KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Werkvergunning nu: veiligwerkvergunning
Advertisements

Stofwisseling.
Weet Wat Je Eet ! Vitamine wijzer! Wat en Hoeveel ? © Wieke.
HET CURRICULUM VITAE = VISTEKAARTJE NUMMER 2
Hulpmiddelen bij presenteren. Controleer van tevoren altijd of de apparatuur die je wilt gebruiken aanwezig is, of je er gebruik van mag maken en of je.
Thema 2: Voeding en Vertering
Verpakkingen lezen.
Voorstel voor een VERORDENING VAN HET EUROPEES PARLEMENT EN DE RAAD betreffende de verstrekking van voedselinformatie aan de consumenten (2008) Stand van.
Seminar 23 april 2014: Uw rechten en plichten bij een inval
Fase 1 Ken de (detail)handel
Wet op de handelspraktijken
Workshop “Beoordelen”
Voedselovergevoeligheid bij kinderen
Voorbereiding op de implementatie van de Verordening van 1169/2011 …
Marketing College 8 Hoe zat het ook al weer?. Deze week Herhaling stof tot nu toe Aanvullen “Test je kennis” Vragen Antwoorden “Test je kennis”
voor familie en vrienden van
De dag vóór het examen Schrijf de data en uren waarop je examen moet doen op een groot vel papier en hang het goed zichtbaar op! Leg alles wat je voor.
Uitvoeren gewasbescherming
En… Wat zit er in? Het etiket onder de loep!
Onhygiënisch werken.
SHOCK.
Richtlijnen Gezondere Kantines  Basisregels  Uitstraling  Verhouding betere keuze/ uitzondering  Groente en/ of fruit 1.
Coeliakie Koeliawattes? -> SOELIEJAKIE! (glutenintolerantie)
Spreekbeurt over. Inhoud: Wat is Coeliakie Wat is gluten Kruisbesmetting Hoe word je ziek van gluten Hoe word je weer beter: glutenvrij eten Wat eten.
Uitleg  In dit spel is het de bedoeling dat je zoveel mogelijk punten verzamelt door vragen goed te beantwoorden.  In ronde 2, 3 en 4 staat er ook een.
Diëten Niet alleen om af te vallen!. Veel mensen volgen een dieet uit medische noodzaak Natriumbeperkt Energiebeperkt Vetarm Antiallergisch dieet Maagdieet.
Verkoop Hoofdstuk 6 Service en klachten. Inhoud 1 Klaar voor de verkoop 2 Klanten ontvangen en benaderen 3 Verkoopgesprekken 4 De verkoopafhandeling 5.
De Gezonde Sportkantine 4 juni 2014 Erwin Bloeming Elissa Halbesma Lisette Luimstra.
 Verschillende vormen van voeding allergieën  Wat is voedselovergevoeligheid  De drie begrippen  Dagrantsoen  Wat is koemelkallergie  Hoe ontstaat.
TEST BRON VWA START DE TEST Taak 3 Samen kom je verder!
Alternatief voorstel erfpacht conversieregeling
Anafylaxie.
De vraag is je beste vriend
Intelligent Consumer Systems
Groen op je bord.
Kan je zien of iemand holebi is?
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Integriteit Dilemmatraining.
<<naam>> mag geen gluten
Lesweek 3 Voedingscentrum app Theorie pagina 182 t/m 194
Nee Zeggen!.
IBS de verpakking Week 1 | Les 2..
IBS de verpakking Week 1 | Les 1..
Actief bloedverlies en Shock
Voeren en Verzorgen Niveau 4 Blok 2.
Sleutels, codes en aanwijzingen
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Ken je Bedrijf?! Quiz Instructie voor de quizmaster en zijn/haar assistent: Neem vooraf de vragen door, plus de antwoorden die je onder iedere sheet in.
Spreekbeurt over.
Consumentenrecht Alle regels en wetten die de consument beschermen bij de aankoop van producten van bedrijven De consument moet als ‘zwakkere’ partij beschermd.
Verpakkingen lezen.
Veilig en verantwoord werken
Informatieblad van BBTK Inbev Leuven
Week 3, les 1. IBS de verpakking
Rekenmodel 5: Verlader Regio
VOEDSELINFORMATIE DECLARATIE - NIEUWE REGELGEVING
Veilig en verantwoord werken
Veilig en verantwoord werken
Hoofdstuk 3 Levenslange diëten
ONDERNEMEND LEREN LES: DE WERELDBOL.
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Lezing Stichting Kind en Voeding
Voedingsallergie Voedingsintolerantie Diëten
Wat staat er op een etiket?
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Lezing Stichting Kind en Voeding
Wft vakbekwaamheidsbouwwerk
Bronnenonderzoek.
Stofwisselingsziekte…
Keuzedeel assisteren bij facilitaire diensten
Transcript van de presentatie:

KHN afdeling Steenwijkerland Hellen Massen – 9 december 2014

Allergenen en de Horeca Allergenen zijn eiwitten die een allergische reactie kunnen opwekken Mensen met een voedselallergie reageren overgevoelig na het eten van allergenen waar ze allergisch voor zijn.

KHN’s inzet op de Allergenenwetgeving EU: oorspronkelijk voedingswaarden, koolhydraten, vetten, natrium, allergenen .. KHN: voor niet-voorverpakte producten alleen allergenen NL: doorlopend schriftelijke informatie bieden aan gasten .. KHN: ook mondeling (op verzoek van de gast) informatie bieden NVWA: handhaving voor iedereen gelijk .. KHN: invulling per bedrijfstype mogelijk, inclusief uitzondering. 2% van de volwassen bevolking en 5-8% kinderen hebben daadwerkelijk een voedselallergie. 25% van de mensen denken dat ze allergisch zijn

De 14 allergenen 22-11-2018

De 14 allergenen Granen Ei Vis Pinda Noten Soja Meel Schaaldieren Weekdieren Selderij Mosterd Sesamzaad Sulfiet (kleurstof en conserveringsmiddelen) Lupine

Allergenenwetgeving Wat wordt bedoeld in de warenwetgeving met allergeneninformatie niet-voorverpakte levensmiddelen? Alle levensmiddelen die los verkocht worden en niet (meer) in de verpakking zitten. Alle levensmiddelen die u voor directe verkoop in een verpakking stopt, bv. een saucijzenbroodje. Twee mogelijkheden om allergeneninformatie aan de gast te geven: Doorlopend, schriftelijk of elektronisch: bv. via de menukaart; of, Mondeling, op verzoek van de gast: ‘pas als de gast erom vraagt, wordt informatie mondeling gegeven. Optie ‘doorlopend’: op de plaats van verkoop is zichtbaar waar de allergeneninformatie te vinden is. Deze informatie is vrij toegankelijk, begrijpelijk en duidelijk leesbaar. Optie ‘mondeling’: informatie mag mondeling worden medegedeeld Voordat de aankoop plaatsvindt Mits door de NVWA te handhaven (zie vervolg invulling per bedrijfstype) Duidelijk aangegeven dat de consument zich kan wenden tot het personeel voor informatie over allergenen, ‘Heeft u een allergie? Meld het ons!’

Keuze informatie allergenen Is slecht leesbaar helaas; tijd voor nemen om uitleg; 3 keuzes en vervolg opties! Basis voor ondernemer hoe om te gaan met allergenenwetgeving. 22-11-2018

Bedrijfstype overzicht   Bedrijfstype Mogelijkheden van invulling Invulling ‘elektronisch/schriftelijk vastleggen’ 3 Snackbar/Cafetaria Etiketten bewaren;. Persoon verantwoordelijk in bedrijf. Basiskennis allergenen aanwezig. Let op: kruisbesmetting is hier een groot risico! 4 Restaurant: kleine kaart, 3-4 wissels per jaar Overzicht op basis van kaart of op basis van allergeen. Update van overzicht als kaart wisselt. Dagmenu/menu van de chef/wisselende gerechten: uitgezonderd! Dan altijd na te vragen bij chef of verantwoordelijk persoon 5 Restaurant vaak wisselende kaart, geen kaart Warenkennis bewijzen via e-learning en certificaat. Eenmalig, geldigheid is 1 jaar, jaarlijks op herhaling. Deze slide is om aan te geven dat per bedrijfstypes een andere invulling gegeven mag worden, 2 voorbeelden noemen en dan verwijzen naar de hand outs. In de handouts staan meerdere bedrijfstypes.

Tips & Tricks Waar haal je de allergenen informatie vandaan? Kennis (via e-learning) Etiket Database PS , zie: http://www.psinfoodservice.nl/ Kruisbesmetting is vijand! Bijv. een glutenvrije kroket frituren in vet waar je een gewone kroket hebt gefrituurd. Allergeenvrij hoeft niet (mag wel)! Verplichting gaat om informatie, niet om aanbod. Personeel: niet iedereen hoeft altijd te kunnen antwoorden. Op de werkvloer moet bekend zijn waar of bij wie informatie beschikbaar is. Personeel hoeft niet direct allergeneninformatie te kunnen geven.

Support KHN KHN biedt steun en ontwikkelt voor u: Factsheet Tips & tricks Stappenplan voor implementatie Inspiratiefilmpje Gecertificeerde E-learning (ism NVWA) – beschikbaar 1 dec. / invullen 1 feb. Workshop ‘wat zijn allergenen?’ via Bureau de Wit Afdeling Info & Advies (0348-489 411) Regiomanager in uw regio Samenwerking partners zoals BdW, PS Foodservice, Foodreporter

Controle De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit controleert Gebruikelijke boetes, variëren van 500 tot 1000 euro Coulante houding; eerst waarschuwen

Test uw Allergenen kennis! 1. De drempelwaarde waarbij klachten ontstaan bij een voedselintolerantie is voor iedereen gelijk □ Waar □ Niet waar   2. Lupine wordt in de voedingsindustrie vaak gebruikt als alternatief voor soja 3. Kerriepoeder is allergeenvrij 4. Geitenmelk valt onder het allergeen ‘melk’ 5. Pinda valt onder het allergeen ‘noten’ 1.      NIet waar. De drempelwaarde is voor ieder persoon verschillend. De een kan bijvoorbeeld van een hele kleine hoeveelheid van een allergeen in een anafylactische shock raken en de ander heeft een hogere drempelwaarde 2.      Waar; Lupine is net als soja een peulvrucht= dit allergeen is wel goedkoper dan soja 3.      Niet waar; Kerrie is een mengsel van mosterd en selderie en zijn beide allergenen 4.      Waar, ook geitenmelk valt onder het allergeen melk en moet ook gedeclareerd worden 5.      Niet waar; Pinda is geen noot maar peulvrucht. Kruisallergie kan wel voorkomen met noten komt wel voor

Test uw Allergenen kennis! 6. Zwaveldioxide is een andere benaming voor sulfiet □ Waar □ Niet waar   7. Coeliakie is een ander woord voor voedselallergie 8. De LeDa-lijst wordt beheerd door de NVWA □ Waar □ Niet waar 9. Wanneer ik goede allergeneninformatie kan verstrekken aan gasten, kan ik daarmee mijn omzet verhogen 10. Anafylaxie is een intolerantie voor gluten 6.      Waar; beide staan voor sulfiet als middel om de houdbaarheid van producten te vergroten 7.      Niet waar;  Coeliakie is een ander woord voor glutenintolerantie  (Coeliakie spreek je uit als seu-li-a-kie) 8.      Niet waar; De Levensmiddelen Databank Lijst wordt beheerd door het voedingscentrum en niet door NVWA. Hierin staan de 14 verplichte allergenen plus nog 10 aanvullende allergenen 9.      Waar; 95% van gasten met allergie gaan niet uit eten omdat ze bang zijn ziek te worden, ondernemers die hierop inspelen liggen voor en kunnen ook de familie en vrienden van deze gasten verwelkomen 10.    Niet waar; Anafylaxie is een heftige reactie van een persoon die allergisch is en toch de stof gegeten of gedronken heeft. Dit kan in het ergste geval de dood tot gevolg hebben.

Vragen ?? 22-11-2018