2.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
VLAAMSE WIJNGILDE Commanderij Brussel 25 november 2005.
Advertisements

De grote wijnen van Bordeaux Jaargang 1996 Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel 18 maart 2005 Eric Merny.
Bvc Commanderij Livinus: Piëmonte: een degustatieve wandeling in rood 28/11/09.
Pio Cesare Piemonte Italië
Noord Italië Piemonte - Barolo. Piemonte telt het grootste aantal kwaliteitswijnen van Italië. Op een strook van nauwelijks 20 kilometer vind je meerdere.
Productie Wijn.
Chasse-Spleen Verticale degustatie
3 vwo 2 aarde §8, 9 en 10.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘CHABLIS’ ‘gouden toegangspoort tot de bourgogne’
Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw
Champagne SVH Wijncertificaat.
VINIFICATIE SVH Wijncertificaat.
WITTE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Sigarenclub Dirk Martens
Wat is veen? Laagveen Hoogveen Veen in de geologische tijdschaal
Wine for Dummies Joery De Lille.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Alkoomi Frankland River – Western Australia 2005 – Cabernet Sauvignon 2005 was een heel mooi wijnjaar met milde temperaturen ook tijdens de zomer maar.
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Alsace Grand Cru’ ‘Riesling en Pinot Gris’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Pommard’ ‘een A.O.C. presentatie uit Bourgogne’
Commanderij Osiris stelt voor : ‘Vouvray-Montlouis’ ‘witte A.O.C. uit de Loire’
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
Wijnproeverij Giro d’Italia
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
In de kustvlakte… De lagen sediment waaruit de
© 2014, Wijnkennis 1 Sancerre – Wijnen van een inspirerende terroir [For headings highlight from here to here]
Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
VOLGENDE DEGUSTATIE 6 SEPTEMBER IPV 13 SEPT. MAIL VOLGT !!!!
Valtelina-2, maandag 26 Oktober wijngebieden.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
De wijngebieden in Italië
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Eric Merny – Willy De Pauw
Luxemburg SVH Wijncertificaat.
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Wijnclub “Edelrot” 9 oktober 2018 Pinot Noir vs. Spätburgunder
Transcript van de presentatie:

2

Nebbiolo d’ Alba

Jaco VANKELECOM

Azienda Agricola Daniele Pelassa Nebbiolo d’Alba Sot 2011 Azienda Agricola Daniele Pelassa Wijngoed van 12ha tussen Asti en Alba Bodem: vnl. rode zandsteen en klei. Wijngoed aangelegd in 1960 door vader Mario Pelassa & moeder Maria Teresa In 2000 neemt zoon Daniele de exploitatie over, met hulp van broer Davide. Focus op export.  Wijnbouw met Nebbiolo, Barbera (rood) en Arneis (Wit) Voornaamste wijnen (rood): Babera d'Alba Nebbiolo d'Alba Sot Roero Nebbiolo riserva DOCG Barolo DOCG

Azienda Agricola Daniele Pelassa

Nebbiolo d’Alba Sot 2011 Vitigno: 100% Nebbiolo, varietà Michet, Lampia, Rosè. Allevamento e densità d'impianto: Guyot, 4800 ceppi per ettaro. Altitudine: 330 m s.l.m. Vendemmia: manuale nella seconda metà di Ottobre. Vinificazione: 12 giorni circa a 26°C. Diraspatura, soffice pigiatura; il mosto viene rimontato con il sistema del dèlastage allo scopo di incrementare al massimo l'estrazione del colore e degli aromi varietali. Dopo la fermentazione malolattica il vino viene messo in botti di rovere di Slavonia e Francese con settimanali rabbocchi del livello e prove di degustazione al fine di garantire al massimo la buona evoluzione del vino. Affinamento: 24 mesi, di cui 12 in botte e 12 in bottiglia. Caratteristiche: colore rosso rubino con sfumature tendenti al granato; il profumo è delicato e pieno con sentori floreali (rosa), fruttati (piccoli frutti di bosco, lamponi e mirtilli) e in fondo piacevolmente speziato. Sapore asciutto, morbido e piacevolmente armonico di notevole persistenza; grande equilibrio e tipicità. Abbinamenti: un vino che accompagna bene tutto il pasto, ma che si abbina in modo particolare a piatti ricchi e gustosi come pasta fresca e selvaggina. Delizioso con la fonduta. Apprezzalo ascoltando: JOHANN SEBASTIAN BACH, Concerti Brandeburghesi per violino

3

Coste della Sesia DOC Dominique Poncin

Coste della Sesia DOC Eén van de minder bekende appellaties Piëmonte (150 km ten noorden van Barolo) Opgericht in 1996 Toegestane druivenrassen : Nebbiolo, Vespolina, Bonarda, Barbera and Croatina min 40% van 1 van de 5, aangevuld met min. 20% van 1 van de resterende 4) Monocepage wijnen => min.85% van 1 cepage Wijnmakers gebruiken de vrijheid van deze appellatie om elegante, geparfumeerde wijnen te maken op basis van minder bekende cepages.

Pietro Cassina COSTE DELLA SESIA ROSSO DOC “CA DAI TASS” - 2010 Klein familiedomein 6ha, omgeven door bosland Ondergrond: zand-porfier “Ca dai Tass” = “Nebbiolo-based” Traditionele vinificatie: Manuele selectie Gebruik van zwaartekracht voor gisting & rijping 21 maanden rijping in foeders Oostenrijkse/Zwitserse eik 1 jaar rijping of fles Streven naar combinatie van toegankelijke nebbiolo wijnen met verouderingspotentieel

4

VALTELLINA

Valtellina Superiore DOCG Peter ARIJS

Valtellina Superiore DOCG Valtellina district in Lombardije Wijngaarden op de flanken van de Alpen, vlakbij de Italiaans-Zwitserse grens Minstens 90% Nebbiolo Er is ook een “Sforzato di Valtellina” (Amarone stijl) Valtellina “Superiore”: 24 maand rijping waarvan minstens 12 maand op eik

Mamete Prevostini Valtellina Superiore Riserva 2009 100% Nebbiolo 3 "Bicchieri“ in Gambero Rosso Rendement: 26 hl/ha Wijngaarden op 550-650m hoogte Ondergrond: zand-leem Vinificatie: Druiven laat geoogst Manuele selectie 18 dagen vergisting op inox 24 maanden op eikenhouten vaten (Riserva) 12 maanden flesrust voor vrijgave

van de Barolo & de Barbaresco Het “terroirverhaal” van de Barolo & de Barbaresco Impact op geur en smaak

Een zicht op Barolo gefotografeerd vanuit La Morra 8/12/2018

De geologie van de terroir voor Barolo De Messiniano bestaande uit een kleiachtige, kalkrijke zandbodem die naast magnesium en mangaan veel gips bevat. Deze zone is terug te vinden ten westen van de lijn tussen Verduno en La Morra (1,2,3,4,10,22,23,28). De Barolo die uit deze regio komt is gekarakteriseerd door zachte tannines en rijk fruit. B. De Sant’Agata mergel die bestaat uit een kleiachtige mergel, gevormd door fossiele sedimenten in de periode tussen het Tortonische tijdperk en de Messiniano. Het is de meest voorkomende maritieme bodem die men vindt in het zuidelijk deel van Piëmonte. De Sant’Agatha mergel is vaak 400 meter dik. (1,2,3,4,10,22,23,28) De Barolo uit deze regio is geurig, elegant en jong drinkbaar. De wijn heeft een goede kleur, heeft een fluwelige structuur en een krachtige diepe smaak. Elementen van fruit en zachte tannines zorgen er voor dat de wijn veel directer is en eerder op dronk is.

De geologie van de terroir voor Barolo C. Het Diano zandsteen bestaat uit kalkrijke zandsteen die rijk is aan ijzerverbindingen en silicium. De bodem is van minder oude oorsprong en ontstaan in het Serravallaino tijdperk. Het gebied strekt zich uit ten noorden van Montforte en beslaat ook de volledige wijngaard van Castiglione Falleto. De maximum dikte die men aantreft is ongeveer 60m. (1,2,3,4,10,22,23,25) In deze regio is de Barolo wat wranger, mannelijker en heeft hij veel meer body. Door zijn hoog gehalte aan tannines heeft de wijn wat tijd nodig om tot volle ontplooiing te komen.

De geologie van de terroir voor Barolo D. De Lequio formatie is een zandsteen – mergelbodem waarin we vooral klei en mergel vinden. De mergel is vrij compact, rijk aan kalk en vertoont sporen van micro-organismen die leefden in de Miocene zeeën. De bodem vindt men in Serralunga d’Alba, ten noordoosten van Montforte en ten oosten van Castiglione Falleto. De mergel kan men vinden in de lagen tussen 50-80cm. De Barolo uit deze regio is machtig, en vrij sterk geparfumeerd, kleurrijk, krachtig en vrij tanninerijk en heeft een heel lang bewaarpotentieel (1,2,3,4,10,22,23,28) E. Alluviale bodem die gevormd is door rivierafzetting. Het is een regio die geen enkel belang heeft voor de wijnbouw. Hier hebben we met een heel eenvoudige Barolo te maken (1,2,3,4,10,22,23,28)

De terroir expressies in Barolo Terroirzone A Terroirzone C Terroirzone D Aardsheid Floraal Fruitigheid Elegantie Finesse Brutale kracht Matige tannines Ruige tannines Aromatisch Rondheid Zuurder karakter A D C

En z’n kleinere broer ……………………..Barbaresco 8/12/2018

Het productiegebied van Serragrilli Cru Het productiegebied van Barbaresco en z’n subregio’s