‘’Tradition is not given’’

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Open-up / over de streep
Advertisements

Het goede nieuws is: we gaan terug naar af
Beroepsvaardigheden onderdeel van SBC
Verborgen vormen van pesten
Middeleeuwse steden H5 par. 5.3.
Historisch overzicht Paragraaf 5.3
Roel Lafeber en Jeroen Kiemeney hebben vorig jaar een aflevering van Voetbal International bijgewoond.
Dag 3. Dag 3 Hallo jongens en meisjes, Dag 3 van het dagboek Hallo jongens en meisjes, Daar ben ik weer. En hoe is het bij jullie? Zijn jullie al bezig.
Godsdienst 1.
Hoera, Sinterklaas is weer in het land ! Zaterdag kwam hij aan in Almere Het was een feest !
Godsdienst.
Verleden, heden en toekomst
Werken met beelden Fontys lerarenopleiding Tilburg
Woord van Leven December 2009 “Zo moet jullie licht schijnen voor de mensen, opdat ze jullie goede werken zien en eer bewijzen aan jullie Vader in de.
Het Spel Kaarten Tekst Gerard De Vries.
TEVREDENHEIDONDERZOEK 2014 GEMAAKT DOOR: NICK HENRIQUEZ.
Veranderen: 2 verschillende benaderingen
Sint-Maarten.
Het was in de tweede wereldoorlog.
Herinneringskamp Westerbork
Presenteren en communiceren
ANW Module 2 Leven Door Gabriella, Melanie, Elise en Fabienne van v4.
subcultuur Uiterlijk Gedrag Aussie’s (Australian) Slikken
Verkeerde verwijswoorden
GETUIGENISSEN ‘MANTELZORGVRIENDELIJKE MANAGERS’. Getuigenis 1 Uit de organisatiescan die we onze medewerkers begin 2014 lieten invullen, bleek dat er.
Tijd van ontdekkers en hervormers – de vroegmoderne tijd
Pmg. interviews afnemen dropbox aanmaken sites Plan van aanpak Checklist%20plan%20van%20aanpak.pdf
ACT voor partners/ouders/vrienden/ kinderen van cliënten. Iemand die met ACT bezig is kijkt graag naar zijn waarden, doelen en dromen. Het idee is dat.
Organisatiecultuur “bestaat” niet, maar “ontstaat” steeds weer opnieuw als mensen met elkaar in de weer zijn. Organisatiecultuur.
GEZICHTSBEDROG Probeer alle figuren hierna zo goed mogelijk te bekijken en geef mogelijke verklaringen.
Terreur in de klas. Eerst een minuut stilte. Tips van Klasse: leerlingen-over-terreur-en-geweld/
BURGERSCHAP SOCIAAL MAATSCHAPPELIJKE DIMENSIE Les 3.
Oktober (1928) Sergei Eisenstein
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Lesdoel en Begrippen deze les: Universalisme Relativisme Vooroordeel
Samen sterk in verandering
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’

Publiek Sinterklaasintocht in Middelburg bekogeld met flessen
Vanuit de storm….
Communicatie 7e les.
Blok I Jezus ontmoeten – toen
Cursus 1.3 Reis door de tijd Klas 1 KGT Lesweek 3
Exodus 20: Vier de rustdag, want dat is een bijzondere dag.
De Goede Week 2013 op de lagere school.
In gesprek met elkaar Gebruik eventueel rode en groene kaartjes waarmee mensen kunnen aangeven of ze het eens of oneens zijn met de stelling.
Onderzoekend leren Hoe ondersteunen we onderzoekend leren?
Het perfecte koppel….
We horen altijd “de regels" van de vrouwelijke kant
Cursus 2.2 Het Leven van de Eerste Mensen Klas 2 BK Lesweek 2
Grafheuvels in de provincie Utrecht
Herman Gelissen penningmeester
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 BK Lesweek 3
Annick, Amber, Ilsa en Melanie
Cursus 3.3 Hoe zijn rechten en plichten geregeld? Klas 2 KGT Lesweek 3
Cursus 3.4 Rechten van de Mens Klas 2 KGT Lesweek 2
DE AMERIKAANSE PRESIDENTSVERKIEZINGEN
Welkom bij het leernetwerk Ouderen in het Vizier!
Redeneren met bronnen Albert van der Kaap.
Excursiedidactiek Radboud Docenten Academie
Tool WD-2: Verbinden van opdrachten aan de beroepscontext
Cursus assistent-scheidsrechter
Overval wat nu?.
Mogelijke Jezusbeelden
Afsluiting: Hoe zit jij in je kippenvel?
Internationaal I Cultuur zit in je.
Het perfecte koppel….
Internationaal I Cultuur zit in je.
Onderscheid maken tussen typen films
Interactief presenteren - checklist
Transcript van de presentatie:

‘’Tradition is not given’’ Sinterklaas Wendelien van Oldenborgh is kunstenares en is werkzaam op de Universiteit van Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met thema’s als culturele verschillen en interactie tussen mensen

Waarom Sinterklaas in de klas? Kun je op verschillende manieren naar tradities en gewoonten kijken? Zijn er omstandigheden waarin tradities en gewoontes veranderd moeten worden?

Sinterklaas en de Amerikanen Welke verschillen zijn er tussen de Kerstman en Sinterklaas? Wie zijn de 6 tot 8 mannen? Hoe werden ze in de loop der jaren genoemd? Welke veranderingen zijn door de jaren heen rondom het verhaal opgetreden? Waarom? http://www.youtube.com/watch?v=w8F8K4mo1kc David Sedaris, 6 tot 8 zwarte mannen, In College Tour (19.00-24.30) Waarom zou deze traditie volgens Sedaris in de Verenigde Staten niet passen?

Wat gebeurde op 12 november in Dordrecht? 'Zwarte Piet-demonstrant door politie mishandeld' Afkomstig uit: AD 12-11-11 De politie heeft zaterdag vier mensen aangehouden die tijdens de intocht van Sinterklaas in Dordrecht ongeoorloofd zouden hebben gedemonstreerd. Omstanders menen dat de demonstranten onevenredig hard aangepakt werden. Op Youtube is een filmpje gepubliceerd van het incident. Een woordvoerster van de politie wilde niets kwijt over de aard van het protest. Volgens bronnen op internet hadden zij de leus 'Zwarte Piet is racisme' op hun T-shirt staan. De politie had de twee mannen en de twee vrouwen zaterdagochtend al gewaarschuwd. Toen agenten ze later op de dag opnieuw tegenkwamen en zij 'nog steeds een platform zochten voor hun mening', is het viertal gearresteerd. Onevenredig hard aangepakt Omstanders menen dat de demonstranten onevenredig hard aangepakt werden. Op Youtube is een filmpje gepubliceerd van het incident. De uploader vraagt zich af waarom deze mensen weg moesten. 'Ze waren toch op de openbare weg en zij verstoorden niemand.' Recht van vrije meningsuiting De actievoerder zou op rustige toon hebben gevraagd: 'Waarom moet ik weg, wat heb ik gedaan? Ik heb toch het recht van vrije meningsuiting?' Volgens ooggetuigen werd de demonstrant op de grond geduwd door de politie en begon de agent klappen uit te delen zonder dat de actievoerder zich verzette. Wat gebeurde op 12 november in Dordrecht? Geef argumenten om de reactie van de politie te verklaren. Geef argumenten voor de daad van de actievoerders.

Wat bedoelt hij met "machtsmisbruik"? FRAGMENT 1 Waarom denk je dat Melanie B schrok toen zij bij Paul de Leeuw een Zwarte Piet zag? Wat zou Blaxtar bedoelen als hij refereert aan "de eerste contacten tussen Nederlanders en zwarte bevolkingen"? (8" : 43") Wat bedoelt hij met "machtsmisbruik"? FRAGMENT 2 Wat voor project deden de scholieren? Hoe ervoeren de leerlingen het? Hoe verklaar je de reactie van hun publiek? Hoe zou jij gereageerd hebben? Waarom? http://vimeo.com/53495267 Annette Krauss en Peter Bauer, Read the masks. Tradition is not given, 2008 Fragment 1: begin - 9.20 Fragment 2: 57.35 - 1.05.22 dan kan ik het eerste stuk film laten zien tot aan 9':20", dit eindigt met de woorden: "dat is machtsmisbruik"  waarin de schoolkinderen vertellen over hun ervaring, en hoe het bewustzijn van hen groeide. en er tussendoor komt het verhaal van de Surinamers in de Bijlmer die zich gekwetst voelen en zich duidelijk willen opstellen om iets aan te geven en daarmee een proberen een verandering in de blik van de meerderheid door te voeren. Discussie over vooroordelen

Waarom Sinterklaas in de klas? Kun je op verschillende manieren naar tradities en gewoonten kijken? Zijn er omstandigheden waarin tradities en gewoontes veranderd moeten worden?

‘’Tradition is not given’’ Sinterklaas Wendelien van Oldenborgh is kunstenares en is werkzaam op de Universiteit van Utrecht. Ze houdt zich vooral bezig met thema’s als culturele verschillen en interactie tussen mensen