Bestanddelen voedingsmiddelen

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Thermodynamica.
Advertisements

2. Hoe zuur is azijn? 2.1 Wat is azijn?
De theorie van Brønsted
Voor onze jeugdspelers
De actieve voedingsdriehoek
Maillard reactie Voorbeelden van Maillard reacties:
H16. Berekeningen aan zuren en basen
Stofwisseling.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal; bv azijn of ontkalker
Materie, energie en leven
Samenstelling van voedsel
2rootje ‘Die-eet’ De voedingsdriehoek.
Eiwit als van een ei alleen dan anders….
Kringloop van koolstof en stikstof
Zuren en Basen Introductie Klas 5.
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Zuren en basen Zure stoffen kennen we allemaal: azijn of citroen
Opstellen van zuur-base reacties
Examentraining Havo 5.
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
De theorie van Brønsted
eiwitten: voorbeelden van eiwitten
enzymen: katalysator Enzymen
5 VWO Hst 8 – zuren en basen.
De belangrijke organische stoffen in de biologie
De belangrijke organische stoffen in de biologie
Eigenschappen buffer pH blijft nagenoeg constant bij:
Zuur-base reacties 4GT Nask2 Hoofdstuk 6.4.
Centrale vraag Hoe kunnen inzichten in de moleculaire biologie helpen om ziektes te begrijpen, te voorkomen en te genezen?
Berekeningen aan zuren en basen
Voortgezette assimilatie =
Chemie I Contact Dit document is samengesteld door onderwijsbureau Bijles en Training. Wij zijn DE expert op het gebied van bijlessen en trainingen in.
Organische moleculen.
Voortgezette assimilatie =
Atoombindingen Covalent: sterk, elektronenpaar gedeeld
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Hoofdstuk 7 Paragraaf 7.3 Les 2. Wat gaan we doen vandaag?  Uitleg paragraaf 7.3  Maken paragraaf 7.3.
Aminozuren (CHMBCM21) College 3, CHMBCM21 Barbara Schrammeier
Vitamine B (PP).
Toepassingen van evenwichten
Chemisch rekenen Hfst 3.4 t/m 3.7. Een chemische reactie verloopt vaak niet voor 100% De opbrengst (de Yield = de hoeveelheid product(en) is dan lager.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
Toepassingen van evenwichten
Zuur-base eigenschappen van zouten
Hoofdstuk 13: Eiwitten, de werktuigen van het leven
Zuur base reactie Zo doe je dat
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
HOOFDSTUK 6 ZUREN EN BASEN
Scheikunde theorie klas 1
Groen op je bord.
Scheikunde Chemie overal
ANOR1 week 3 Groep 5A + 6A §
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
De belangrijkste moleculen van leven
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Zuur base reactie Zo doe je dat
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Smul gezond.
Voedingsstoffen.
Biomoculen, Spijsvertering en Moleculaire genetica.
De actieve voedingsdriehoek
Voeding en vertering.
DE VOEDINGS – DRIEHOEK.
Voedsel Koolhydraten Vetten eiwitten.
Zuur base reactie Zo doe je dat
Zuur base reactie Zo doe je dat klopt
Koolhydraten H11§3.
Zuur-base reacties. Benodigdheden Micro spatel Zoutzuur 1,0 M NaOH 1
Zelf opstellen halfvergelijking
Transcript van de presentatie:

Bestanddelen voedingsmiddelen 2) Eiwitten

Proteïnen of eiwitten Ze zijn de belangrijkste chemische verbindingen in een levend wezen. Ze zijn verantwoordelijk voor de bouw van spierweefsel en voor de hormonale werking. Ze zijn opgebouwd uit aminozuren: Er zijn +- 40 gekende aminozuren waarvan een 20-tal in levende wezens voorkomen (alfa-aminozuren): bv: Alanine, Glicine, Aspargine, Glutamine, Valine, ... De mens maakt in zijn lichaam zelf enkele aminozuren maar moet sommige via voeding opnemen om zo de nodige eiwitten te kunnen vormen

Proteïnen of eiwitten Aminozuur: Carboxylgroep: –COOH + Aminogroep: -NH2 R = zijketen (is verschillend voor ieder aminozuur) Aminozuren vormen eiwitten via een peptidebinding (afsplitsing van water). Zo ontstaan er dipeptiden, tripeptiden, tetrapeptiden, ..., polypeptiden: < 100 aminozuren = een peptide > 100 aminozuren = een eiwit of proteïne

Proteïnen of eiwitten Alanine Glycine

Proteïnen of eiwitten Aminozuren zijn AMFOTEER = ze kunnen als een zuur optreden of als een base Zuur: afstaan van H -ionen uit – COOH groep = -COO- Base: opname van H -ionen in – NH2 groep = -NH3+ Dit kan je zien op vorige afbeeldingen!

Proteïnen of eiwitten Enkele eiwitbronnen: Brood 32.3% Vlees 28.6% Melk 8.2% Eieren 7.2% Aardappelen 6.7%

Proteïnen of eiwitten Eiwitten opsporen in voedingsmiddelen: Biureetreactie: NaOH en CuSO4 toevoegen. Cu2+ ionen vormen een purperen complex met eiwitten in een basisch milieu Ninhydrinereactie: ninhydrine is een sterk oxidatiemiddel dat reageert met eiwitten en dan omgezet wordt tot een purperen verbinding (intensiteit is indicatie voor de hoeveelheid aanwezige eiwitten) Xanthoproteïnetest: eerst HNO3 25% toevoegen en na opwarmen NaOH 20% toevoegen (kleuring van geel naar oranje in aanwezigheid van eiwitten in basisch midden)