Inleiding tot geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) Het volgen in de tijd (monitoren) van de veiligheid van geneesmiddelen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
WAT IS FARMACOVIGILANTIE?
Advertisements

Hoe passen stepped care en collaborative care binnen het patiëntenperspectief? Peter F M Verhaak.
Beroepsgeheim op de SEH
Medico-legale status van richtlijnen
P R E K L I N I S C H O N D E R Z O E K
Misbruik van en verslaving aan medicatie
Risico’s en gevaren van techniek
Informatie middag aCBG/BD
Wordt de patiënt door ICT ondersteund in het vervullen van zijn behoeften(zijn leefwereld)? Wouter Meijer 4C-able BV.
WELKOM.
Klinische psychologen in een algemeen ziekenhuis
Lunchcafé ‘Voorkom schade, werk veilig!’
Facility management en inkoop
Conferentie Paramaribo 23 mei 2008 HOE GEZOND IS SURINAME? Dr André Weel, bedrijfsarts en epidemioloog.
geneesmiddel geïnduceerde morbiditeit en mortaliteit
Grote visite Optimale patiëntenzorg en/of Optimaal middel bij invulling van het individueel opleidingsplan.
JBZ Palliatief Advies Team
Synthese artikel Risico’s, risicofactoren en kansen in de ontwikkeling van kinderen met een gehoorstoornis. Lien Kaes 1BaOC.
Psychiatrische stoornissen bij patiënten met een lichamelijke aandoening Hanne Claeys.
Welkom bij Bioinformatica!
Clinical audit Ervaringen in Engeland
Patiëntveiligheid en medische fouten
Welkom in groep 5.
Introductie OHSAS
Zorgbelang Zuid-Holland Veiligheid door de patiënt bekeken 25 april 2012 Erik Visser, Regiomanager Zorgbelang Zuid Holland.
Meer zelfmanagement, minder ziekenhuis
DE GOMA; VAN 0 NAAR BETER EEN ANALYSE BIJ DE 0-METING BETREFFENDE DE BEKENDHEID, TOEPASSING EN NALEVING VAN DE GOMA, MEDE IN RELATIE TOT BEVINDINGEN UIT.
Verbetering van geneesmiddelgebruik door de dialysepatiënt Samen werken aan een betere behandeling.
De deur open naar de digitale spreekkamer
School- en gezinsgerichte preventie: Literatuuronderzoek
XTC in de lage landen en de reactie van de overheid Tessa Van Brabant uit 1BaMV.
Generisch of origineel: geen verschil voor uw gezondheid
Het begrijpen van eetstoornissen
DE ARBOWET In deze presentatie zal worden ingegaan op de hoofdlijnen van de Arbeidsomstandighedenwet (Arbowet). In deze presentatie wordt geen aandacht.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Behandelmogelijkheden van Multiple Sclerose
Vignet Gezonde School Gezonde Scholen presteren beter!
De rol van de huisarts in de laatste levensfase
Verpleegkundig redeneren
Seksualiteit Het bespreekbaar maken van seksualiteit in het contact met de cliënt als onderdeel van de hulpverlening.
Paulien Verschoren Groep psychische stoornissen 1BaOC4
L. W. J. Van Rens, G. H. De Weert- van Oene, A. A. Van Oosteren, C. Rutten KLINISCHE BEHANDELING VAN POSTTRAUMATISCHE STRESSSTOORNIS BIJ PATIËNTEN MET.
Geeft voorlichting, advies en instructie
“Vroeg en op maat” Brechtje Jelles neuroloog VUmc.
Zelfmanagement Deel 3: Serious soaps over ouderen Verpleegkundige.
Health Services Research Focusing on Chronic Care and Ageing 1 Kosten-effectiviteit van CVA zorg Silvia Evers Professor of Public Health Technology Assessment.
Gasunie is een van de grootste gasinfrastructuurbedrijven in Europa. Veiligheid heeft binnen Gasunie de hoogste prioriteit; het vormt de basis van onze.
Zicht op Samenspel! Meander & Bas Schepers. Programma EERSTE HELFT –Inleiding –Verwachtingen & Vragen –Project of Traject ? –Volgen RUST TWEEDE HELFT.
Palliatieve zorg en dementie
Complementaire zorg Les 5 Healthy Ageing.
Translationele geneeskunde: een inleiding
Speciale populaties.
Risicofactoren bij gezondheid en ziekte
VCA Basisveiligheid Hoofdstuk 1 Veiligheid
CRM vanuit het incidenten perspectief
Persoonsgerichte zorg
Disclosure belangen NHG spreker en co-auteurs
Plannen voor 'Post-Authorisation Efficacy Studies' (PAES's)
Wat is het 'Development Safety Update Report' (DSUR)? (1)
Risicoanalyse … waarom?
Generieke module 24 uurs acuut Betrekken van naasten Nienke Hoekstra, psychiater/ systeemtherapeut i.o. Joke van de Veer, familie vertrouwenspersoon.
Parkinson KinetiGraph PKG horloge
Voorbereiding spreekuur
Richtlijn Beleid Rondom Spoedoperaties
Polyfarmacie bij ouderen in de tweede lijn
Risicoanalyse … waarom?
Wat is een 'Post-Authorisation Safety Study' (PASS)?
Welkom op de [titel bijeenkomst] van het Longfonds.
Toepassing van geneesmiddelen
Risicoanalyse … waarom?
Transcript van de presentatie:

Inleiding tot geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) Het volgen in de tijd (monitoren) van de veiligheid van geneesmiddelen

Wat is geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie)? Geneesmiddelenbewaking (farmacovigilantie) is de wetenschap en activiteiten met betrekking tot de opsporing van, beoordeling van, het inzicht verkrijgen in en voorkomen van bijwerkingen of een ander mogelijk probleem gerelateerd aan geneesmiddelen. In de afgelopen jaren is het bereik van geneesmiddelenbewaking uitgebreid en omvat nu: kruidengeneesmiddelen en voedingssupplementen traditionele en complementaire geneesmiddelen bloedproducten 'biologicals' (geneesmiddelen afkomstig van een biologische bron of levende cellen, zoals antigenen of vaccins) medische hulpmiddelen

Wat is een bijwerking? Een bijwerking ('adverse event', AE) is elke nadelige medische gebeurtenis bij een patiënt die met een geneesmiddel wordt behandeld, ongeacht of dit wel of niet als gerelateerd aan dat middel wordt beschouwd. Een bijwerking hoeft niet per se een oorzakelijk verband met de behandeling te hebben. Bijwerkingen kunnen optreden: tijdens het gebruik van een middel of na stopzetting van een geneesmiddel

Bijwerkingen kunnen onder meer omvatten: (1) Vermoede wisselwerkingen met andere geneesmiddelen (geneesmiddelinteracties) Geneesmiddelenmisbruik Medicatiefouten, zoals te veel van het geneesmiddel innemen Producttechnische klachten, zoals ontbrekende tabletten of een beschadigd middel Bijwerkingen door overdosering

Bijwerkingen kunnen onder meer omvatten (2): Uitblijven van het verwachte effect van het geneesmiddel Verergering van de ziekte na gebruik van een middel Geboorteafwijkingen en andere bijwerkingen na het gebruik van het geneesmiddel tijdens de zwangerschap

Wat is een ernstige bijwerking? Een ernstige bijwerking('serious adverse event', SAE) betreft: overlijden een direct levensbedreigende bijwerking ziekenhuisopname of langere ziekenhuisopname aanzienlijke of aanhoudende invaliditeit aangeboren afwijking elke belangrijke medische gebeurtenis die de patiënt in gevaar kan brengen of die een mogelijke ingreep vereist om een van bovengenoemde uitkomsten te voorkomen

Wat zijn de doelen van geneesmiddelenbewaking? (1) Om de patiëntenzorg en veiligheid te verbeteren in relatie tot het gebruik van geneesmiddelen en alle medische en paramedische (diensten die medische werkzaamheden ondersteunen zoals verpleegkundige zorg, spoedeisende hulp, radiologie) ingrepen Bijvoorbeeld nauwkeurige etikettering Verbetering van de volksgezondheid en veiligheid in relatie tot het gebruik van geneesmiddelen Bijvoorbeeld risicobeperkende plannen, voorlichtingsmateriaal

Wat zijn de doelen van geneesmiddelenbewaking? (2) Bijdragen aan de beoordeling van voordelen, schade, effectiviteeit en risico’s van geneesmiddelen, en het stimuleren van veilig, gepast en effectief (waaronder kosteneffectief) gebruik van geneesmiddelen Bevorderen van kennis, voorlichting en klinische training op het gebied van geneesmiddelenbewaking en effectieve communicatie ervan naar het publiek. Bijvoorbeeld het delen van informatie met gezondheidsautoriteiten en andere belanghebbenden.

Hoe is geneesmiddelenbewaking ontstaan? De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelde haar programma voor internationale geneesmiddelenmonitoring ('Programme for International Drug Monitoring') op in reactie op de thalidomide-ramp die in 1961 aan het licht kwam. Na de thalidomide-ramp werden er systemen ontwikkeld voor het verzamelen van meldingen van bijwerkingen in een centrale databank om de werkzaamheden van nationale toezichthouders te ondersteunen, het veiligheidsprofiel van geneesmiddelen te verbeteren en om verdere rampen te helpen voorkomen.