De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

13. Hoofdthema’s in 1 en 2 Petrus

Verwante presentaties


Presentatie over: "13. Hoofdthema’s in 1 en 2 Petrus"— Transcript van de presentatie:

1 13. Hoofdthema’s in 1 en 2 Petrus
Samen overleggen Hebben die brieven jou geïnterpelleerd? Voelde je je aangesproken (door beide brieven, de 1ste, de 2de)? Wat onthoud je? Waarom?

2 1ste brief van Petrus: een aansporing
“ik heb u deze korte brief geschreven, om u moed in te spreken en om u er nadrukkelijk van te verze­ke­ren dat het werkelijk de genade van God is die u staande houdt.” (5.12) Samen overleggen Welke overeenkomsten / verschillen zie je tussen de bestemmelingen van deze brief en jezelf, je gemeenschap? In welke mate is deze brief volgens jou nog pertinent en nuttig vandaag?

3 1 Petrus: 3 hoofdthema’s 1/ Het lijden, of waarom de auteur zijn lezers probeert te bemoedigen. 2/ De hoop, of hoe hij hen bemoedigt. 3/ Een mooi en heilig leven, of waartoe hij hen aanspoort.

4 1/ Het lijden, of waarom de auteur zijn lezers probeert te bemoedigen:
Het lijden: meest voorkomende thema (16 x) Moeilijkheden van diverse aard (1:6) Niet de enigen die lijden(5.9) Tijdelijk lijden/ God geeft kracht (5.10, 7) «ook Christus heeft geleden, om uwentwil, en u daarmee een voorbeeld gegeven. Treed dus in de voetsporen van hem.» (2.21)

5 Samen overleggen Voel jij je aangesproken door het lijden (fysische en vooral geestelijk) waarvan sprake in de brief? Wat is voor jou bron van lijden? Vind je de argumenten van de schrijver pertinent en bemoedigend? Hoe zou jij iemand bemoedigen die beproefd wordt (wegens zijn of haar geloof)? “Wentel uw zorgen op hem… hij draagt zorg voor u” (5:7): is dit realiteit voor jou? Of niet?

6 2/ De hoop, of hoe de auteur zijn lezers bemoedigt:
«Geprezen zij de God en Vader van onze heer Jezus Christus: in zijn grote barmhartigheid heeft hij ons opnieuw gebo­ren doen worden door de opstan­ding van Jezus Christus uit de dood, waardoor wij leven in hoop. 4-5Er wacht u, die door Gods kracht wordt beschermd omdat u gelooft, in de hemel een onver­ gan­kelijke, ongerepte erfenis die nooit verwelkt. U ziet de redding tegemoet, die aan het einde van de tijd zeker geopenbaard zal worden. » (1.3-5)

7 Samen overleggen Men zegt dat hoop doet leven… Is dat ook voor jou het geval? Waarop hoop je? Is je hoop een motor voor je dagelijkse leven… of wacht je lijdzaam op het hiernamaals? Het heil waarvan de auteur spreekt moet nog komen (in de hemel). In het Hebreeuwse denken en ook voor Jezus heeft het heil wortels in het nu, voor dit leven, hier en nu (een leven in harmonie met de wil van God – of: wat God wil, nl. GELUK). Heil hier en nu of enkel later in het hiernamaals: welk verschil maakt het uit? Beïnvloedt dit de manier waarop we in de wereld en het leven staan? Beïnvloedt het onze manier van getuigen?

8 3/ Een mooi en heilig leven, of waartoe de auteur zijn lezers aanspoort.
«Laat uw geest daarom voortdurend paraat zijn, wees waak­zaam en vestig al uw hoop op de genade die u ontvangen zult wanneer Jezus Christus zich openbaart.14Wees als gehoorzame kinderen en geef niet opnieuw toe aan de begeerten waardoor u vroeger, toen u nog onwetend was, werd beheerst, 15maar leid een leven dat in alle opzichten heilig is, zoals hij die u geroepen heeft heilig is. 16Er staat immers geschreven: ‘Wees heilig, want ik ben heilig.» ( )

9 Een zinloos leven (1.18) Zelfzuchtige verlangens (2.11) Wat de heidenen zoeken (4.3) Een goede levenswandel: sleutelwoord (1.15, 17, 18, 2.12, 3.1-2, 16) Oproep tot liefde, welwillendheid, nederigheid (4.8, 1.22, , 5.5) Een goed geweten(3.16, 21) « zich niet meer laten leiden door menselijke verlangens maar door Gods wil » (4.2)

10 Samen overleggen Een goede levenswandel, een heilig leven, een goed geweten: het christelijke geloof is dus meer dan alleen maar een stel doctrines, maar een concreet engagement, een manier om met anderen om te gaan (met liefde, welwillendheid, nederigheid). Is dat ook jouw visie op geloof? Is dit evident? Altijd makkelijk? Waarom ‘leven naar Gods wil’? Uit angst voor het oordeel? Of zijn er andere redenen? Is jouw wereldbeeld even manicheïstisch of dualistisch (goed / kwaad – zwart / wit) als dat van de auteur? of is het meer genuanceerd?

11 2de brief van Petrus: een geestelijk testament
1/ het leven van een christen (H. 1) 2/ de valse profeten (H. 2) 3/ (het uitblijven van) de komst van de Heer (H. 3)

12 1. Het christelijke leven (H 1) :
Groeien in heiligheid (1.5-10) : “Span daarom al uw krachten in om uw geloof te verrijken met (…lijst met positieve eigenschappen)… liefde.” (5-7) “Span u daarom des te meer in om uw roeping en uitverkiezing waar te maken” (10) “span u in om smetteloos, onbe­rispelijk en in vrede door hem te worden aangetroffen.” (3:14) “hoe heilig en vroom moet u dan niet leven, 12u die uitziet naar de dag van God en het aanbreken daarvan bespoedigt!” (3:12) “groei in de genade en in de kennis van onze Heer en redder Jezus Christus.” (3:18) La « connaissance » Het getuigenis van de apostelen en het woord van de profeten.

13 Samen overleggen Volgens 2 Petrus vraagt het christelijke leven inspanningen: welke inspanning en tot welk doel? Hoe denk jij hierover? Deel dit met elkaar. “Groeien in de genade en de kennis van Jezus Christus”: wat betekent dit concreet? Het getuigenis van de apostelen en het woord van de profeten: dit vind je in de Bijbel. Waartoe dient de studie en het mediteren van de Bijbel? Wat mag niet het doel zijn? (1 P 2:2 – ‘verlang als pasgeboren zuigelingen naar de zuivere melk van het woord, opdat u daardoor groeit en uw redding bereikt’. 2 P 3:16 waarschuwt: je kunt de Schrift verdraaien…

14 2. Valse profeten (H. 2) : Samen overleggen
Valse profeten, dwaalleraren, verderfelijke ketterijen, listig geweven fabels…: ben jij hierover bezorgd? Waar baseer jij je op om het onderscheid te maken tussen wat waar en wat vals is, tussen waarheid en leugen, ondergang en heil..? Is dit altijd makkelijk? Wat vind jij echt belangrijk? Lees Mat 7:15-20 (‘je herkent ze aan de vruchten’) en deel ervaringen hieromtrent met elkaar. Volgens de ‘robotfoto’ in 2 Petrus 2 (een lijst met weinig loofwaardige kenmerken!) kun je je afvragen hoe je ooit zulke valse profeten kunt volgen… Toch geeft 2 P 2:2 aan dat heel wat mensen hen zullen volgen. Hoe denk jij hierover?

15 3/ (het uitblijven van) de komst van de Heer (H. 3) :
Samen overleggen Welk belang hecht jij aan de wederkomst van Jezus? Beïnvloedt de wederkomst jouw manier van leven? 2000 jaar later wachten de christenen nog altijd… Is het uitblijven een probleem voor jou? Kun je het gedesillusioneerde scepticisme begrijpen van zij die het wachten moe geworden zijn? En hoe sta jij tegenover zij die niet ophouden met naar tekenen te speuren van de eindtijd


Download ppt "13. Hoofdthema’s in 1 en 2 Petrus"

Verwante presentaties


Ads door Google