Jezus in de brieven van Petrus

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Geloven in de hoop.
Advertisements

Cyclamen. Cyclamen Stilstand is achteruitgang! Groei is Leven!
Tussen Pasen en Pinksteren.
Een heilig leven leiden betekent:
Zingen Ik geloof in God de Vader, de Almachtige,
Romeinen Maar de gerechtigheid uit het geloof… nl. in Gods onvoorwaardelijke BELOFTE 2.
Johannes 1:17 (NBV) De wet is door Mozes gegeven, maar goedheid (grondtekst: genade) en waarheid zijn met (in de persoon van) Jezus Christus gekomen. 14.
Handelingen 2 : 1-4 Jesaja 61 : 1-7
Onderweg naar iets moois! 1Petrus 1, 5: Jullie zien de redding tegemoet die aan het eind van de tijd zeker geopenbaard zal worden.
Hoe balanceert u op Gods weegschaal? U zou verbaasd kunnen staan!
Gemeente Relaties Zorgzame Gemeente.
Hebreeën 6 : 18 t/m 20 Hebreeën 4 : 14 t/m 16 Hebreeën 10 : 19 t/m 23
Jezus Christus, de zoon “Als Jezus nu terug zou komen op aarde, dan zou hij zich er over verbazen dat hij zo veel becommentarieerd wordt, en dat er zo.
Genade.
essentie van kerst Over de mens-wording van Gods Zoon
Hoe kun je Geloven? Een jaar of tien geleden zat ik in een studentenkamer. HIJ zat tegenover me. Als ik eraan terugdenk voel ik mijn wangen weer gloeien.
Zondag 7 HC Franeker 21 februari 2010
In het vierde gebod zegt de HERE De zevende dag is een rustdag, die gewijd is aan de HEER, uw God; dan mag u niet werken. Dat geldt ook voor vreemdelingen.
Met Lucas in het voetspoor van Jezus
VAN DE AFGODEN DIE WE AANBIDDEN EN DE WONDEN DIE WE DRAGEN
Koen Minderhoud Doopdienst, 7 juni 2015
Evangelische Baptistengemeente Tilburg DE BASIS Van ons geloof n.a.v. 1 Pet. 1: januari 2016 R.Rausch © Deel 2 van een serie over 1 Petrus ‘Geliefde.
Welkom en Afkondigingen > Orde van de dienst Zingen:314:1,2,3 Zingen:939:1,2,3 Zingen:Opw. 32 (2x) Zingen:ELB 262 Schriftlezing: Jesaja 55:1-3 Jesaja 55:10-13.
Evangelische Baptistengemeente Tilburg Een volk van priesters (1) n.a.v. 1 Pet. 2: februari 2016 R.Rausch © Deel 8 van een serie over 1 Petrus ‘Geliefde.
Introavonden: Wat voor soort kerk is de Avond 1 De boodschap waar wij voor gaan.
UW HEER LEEFT – het leven loopt niet dood 1. Hij liep niet dood op het kruis; maar leeft bij zijn Vader 2. U loopt niet dood in de zonde; leef voor uw.
Les 13 voor 25 juni JEZUS BARABBAS Politieke leider Hij wilden de mensen bevrijden van Rome Hij beloofde aardse heerlijkheid JEZUS DE CHRISTUS Geestelijke.
26 juni 2016 Zoetermeer. de voorzegging in Jesaja 28 1 de voorzegging in Jesaja 8 2 Paulus' commentaar in Romeinen 9/10 3.
God is liefde. Geliefde broeders en zusters, als God ons zo heeft liefgehad, moeten ook wij elkaar liefhebben. Niemand heeft God ooit gezien. Maar als.
DE WEG TOT HET GELOOF Les 7 voor 12 augustus 2017.
13. Hoofdthema’s in 1 en 2 Petrus
2. Een onvergankelijke erfenis
Levensweg NBG Bijbelvertaling
De doop geeft hoop.
Open de ogen van je hart Efeze 1:15-23.
Tempel en priesterschap 1 Petrus 2:1-10
Het werk van de Geest.
Een heilig priesterschap
Gehoorzaam zijn als een dienaar
gestorven voor onze zonden
CHRISTELIJKE HOOP: STEVIGHEID EN RICHTING IN JE LEVEN – Hebreeën 6:18b-20
1 Petrus Gaat over: Verlossing Nederigheid, de minste willen zijn
Toren van Dubai.
Kind van God.
3. Een koninkrijk van priesters 1 Petrus 2:1-10.
6. Met Christus lijden Van lijden… naar levensvreugde.
Het Evangelie naar JOHANNES studie september 2017 Bodegraven.
Efeziërs (2) WELKOM 1.
Spelregels en het spel Grammatica en praten Theorie en praktijk.
Christus leider-schap gemeen-schap discipel-schap.
Les 13 De training Wat doe ik hier vandaag?
Pasen is aanstekelijk Daar en toen  Hier en nu.
Les 2 Een nieuwe tijd Wat doe ik hier vandaag?
Les 13 De Zoon wint Wat doe ik hier vandaag?
Les 9 Allemaal kerken Wat doe ik hier vandaag?
500 jaar Reformatie 28 oktober 2017 Garderen.
MAKE LOVE – MAKE WAR Efeze 6:12
ZONDE OVERWINNEN Les 7 voor 18 november 2017.
Welkom op zondag 31 dec. Voorganger: Ds. Mevr. H. de Kok-Mellema
’Vertel even wat over jezelf …’
Jezus is Heer!.
WAT ZEGT DE BIJBEL OVER JOU NIEUWE RELATIE EN HET KONINKRIJK VAN GOD ?
Verheerlijking op de berg
Steen de des aanstoots 26 juni 2016 Zoetermeer.
Van toen af aan was David doordrongen van de Geest van de HEER
VOLmaakt + VOLkomen toegerust
Dordtse Leerregels - indeling
Avondmaalsformulier Gemeente van onze Heer Jezus Christus, We zijn hier bij elkaar gekomen om het Avondmaal te vieren. Onze Heer heeft deze maaltijd ingesteld.
Welkom Voorganger: Ds. H. ter Beek Ouderling van dienst: Jenny Boersma
Bij de Vader Daar is het goed.
Transcript van de presentatie:

Jezus in de brieven van Petrus

« Jezus Christus » « Jezus » : Grieks Iêsous, Hebreeuws ‘yechoua’ (yehochoua’ ) = de Heer is heil / verlossing. Wijst op zijn opdracht: « Geef hem de naam Jezus, want hij zal zijn volk bevrijden van hun zonden. » (Mt 1:21) « Christus » : Grieks Christos (gezalfde), Hebreeuws machiaH (gezalfde, messias). Verwijst naar zijn opdracht : “‘De Geest van de Heer rust op mij, want hij heeft mij gezalfd. Om aan armen het goede nieuws te brengen heeft hij mij gezonden, om aan ge­van­genen hun vrijlating bekend te maken en aan blinden het herstel van hun zicht, om onderdruk­ten hun vrijheid te geven,19om een genade- jaar van de Heer uit te roepen.’(Lucas 4:18,19; zie Jesaja 6:1-2a)

‘Jezus Christus’, een naam die geschie- denis heeft gemaakt, en gebruikt wordt voor alles en nog wat… Wat betekent hij concreet voor jou en in je leven?

Jezus Christus, levend en verheerlijkt “Geprezen zij de God en Vader van onze Heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw geboren doen worden door de opstanding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop.  4-5Er wacht u, die door Gods kracht wordt beschermd omdat u gelooft, in de hemel een onvergankelijke, ongerepte erfenis die nooit verwelkt. U ziet de redding tege- moet, die aan het einde van de tijd zeker geopenbaard zal worden.” (1 P 1:3-5) Zie ook 1P.1.21, 1P3.22, 1P1.8-9

“U hebt hem lief zonder hem ooit gezien te hebben; en zonder hem nu te zien gelooft u in hem…”: is het gemakkelijk om je geloof en vertrouwen te stellen in iemand die je niet ziet? En hem lief te hebben? Jezus Christus, opgestaan, levend en verheerlijkt: is dit essentieel in je geloofsleven? Waarom? Welke plaats krijgt hoop in je leven? Is dit belangrijk in je leven hier en nu? En als Jezus niet was opgestaan? Zou u hem dan toch volgen, zou hij een voorbeeld zijn voor je leven?

Jezus Christus, ons voorbeeld in lijden «“21Dat is uw roeping; ook Christus heeft geleden, om uwentwil, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voet­sporen van hem 22die geen enkele zonde beging en over wiens lippen geen leugen kwam. 23Hij werd ge- hoond en hoonde zelf niet, hij leed en dreigde niet, hij liet het oordeel over aan hem die rechtvaardig oordeelt.”  » (1P2.21-23) Bedenk eens hoe Jezus heeft geleefd (houding t.a.v. beproeving en lijden) en praat hierover met elkaar. Is het makkelijk om in zijn voetspoor te treden, en te reageren zoals hij? Kun je eigen ervaringen of zorgen hieromtrent delen met elkaar?

Jesaja: « de knecht van de Heer» Jesaja 52.13-53.12 «  “Hij heeft in zijn lichaam onze zonden het kruishout op gedragen, opdat wij, dood voor de zonde, rechtvaardig zouden leven. Door zijn striemen bent u genezen.”  » (1P2.24) Jesaja: « de knecht van de Heer» Jesaja 52.13-53.12 Standvastige houding: trouw en geweldloos Contrast tussen Gods visie en die van de mensen « dragen »: Grieks ‘anapherô’ = omhoog dragen Hebreeuws ‘nasa’ = optillen, oprichten, dragen, verdragen, ondergaan/ opnemen, meenemen, wegnemen, vergeven De ‘dienstknecht van de Heer’ God dienen = de mens dienen

Wat interpelleert en raakt jou in de commentaar hierboven? Waarom? Jezus Christus,’ dienstknecht van de Heer’, roept ons op om te dienen zoals hij diende: wat betekent dit concreet? Dien jij de Heer? Hoe? Vind je dat je Kerk in Gods dienst staat? Hoe zou ze dat nog meer en beter kunnen doen?

Het kostbare bloed van Jezus “U weet immers dat u niet met zoiets vergankelijks als zilver of goud bent vrijgekocht uit het zinloze leven dat u van uw voorouders had geërfd, 19maar met kostbaar bloed, van een lam zonder smet of gebrek, van Christus.“ (1 P 1:18,19) “… om gehoorzaam te zijn aan Jezus Christus en met zijn bloed besprenkeld te worden.” (1:2) Bloed = symbool van leven

Bloed, symbool van leven… Bloed, symbool van leven… Op welke manier is Jezus’ leven kostbaar voor mij? Petrus schrijft aan zijn medegelovigen dat ze zijn vrijgekocht van hun zinloze leven: is dit iets wat je zelf ervaart in je leven? Op welke manier is Jezus bevrijdend voor jou?

Jezus Christus, levende steen, hoeksteen «  “Voeg u bij hem, bij de levende steen die door de mensen werd afgekeurd maar door God werd uitgekozen om zijn kostbaarheid, 5en laat u ook zelf als levende stenen gebruiken voor de bouw van een geestelijke tempel. Vorm een heilige priesterschap om geestelijke offers te brengen die God, dankzij Jezus Christus, welgevallig zijn. 6In de Schrift staat immers: ‘In Sion leg ik een hoeksteen die ik heb uitgekozen om zijn kostbaarheid; wie daarop vertrouwt, komt niet bedrogen uit. 7Kostbaar is hij voor u, die erop vertrouwen. Voor wie er niet op vertrouwen, geldt echter: ‘De steen die de bouwers afkeurden is de hoeksteen d geworden.’ 8En: ‘Het is een steen waarover men struikelt, een rotsblok waaraan men zich stoot.’ » (1P2.4-8a)

Jezus, levende steen (ook: levengevend): hoe wordt dit concreet in je leven? In je kerk? Is hij de hoeksteen, de voornaamste steen? Of wordt er gebouwd zonder hem? Jezus, de verworpen steen, een steen des aanstoots: kun je daar voorbeelden van geven?

Jezus Christus, herder en behoeder “Eens dwaalde u als schapen, nu bent u teruggekeerd naar hem die de herder is, naar hem die uw ziel behoedt.” (1P2.25) “Dan zult u wanneer de hoogste herder verschijnt de krans van de luister ontvangen, die nooit verwelkt” (1P5.4)

Jezus Christus, herder en behoeder: is hij dat ook voor jou Jezus Christus, herder en behoeder: is hij dat ook voor jou? Zou jij iets als Psalm 23 geschreven kunnen hebben? Voel je je aangesproken door Jezus’ toespraak in Johannes 10 (“Ik ben de goede herder…”? Welk(e) punt(en) uit deze les spreekt. (of spreken) jou het meeste aan? Waarom? Is er een ander aspect m.b.t. Jezus dat niet aan bod kwam dat je bijzonder raakt?