Projectmanagement in de Vo

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Pilot Loondispensatie Oktober •Aanleiding aanmelding / deelname pilot •Doelgroep •Toegangstoets •Uitgangspunten - ontwikkelingen •Huidige status.
Advertisements

door de introductie van MAGIE Meer en Anders Gaan Implementeren van Expertise door de introductie van KENNISDOMEINEN.
Workshop Social Media Laat jij jouw bedrijf op z’n kop zetten door Social Media ?
Gedachtewisseling met de Commissie Bestuurszaken, Binnenlands Bestuur, Decreetsevaluatie, Inburgering en Toerisme.
HET DECREET KINDEROPVANG VOOR BABY’S EN PEUTERS WAAROM EN HOE?
Vereniging van de Toekomst America 24 september 2007.
het succes van een organisatie het welbevinden en succes
Bram Verschuere (Hogeschool Gent & Universiteit Gent)
Wat kunnen wij voor uw organisatie betekenen ? Even voorstellen
Les 1 M&O.
ICTB/NB Projectmanagement.
Business Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bvBusiness Marketing Management© 2008 Noordhoff Uitgevers bv.
Agentschap voor Natuur en Bos
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Deel 1 De BSC van AWV.
Opleiden van medewerkers
© Kars cum suis bv Benchmarking publiekszaken Workshop Procesmanagement 7 februari 2007.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Passend Onderwijs MBO en professionalisering
Modern HR-beleid: Waar staan we en hoe kan jij hierop wegen?
Evenementencommissie RCU Zwolle
Doelstellingenmanagement Ronde tafel - 23 oktober 2014.
Overgang naar de zone Een verhaal over change management en het beheer van processen.
Samen sterk in verandering
De kubus van CSPE succesfactoren!
Uitdagingen voor regionale (samen)werking in Midden-West-Vlaanderen
Cegeka & TenForce Ronde tafel 17/06/2014 Doelstellingenmanagement VO.
De personeelspeiling 2010 in ABB. 2 ABB in een notendop Agentschap voor Binnenlands Bestuur –Beleidsdomein Bestuurszaken Opdracht: ondersteuning bij het.
In 7 stappen naar een gezond bedrijf
6 stappen in Risico management
Toekomst Financiële Functie
Interne communicatie (IC) binnen ANB is een aandachtspunt. Er was al een degelijke basis aanwezig. Die wordt nu verder geoptimaliseerd en spoort samen.
Insights & Essentials Willem van Putten
Social work Week 2.
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Naar een duurzaam HRM beleid
Juridische kwaliteitszorg Startnotitie door DT akkoord bevonden  organisatiebrede bewustwording van de noodzaak tot het inbedden van juridische kwaliteitszorg.
Functies Rollen Taakcluster … Taakcluster 1 Taakgebied… Taakgebied 2 Taakgebied 1 Taak … Taak 2 Taak 1 Rol … Rol 2 Rol 1 Functie … Functie 2 Functie 1.
Met Traject aan tafel Departement Kanselarij en Bestuur.
Managen analyseren 6 adviseren creëren organiseren begeleiden In kaart brengen Organisaties communicatieve r maken Iets doen ontstaan Mensen.
Wat met integriteit in een veranderende Vlaamse overheid? Josefien De Wachter - AgO Kristien Verbraeken - AgO Dieter Vanhee - DKB 26 mei 2015.
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
HET MEERJARENPLAN. Het MJP: Een onafscheidelijk duo 2 Het meerjarenplan 2. Financieel deel1. Inhoudelijk deel De beleidsnotaDe financiële nota.
Krachtige STEM-leraren vormen: naar een multidisciplinair didactiektraject als OPO binnen de lerarenopleiding Heleen Bossuyt & Nele Vandamme.
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Convenant ‘Extra investeringen Langdurige Zorg ’ Peter Kruithof directie Langdurige Zorg.
Bepalen verandermogelijkheden Bepalen veranderbehoefte Bepalen toekomstige computertechnologie Bepalen toekomstige bedrijfsprocessen Bepalen huidige “Gap”
Frank Verstraeten Implementatie GROP. Frank Verstraeten Doelstelling 1 Doel: De algemene doelstelling van het OTO (beleids)plan van de GGD Flevoland is.
Taal- en rekenbeleid in de regio Mariëlle Verhoef (projectleider taal en rekenen) Herman Krikhaar (coördinator Profijt)
Werkgroep Sociale Activering 8 december Agenda 1.Goedkeuring verslag van 13 oktober Voorstelling conclusies studie GPMI (door Kristel Driessens,
Inhoudelijke oefening prestatiebegroting Eerste samenkomst coördinatoren 23/06/2016.
Risicomanagement: de rol van DKB Joris Bouve  Manu Steens  DKB Netwerk organisatiebeheersing  donderdag 9 juni 2016.
CAPACITEIT EN ROOSTERMANAGEMENT. Inhoud 1.C&R i.r.t. de nieuwe koers van Zuidwester 2.Samenvatting capaciteit & rooster- management (C&R)methoden 3.C&R.
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
Business Process Management
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Kennisbehoud Strategische personeelsplanning
Rapportering en monitoring
DE HRM COCKPIT Naar de ontwikkeling, opvolging en evaluatie van een duurzaam HRM beleid.
Groenboek: een nieuw industrieel beleid in Vlaanderen
Progressief universalisme
Samenwerking Wave 0.
Center for e-Learning, RSM
De 2030-agenda voor duurzame ontwikkeling in Vlaanderen
Integratieproject Financiën
Kennisdeling en het valoriseren van leerpunten: conclusies
Samenwerking waterbeheerders
INFORMATICA Hoofdstuk 13 - Projectmanagement.
lokale autonome vrijwilligersverenigingen (nu 38)
STRATEGIE MANAGEMENT STRUCTUUR CULTUUR PROCESSEN MEDEWERKERS
Transcript van de presentatie:

Projectmanagement in de Vo 8ste ronde tafel Doelstellingenmanagement

Waarom Ad hoc Werkgroep: Keuze om discussie diepgaand te voeren Ervaringen vanuit ‘Doelstellingenmanagement en lesgevers projectmanagement Visievorming Groen- en Witboek ‘open en wendbare overheid’ Opstart nieuwe planningscyclus nieuwe VR Audit Rapport nov 2016 Ad hoc Werkgroep: Keuze om discussie diepgaand te voeren

Beleidskader: regeerakkoord We pakken belangrijke en grote projecten aan door tijdelijke projectorganisaties, met deelname van experten uit de verschillende betrokken entiteiten, duidelijke aansturingslijnen en voldoende projectmiddelen.

Beleidskader: Witboek ‘open en wendbare overheid’ We ontwikkelen flexibele projectstructuren in functie van de maatschappelijke uitdagingen. We stemmen de organisatievormen af op de doelstellingen en zorgen voor de juiste interfaces. We komen los van de vaste structuren zoals beleidsdomeinen en entiteiten, en gaan de organisatie waar wenselijk modulair vormgeven. Tijdelijke projectentiteiten worden snel opgericht wanneer hier nood voor is, en worden even snel terug ontmanteld wanneer de doelstelling bereikt is. Het flexibel toewijzen van mensen en middelen gebeurt snel en eenvoudig, met de nodige borging van de opgedane kennis. We zorgen voor aangepaste governance mechanismes om de klassieke hiërarchische organisatie te combineren met de andere organisatievormen.

Vaststellingen (1/III): engagement Het ontbreken van 3PM structuren ter ondersteuning van de werking van o.a. het VZC. Het ontbreken van een duidelijk en voldoende mandaat aan project-, programma- portfolioteams voor de uitvoering van een opdracht. Het verschil in HR-beleid voor team- en afdelingshoofden ten opzichte van projectleiders.

Vaststellingen (2/III): structuur Bestaande organisatiestructuur biedt onvoldoende houvast en duidelijkheid voor projectteams in termen van mandaat en middelen. De officiële functie van projectleider wordt niet consequent gebruikt. De screening van projectleiders staat in schril contrast met die voor team- en afdelingshoofden. Projecten volgen veelal een meerjarenplanning. De budgettaire en HR cyclus volgen een jaarlijkse cyclus. Budgetten worden toegewezen aan entiteiten en niet aan projecten. De bestaande hiërarchie kan op die manier de projectwerking ten allen tijde en eenzijdig blokkeren. Idem voor wat de personeelsinzet betreft.

Vaststellingen (3/III): processen Doorvertaling van doelstellingen naar projecten verloopt moeizaam. Er is te weinig scherpte in de geformuleerde projecten. Het gebruik van business-cases is minimaal. Een taak wordt nog te snel als een project gedefinieerd en omgekeerd wat gevolgen heeft voor de kwaliteit van de uitvoering. Huidige ondersteunende processen zoals ICT (bv. zichtbaarheid van de agenda’s), personeel (snelle detachering van medewerkers) houden onvoldoende rekening met het tijdelijk en entiteitsoverstijgend karakter van projectuitvoering. Leerprocessen zijn er niet of nauwelijks waardoor ervaringen niet doorgegeven worden.

Visie Doel: Verhoogde efficiëntie en effectiviteit van veranderingstrajecten en investeringsprojecten. Verhoogde kwaliteit van de uitvoering en het resultaat Toegenomen personeelstevredenheid bij leden van het projectteam De werking van de Vlaamse overheid steunt op een professioneel uitgebouwd project-, programma- en portfoliomanagement.

Strategisch Operationeel Visie Strategisch Operationeel Portfolio Programma Project

Toekomst? Een sterk engagement voor een professioneel 3P-management biedt garanties voor een professioneel 3P-management. Dit engagement is terug te vinden in de HR-strategie, structuren, ondersteunende processen… kortom in de hele werking van de Vlaamse overheid. Er is een sterk en duidelijk kader voor het uitvoeren van tijdelijke opdrachten. Dat kader is zichtbaar in het HR- en financieel beleid van de Vlaamse overheid. De processen in de Vlaamse overheid, in het bijzonder de Vlaams overheidsbrede processen zoals planning, ICT, personeel, kennis, informatie, … ondersteunen een 3PM werking. Ze zijn geïntegreerd en sluiten naadloos op elkaar aan.  

Voorstellen Bestendigen en analyse Strategie en voorbereiding Heerlijk helder projectlandschap Verzamelen van inzichten, kennis en informatie Leren uit experimenten Vergroten van het draagvlak Strategie en voorbereiding Professionele begeleiding Strategisch plan Structurele oplossingen Kennisopbouw, –uitwisseling en verhogen van de inzetbaarheid Plannings- en rapporteringsprocessen herbekijken Financiële en HR-processen herbekijken Centraal team voor coördinatie en ondersteuning