…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Het Landsbestuur 4.1 Regering 4.2 Parlement 4.3 Provincie en gemeente
Advertisements

Politiek, diverse zaken aan de orde
Leven in een rechtsstaat
1. OUTPUT VAN HET SYSTEEM OUTPUT & STRESS. OUTPUT VAN HET SYSTEEM Het zijn daden (wetten, subsidies, informatie,…), beslissingen, die uit het systeem.
Maatschappijleer 1 Nadya Karim
Parlementaire democratie
Parlementaire democratie
QUIZ Katern Politiek.
Staatsinrichting van Nederland
1/9 2/9 INHOUD Wat is een referendum precies? Wie zijn de kandidaten? Wat zijn de voordelen van zo’n burgemeestersreferendum? En wat de nadelen? Conclusie.
Workshop Omgevingsgericht werken in het politiek bestuurlijke krachtenveld Ter gelegenheid van de BZK Projectdag 20 november 2008.
Parlementaire democratie Welk soort parlementaire democratie vind je nu in Nederland het beste?
Paragraaf 5.1 Wie heeft het meeste te zeggen in Nederland?
Politieke besluitvorming De toekomst van de Nederlandse politiek
Politiek.
Hoofdstuk 7 paragraaf 1: de regio
Politiek-juridische dimensie
Het Volk 2e Kamer 150 leden 1e Kamer 75 leden Directe verkiezingen
Schokland 3.0 Politiek-juridische dimensie
Staatsinrichting In Nederland.
Hoofdstuk 3: Parlementaire democratie
Revoluties in Europa. Les 4 In het Gemeentehuis Doelen van les 4 Je kunt beschrijven welke taken burgemeester, wethouders en raadsleden uitvoeren. Je.
5.3 Democratie in Nederland Tijd van burgers en stoommachines
Nukubu / Nimby De rol van de lastige burger en de lokale democratie Een verhaal van uit de basis.
1 Verdrag tot vaststelling van een Grondwet voor Europa Uw stem bij het referendum: ja of nee ?
Staatsinrichting Wie is de baas van Nederland? ©Tom Verbeek sep 2010.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Het strafrecht”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Voor de rechter”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
Staatsinrichting van Nederland (deel 2)
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland en Europa
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Politieke Stromingen”.
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Blok 2 Vrijheid in Nederland
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Waarom straffen we”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Burgers, de media en pressiegroepen”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Ons beeld van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de gemeente en de provincie
Het Parlement Paragraaf 6.
Democratie in Nederland
Maatschappelijk vraagstuk
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Regels en rechten”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Het beleid van de overheid”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de “Oorzaken van criminaliteit”. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Politieke besluitvorming.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Nederland; rechts-staat en democratie De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over het onderwerp: “Preventie”.
…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over “Van politie naar officier”
Waar of niet waar? waar niet waar.
Blok 2 Vrijheid in Nederland
H1 Wat is politiek?.
Examen ma2 N.a.v. het SE P7.
Politiek Paragraaf 1-3.
De macht in de gemeente ? ? ? ? ? Burgemeester Regering Wethouders
HOOFDSTUK 1 NEDERLAND VAN 1848 TOT 1914
1.1 DE NEDERLANDSE STAATSINRICHTING NU
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Hoofdstuk 1 Wat is politiek?
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
PowerPointpresentatie Algemene staatsinrichting
Krachtenveld gemeente & provincie Overijssel
Regering en parlement Regering en parlement Machten… Machten…
Gemeente en Provincie Hoofdstuk 7.
Democratie en Dictatuur
3.1 Kiesrecht 3.2 Soorten partijen
Waar of niet waar? waar niet waar.
Aantekening van: Wie is de baas
Maatschappijwetenschappen
Transcript van de presentatie:

…..LET OP…………. Deze powerpoint gaat over de Knelpunten in de politiek. De powerpoint bevat de basisstof die je moet kennen om het centraal schriftelijk met succes te kunnen maken. Zorg dus dat je ALLES goed kent en door hebt wat er in deze POWERPOINT staat. Vergeet niet ook het BOEK te bestuderen/raadplegen. Zonder deze basiskennis is het maken van inzichtvragen – die veel op het examen voorkomen – onbegonnen werk. VEEL SUCCES Hoofdstuk 7

Knelpunten in de politiek Centrale vraag In dit hoofdstuk staat de vraag centraal: “Wat zijn de knelpunten in de politiek en wat kunnen we er aan doen.” Knelpunten De ‘afstand’ tussen de burgers en de politiek en politici is groot. Oorzaak zijn een aantal knelpunten:  Macht bij minister Het parlement is door de burgers gekozen en zou dus vanuit democratisch oogpunt de meeste macht moeten hebben. Op papier klopt het. In de praktijk zijn het te vaak de ministers.  Regeerakkoord is bepalend Het regeerakkoord tussen de regerende partijen is in de praktijk bepalend. Discussie over onderwerpen die in dit akkoord staan heeft vaak weinig zin daar het besluit eigen- lijk al vast staat. Hoofdstuk 7

Tegen de wil van het volk Tegen de wil van het volk Het parlement en/of de regering nemen beslissingen waar de meerderheid van het volk het waarschijnlijk niet mee eens is. (b.v. deelname van Nederlandse militairen aan de oorlog in Afghanistan) Problemen moeilijk oplosbaar Wat de regering ook doet niet alles is makkelijk oplosbaar. Denk aan milieuproble- matiek, het fileprobleem en de zeer hoge inkomens van sommige bestuurders/di- recteuren. Weinig vertrouwen in de politiek Door ingewikkelde regelgeving en bureaucratie (= zaken moet met veel formu- lieren, via veel instanties en dus lange wachttijden geregeld worden) is er weinig vertrouwen in de politiek.  Europa bepaalt Steeds meer zaken worden op Europees niveau beslist. Het Nederlandse parlement en de regering moeten zich hier aan houden. De burger krijgt zo het gevoel dat de politiek hem/haar niet serieus neemt. Hoofdstuk 7

Hoe verbeter je het democratisch proces? Verbeteringen Voor een democratie is belangrijk dat mensen betrokken zijn bij de politiek. Hoe verbeter je het democratisch proces? Referendum (= burgers vragen over hun mening over een bepaald onderwerp) Voordelen  Kiezers hebben directe invloed op het besluit.  Plan heeft bij aanvaarding steun van veel mensen (= draagvalk) Nadelen  Besluitvorming duurt langer.  Politici staan (tijdelijk) buiten spel. Aantasting van hun positie en aanzien.  Onderwerpen waarover moet worden besloten zijn vaak moeilijk en ingewikkeld.  Het leidt tot te simpele keuzes. In Nederland werd op 1 juni 2005 een raadgevend referendum gehouden over de vraag of er een Europese grondwet moest komen. 61,5% van de kiezers bleek tegen te hebben gestemd. Hoofdstuk 7

Mensen wettelijk verplichten bij verkiezingen hun stem uit te brengen.  Stemplicht Mensen wettelijk verplichten bij verkiezingen hun stem uit te brengen. Regionale kandidaatstelling verplichten Wanneer een Tweede Kamerlid uit de eigen omgeving komt is heeft hij meer kans dat mensen hem/haar kennen en dit kan de betrokkenheid van de burger bij de politiek vergroten. Zo’n Kamerlid die in een landelijk parlement wordt gekozen voelt zich verplicht om voor de belangen van zijn regio op te komen. (zowel voordeel als nadeel) Regionale kandidaatstelling verplichten Wanneer een Tweede Kamerlid uit de eigen omgeving komt is heeft hij meer kans dat mensen hem/haar kennen en dit kan de betrokkenheid van de burger bij de politiek vergroten. Zo’n Kamerlid die in een landelijk parlement wordt gekozen voelt zich verplicht om voor de belangen van zijn regio op te komen. (zowel voordeel als nadeel)  Door het volk gekozen minister-president en burgemeester Gekozen bestuurders staan dichter bij het volk. Het Nederlandse politieke systeem is moeilijk te combineren met een gekozen minister-president.  Door het volk gekozen minister-president en burgemeester Gekozen bestuurders staan dichter bij het volk. Het Nederlandse politieke systeem is moeilijk te combineren met een gekozen minister-president.  Dereguleren Minder laten beslissen door de rijksoverheid en meer door de lagere overheden. (= gemeente en provincie) Dit kan leiden tot meer maatwerk (voordeel) en verschillende regelgeving per gemeente (nadeel).  Meer bevoegdheden voor ‘t parlement  Minder vooraf vastleggen in het regeerakkoord en parlement meer laten beslissen.  Kamerleden laten ondersteunen door ambtenaren en deskundigen. Hoofdstuk 7