Informatieverkeer bij gemeentelijke handhaving

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Privacywetgeving - toegang tot het schooldossier
Advertisements

GEDEELD BEROEPSGEHEIM
Toepassing van de privacywet en andere reglementering bij het gebruik van adresinformatie Katleen Janssen ICRI – K.U.Leuven.
“IK KRIJG HET NIET UIT MIJN HOOFD”
Medisch beroepsgeheim onder druk: trend of toeval?
7 december 2011 Modernisering van de bevolkingsdiensten O pneming van de geboorten door gemeente van gebeurtenis in het Rijksregister. Naar een volledige.
Juridische aspecten van eHealth Startconferentie INPREZE 25 juni 2013 mr. dr. Anton Ekker.
De juridische kant Hoe zit de uitwisseling van patiëntgegevens juridisch in elkaar; wat mag er wel en wat mag niet? Eric Schreuders Net2Legal Consultants.
Aan deze presentatie kunnen geen rechten worden ontleend Gegevensbescherming CQI-metingen 16 september 2010 CKZ mr Alexander J.J.T. Singewald © Singewald.
Beheer van gebruikers en groepen lancering DSH Leuven 2-feb-2009 Jan Vangrinsven.
LEERSTOEL GOMMAAR VAN OOSTERWYCK Academiejaar VERTEGENWOORDIGINGSPERIKELEN Prof. Dr. Annelies WYLLEMAN.
Voorstelling VTC Informatieveiligheid Scholen Shopt-IT 2014
Bedenkingen bij en suggesties voor een integraal en onderbouwd overlastbeleid. Naar een tekst uit Panopticon Van: Cops D., Put J. en Pleysier S.
Het veilig uitwisselen van elektronische patiëntengegevens.
Isabelle Van der Straete Johan Put
Het gemeentelijk handhavingsbeleid Ruimtelijke ordening
GIS in het lokale bestuur -enkele cijfers-
Organisatiecultuur.
Dit wordt het DSH Herent, 7 april Wettelijk kader Decreet van 3 maart 2008 Deadline van 22 mei 2009 voor het “sociaal huis” Minimale vereisten:
Beschermde planten en dieren binnen omgevingsvergunning
Kinderopvangzoeker 5 juli Voor ouders is opvang zoeken eenvoudiger Voor voorzieningen en lokaal loket zijn de vragen beter zichtbaar Voor het beleid.
‘PRIVACY IN DE KETEN’ Mr J.J.A. van Boven VAN BOVEN Juridisch Adviesbureau Arnhem.
Coördinatiecel Vlaams e-government 16/09/2014 Studie Interbestuurlijk e-government... één jaar later Coördinatiecel Vlaams e-government (CORVE) Web:
INZAGERECHT EN ELEKTRONISCH MEDISCH DOSSIER
LOOSVELDT,G., CENTRUM VOOR SOCIOLOGISCH ONDERZOEK, K.U.LEUVEN CARTON, A.,STUDIEDIENST VAN DE VLAAMSE REGERING carlo medo -1BaSw AO Surveyklimaat en de.
RECHTSBIJSTAND Beknopt overzicht Bijstand verlenen NSPV - G.C.
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Geschreven door Koen Van Heddeghem
Voorstelling VTC Informatieveiligheid softwareleveranciers
Modelontwikkeling doorgangswoningen OCMW’s. Oproep medewerkers kerngroep OCMW’s.
SURF Juridisch normenkader cloudservices
Ambtsgeheim & Beroepsgeheim
“Privacy in relatie tot Passend Onderwijs en de Transitie Jeugdzorg”
Wetgeving digitale overheid (GDI)
Omgevingsvergunning: betere dienstverlening door integratie en digitalisering vergunningsverlening? Durven met dienstverlening 15 oktober 2015 Ranja Van.
Privacy Adviesprocedure regelgeving VTC en CBPL Nieuwe privacyverordening Studienamiddag Wetgevingsleer November 2015 CBPL.
Persoonsgegevens en de Wbp
BEROEPSGEHEIM, medisch dossier-sociaal dossier. Heden en nabije toekomst Prof. Dr. H.Nys.
Informatiekundige opgave 3D 9 september Informatiekundige opgave 3D Even voorstellen…..
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Decentralisaties en gegevensverwerking. Even voorstellen Henk Wolsink Teamleider Algemeen Juridische Zaken gemeente Hengelo Adhoc werkgroep privacy provinciebreed.
Het ABC van de GAS-wet: een kort overzicht van de mogelijkheden van de GAS- wet #VVSGhandhaven 26 mei Mechelen.
‘t Zitemzo… ‘t Zitemzo… met het beroepsgeheim: met het beroepsgeheim: Wanneer het beroepsgeheim doorbreken? Wat kan? Wat moet? Beroepsgeheim - KRW - 23/05/'16.
GELEKT, WAT NU? HET MELDINGSPROCES. WORKSHOP - PROGRAMMA TE BEANTWOORDEN VRAGEN DEZE MIDDAG WAT IS EEN DATALEK? ERVARINGEN? CASE: GELEKT, WAT NU? HET.
Gegevensuitwisseling Politie > DCMR Hoe werkt dit in de regio Rijnmond? Jan van’t Verlaat, politie Rotterdam-Rijnmond Chris Smit, DCMR, MilieudienstRijnmond.
Jeugdstrafrecht Wetboek van strafvordering: Regelt wat er gebeurt als er een strafbaar feit is gepleegd. Het beschrijft de rechten van de verdachten, de.
Openbaarheid van bestuur en hulpverleningszones Prof. dr
Gij zult openbaren: privacy en de open overheid
Datacenter versus Cloud
Klachtenregeling Actan adviseurs & accountants
Voorontwerp decreet lokaal bestuur: voorstel politiek standpunt
Vraag en antwoord Datum: 28 september 2017.
Gebruikersbijeenkomst data.overheid.nl
Het Delen van patiëntgegevens
Omgaan met vertrouwelijke informatie
Hergebruik van overheidsinformatie
Privacy en Leerplicht/RMC
Privacy in het Caribisch deel van het Nederlandse Koninkrijk
7 december 2017 Bedrijfsgeheimen en andere vertrouwelijke informatie in de civiele procedure Vereniging Corporate Litigation – 31 mei 2018 Ruud Hermans.
De conformiteit van de vrijetijdsdecreten met het Planlastdecreet
Federale gevolgen integratie gemeente-OCMW
Digitaal stelsel in de praktijk
Privacy en Leerplicht/RMC
Beroepsgeheim en breed onthaal
Opmaak van kwaliteitseisen en voorwaarden voor deelsystemen
Privacy Wat moet je weten van de nieuwe privacyverordening
Intergemeentelijke samenwerking GAS
Functionaris Gegevensbescherming a.i Gemeente Katwijk
Overzicht van de ontwikkelingen in verband met het regelgevend kader
DE AVG EN DE RECHTEN VAN DE BETROKKENE - RECHT VAN TOEGANG
Transcript van de presentatie:

Informatieverkeer bij gemeentelijke handhaving Lokaal Handhaven VVSG Mechelen 26 mei 2016 Informatieverkeer bij gemeentelijke handhaving Ronny Saelens 26 mei 2016

Case study “De gemeente wil zo snel mogelijk te weten komen wie de 'gebruiker' is van een landbouwperceel (onwettige ophoging, eigenaar bekend maar minder relevant), maar de VLM of het departement Landbouw & Visserij geeft de informatie niet door”. “Meer algemeen wat betreft de lokale handhaving. Hoe zit dat met de doorgifte van informatie door de politie die van belang is voor de afhandeling van administratieve dossiers? Vormt het geheim van het strafonderzoek een hinderpaal?” “Anderzijds vinden 'buitenstaanders' handhavingsdossiers ook erg interessant, vooral uit pure nieuwsgierigheid. In hoeverre is de openbaarheid van dergelijke overheidsdocumenten in het spel (PVs bv.)? “

Juridisch kader E-government: Elektronische doorgifte van persoonsgegevens Politioneel informatiebeheer: Wet op het politieambt en Wetboek Strafvordering Administratieve rechtshandhaving Openbaarheid: Decreet 26 maart 2004 Recht van toegang tot overheidsinformatie Privacy & Bescherming van persoonsgegevens Randvoorwaarden informatieverwerking

Openbaarheids-decreet Waar gaat het over? Privacy & Persoons- Gegevens en alg. belang WPA & Sv Machtiging Openbaarheids-decreet

Machtigingen Decreet betreffende het elektronische bestuurlijke gegevensverkeer: De elektronische mededeling van persoonsgegevens door een instantie vereist een machtiging van de Vlaamse toezichtcommissie De mededeling moet elektronisch zijn Quid medewerking verstrekker? Slaat niet op een punctuele bevraging Ook niet als die bevraging via e-mail positief wordt beantwoord Randvoorwaarden Privacywet respecteren

Politionele informatie & geheim van het strafonderzoek Wet op het politieambt en WSV Politionele en gerechtelijke informatie (persoonsgegevens) wordt aan de bestuurlijke overheden doorgegeven wanneer dat van belang is voor de uitoefening van bestuurlijke politie Quid “uitoefening bestuurlijke politie”? Niet van toepassing op administratieve dossiers Geheim van het strafonderzoek speelt mee Gedeeld beroepsgeheim brengt geen soelaas

Openbaarheid van bestuur Openbaarheid heeft betrekking op alle bestuursdocumenten: ook administratieve PV’s. Verzoek afwijzen kan: Het bestuursdocument onvolledig Opmaken van nieuw document Uitsluitend voor de strafvordering of vordering administratieve sanctie Doet afbreuk aan de bescherming van de persoonlijke levenssfeer Van wie? De betrokkene? De ambtenaar?

In de praktijk Privacy persoonsgegeven Informa-tie Open-baarheid

Idealiter Privacy Persoons-gegevens Informatie

Conclusie Vereiste van machtigingen geldt alleen voor elektronische informatiestromen Wet op het politieambt helpt de ambtenaar niet in administratieve dossiers Geheim van het onderzoek speelt zodra de informatie een gerechtelijk karakter krijgt Openbaarheid van bestuur kan door de ambtenaar als een remming worden ervaren Privacywet voorziet in evenwicht met openbaarheid