College gevogelte A College gevogelte
Wat is een vogel: Vogels zijn dinosauriërs die zijn gaan vliegen nadat veren zijn ontstaan. Beest met vleugels en veren Vogels leggen eieren
Welke vogels ken je: Welke zijn eetbaar en waarom: Kip, kalkoen, kwartel, parelhoen, eend, gans, duif, struisvogel en konijn Pluimvee zijn alle vogels die op een bepaalde manier gefokt worden.
Inkoop van gevogelte Versheid, letten op: Datum, geur, kleur, beschadigingen van product of verpakking.
Biologische opvoeding duur? Industriekip Biologische kip Prijs/kg € 3,50 € 8,= Structuur Smakeloos, waterig Sappig, vlezig Slacht leeftijd 60 dgn. 90-100 dgn. Leefoppervlak 1 m 10 m Hoeveelheid voer 2 kg. Per kg. Kip 3 kg. Per kg. Kip
Kip Piepkuiken 4-6 weken Braadkuiken 8 weken Soepkip 1½ jaar, Kapoen 100 dagen 6 kg.
Onderdelen van de vogels: Kop, Kammetjes Hals Vleugels Poten – Dijen & drumsticks Borstfilets Haasjes Ingewanden: Lever, hart, maag
Kwartel 150-300 gr. Ook de eitjes worden veel gebruikt
Duif Tamme duiven zijn groter en mooier van structuur dan de wilde.
Parelhoen Moeilijk te kweken. Weinig uitloop=weinig eieren (vaak diervriendelijk gefokt). Blank vlees, sterkere smaak dan kip.
Eend In Nederland vooral gehouden om de veren en eieren. In Frankrijk, Israel en Hongarije gefokt om de levers en het vlees. Slachtrijp na 12 weken, 2 à 3 kg. Eend Borst = maigret de canard Bout = cuisse
Vooral gekweekt om de lever. Het vlees is wat droog en taai Vooral gekweekt om de lever. Het vlees is wat droog en taai. Jonge borsten geschikt om te roken. Gemeste lever in 21 dagen tot 700 gr. Gans
Kalkoen Amerikaans symbool, thanksgiving day (4de donderdag in november) Oorsprong Mexico 3 tot 7 kg. (wild tot 24 kg).
Struisvogel Australië & Zuid Afrika Mooi donkerrood van kleur, sappig vlees. 10 jaar geleden flinke uitbreiding in Nederlandse farms, nu weer minder.
Konijn Bij poelier verkocht Vooral in België en Frankrijk gefokt Vlees licht van kleur en licht verteerbaar
Naam __________________________________datum_________ Naam van je MENTOR (VOLLEDIG)__________________________________________ GEVOGELTE A Wat is een oude “leghen” en waar wordt deze vaak voor gebruikt? (2) Waaraan herken je kalkoenvlees t.a.v. van kippen? (2) Wat is vaak de plaats van een Kwartel in een menu? (2) Benoem 2 kenmerken van een Parelhoen die opvallend zijn. (2) Welke van de Duiven jonge of oude zijn voor de horeca geschikt en waarom (2) Benoem 2 kenmerken van het vlees van een Struisvogel. (2)
Wat zijn de namen van de 2 soorten Tamme eenden (2) Wat is onethisch aan ganzenlever? (2) Wat is de verzamelnaam voor gekweekte vogels (1) Wat versta je onder een poulet de “Bresse” ? (3) Totaal 20 pnt. Om voldoende af te sluiten heb je minimaal 16 pnt. nodig Handtekening docent