Food Act 13 Regionaal voedseldistributieplatform
Wie is W13? OCMW-vereniging 14 OCMW’s regio Zuid-West-Vlaanderen CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) Gezamenlijk sociaal welzijns- en zorgbeleid wonen energie zorg werk vrijwilligers armoedebestrijding Oprichting 2016 voedsel
Waarom Food Act 13? Voedselarmoede in de regio 31.500 Zuid-West-Vlamingen met armoederisico 18.900 Zuid-West-Vlamingen kunnen niet om de twee dagen vlees/vis eten 4.303 Zuid-West-Vlamingen hebben recht op Europese Voedselhulp (FEAD) 2000 Zuid-West-Vlaamse gezinnen hulp van voedselverdeelorganisatie Heel wat voedseloverschotten in de regio Food Act 13 schakel om overschotten bij de mens te brengen Armoede is een netwerk van sociale uitsluitingen op verschillende levensdomeinen die intens met elkaar verweven zijn zoals onderwijs, werk, vrijetijdsbesteding, huisvesting en gezondheid,… Voedselverspilling reduceren is 3de meest krachtige maatregel om broeikaskassen te verminderen
Wat is Food Act 13? Regionaal voedseldistributieplatform, regionale opschaling naar voorbeeld Food Act Kortrijk Ophalen 200.000 kilo voedseloverschotten per jaar bij warenhuizen Verse voeding zoals groenten, fruit, vlees en vis Centraliseren @ Food Act 13 Tonnage naar grammage Dag zelf verdelen naar mensen in armoede 40-50 sociale en voedselverdeelorganisaties Sociale tewerkstelling 8 doelgroepmedewerkers Structurele armoedebestrijding: empowerment, sociale kruidenier
Zicht op de Voedselverdeelorganisaties OCMW vzw Anzegem OCMW Anzegem Avelgem OCMW Avelgem Food4All Deerlijk Het Netje Harelbeke De Oever Kuurne De Brug Kortrijk vzw Emmanuel De Vaart Jezus Levend Water Ichtus Lendelede OCMW Lendelede De Stamper Izegem Menen Toemaatje/Veerkracht 4 Spiere-Helkijn OCMW Spiere-Helkijn Waregem t Kelderke Wervik Love in Action Wevelgem Tastoe Wielsbeke OCMW Wielsbeke Zwevegem ‘t Kelderke (boven) en De Brug (onder)
Samenwerking Voedselbank Food Act 13 en Voedselbank zijn naast elkaar gelegen Weidenstraat Kuurne Afspraken omtrent ophalen voedseloverschotten Voedselbank: Europese goederen en industrie Food Act 13: warenhuizen en landbouwers Overschotten Reo-veiling in onderling overleg Gemeenschappelijk gebruik vergaderruimte, logistiek, …. Overleg om opportuniteiten samen uit te bouwen Voedselbank West-Vlaanderen Groenten REO-veiling: 31,7 ton per jaar FEAD (Europa): 127,6 ton per jaar Industrie (Poco Loco, Alpro Soya): 222,4 ton per jaar
Food Act 13: partners W13: 14 OCMW’s en CAW OCMW Kortrijk: Food Act integreren Voedselbank West-Vlaanderen: locatie, uitwisselen mensen, materiaal, expertise Colruyt/Aldi: schenken goederen, logistieke expertise VDAB: opleiding, doorstroommogelijkheden doelgroepmedewerkers VIVES/HOWEST: expertise productontwikkeling, ICT, logistiek IMOG: communicatie, expertise logistiek Leiedal: expertise mobiliteit, uitwisseling thema klimaat Logo Leieland: empowermentgerichte activiteiten Provincie West-Vlaanderen: contacten landbouwers, communicatie Voedselrijk Zuid-West-Vlaanderen (VELT): contacten landbouwers Streekfonds: private middelen Komosie: expertise distributiecentrum, disseminatie
Food Act 13: wanneer 1 juli 2018 - 31 december 2020 (2,5 jaar) Effectieve start ophaling/verdeling: november 2018
Budget Food Act 13: juli 2018-dec 2020 Food Act 13: budget Budget Food Act 13: juli 2018-dec 2020 Totale kosten 708.068 euro Investeringskosten 250.100 euro Personeelskosten 362.500 euro Werkingskosten 57.500 euro Overheadkosten 37.968 euro Totale inkomsten Continuering Food Act Kortrijk Financiering OCMW Kortrijk 52.775 euro Circulair Vlaanderen 100.000 euro Sociale infrastructuur 40.0000 euro Uitbreiding regio Food Act 13 Financiering lokale besturen 80.343 euro PDPO 334.940 euro Voedselbank West-Vlaanderen 13.125 euro Overig 86.885 euro
Food Act 13: notendop Unieke schaal in Vlaanderen Breed partnerschap waaronder Voedselbank Bijdragen aan menswaardige noodhulp en structurele armoedebestrijding Divers aanbod verse voeding voor 7500 personen in armoede Dalende foodkost voor 2500 gezinnen en 40 à 50 sociale organisaties Ontzorgen 200 vrijwilligers Principes sociale kruidenier toegepast in voedselverdeelorganisaties Opstarten empowermentgerichte activiteiten Inzetten op arbeidsparticipatie 11 VTE waarvan 8 VTE doelgroepmedewerkers Sociale economie stimuleren om met overschotten aan de slag te gaan Opwarming aarde tegengaan 200.000 kilo vermeden voedseloverschotten per jaar 500.000 kilo bespaarde CO2-uitstoot Food Act 13: notendop
Vragen Bram Deloof (ondervoorzitter W13, voorzitter OCMW Kuurne) bram.deloof@sociaalhuiskuurne.be – 0478/59 55 73 Philippe De Coene (voorzitter W13, voorzitter OCMW Kortrijk) philippe.decoene@kortrijk.be - 056/277130 Kim Van Belleghem (directeur W13) kim.vanbelleghem@welzijn13.be – 0499/77 90 84 Arnout Vercruysse (coördinator Food Act 13) Arnout.vercruysse@welzijn13.be - 0473/862792