Voeding Konijn.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Thema: mensen Je eten op reis.
Advertisements

Het spijsverteringsstelsel
Verkleining van voedingsstoffen
2rootje ‘Die-eet’ De spijsvertering.
Spijsvertering.
Spijsvertering van het oude(re) paard
Spijsvertering door enzymen
Inleveren verslag opdracht 9
Inhoud les Herhaling Uitleg Film Opdrachten Huiswerk.
Pensverzuring.
Hoe vervoert je verteringsstelsel voedsel
Van achter naar voor.  Bronnenboek lezen p. 59 – 60.  Werkboek p. 71 – 72 (behalve ‘opdracht a’ onderaan) – 73 (enkel opdracht b).
J Bügel Noorderpoortcollege
Hoofdstuk 4: Voeding HAVO 4.
Het verteringsstelsel
Voeding & Vertering.
Dikke darm en de lever.
Les 1 Spijsveteringsstelsel Voeding klas V31. Wat gaan we doen?  Laat zien wat je weet  Spijsvertering koe.
Ons lichaam heeft energie en bouwstoffen nodig om te kunnen werken en in stand te blijven Bouwstoffen en energie halen we uit drinken en eten 1.Water.
Maagdarmkanaal V31, VOEDING. Voedsel en maagdarmkanaal A. Plantaardig materiaal B. Vlees C. Insecten D. Zowel plantaardig als dierlijk materiaal 1. Carnivoor.
VERTERING. CELLEN WEEFSEL orgaan organenstelsel.
Thema 5 Voeding en vertering
Voeren en Verzorgen Les 2.
VOEDING !Hierboven klikken voor een stukje Nieuws uit de natuur!
Het verteringsstelsel
Voeding Paard.
Dikke darm en de lever.
Het menselijk spijsverteringsstelsel.
Voeding degoe.
Spijsvertering.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Thema 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Biologie Algemeen.
Biologie Algemeen Niveau 3/4.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Hoofdstuk 4 Spijsveteringsstelsel melkvee
Voeding degoe.
Gezonde voeding.
Voeding Konijn.
Overige zoogdieren Voeding Niveau 4.
Paard.
Door: Silke, Anniek en Kayleigh
Smul gezond.
Voeding Paard.
Voeding en Vertering 2 VMBO – KGT Thema 2.
Les 5 Onderwerpen: Voeding konijn en cavia.
Digestie anatomie en fysiologie
Voeren en verzorgen Periode 3
Biologie voor jou; Thema 2.
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
2 Vertering & Voedselopname. 2 Vertering & Voedselopname.
Voeding en vertering.
Vertering en opname van voedingsstoffen in het bloed
Gezonde voeding.
Maagdarmkanaal V31, Voeding.
Diersoortverdieping: het konijn
H6: Anatomie & Fysiologie
Voedingsstoffen voor de koe
Thema 2 Voeding en vertering
De organen voor vertering
Voeren en verzorgen Periode 3
Voeren en verzorgen Periode 3
Deel 3: Spijsvertering van het rund en het varken
H6: Het Spijsverteringsstelsel- deel 2
Transcript van de presentatie:

Voeding Konijn

Het gebit 4 snijtanden 20 kiezen 2 stifttanden Tanden groeien hele leven door Normaal gebit: Boven snijtanden voor de onder snijtanden en de onder snijtanden raken de stifttanden aan hierdoor slijten de snijtanden netjes op elkaar af. Ongeveer 2/3e van de tand is wortel. Veel hooi geven om tanden te laten slijten, brokken voor de calcium

Van bek tot anus? Konijnen hebben een bijzondere spijsvertering. Grootste deel van de vertering vindt plaats in het laatste stuk van het maagdarmkanaal namelijk: de dikke en blindedarm. Voedingsstoffen komen vrij in de vorm van speciale keutels (caecotroof of nachtkeutel). Als het konijn deze eet begint de tweede vertering. Hierbij worden vetzuren, eiwitten, vitamines, elektrolyten en water alsnog opgenomen.

Wat gebeurd waar? Bek: voer wordt opgenomen en verkleind. Er wordt speeksel toegevoegd. Slokdarm: via deze weg komt het voer in de maag. Maag: Voer wordt vermengd met zure maaginhoud. Hier vindt de eerste vertering plaats. Dunne darm: Allerlei enzymen komen vrij die in staat zijn eiwitten, vetten, suikers en zetmeel te verkleinen zodat ze naar de bloedbaan getransporteerd kunnen worden. Blinde darm: Hier komen niet verteerde stukken terecht. Dikke darm: Water wordt uit de resterende darminhoud onttrokken en worden de harde keutels gevormd.

Veel voorkomende ingrediënten Veel voorkomende ingrediënten in voeding: - Luzerne, tarwe, tarwemeel, sojaschillen, erwtenvlokken, lijnzaad min. 2%, sojaschroot, bietenpulp, sojaolie, zout, mineralen, hooi Deze groentes eten ze: - Andijvie, wortel, witlof, komkommer, paprika, (weinig) broccoli

Voerbehoefte Herbivoren Weinig droogvoer en veel ruwvoer. Voeding met veel vezels bevorderd de darmwerking. Variatie in groente, om een gasbuik te voorkomen.

Voer hoeveelheid Van nature: vroege morgen en avondschemering 2x per dag voeren Onbeperkt hooi Onbeperkt vers water Droogvoer (25gram per KG)

Foerageergedrag ‘s Morgens en avondschemering. Eten samen met soortgenoten. 1 konijn houdt altijd de wacht.

Opvallende zaken Coprofagie Keutels zijn eiwitrijk, 29,5% in de droge stof. Voorziet het konijn 20% van de dagelijkse eiwitbehoefte.