Werkgroep sociale activering 28 maart 2018

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Sociale dienst Liliane Moons
Advertisements

Art. 60 en welzijnwetgeving Werkgroep activering 7 juli 2012.
FAQ Activering – Nieuws. WINWIN Is WINWIN Activaplan ook van toepassing op OCMW- gerechtigden?
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
Zelfstandige activiteit OCMW- begunstigden Werkgroep activering 7 juli 2012.
Vertaling van Miriam Zweverink Project No Presentatie 2009 Tool 2 Kosten/Baten Check.
De functionele handleiding van het uniek jaarverslag.
Wetsvoorstel Vrijwilligerswerk/leefloon Werkgroep activering 4/7/11.
Stromen tussen werkloosheid en OCMW. Sanctiebeleid van de RVA “een uitkeringsgerechtigde moet tijdens zijn werkloosheidperiode een aantal verplichtingen.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 7 juli 2012.
Doel -werkervaring; -volledige opbouw sociale zekerheids-rechten.
Werkgroep Activering 10 januari Agenda Goede praktijk: Intégra plus "Parcours Territoriaux d’Inclusion Sociale " Stand van zaken: –Ontwerp van omzendbrief.
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Koning Boudewijnstichting "De sociaalprofessionele integratievrijstelling in de berekening van het leefloon: knelpunten en denkpistes met het oog op hervorming"
FAQ Activering – Nieuws. Vraag Kan men aanspraak maken op werkloosheidsuitkeringen wanneer de tewerkstelling in het kader van een programma voor wedertewerkstelling.
Het leefloon en alternatieven voor de socio-professionele vrijstelling Werkgroep activering 20 januari 2012.
Kwartaalpublicatie POD Maatschappelijke Integratie Persconferentie 31 januari 2014.
UNIEK JAARVERSLAG VAN DE POD MI. I.Doelstelling 1.Administratieve vereenvoudiging van subsidiemaatregelen  Minder papier: webapplicatie  Minder kosten.
Contingent art.60 verhoogde staatstoelage Werkgroep activering 11 januari 2013.
Nieuwe regelgeving dienstencheques en de impact op de OCMW’s Werkgroep activering 11 oktober 2012.
Toelichting kaderbesluit voor de sociale huur (KSH) en nieuwe financiering (NFS2) 21 juni 2007 Tom Vanden Eede Departement RWO – Afdeling woonbeleid.
Algemene Vergadering vergadering 13 december 2013.
Werkgroep activering 27 juni Agenda -Beste praktijk : KB 500€ door OCMW Jette (uitstel van vergadering van 21 maart) -Uitvoering van de omzendbrief.
Meetinstrument Professionele & Sociale Activering Werkgroep sociale activering 28/11/2014.
Het leefloon en alternatieven voor de SPI-vrijstelling van bestaansmiddelen Natascha Van Mechelen Gebaseerd op 3 onderzoeksrapporten in opdracht voor de.
Stand van zaken en wijzigingen inzake inkomenstarief Inkomenstarief Individueel verminderd tarief.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
Handiflux in het kader van toekennen van school- en studietoelagen 28 april 2015 Ann Verhaegen Adminstrateur-generaal.
De invloed van een erfenis op een tegemoetkoming
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
DE NIEUWE RECHTSPOSITIE- REGELING Infosessie poetsdienst seniorenzorg 7 juli 2011 en 8 juli 2011.
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
TEWERKSTELLINGSMAATREGELEN OCMW Privésector. Mogelijke tewerkstellingsmaatregelen Artikel 60§7 terbeschikkingstelling van een privéonderneming Het Activaplan.
Hervorming GPMI Provinciale ontmoetingsdagen 2016
VERHOOGDE STAATSTOELAGE Focus op sociale activering.
OCMW LEUVEN Richtlijn Individueel Verminderd Tarief Kinderopvang.
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
Zelfstandigen die een activiteit opstarten.
Sinds 1 januari 2015 is er een nieuwe berekeningswijze.
WELKOM Werkgroep Activering 28 juni 2016
Werkgroep sociale activering
PRESENTATIE DWSE EN AGO
Werkgroep activering 2 april 2015.
Werkgroep Activering 16 maart 2017
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Werkgroep sociale activering
Balans en perspectieven na drie jaar
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Werkgroep sociale activering 15 juni 2017
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Inkomenstarief Individueel verminderd tarief
Werkgroep sociale activering 19 oktober 2017
Sociaal statuut student-ondernemer
Provinciale lente-ontmoetingsdag West-Vlaanderen 12 juni 2018
Mediprima en Dringende Medische Hulp
De toelage voor participatie en sociale activering: cijfers 2017
Provinciale lente-ontmoetingsdag Brussel 16 april 2018
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
STUDENTENARBEID Najaar 2018.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Provinciale lente-ontmoetingsdag Antwerpen 5 juni 2018
Basisondersteunings- budget (BOB)
DOPPIO dag Brussel 9 oktober 2018
Collectieve sessie Financieel plaatje.
De WAKOSTA?! – APP De wegwijzer in jouw budget.
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
VLAAMSE REGERING 29/6/2018 Eerste principiële goedkeuring
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Transcript van de presentatie:

Werkgroep sociale activering 28 maart 2018

Agenda Goedkeuring van het verslag van de vergadering van 21 december 2017 Uniek jaarverslag (formulieren GPMI en PSA): feedback Hervorming socio-professionele vrijstelling (artikel 35): stand van zaken Handboek sociale activering in het kader van het project AMIF Goede praktijk: OCMW Balen – Mol – Retie – Dessel Varia

2. Uniek jaarverslag (formulieren GPMI en PSA): feedback Nieuwe formulieren ter verantwoording van de toelage GPMI en PSA Technische handleiding Inhoudelijke handleiding Deadline voor indiening 28/2 Verlenging toegekend tot 16/3

Formulier PSA: inhoudelijke vragen Collectieve modules: voorbeelden Verantwoording van de toelage Personeelskosten: hoe verantwoorden Werkingskosten: Wat wel/niet? Onderscheid sociale en professionele activering Bij collectieve modules wordt enkel de totale werkingskost gevraagd terwijl bij de andere luiken de kost per activiteit moet opgegeven worden => ook voor dit luik details opvragen?

Formulier PSA: inhoudelijke vragen Resultaatindicatoren Deelnemers met leefloon/individueel traject Omschrijving individueel traject Tellen van kinderen, dubbeltellingen, moeilijk vergelijkbare gegevens (aantal vs. %) Verwarring resultaatindicatoren versus verantwoording toelage (vnl. bij collectieve modules)

Formulier PSA: technische vragen Foutmelding bij invullen aantal deelnemers EN percentage deelnemers optie onmogelijk maken van zodra één van de twee velden is ingevuld? Controlesynthese wordt niet automatisch ingevuld bij het opladen van het excel bestand (maw de totalen moeten manueel ingevuld worden) mogelijkheid onderzoeken om dit te voorzien, indien niet mogelijk expliciteren in de handleiding? OCMW’s < 7500€ hebben geen toegang tot de excel tabel => mogelijkheid voorzien?

Formulier PSA: technische vragen Controles op de percentages: wanneer men de verhoudingen niet respecteert verschijnt een rode melding om de aandacht van de gebruiker te trekken. Sommige gebruikers denken dat het om een foutmelding gaat Problemen met de excel tabel: Foutenmeldingen bij berekeningen door gebruik van copy/paste (formules verdwijnen), bij invoeren ongeldige datum of bij onvolledige lijnen ingevuld (vb. omschrijving ontbreekt) expliciteren in de handleiding? Foutmeldingen: bedragen worden onleesbaar omdat de kolommen te klein waren vragen aan Smals om structureel op te lossen

Formulier GPMI Inhoudelijke vragen Berekening toelage Welk type kosten kan ingebracht worden Voorbeelden van werkingskosten Voorbeelden van bestedingspercentage personeelskosten Cofinanciering

Formulier GPMI Technische vragen OCMW’s die geen activiteiten invulden werden geblokkeerd aangezien het verplicht is minstens 1 activiteit in te geven om verder te kunnen gaan Nu pragmatisch opgelost door ingave van fictieve datum met bedrag 0, maar in de toekomst deze controle afvoeren? Positief saldo bij onderbenutting i.f.v. overdracht budget naar volgend jaar Belang van dit negatief saldo duiden in de handleiding (logica van het systeem) of afvoeren?

Werkpunten Technische problemen Resultaatindicatoren Werkingskosten collectieve modules Andere?

3. Hervorming SPI-vrijstelling (artikel 35): stand van zaken Voorstel nog ter onderhandeling met OCMW-verenigingen Nog geen definitief akkoord

3. Hervorming SPI-vrijstelling (artikel 35): stand van zaken Doel van de hervorming 2. Concrete modaliteiten Bedrag van de SPI-vrijstelling Doelpubliek Vermijden van discriminatie Duur van de maatregel Vereenvoudiging van de berekening van de beroepsinkomsten en van het overblijvend recht op SPI-vrijstelling

Doel van de hervorming Regeerakkoord: “Optimalisering van het systeem van de socioprofessionele vrijstelling om de professionele inschakeling te bevorderen en de werkloosheidsvallen te vermijden die aanwezig zijn in het huidige systeem door een financiële stimulans te bieden voor het bevorderen van de progressieve hervatting van een bezoldigde activiteit”

Kenmerken Activeringsmaatregel ( inkomensverhogende maatregel) Bevorderen van de inschakeling in het arbeidsproces Principe = meer werken moet meer opbrengen => armoedeval vermijden Maatregel zonder onderscheid tussen leeflooncategorieën en soorten arbeidsovereenkomsten Beperkt in de tijd Vereenvoudiging berekening beroepsinkomsten/overblijvend recht Vereenvoudiging verschillende stelsels

Bedrag van de SPI-vrijstelling Huidig stelsel Toekomstig stelsel Vrijstelling = vast bedrag (forfaitaire vrijstelling) Verschillend bedrag voor beursstudenten en niet-beursstudenten Verschillend bedrag voor kunstenaars Vrijstelling = procentueel (35 % van het netto beroepsinkomen) SPI-vrijstelling geplafonneerd tot 50 % van het bedrag van het leefloon van de categorie waartoe men behoort

Bedrag van de SPI-vrijstelling Vrijstelling van 35% van de netto beroepsinkomsten Voorbeeld bij lage beroepsinkomsten (categorie alleenstaande) netto beroepsinkomsten = 200 € 70 € is vrijgesteld aanvullend leefloon = 893 € – (200 € - 70 €) = 763 € inkomen = 200 € + 763 € = 963 € Voorbeeld bij hogere beroepsinkomsten (categorie alleenstaande) netto beroepsinkomsten = 1000 € 350 € is vrijgesteld aanvullend leefloon = 893 € – (1000 € - 350 €) = 243 € inkomen = 1000 € + 243 € = 1243 €

Bedrag van de SPI-vrijstelling Maximumbedrag van de vrijstelling = 50% van bedrag leefloon   Maximum bedrag van de vrijstelling Maximumbedrag aan netto-inkomen Samenwonende (1°) 297,57 € 892,70 € Alleenstaande (2°) 446,35 € 1339,05 € Gezin ten laste (3°) 595,14 € 1785,41 €

Bedrag van de SPI-vrijstelling Stelselmatige stijging van het netto-inkomen (vermijden armoedeval) – visuele voorstelling Categorie “met gezinslast” (categorie 3)

Doelpubliek Studenten Kunstenaars Behoud huidig systeem forfaitaire vrijstelling (doel = inkomen aanvullen) Schrapping verschil tussen studenten met en zonder studietoelagen Recht op SPI-vrijstelling voor de duur van de studies met volledig leerplan Voorwaarde: - 25 jaar + GPMI studies voltijds leerplan SPI ‘studenten’ sluit een latere SPI ‘algemeen stelsel’ niet uit Kunstenaars Huidig stelsel wordt afgevoerd wegens te weinig gebruikt en te ingewikkeld inzake toepassing

Vermijden van ongelijkheden Ongelijkheid op het niveau van de gezinscategorie/-situatie Artikel 34 § 1: samenwonend koppel zonder minderjarige kinderen ten laste (al dan niet gehuwd) : de bestaansmiddelen van de ene persoon die geen aanspraak maakt op een leefloon, moeten in aanmerking genomen worden voor de berekening van de bestaansmiddelen van de andere persoon, voor het gedeelte dat het bedrag overschrijdt van het leefloon bepaald voor deze categorie (namelijk samenwonende) Gevolg: meer werken bij de ene partner met verlies van recht op leefloon tot gevolg, betekent een abrupte vermindering van de inkomsten op niveau van het koppel  inactiviteitsval

Vermijden van ongelijkheden Om te verhinderen dat de inkomsten op niveau van het koppel verminderen doordat één van hen meer werkt: Overdracht van het recht op de SPI-vrijstelling naar de niet (of weinig) werkende partner

Vermijden van ongelijkheden Koppel zonder minderjarige kinderen ten laste waarvan één partner werkt – zonder overdracht SPI-vrijstelling

Vermijden van ongelijkheden Koppel zonder minderjarige kinderen ten laste waarvan één partner werkt – met overdracht SPI-vrijstelling

Vermijden van ongelijkheden Ongelijkheid volgens het soort contract (lange duur/korte duur/uitzendarbeid) Berekening leefloon dat overblijft na toepassing SPI is verschillend voor contracten van korte en lange duur Om dit verschil weg te werken: SPI-vrijstelling berekenen op basis van het feitelijk verdiend bedrag in kalendermaand in plaats van een aangepast maandbedrag (aangepast maandbedrag = verdiend bedrag/aantal gewerkte dagen*aantal dagen in de maand)

3 jaar (36 kalendermaanden) in een referteperiode van 6 jaar Duur van de maatregel 3 jaar (36 kalendermaanden) in een referteperiode van 6 jaar Uitzondering: -25 jarige studenten met GPMI studies volledig leerplan Slecht 1x in het leven van de gerechtigde

Vereenvoudiging berekening Berekening van beroepsinkomsten op basis van het feitelijk verdiend bedrag in kalendermaand (zie eerder) Berekening van het resterende krediet Recht wordt berekend in kalendermaanden Krediet van 36 kalendermaanden in een referentieperiode van 6 jaar Recht wordt geactiveerd vanaf het moment dat de maatregel voor de eerste maal wordt geactiveerd Elke kalendermaand waarin de maatregel wordt geactiveerd wordt afgetrokken van het krediet van 36 kalendermaanden

6. Varia Volgende vergadering : donderdag 28 juni 2018 Wanneer : 10u – 12u Plaats : WTCII – Koning Albert II-laan 30 – 1000 Brussel (zaal Mandela)