De God van de Schriften.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (3)
Advertisements

Heilig Avondmaal Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling
God heeft een droom.
Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL Zevende –Dags – Adventisten SABBAT SCHOOL S S SABBAT 16 NOVEMBER Het Hemelse Heiligdom “Gods woonplaats...”
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (5)
Formulier III Heilig Avondmaal (1)
GOD MENS. GOD MENS GOD MENS GOD MENS Lucas 18:31-33 Hij nam de twaalf apart en zei tegen hen: ‘We zijn nu op weg naar Jeruzalem, en alles wat door.
Deel 4 Leven als christen.
Romeinen 6:1-11 Betekent dit nu dat we moeten blijven zondigen om de genade te laten toenemen? Dat in geen geval. Hoe zouden wij, die dood zijn voor.
Welkom WELKOM. 'Sterven is het uitdoven van een lamp, niet de vernietiging van het licht.'
Christus’ opstandingskracht doet ons opstaan
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bij elkaar om volgens het bevel van onze Heer zijn dood te verkondigen. Eerst horen we hoe.
Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het heilig evangelie wordt.
Hoe wordt ‘verzoening’ traditioneel- christelijk benaderd? 1.‘Bedekking’ (beschutting) en ‘verzoening’ worden verward. 2.God was een vijand en moest verzoend.
Hoe is het ons geleerd? de rechtvaardige God de schuldige mens.
Kracht in zwakheid Genade is genoeg.
Avondmaal vieren is je met elkaar verbinden. 1 Korintiërs 10:17 Omdat het één brood is zijn wij, hoewel met velen, één lichaam, want wij hebben allen.
Formulier om het heilig avondmaal te vieren (4)
Hoe luister je naar de wet van God?
JEZUS DE RUIL JIJ.
Hartelijk welkom bij deze Bijbelstudieserie. Thema: “Met Christus gekruisigd”
Eén Heer: Christus Jezus
Hebreeën 2:14-18.
Zie hoe Jezus lijdt voor mij
Preek. Het kruis van Christus als baken wijst je de weg naar het leven.
Welkom in deze kerkdienst
Heer, verhoor!. De paria van de menigte? Heer, verhoor! De paria van de menigte? Raak Jezus aan in geloof.
Gebed en belijdenis.
Spring in het diepe!.
Heilig Avondmaal (IV) Gemeente van onze Heer Jezus Christus, Instelling We zijn hier bijeen om in opdracht van onze Heer zijn dood te verkondigen. In het.
OMGAAN MET LIJDEN VANUIT SCHRIFT EN THEOLOGIE HDGI-Gent, 2007 PRESENTATIE 6 Kruis en opstanding.
Witte donderdag Jezus deelt bij de maaltijd een beker wijn en een brood Die voor eens en voor altijd zich offert in de dood.
Ik ben de Koning van de Joden. Jezus uit Nazaret, koning van de Joden Ik ben de Koning van de Joden.
Lezen: 1 Koningen 17:1-16.
God is liefde. Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als.
Waarom een opstanding? Zie preekschets op voor tekst bij de dia’s.
DE WEG TOT HET GELOOF Les 7 voor 12 augustus 2017.
Een gat in ons evangelie?
1 Korintiërs 15:17-20 Maar als Christus niet is opgewekt, is uw geloof nutteloos, bent u nog een gevangene van uw zonden en worden de doden die Christus.
VIER WOORDEN OM VAN TE LEVEN
Welkom kinder- dienst Biddag 2017 Bidden tot de ONBEKENDE GOD X.
Wat de sabbat ons te zeggen heeft (Inleiding) Zondag 38
Avondmaalsformulier 5 Christus gedenken
Christelijke vrijheid
Welkom in deze kerkdienst
    Christelijke vrijheid samen God willen dienen in de gemeente
Waar begin je aan? 1.
Efeziërs (3) WELKOM 1.
De God van de Schriften.
De God van de Schriften.
De God van de Schriften.
Les 6 voor 11 november 2017 ADAM EN JEZUS.
De God van de Schriften.
God heeft een droom.
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
Les 3 Gedoopt leven.
VIER WOORDEN OM VAN TE LEVEN
de brief aan de Romeinen
Jezus is Heer!.
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
De dwaasheid van het kruis
werd op het kruis onze schuld betaald?
Hoofd in de wolken; voeten in de klei
Verschijningen van Jezus
Dordtse Leerregels - indeling
Ik geloof in God, Vader van ons allen. Hij heeft de aarde
WITTE DONDERDAG “De Voetwassing”
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
De gekruisigde Jezus spreekt je aan PALMZONDAG
‘ONDERZOEKT DE SCHRIFTEN’
Transcript van de presentatie:

De God van de Schriften

Hfdst. 4 in de cursus 1. De relatie tussen denken en geloof 2. De (gereduceerde) deïstische God vs. de God van de Schrift 3. De God van het verbond: over de Godsontmoeting van Israël 4. God die mens werd: over verzoening en vrede in Jezus

Inleiding: God van bevrijding en verbond komt zelf onder ons Jezus van Nazaret: een levensgrote vraag  Kierkegaards sprookje: de koning daalt af… God heeft de mens zo lief, dat Hij zelf mens is geworden Credo Paulus Ireneüs van Lyon

Back to basics Waarom is dat ene sterven zo bijzonder?  Onwaarschijnlijk nieuws: God heeft Jezus’ sterven overwonnen Nog sterker dan voorheen: van onooglijk begin naar groots perspectief  Dood en lijden voor niemand nog het laatste woord In de ontmoeting met Jezus raak je met God verzoend  cf. het doopsel De weerbarstige term verlossing: duiding achteraf? Centraal thema van ons geloof! Wat betekent het voor ons?

Vier poorten voor Gods liefde (&verzoening) Beginnen bij het leven van Jezus: God in actie langs vier ‘poorten’ - Eerste poort: de roeping van de twaalf - Tweede poort: Jezus’ parabels - Derde poort: Jezus’ genezingen Vierde poort: Jezus doorbreekt startheid van Wet, Sabbat & Tempel Langs deze vier stroomde Gods verzoening naar de mensen… …ook in zijn dood, echter: “Niet het kruis, maar de Gekruisigde”

Jezus, het gebroken brood Verzoening in het aanschijn van de dood Steeds meer weerstand Jezus breekt het brood en deelt de wijn …vat zijn levensgave samen Wast als een slaaf de voeten van zijn leerlingen …aanvaarden wij zijn liefde? Jezus oordeelt niet, zelfs met de dood voor ogen …‘kernsplitsing’ in het binnenste van het zijn: liefde>dood

In het besef van onze onmacht en schuld  Jezus’ dood en wij Jezus werd terechtgesteld Stootte zo een nog bredere poort open Wie werd gekruisigd? Wie aanvaardde hem niet? ° Niet alleen een stel soldaten ° Zijn wij het ook niet?

De poort van de hel verbrijzeld Liefdeskracht breekt dood en zonde Leerlingen beseften dat ze niet vrijuit gingen Jezus: geen enkele verwijt (“sjaloom”) God zelf is binnengetreden in dood en zonde - Bevrijding uit Egypte, Babylon… nu ook uit de dood Zwaarste poort geforceerd: die van de dood ° Romanos’ Christuslied ° Verrijzenisicoon

Jezus’ dood als offer? Een verschrikkelijk misverstand: …om Gods woede te bedaren Twee wezenlijke zaken bij Israëls zoenoffer: Nooit om God te vermurwen <-> zonde = afzondering van God Slachtoffer neemt je plaats in, symbool: ‘ik ben levend dood’ Gebed is essentieel: alleen God kan verzoening brengen De verrassing was compleet: God presenteert ons niet de rekening Bij de verschijningen begrepen de leerlingen: °Hij onderging het lot van de zondige en verloren mensheid °God heeft hem opgewekt… ook ons?

Geen verzoening onder dwang Verlossing wordt niet geforceerd Een aanbod, een geschenk Cf. doopritueel bij de eerste christenen Gods vrede: vrij aanvaard en actief doorgegeven (“kettingreactie”) De broeders van Tihirine Eenvoudig christelijk leven, solidair met arme bevolking “Wij blijven…” Testament Christian de Chergé “Als ik ooit het slachtoffer word…”