De eerste wereldoorlog

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het einde van de Eerste Wereldoorlog
Advertisements

De Eerste Wereldoorlog: Oorlogsvoering, revolutie en vrede
De tijd van de wereldoorlogen
De eerste Wereldoorlog
Hoofdstuk 6: The great war.
Hoofdstuk 1 Paragraaf 2 deel 1..
De tijd van: Wereldoorlogen
Wereld in brand. Oorlog … een gebeuren zo oud als de mensheid.
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 3 – Verloop – deel 2
Eerste Wereldoorlog 6.3, De Groote Oorlog.
De Eerste Wereldoorlog
WO I.
Interbellum en Vrede van Versailles.
Paragraaf 1 Russische revolutie
Opmars naar de Eerste Wereldoorlog
Verloop van WO I.
De Eerste Wereldoorlog
De eerste wereldoorlog (1914 – 1918)
De Eerste Wereldoorlog: Oorlogsvoering, revolutie en vrede
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2 Russische revolutie.
Paragraaf 5.3 De macht van vorsten.
Waarom ontstond de Eerste Wereldoorlog?
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
De start van WOI 1914 aannames: -De oorlog zou kort duren (zoals Pruissisch/Franse oorlog 1870) -Elk deelnemend land dacht oorlog met gemak te winnen.
Les 1 De wereld staat in brand
De Eerste Wereldoorlog: oorzaken en aanleiding
De Eerste Wereldoorlog: Oorlogsvoering, revolutie en vrede
Geschiedenis Module 7 H2 par 1 t/m 2.
Thijmen Schildmeijer 11 april 2014
De Eerste wereldoorlog
De Eerste Wereldoorlog een herhaling
Kenmerk 40 Twee Wereldoorlogen Les 1 – Oorzaken WO I
Wereldoorlog I.
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Tijd van wereldoorlogen,
Verdrag van versailles
Paragraaf 1: Oorzaken van WO I
De Eerste Wereldoorlog
Paragraaf 2.2 Leven in de loopgraven.
WO I
Deze oorlog gaan we echt winnen!
De Grote Oorlog
Oorlog en Vrede William Sherman: Oorlog is hel! Karl von Clausewitz:
De Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Duitsland had al ruim voor het uitbreken van de oorlog een tactisch plan voor de aanval op Frankrijk klaarliggen! Doel Niet alleen zo snel als mogelijk.
De Eerste Wereldoorlog: Oorzaken en aanleiding
De Eerste Wereldoorlog
Eindexamen 2016 Oriëntatie kennis en historisch besef:
Het gezicht van de Groote oorlog
{ MB SLK CLUB NL Ritvoorstelling 13 augustus 2016.
Eerste Wereldoorlog het einde en de gevolgen
De Twee wereldoorlogen Tijd voor de oorlogen Vijf grote landen uit Europa hebben veel macht over de wereld: Engeland Frankrijk Rusland Duitsland.
Eerste Wereldoorlog oorzaken en aanleiding Tijd van wereldoorlogen 1900 – 1950.
H11.2 De Eerste Wereldoorlog
Romanovs & Revolutie 3 Oorlog en revolutie.
De wereldoorlogen 5.1 De Eerste Wereldoorlog
Tijdvak 9: de tijd van wereldoorlogen
Thema 10 Europa.
Context 2: Duitsland Les 10 – Verloop van Wereldoorlog Twee.
Europa in 1914.
Oorzaken WO I Wapenwedloop Militarisme Modern Imperialisme
H2, P2.1 kannonenvoer Duitse aanvalsplan mislukt en moesten zowel in het westen en oosten vechten(tweefrontenoorlog) Een oorlog gevochten vanuit loopgraven.
Hoofdstuk 1: Eerste Wereldoorlog, democratie en fascisme
Wereldoorlogen en staat en natie
§1.2 De Grote Oorlog In deze paragraaf leer je over:
Wereldoorlogen Kenmerken 40: Het voeren van twee wereldoorlogen: 43: Verwoestingen op niet eerder vertoonde schaal door massavernietigingswapens.
De Lange Max, Koekelare Tekst: Wikipedia
§3.1 De Eerste Wereldoorlog
Transcript van de presentatie:

De eerste wereldoorlog 1914 -1918

Het begin Frans Ferdinand , kroonprins van Oostenrijk - Hongarije wordt vermoord in Sarajevo op 28 juni 1914 Oostenrijk valt op 28 juli Servië binnen. Rusland mobiliseert. Duitsland verklaart Rusland de oorlog op 1 augustus Duitsland verklaart Frankrijk de oorlog op 3 augustus. Groot-Brittannië verklaart op 4 augustus Duitsland de oorlog.

De bondgenootschappen In 1914 was Europa in 2 grote bondgenootschappen verdeeld. De Centralen (rood): Duitsland, Oostenrijk – Hongarije, Bulgarije en het Ottomaanse Rijk De Geallieerden (groen): Frankrijk, Groot-Brittannië, Rusland (tot 1917), Italië (in 1915) en de V.S. (in 1917) e.a. Neutrale landen (geel): o.a. Nederland, Spanje, Zwitserland

Het plan Von Schlieffen Generaal Von Schlieffen bedacht rond 1900 een plan om binnen 6 weken Frankrijk te verslaan. Dit plan lukt niet door allerlei vertragingen. De legers groeven zich in loopgraven in.

Kerst aan het front Kerst 1914 wordt het vechten onderbroken, troepen aan beide kanten vieren kerst met elkaar. Er wordt gedronken en gezongen met elkaar. Ook in 1915 gebeurde dit. De legerleiding verbood in 1916 en 1917 de viering en dreigde met zware straffen

Gasaanvallen 1914 Fransen gebruiken traangas 1915 Duitsers testen o.l.v. Fritz Haber chloorgas in Rusland 1915 Duitsers zetten chloorgas in bij Slag om Ieper 1917 Mosterdgas wordt ingezet als wapen Gasmaskers worden uitgedeeld aan de soldaten en paarden

Loopgravenoorlog De loopgraven waren vies en nat. De soldaten zakten, zeker bij regen, in dikke modder weg. De soldaten kregen last van de zogenaamde loopgraafvoet, ratten en ziektes. De constante angst en bombardementen zorgden voor de zogenaamde “shell shock”

Frontlinie aan de Somme Slag aan de Somme Het plan van Generaal Haig om de Duitsers te verslaan mislukt volkomen. Meer dan 1 miljoen doden in totaal voor slechts 10 km terrein winst. Haig Frontlinie aan de Somme

Nieuwe wapens In de 20e eeuw waren er steeds meer moderne wapens uitgevonden. De soldaten kregen machine geweren, gebruikten vliegtuigen en zelfs de eerste tanks deden hun intrede. machinegeweer Een Fokker vliegtuig De eerste tanks

Kanon Dikke Bertha Het kanon werd door Krupp ontworpen,en er werden er 12 van gebouwd. Het kanon werd vernoemd naar Bertha Krupp De dochter van Krupp. Het woog 4300 kilo en schoot Projectielen van 41.9 Cm doorsnee af de granaten wogen1160 kilo, het had een bereik van 12.5 Km. In 1917 is het van het oorlogstoneel verdwenen omdat ze binnen het Vijandelijke artillerie vuur bevonden.

Oorlog in de lucht De azen in de lucht Von Richt- hofen Fonck 75 zeges “De rode baron” 80 zeges Fonck 75 zeges Bishop 72 zeges

In Flanders Field In het gebied tussen de loopgraven groeide vaak niks behalve de klaproos. Deze roos is nog steeds het symbool van de eerste wereldoorlog. In Groot-Brittannië wordt elk jaar de oorlog herdacht met het dragen van een klaproos op de kleding.

1917 Lenin Tsaar Nicolas II In 1917 breekt er in Rusland een revolutie uit. Het leger en de bevolking zijn de oorlog zat en komen in opstand. Onder leiding van Lenin wordt de Tsaar bevochten en verslagen. Er wordt vrede met Duitsland gesloten.

De vrede van Versailles Op 11 november 1918 werd een wapenstilstand getekend. 28 juni 1918 werd het verdrag van Versailles getekend. De oorlog is voorbij Duitsland werd als schuldige aangewezen. Ze moeten: land afstaan, het leger verkleinen, wapens zoals tanks en onderzeeërs mogen niet meer en vooral heel veel geld betalen. De vrede zou niet erg lang duren…………. Duits protest tegen het verdrag

De Last Post EINDE Iedere avond wordt om 20.00 uur stipt sinds 1928 de “Last Post geblazen. De Last Post, traditioneel de laatste groet aan de gesneuvelden, wordt door de Klaroeners uitgevoerd er ere van de soldaten van het toenmalige Britse Rijk en de Van de geallieerden die in wereldoorlog 1 gesneuveld zijn. EINDE