2
Nebbiolo d’ Alba
Jaco VANKELECOM
Azienda Agricola Daniele Pelassa Nebbiolo d’Alba Sot 2011 Azienda Agricola Daniele Pelassa Wijngoed van 12ha tussen Asti en Alba Bodem: vnl. rode zandsteen en klei. Wijngoed aangelegd in 1960 door vader Mario Pelassa & moeder Maria Teresa In 2000 neemt zoon Daniele de exploitatie over, met hulp van broer Davide. Focus op export. Wijnbouw met Nebbiolo, Barbera (rood) en Arneis (Wit) Voornaamste wijnen (rood): Babera d'Alba Nebbiolo d'Alba Sot Roero Nebbiolo riserva DOCG Barolo DOCG
Azienda Agricola Daniele Pelassa
Nebbiolo d’Alba Sot 2011 Vitigno: 100% Nebbiolo, varietà Michet, Lampia, Rosè. Allevamento e densità d'impianto: Guyot, 4800 ceppi per ettaro. Altitudine: 330 m s.l.m. Vendemmia: manuale nella seconda metà di Ottobre. Vinificazione: 12 giorni circa a 26°C. Diraspatura, soffice pigiatura; il mosto viene rimontato con il sistema del dèlastage allo scopo di incrementare al massimo l'estrazione del colore e degli aromi varietali. Dopo la fermentazione malolattica il vino viene messo in botti di rovere di Slavonia e Francese con settimanali rabbocchi del livello e prove di degustazione al fine di garantire al massimo la buona evoluzione del vino. Affinamento: 24 mesi, di cui 12 in botte e 12 in bottiglia. Caratteristiche: colore rosso rubino con sfumature tendenti al granato; il profumo è delicato e pieno con sentori floreali (rosa), fruttati (piccoli frutti di bosco, lamponi e mirtilli) e in fondo piacevolmente speziato. Sapore asciutto, morbido e piacevolmente armonico di notevole persistenza; grande equilibrio e tipicità. Abbinamenti: un vino che accompagna bene tutto il pasto, ma che si abbina in modo particolare a piatti ricchi e gustosi come pasta fresca e selvaggina. Delizioso con la fonduta. Apprezzalo ascoltando: JOHANN SEBASTIAN BACH, Concerti Brandeburghesi per violino
3
Coste della Sesia DOC Dominique Poncin
Coste della Sesia DOC Eén van de minder bekende appellaties Piëmonte (150 km ten noorden van Barolo) Opgericht in 1996 Toegestane druivenrassen : Nebbiolo, Vespolina, Bonarda, Barbera and Croatina min 40% van 1 van de 5, aangevuld met min. 20% van 1 van de resterende 4) Monocepage wijnen => min.85% van 1 cepage Wijnmakers gebruiken de vrijheid van deze appellatie om elegante, geparfumeerde wijnen te maken op basis van minder bekende cepages.
Pietro Cassina COSTE DELLA SESIA ROSSO DOC “CA DAI TASS” - 2010 Klein familiedomein 6ha, omgeven door bosland Ondergrond: zand-porfier “Ca dai Tass” = “Nebbiolo-based” Traditionele vinificatie: Manuele selectie Gebruik van zwaartekracht voor gisting & rijping 21 maanden rijping in foeders Oostenrijkse/Zwitserse eik 1 jaar rijping of fles Streven naar combinatie van toegankelijke nebbiolo wijnen met verouderingspotentieel
4
VALTELLINA
Valtellina Superiore DOCG Peter ARIJS
Valtellina Superiore DOCG Valtellina district in Lombardije Wijngaarden op de flanken van de Alpen, vlakbij de Italiaans-Zwitserse grens Minstens 90% Nebbiolo Er is ook een “Sforzato di Valtellina” (Amarone stijl) Valtellina “Superiore”: 24 maand rijping waarvan minstens 12 maand op eik
Mamete Prevostini Valtellina Superiore Riserva 2009 100% Nebbiolo 3 "Bicchieri“ in Gambero Rosso Rendement: 26 hl/ha Wijngaarden op 550-650m hoogte Ondergrond: zand-leem Vinificatie: Druiven laat geoogst Manuele selectie 18 dagen vergisting op inox 24 maanden op eikenhouten vaten (Riserva) 12 maanden flesrust voor vrijgave
van de Barolo & de Barbaresco Het “terroirverhaal” van de Barolo & de Barbaresco Impact op geur en smaak
Een zicht op Barolo gefotografeerd vanuit La Morra 8/12/2018
De geologie van de terroir voor Barolo De Messiniano bestaande uit een kleiachtige, kalkrijke zandbodem die naast magnesium en mangaan veel gips bevat. Deze zone is terug te vinden ten westen van de lijn tussen Verduno en La Morra (1,2,3,4,10,22,23,28). De Barolo die uit deze regio komt is gekarakteriseerd door zachte tannines en rijk fruit. B. De Sant’Agata mergel die bestaat uit een kleiachtige mergel, gevormd door fossiele sedimenten in de periode tussen het Tortonische tijdperk en de Messiniano. Het is de meest voorkomende maritieme bodem die men vindt in het zuidelijk deel van Piëmonte. De Sant’Agatha mergel is vaak 400 meter dik. (1,2,3,4,10,22,23,28) De Barolo uit deze regio is geurig, elegant en jong drinkbaar. De wijn heeft een goede kleur, heeft een fluwelige structuur en een krachtige diepe smaak. Elementen van fruit en zachte tannines zorgen er voor dat de wijn veel directer is en eerder op dronk is.
De geologie van de terroir voor Barolo C. Het Diano zandsteen bestaat uit kalkrijke zandsteen die rijk is aan ijzerverbindingen en silicium. De bodem is van minder oude oorsprong en ontstaan in het Serravallaino tijdperk. Het gebied strekt zich uit ten noorden van Montforte en beslaat ook de volledige wijngaard van Castiglione Falleto. De maximum dikte die men aantreft is ongeveer 60m. (1,2,3,4,10,22,23,25) In deze regio is de Barolo wat wranger, mannelijker en heeft hij veel meer body. Door zijn hoog gehalte aan tannines heeft de wijn wat tijd nodig om tot volle ontplooiing te komen.
De geologie van de terroir voor Barolo D. De Lequio formatie is een zandsteen – mergelbodem waarin we vooral klei en mergel vinden. De mergel is vrij compact, rijk aan kalk en vertoont sporen van micro-organismen die leefden in de Miocene zeeën. De bodem vindt men in Serralunga d’Alba, ten noordoosten van Montforte en ten oosten van Castiglione Falleto. De mergel kan men vinden in de lagen tussen 50-80cm. De Barolo uit deze regio is machtig, en vrij sterk geparfumeerd, kleurrijk, krachtig en vrij tanninerijk en heeft een heel lang bewaarpotentieel (1,2,3,4,10,22,23,28) E. Alluviale bodem die gevormd is door rivierafzetting. Het is een regio die geen enkel belang heeft voor de wijnbouw. Hier hebben we met een heel eenvoudige Barolo te maken (1,2,3,4,10,22,23,28)
De terroir expressies in Barolo Terroirzone A Terroirzone C Terroirzone D Aardsheid Floraal Fruitigheid Elegantie Finesse Brutale kracht Matige tannines Ruige tannines Aromatisch Rondheid Zuurder karakter A D C
En z’n kleinere broer ……………………..Barbaresco 8/12/2018
Het productiegebied van Serragrilli Cru Het productiegebied van Barbaresco en z’n subregio’s