DUCC Mixtures TF Oktober 2016

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De zin en onzin van escrow
Advertisements

Omgang met kwaliteitscriteria en beoordelen
CLP/EU-GHS Verordening over de indeling, etikettering en verpakking van chemische stoffen en mengsels Doc 4. PowerPoint presentatie REACH.
KA2 voor de volwasseneneducatie. Strategische partnerschappen (KA2) • Van eenvoudige kleine samenwerking tot grootschalige projecten om innovatieve middelen.
intermediaire organisaties
Beleids- en Beheerscyclus
Installatie & beheer Jonathan Mohnen Martijn Wolfs.
Regelhulp Regelhulp is een digitale wegwijzer van de overheid voor iedereen die zoekt naar zorg of ondersteuning. Het webportaal bevat actuele informatie.
Nieuwe regelgeving geattesteerde kadervorming
The CAF Procedure voor externe feedback
een overzicht EU-GHS EU-GHS De CLP verordening Kees Planken
‘Duurzame energie’-projecten
Ketencommunicatie en e-SDS
11 Infrastructuur Optimalisatie: Waarom een op voorzieningen gebaseerd platform de betere keuze is.
Legal disclaimer: The sole responsibility for the content of this presentation lies with the authors. It does not represent the opinion of the European.
Een strakke workflow als hulpmiddel voor online samenwerking. Jikke de Groot Universiteitsbibliotheek/ Universiteit Utrecht Sector Innovatie & Ontwikkeling.
Kwaliteit Een Rolls Royce is kwalitatief net zo goed als een Lada
De kracht van Herke ICT Group Herke is gespecialiseerd in automatisering en optimalisatie van bedrijfsprocessen in de bouw. Als marktleider in rolgebaseerde.
Databases I (H. 1) Wiebren de Jonge Vrije Universiteit, Amsterdam Voorlopige versie 2003.
Mullins: Management van gedrag – Individu, team en organisatie © Pearson Education Benelux 2007 Hoofdstuk 11 Controle en macht Management van gedrag.
Digitaal Sociaal Huis Samenwerkingsproject Vlaams-Brabantse sociale huizen 2 februari 2009.
Wat betekent EU-GHS voor afnemers van chemische stoffen en mengsels?
IIM Information Infrastructure Management
Informatiesystemen in de Bouw
Introductie OHSAS
Bibliotheek Sociale Wetenschappen Introductie tot het zoeken Communicatiewetenschappen  Website faculteitsbibliotheek  Catalogus LIBISng: boeken, eindwerken,
Het nieuwe werken Visie Peter Fingar. Het werk verandert: –Meer informatie gericht: gebruiken, verwerken en actie Transactie-informatie Omgevingsinformatie.
CAMBRIDGE ENGLISH Verleg je grenzen met Cambridge English op RSG Wiringherlant!
Werken in K.U.Loket Syllabi. 1 ZoekmogelijkhedenVolledige lijst opvragen is ook mogelijk, maar kan lang duren Start in K.U.Loket de toepassing “mijn syllabi”
Deze Workshop wordt verzorgd door het
Klik op één van de hoofdstukken voor meer informatie of klik op volgende pagina om de handleiding te starten. 1.Navigatie op de homepaginaNavigatie op.
.NET-productiviteit verhogen met een gepast gebruikt van lambda's en F# TETRA project proposal 2015.
Klik op één van de hoofdstukken voor meer informatie of klik op de volgende knop om de web handleiding te starten. 1.IntroductieIntroductie 2.Juridische.
Toolbox brandwonden.
Handboek integrale veiligheid voor lokale besturen.
Dublindescriptoren: Bologna Bologna-niveaus 1. bachelor, 2. master, 3. doctor Niveaubepaling door de resultaten (outcomes) van opleidingen, niet door inputs.
Administratie inrichten Van bouwstenen tot instructie schrijven.
Waarom een Probus website? Gerard Vogel (webmaster Probus Tubantia) – Welke informatie mag je verwachten en wat is het nut daarvan? 2.Waar en hoe.
1 WEBINAR: GLOBAL GRANTS VOOR BEGINNERS 17 mei :30 – 20:30 uur.
VISUALISATIE Rogier van der Linde & Davy De Winne, 2014.
Veilig en gezond aan ’t werk, dat raakt iedereen. Goed voor jou en voor de zaak. Samen sterk voor preventie Wat kunt u van Esener opsteken over leiderschap.
Efficiënt onderhandelen Beter, sneller, goedkoper 11 februari 2016 Bart van Reeken.
1 MijnABP Ministerie van Defensie. Agenda Gemaakte opmerkingen n.a.v. eerdere presentatie 1.MijnABP geeft weinig specifieke informatie 2.Meetellingswaarde.
Nieuwe technologische toepassingen in de zorg.
Handleiding: Accessoires aanvragen onder Comprehensive Coverage
Renault Merchandise Webshop – Gebruiksaanwijzing
Lean Six Sigma - Verbetermanagement
Energiebesparing bij bedrijven
Instructie Deze presentatie geeft, samen met de demo van het Strategisch Ontwikkelingsplan, leidinggevenden een goed beeld van de verschillende stappen.
Wanneer heb ik met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) te maken?
Hoe ziet een CMR stof eruit en wat doe ik ermee ?
Nieuwe technologische toepassingen in de zorg.
Onderzoekend leren in de natuurwetenschappen
Reintegratie binnen SOS Kinderdorpen Internationaal
Duurzame inzetbaarheid
Toolbox Gevaarlijke stoffen
WtT 2e Generatie Waarom & hoe-module Herziening
Voorlichting SDS , Maurice Luijten,
Don’t be ‘sneaky’, use a Wiki!
INTERREG NWE, NSR NAAR EEN VERVOLG IN Jacqueline Brouwer
Productnaam.
Voeg hier een foto van het product in
PRAKTISCH LEAN MANAGEMENT
Groeien als team - het teamcharter als hulpmiddel
COMPETENTIES EN CERTIFICERING
EVALUATIE MIJN.DUIVENSPORTBOND.NL
The Future Teacher 3.0.
DCAT-AP Vlaanderen voorlegging als standaard
DRIE pilaren van Een gebruikersgerichte website
Transcript van de presentatie:

DUCC Mixtures TF Oktober 2016 Sector-specifieke benaderingen voor het afleiden en communiceren van informatie voor veilig gebruik van mengsels door werknemers inc. SUMIs – Safe Use of Mixtures Information voor eindgebruikers (zie de laatste dia voor een lijstje afkortingen en begrippen) DUCC Mixtures TF Oktober 2016

De DUCC “bottom-up” benadering: Inhoud De DUCC “bottom-up” benadering: Het concept De principes – samenvatting SUMI: Safe Use of Mixtures Information De template Extra overwegingen SWED’s en SUMI’s in het kort De deelnemers Bruikbare referenties

De DUCC “Bottom-up” benadering Samenvatting van de onderdelen SWED Sector-specific Worker Exposure Description Gebaseerd op SWED  de output van de beoordeling, met eenvoudige adviezen voor de professionele of industriële eindgebruiker Eén SWED  Eén SUMI Zijn gebruiksgericht en niet specifiek voor een product Moeten geïntegreerd worden in- of bijgevoegd bij het VIB van het mengsel (1- of 2- pagina’s) Sector vereniging Beschrijft typische gebruiksvoorwaarden van mengsels door werknemers Onderdeel van de “use maps” Template is gepubliceerd Het is de input informatie voor registranten om een CSA / Werknemers-blootstelling uit te voeren (m.a.w. het levert de blootstellings- factoren) Formuleerder SWEDs controleren t.o.v. binnenkomende blootstellingsscenario’s van stoffen Toepasselijke SUMI downstream doorsturen SUMI Safe Use of Mixtures Information

Blootstellingsmodellen De DUCC “Bottom-up” benadering Het concept VIB stoffen Use maps Registreerders Blootstellingsmodellen Sector vereniging VIB mengsel SWED SUMI Noot 1: Vooraf gedefinieerde/ gestandaardiseerde sets informatie die relevante gebruiksvoorwaarden/risisobeheersmaat-regelen bevatten voor de meerderheid van gebruiken van de mengsels in die sector Downstream gebruikers Noot 2: Opties voor de formuleerder als het blootstellingsscenario van de stof niet past in de vooraf vastgestelde voorwaarden: Stuur de informatie terug naar de leverancier en overleg of deze het alsnog kan goedkeuren  CSR bijwerken. DU CSA uitvoeren. Voorwaarden volgen van het ES dat van de leverancier is verkregen. Noot 3: de output bestaat hoofdzakelijk uit voorwaarden voor veilig gebruik dat door de sector op voorhand gedefinieerd is, in begrijpelijke taal voor industriële en professionele gebruikers

De DUCC “Bottom-up” benadering SUMI – de template Verplichte SUMI inhoud Vrijwillige SUMI inhoud SUMI: Safe Use of Mixtures Information for end-users Sector- / Bedrijfslogo Algemene gedragsregels Indien relevant, toepasselijke (sector-specifieke) algemene gedragsregels Sector_SUMI_code: Titel van de SUMI Algemene beschrijving van het betreffende proces Met evt. gebruikscodes of verwijzingen naar SWED Gebruik van pictogrammen indien beschikbaar Gebruiksvoorwaarden Extra informatie over productsamenstelling Maximale duur: xx min. Verwijzingen opnemen naar andere relevante rubrieken van het VIB of het productetiket Overig: xxx Risicobeheersmaatregelen (RBM’s) Noodzakelijke RBM’s, gebruik van pictogrammen Zie Rubriek 8 van het VIB voor RBM specificaties Indien van toepassing: milieumaatregelen Disclaimer Disclaimer over beperkingen van SUMI gebruik Sector_SUMI_code / versie nummer Sector_SUMI_code / versie nummer NOOT: Deze template kan worden aangepast door bedrijven. Gepubliceerd op DUCC website.

De DUCC “Bottom-up” benadering SUMI – extra overwegingen Sturen van informatie over veilig gebruik van mengsels is verplicht voor ingedeelde producten (REACH Art. 31(7)) SUMI alleen te verwachten voor als gevaarlijk ingedeelde producten Is geen vervanger van het VIB! VIB bevat productspecifieke informatie (indeling, specificaties van persoonlijke beschermingsmiddelen, …) en SUMI is voor het gebruik Soms kan er meer dan één SUMI worden geïntegreerd in of bijgevoegd bij een VIB Hangt af van de manier waarop typische gebruiken zijn gedefiniëerd door de sectoren

De DUCC “Bottom-up” benadering SWED’s en SUMI’s in een notendop Zijn elementen van de use maps, gericht op gezondheid van werknemers Samengesteld door sector verenigingen DUCC leden hebben dit project geïnitieerd maar andere DU sectoren kunnen ook besluiten hun eigen SWED’s/SUMI’s te ontwikkelen Hoofdzakelijk ontwikkeld voor als gevaarlijk ingedeelde mengsels Ontwikkeld voor de meerderheid van de toepassingen in een sector (“80-20 regel”) Ondersteunen formuleerders in het voldoen aan REACH verplichtigingen Helpen de communicatie in de keten te verbeteren

De DUCC “Bottom-up” benadering De deelnemende leden U kunt dus een SUMI verwachten als u werkt met een als gevaarlijk ingedeeld mengsel, zoals: Lijmen en kitten Verven en drukinkten Bouwchemicaliën Chemicaliën voor imaging & printing Was-, reinigings- en onderhoudsmiddelen

Voor meer informatie over DUCC, ga naar: Handige links Waar vindt u handleidingen en de SUMI template? Op de DUCC website / Publications, Guidance and Tools: http://www.ducc.eu/Publications.aspx Andere interessante links: Op de ECHA’s Use maps website: https://echa.europa.eu/csr-es-roadmap/use-maps/templates-and-submission ECHA’s webpagina’s voor downstream users http://echa.europa.eu/web/guest/regulations/reach/downstream-users Meer informatie over het Chemisch veiligheidsrapport en de Exposure Scenario Roadmap http://echa.europa.eu/csr-es-roadmap Voor meer informatie over DUCC, ga naar: www.ducc.eu

Afkortingen en begrippen CSR: Chemical Safety Report Chemisch veiligheidsrapport DU CSA: Downstream Users Chemical Safety Assessment Downstreamgebruikers Chemische veiligheidsbeoordeling ES: Exposure Scenario Blootstellingsscenario Risk Management Measures (RMMs) Ricicobeheersmaatregelen (RBM’s) SUMI: Safe Use of Mixtures Information Informatie over veilig gebruik van mengsels SWED: Sector Specific Workers Exposure Description Sector specifieke werknemers blootstellingsbeschrijving Use descriptor codes Gebruikscodes

Acronyms A.I.S.E. International Association for Soaps, Detergents and Maintenance Products CEPE European Council of the Paint, Printing Ink and Artists’ Colors Industry CSA Chemical Safety Assessment CSR Chemical Safety Report CSR/ES Roadmap Chemical Safety Report/Exposure Scenario Roadmap DU Downstream User DU CSA Downstream User Chemical Safety Assessment DUCC Downstream Users of Chemicals Co-ordination group ECHA European Chemicals Agency EFCC The European Federation for Construction Chemicals ES Exposure Scenario ESCom Exposure Scenarios for Communication I&P Europe Imaging and Printing Europe FEICA Association of European Adhesive and Sealant Industry REACH Registration, Evaluation, Authorization and Restriction of Chemicals – Regulation (EC) No 1907/2006 RMM Risk Management Measures SDS Safety Data Sheet SUMI Safe Use of Mixtures Information SWED Sector-specific Workers Exposure Description