluster): Ontwerp een plan van inzet (jaartaak) voor een docent in het mbo, zodat de rollen/taken van de docent inzichtelijk zijn. Volgende week: Presentatie van het door jullie ontworpen Plan van Inzet voor een docent uit jullie cluster m.b.v. de A3-poster. Presenteer het ontworpen materiaal op A3-formaat aan jullie collega studenten die hun stage lopen op een van de andere clusters.

Leeractiviteit week 5: lesobservatie Observeer een les van een docent Gebruik hiervoor het lesobservatieformulier tbv week 5 Noteer daarin de lesdoelen, de fases, de rol(len) van de docent in de desbetreffende fase Bespreek de les en je waarnemingen met de docent. Maak hiervan een kort verslag.

Afsluiten + voorbereiding week 5 Zijn de gestelde doelen behaald? Voorbereiding week 5: Afmaken leeractiviteit week 4, zodat jullie deze aankomende week kunnen presenteren Bekijk het volgende filmpje Ted-talk op you tube (pedagogisch handelen) https://www.youtube.com/watch?v=SFnMTHhKdkw en maak een korte schriftelijke samenvatting Bereid de lesobservatie (leeractiviteit week 5) en de nabespreking met de docent goed voor Organisatie van kerstborrel op 21 december 16.30-17.30 uur: wpl1-studenten, begeleiders en betrokkenen