The Hedgefund Game …a game of skills, trust, deception and the knowledge anybody can be the enemy…..

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Doorn – 23 januari 2013 Jaap van Petegem
Advertisements

Organisatiekunde.
Ondernemen in de fysiotherapie is oorlog
Spel: Koop een euro. Je kan een euro kopen. Mooi, maar er is wel 1 regel: De hoogste bieder krijgt de euro voor het bod, maar de laatste bieder die er.
Extra ondersteuning voor leesvaardigheid
Jong Ondernemen Een manier van leren !.
Hulp in de aanpak bij CyberPesten.
Loopbaanoriëntatie en -begeleiding
Ja maar, bij ons gaat alles goed Wij hebben geen problemen Ik heb een idee! Zullen we het zo doen? Andere prioriteiten, geen tijd Dat willen we nietPast.
Havo 5 Economie De Nederlandse Economie H4 “Het Handelsspel”
SBL conferentie lerarenregister
Een lessenserie van drie lessen
Ik hou van Holland spel!.
loopbaanplanning / stuurmanskunst
Kolonisten van Catan Peter Zwart. Algemene info Bordspel Voor 3 tot 6 spelers vanaf 10 jaar Speelduur is ongeveer 75 minuten Gemaakt door Klaus Tauber.
Kinderen en hun sociale talenten
Workshop arbeidsmarktinformatie (PSW/UWV),
Met Stakeholders Gedeelde Visie
VAARDIG SAMENWERKEN IN HET VRIJWILLIGERSWERK
Instroom klas 3 vmbo.
Kennismanagement & Sociale media
Ouderavond Social Media Basisschool De Meerhoef
 Om te kijken of je belegging echt beter is als je geld op de spaarrekening zetten, moet je het rendement berekenen.  Bij rendement wordt de winst vergeleken.
HOE WORD JE EEN WINNING TEAM?
Zo doen we dat op De Wissel. Inhoud  Onze visie  Onze doelen  Afspraken  Tips  Facebook  Twitter  Youtube  Tot slot.
Basiskennis LOB.
LOB Motieven Wat wil ik?.
Onze school is zich ervan bewust dat sociale media een onlosmakelijk onderdeel zijn van de huidige samenleving en de leefomgeving van haar leerlingen,
Sowebatraining bovenbouw. Doel van de Sowebalessen! Het aanleren van sociaal competent gedrag en de daarbij behorende vaardigheden Het aanleren van sociale.
Waarom? Iedereen heeft sterke en zwakke punten. Met je sterke punten kun je heel ver komen en het is dan ook van belang om deze in te zetten.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
Op naar een STER bestuur… Avond 1: De meerwaarde van een Bestuur. Avond 2: Hoe organiseren we een Scouting Vereniging. Avond 3: Vinden, Binden, Boeien.
Visie van Eigen Kracht Eigen Kracht Centrale. Werkt aan een samenleving waarin participatie en samenredzaamheid van burgers centraal staan Waarin burgers.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
© MOVISIE Een leefbare samenwerking Door: Bora Avric (senior organisatieadviseur en o.a. projectleider van het project ‘Sportief Participeren’ binnen MOVISIE),
INLEIDING Introduceer uzelf, het scenario en van toepassing zijnde hulpmiddelen. STEL DISCUSSIENORMEN Bespreek de “basis regels” voor discussies, inclusief.
Evaluatie FAB-trainingen Mondriaan Parnassia GGz Centraal Een beknopt overzicht van uitkomsten 7 maart 2017.
H3 Financiering van een bedrijf
Mediawijsheid competentie:
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Communicatie (les 1) verbaal (mondeling,praten,luisteren)
LOB in het PTA van het VMBO
Studieloopbaanbegeleiding
TOON DEZE SLIDE: INLEIDING
HELP! Beren op de omgevingsweg
de markt voor 2e hands auto’s “Een Experiment”
Paragraaf 2.3 Wat willen zij dat je koopt?.
Hoe kan ik het beste in Nederland een eigen Game bedrijf opzetten?
Opdracht voor Module 4 effectief en efficient lesgeven
Mediawijsheid competentie:
DA dag april 2016.
What will you do to change the
Les 1: Brainstorm en kennismaken
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Bedrijfseconomie (en die andere 2) komt als vak niet voor in de onderbouw. In deze presentatie willen wij je een idee geven over:
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Peer Buddy Nieuwkomer Metameer
Educatie & voorlichting Communicatie & Didactiek
VO – HBO aansluiting reflecteren 15 maart 2018
Conflicten Hoofdstuk 28 VP15 Begeleidingskunde Carin Hogenbirk
Waarde(n)vol werk in uitvoering
LOB Motieven Wat wil ik?.
Tool WD-3: Verbinding met de wereld van de tuinbouwindustrie
De praktijk: kinderen van 9 – 12 jaar
5 valkuilen & Tips.
Wij komen centraal te staan !
Hoe zijn wij als inwoner betrokken geraakt?
Basiskennis LOB.
Kolonisten van Catan Peter Zwart.
Transcript van de presentatie:

The Hedgefund Game …a game of skills, trust, deception and the knowledge anybody can be the enemy…..

Brought to you by: GertJan Arnoud Willem John

Inhoud Loopbaancompetenties Het spel Lesdoelen

1. Welke loopbaancompetenties: Netwerken Kwaliteitenreflectie/ Motievenreflectie Ik weet wat mijn werkwaarden zijn Ik kan verbanden leggen tussen mijn beroepsdillema’s en mijn waarden Werkexploratie Loopbaansturing

Netwerken Studenten/leerlingen zijn onlosmakelijk verbonden met “het netwerk”. In deze moeten leerlingen gebruik maken van het netwerk (zowel ‘live’ als ICT). Zoals Facebook, WhatsApp, LinkedIn etc. Live kun je ook analoog noemen, dat sluit dan weer mooi aan bij analoge communicatievormen  non-verbale communicatie.

Kwaliteiten en Motievenreflectie De leerling ervaart dat diegene die je het allerliefste mag, in (professionele) organisaties, niet altijd je beste vriend(in) is Strategische allianties aangaan

Kwaliteiten en Motievenreflectie De leerling ervaart wat zijn/haar beste en slechtste eigenschappen/werkwaarden zijn in een dergelijke onderneming Omgaan verantwoordelijkheden (vergadering) In een werkvloer situatie, waar je met collega’s te maken hebt. Maar ook

Kwaliteiten en Motievenreflectie De leerling ervaart de mogelijke spanning tussen persoonlijke waarden (en normen) en de verwachtingen van een organisatie

Werkexploratie/Loopbaansturing De leerling ervaart op welke manier hij of zij gebruik kan maken van de sociale/professionele structuur van een organisatie Hoe kan ik zo spelen dat ik dit spel win Met wie moet ik een alliantie aangaan? Wie kan ik vertrouwen? Kijk ik de kat uit de boom of neem ik initiatief?

2. Het spel Een bedrijf heeft aandelen uitgegeven Iedere speler krijgt 100.000 aandelen, in coupures van 10.000 aandelen, uitgereikt Ieder speler krijgt een rolkaart De spelers krijgen uitgelegd dat het behoudt van het bedrijf van belang is voor meer mensen (arbeiders en toeleveranciers) dan alleen de aandeelhouders Het wordt de spelers verteld dat er één of meer Hedgefundmanagers op jacht zijn naar een meerderheid van de aandelen De aanduiding "hedge" (Engels voor 'heg' of 'afscheiding') in de term "hedge fund" duidt op het afschermen van risico. Zo kan men bijvoorbeeld inspelen op de onderwaardering van een aandeel door dat aandeel te kopen, maar tegelijkertijd een vergelijkbaar aandeel te verkopen. Men is zo ingedekt tegen een koersdaling van de hele markt, alleen het verschil tussen de beide aandelen is van belang. In de praktijk werkt het hedgen van dit soort risico's goed. Het gevaar is echter dat door het hanteren van een grote leverage (beleggen met extra geleend geld) men de posities te groot opzet. Indien het tóch misgaat, kan het resultaat daarom extra desastreus zijn.

Het spel Hedgefundmanagers kopen aandelen van 1 speler (aandeelhouder) op via de spelleider De aandeelhoudersvergadering komt bijeen en bediscussieert wie de opkoper van de aandelen kan zijn. Beschuldigingen vliegen over en weer, zowel in de vergadering zelf als op de sociale media. Waar spelers verbonden kunnen sluiten met elkaar. Het deel met de sociale vaardigheden en strategisch denken en handelen staan in deze game centraal.

Motieven spelers De aandeelhouders (niet zijnde de raiders) willen het bedrijf – zoals het nu bestaat behouden De Hedgefundmanagers willen een meerderheid van de aandelen vergaren en het bedrijf in stukken verkopen Spel uitbreiding: Hedgefundmanagers verkopen het bedrijf (in delen) aan de hoogste bieders.

Winnaars De aandeelhouders als zij de hedgefundmanagers weten te ontmaskeren De hedgefundmanagers als zij de meerderheid van de aandelen in handen krijgen

Spelverloop Een keer per week aandeelhouders vergadering. Wie is zijn aandelen kwijt? Wie denken we dat de hedgefundmanager is? Wat doen we met onterecht beschuldigden Aandelen verdelen Collectief Wat gebeurt er met iemand die zijn aandelen kwijt is?

Rol van de spelleider Op de hoogte zijn van de rollen: wie zijn de Hedgefundmanagers en brengt deze met elkaar in contact Toezicht juiste gang van zaken Maken en verspreiden van verslag Toekennen extra aandelen op basis van wie er gewonnen heeft (beloning). Evt. filmen van het spel om verbale en non-verbale communicatie technieken te bespreken.

3. Lesdoelen Het kunnen omschrijven van het begrip Hedgefundmanagement en andere begrippen in deze context Het ervaren van communicatie via diverse media op een professionele manier In groepsverband ervaring opdoen met vergaderen Ervaring opdoen met netwerken

Do you know how to spot the enemy……