Ouders en school samen Maart 2016

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Naar een krachtige samenwerking tussen ouders en school
Advertisements

Het gaat om onderwijs! Welkom! Workshop Professionele Leer Gemeenschap
Realisatie kindcentrum
Medezeggenschap en de Benchmark
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
samenhang Resultaten Processen Persoon Wat het oplevert Wat je doet:
E-competentiescan. Wie kunnen de scan gebruiken? De medewerker Vult de scan in en krijgt inzicht in eigen handelen De leidinggevende Krijgt een beeld.
[In de voor u liggende presentatie zijn de foto’s verwijderd. Het beeldboekje met foto’s verschijnt in het najaar 2010] Presentatie beeldboekje: inspirerende.
de ouderbetrokkenheid vergroten
Handelingsgericht werken als schakel naar passend onderwijs
Leidinggeven aan professionals in modern onderwijs
Onderzoek doen in de eigen praktijk: op zoek naar een onderzoeksvraag en werkhypothese Workshop conferentie Lessen uit onderzoek 28 januari 2010 Els Kuiper.
Iedereen coach naar Jef Clement.
Opleiden in school, mei Opleiden in school Kennismaking met POSS Personeel en Organisatie Support Systeem Hulpmiddel bij de gesprekkencyclus.
Ijsselronde-pabo opleiden doe je samen.
Module E: Preventieve en schoolomvattende initiatieven uit binnen- en buitenland Unit E5 Samen op één lijn: naar een gedeelde kijk op pesten en geweld.
Ouderbetrokkenheid op Het Kompas
Leervragen in een PLG PLG bijeenkomst 17 november 2014
Basisscho ol Op De Horst Ervaringsgerich t Onderwijs Afstemming.
De Week van de seksuele diversiteit ILS HAN 20 tot 24 april 2015.
Solidariteit op onze school Enkele suggesties voor gesprek.
Economisch en Maatschappelijk toegevoegde waarde van gezondheid(szorg) en welzijn. Kick off bijeenkomst Professionele Leergemeenschap, 2 september 2015.
Ouderavond toekomst basisscholen Sluis/Schoondijke Welkom.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Thema 1: Beelden van onderwijs Thema 1 Beelden van onderwijs Elk thema bestaat uit een onderzoeksdeel (taakgroep) en een theoriedeel (colleges)
Thema 2, week 1.5 Instructiestrategie samenwerkend leren en basisomgangsvormen 29 september 2014 Periode 1 KOP
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Project 3 Pedagogisch werken in de wijk Bijeenkomst 3, week 1.5, Schooljaar Klas: VQR2C Docent: Madeleine Meurs.
Interactieve Mantelzorgkamer Share&Care
Keuzeworkshop 3 “ouders betrekken bij taalbeleid, hoe doe je dat?” Robertjan de Wilde Docent/Trainer C-lion.
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Grenzen verleggen door talentgericht werken in de klas! In opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap wordt er hard gewerkt aan de.
5 Gelijke dagen schooljaar november 2014.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
Toelichting en uitleg bij deze tool  Hoe is deze tool tot stand gekomen? Tijdens het MT van verschillen (V)SO scholen in het midden van het land. Naast.
Meer Kansen Met Ouders..... en de ontwikkeling van schoolspecifiek ouderbeleid 15 april 2010 Marion van de Sande en Amal Aakif Kenniscentrum Jeugd en Opvoeding.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
23 november  Doelen  Ophalen voorkennis Samenwerkend Leren  Jouw lessen: Activerende Didactiek  Opdracht verwerken theorie  Afronding ◦ Huiswerk.
17 november 2011, welkom op onze informatieavond Slim Fit, unit onderbouw slimme fits in het anders organiseren van onderwijs.
WELKOM Tweede jaars OGP6 Onderzoek Bijeenkomst
Universiteit Leiden. Bij ons leer je de wereld kennen. ICLON, Interfacultair Centrum voor Lerarenopleiding, Onderwijsontwikkeling en Nascholing BSL De.
Leerling- kenmerken Motivatie (2) Thema januari 2016.
1. Greijdanus College 3. Korte omschrijving van de interventie Eduscrum is activerende didactiek die een positieve invloed heeft op de leeropbrengsten.
Handelingsgericht werken OGP Bk03 Hans van Doremalen Marion Steegh.
Monitor dBos terugblik op praktische ervaringen meting vooruitblik en planning meting Kunst van Lezen Nicolien de Pater.
Leren begeleiden van studenten bij het formuleren van onderzoeksvragen door schoolopleiders en directeuren Loes van Wessum Marc Vrakking Annemarie van.
CONTEXT VAN EEN PROJECT Waarom en waarvoor doen we het?
Rollen binnen het werkplekleren
Het BSc Honours Programme
Het BSc Honours Programme
Netwerk IB WSNS Tilburg
Unitonderwijs en continurooster
Van startbekwaam naar …..
Eerste bijeenkomst dinsdag 16 mei 2016
Het BSc Honours Programme
Academische Masterclass Publieke Gezondheid en Veiligheid 2016 Ouderbetrokkenheid Tessa Visser ‘t Hooft Lida Samson 1.
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
Nadere uitleg gewenst()
Tool IF-1: Onderzoekend leren plannen bij wiskunde
BVMBO: Aan de slag met collegiaal leren!”
Het BSc Honours Programme
Versterken samenwerking lerarenopleidingen scholen
Mijn visie op onderwijs
LOB in het mbo Onderzoek naar het bevorderen van
Doelgroep kwijt Kijkende naar de doelgroep EVB+ lijkt het wel of we onze doelgroep kwijt zijn. Zoek je op internet naar bijvoorbeeld LVB+ dan krijg je.
PowerPoint Taal Bijeenkomst 7: Evalueren op schoolniveau
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Duurzame inzetbaarheid in de praktijk
Laat u inspireren en meld u aan.
Laat u inspireren en meld u aan.
Transcript van de presentatie:

Ouders en school samen Maart 2016 Ouderbetrokkenheid Ouders en school samen Maart 2016

Doel: In 2017 is er een netwerk van een paar mensen per scholengroep die specialist ouderbetrokkenheid en samen leren zijn. In dit netwerk zijn ook docenten van de HZ betrokken. Ouderbetrokkenheid wordt daarbij gezien als onderdeel van de pedagogische identiteit van scholen. Het samen leren staat voorop. Wat: Een omschrijving van de activiteit(en)   3x een plenaire bijeenkomst voor alle deelnemers. Iedere deelnemer wordt uitgenodigd ook een ouder mee te nemen. Een aantal PLG’s (professionele leergemeenschappen) op schoolniveau. 2 “verzamel” PLG’s van mensen van verschillende scholen die individueel of met een collega meedoen. een leerteam voor leidinggevenden. Studenten zullen we van harte uitnodigen mee te doen, eigen PLG’s rond dit onderwerp op te zetten of onderzoek te doen op een aspect van ouderbetrokkenheid.

Hoe: een meer concrete invulling van de aanpak   3x een plenaire bijeenkomst: Op woensdagmiddag verdeeld over het jaar. De 1e keer een landelijke spreker met een inhoudelijk verhaal over Ouderbetrokkenheid. De 2e keer de focus op kennis delen en verdieping van theorie en praktijk. De 3e keer een “open podium” en het delen van opbrengsten. Een aantal PLG’s (professionele leergemeenschappen) op schoolniveau: Scholen die dat willen, doen met (een deel van) het team mee. Dit vraagt dus inzet en commitment van een groep teamleden. 4 bijeenkomsten en tussendoor “huiswerk” voor alle deelnemers. Het doel van PLG’s is het ontwikkelen van kennis, startend vanuit een eigen leervraag. 2 “verzamel” PLG’s van mensen van verschillende scholen die individueel of met een collega meedoen. Ook hier is het doel het ontwikkelen van eigen kennis. Eén PLG met als thema “de inhoud van ouderbetrokkenheid”. Daarbij gaat het over vragen als: Wat wil ik delen en bespreken met ouders? En met welk doel? Waar wil ik ouders bij betrekken? Wat willen ouders horen, zien, doen en bespreken? Eén PLG die draait om de eigen vragen van deelnemers. Dat kan van alles zijn. Bijvoorbeeld: Hoe bouw ik een goede relatie op met ouders? Zend en ontvang ik goed? Zien ouders mij, zoals ik mezelf zie? Hoe betrek ik alle ouders bij de school? Ook deze PLG’s komen  4x bij elkaar, verspreid over het jaar. Komend schooljaar willen we ook starten met een leerteam voor leidinggevenden. We denken daarbij aan directeuren of mensen met vrijgestelde taken die regelmatig bij elkaar komen om elkaar te helpen en te inspireren bij het maken en uitvoeren van plannen op het gebied van ouderbetrokkenheid. Het doel is hier vooral kennis te delen. Deelnemers brengen zelf hun vragen in, kijken bij elkaar, leren van elkaar en houden elkaar scherp. Studenten zullen we van harte uitnodigen mee te doen, eigen PLG’s rond dit onderwerp op te zetten of onderzoek te doen op een aspect van ouderbetrokkenheid. Het afgelopen jaar heeft juist die wisselwerking tussen leerkrachten, directeuren en studenten heel inspirerend gewerkt.

Wanneer: Wie: Resultaat: De periode die de activiteit beslaat; de planning; de frequentie Schooljaar 2015-2016.   Plenaire bijeenkomsten 3x 2,5 uur op woensdagmiddag verspreid over het jaar. PLG’s ieder 4x 2 uur per jaar, verspreid over het jaar, daarnaast in totaal 12 uur (2x2 uur en 2x4 uur)huiswerk. Leerteam 5 x 2 uur per jaar, elke 2 maanden. Daarnaast eigen doelen en tijdsinvestering. Studenten: studentPLG van sept tot januari. Onderzoek van sept. tot mei. Wie: aantal deelnemers, hun functie en hoeveel tijd ze investeren in de activiteit Leerkrachten Plenair: 3x 2,5 uur=7,5 uur PLG: 4x2 uur, daarnaast 12 uur huiswerk/ uitwerken opdrachten. Totaal 20 uur. Directies/ leidinggevenden Plenair: 3x 2,5 uur= 7,5 uur Leerteam: 5x2 uur= 10 uur Verder afhankelijk van eigen doelen. Studenten Onderzoek:…. Resultaat: het concrete resultaat van de activiteit: beschrijf dit zo veel mogelijk in concreet waarneembaar gedrag of product Leerteam; aan het eind van het jaar hebben de deelnemers eigen beleid geschreven op het gebied van ouderbetrokkenheid of activiteiten op dit terrein ingevoerd in de school die in de voorbereiding beter zijn geworden door het gesprek en de invloed van collega’s. Ouders hebben dit gemerkt aan ander gedrag van de “school”. PLG’s: aan het eind van de PLG’s hebben deelnemers hun kennis en vaardigheden op het gebied van ouderbetrokkenheid vergroot en hun eigen leervraag beantwoord. Dit uit zich in ander gedrag richting ouders. Plenaire bijeenkomsten: deelnemers hebben na de plenaire beenkomsten meer kennis over ouderbetrokkenheid en kunnen dit betrekken op hun eigen situatie cq school..

deelnemers Alpha: 6 scholen Prisma: 2 scholen Archipel: 4 scholen Nobego: 3 scholen Obase: 1 school 12 directeuren 8 leerkrachten 10 studenten