Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Paragraaf 1: Het ontstaan van de polis, Athene als voorbeeld.
Advertisements

De quiz bestaat uit 13 vragen.
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 3: Griekse.
Paragraaf 2.3 Geloven en weten..
Hoofdstuk 4: Pruiken en Revoluties
3.2 Het bestuur van de polis
De mens is de maat van alle dingen
Parlementaire democratie
Hoofdstuk 3 De grieken.
Wetenschappelijke revolutie; De verlichting
Wat gaan we vandaag doen?
Tijd van Grieken en Romeinen 3000 v Chr- 500 n Chr
H2 De tijd van Grieken en Romeinen
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 1: Graecia;
Kenmerk 4: De ontwikkeling van wetenschappelijk denken en de ontwikkeling van het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat Les 4: Griekenland,
Les 16: De Grieken zijn niet gelijk.
Paragraaf 2.1 Vorige les: ontstaan landbouwsamenleving
Griekse geschiedenis.
Hoofdstuk 2.
Het bestuur van de stadstaat
Het denken van Plato.
De Grieks-Romeinse wereld
Wetenschappelijke revolutie
Paragraaf 1 In Athene wordt de democratie ingevoerd.
1 opdracht 2 a. Ze was koningin van Egypte (51-30 v. Chr.). b. Sinds de verovering van Egypte door Alexander de Grote (332) maakte Egypte deel uit van.
Echt klassiek! Tijd van Grieken en Romeinen
Denken over wetenschap
Situering in tijd en ruimte
Extra van democratie.
DE KLASSIEKE OUDHEID DE ONTWIKKELING VAN HET WETENSCHAPPELIJK DENKEN EN HET DENKEN OVER BURGERSCHAP EN POLITIEK IN DE GRIEKSE STADSTAAT.
Griekse mythen en wetenschap
Het bestuur van de stadstaat
Wat gaan we vandaag doen
De tijd van Grieken en Romeinen
Hoofdstuk III: Griekenland Les 5: Par 3B, Weten
Terugkoppeling vorige les. Uitleg met filmpje. Opdracht.
Van polis tot keizerrijk
Context 4 Verlichtingsideeën en de democratische revoluties
Wetenschap-pelijke methode Kritisch Empirisme
De Griekse wereld.  Griekenland was niet één centraal geregeerd rijk maar bestond uit verschillende stadstaten (poleis); zelfstandige staten bestaand.
POLITIEK BIJ DE GRIEKEN EN ROMEINEN
1VWO Hoofdstuk 3: de Grieken.
3.3 Geloven en Weten Wetenschap.
Het bestuur van de polis
Tijdvak 7- Tijd van pruiken en revoluties ( ) Achttiende Eeuw
3.1 De Griekse wereld Hoofdstuk 3.
H2.1 De Griekse Democratie
Griekse geschiedenis.
De Atheense Democratie
3.2 Het bestuur van de polis
Hoofdstuk 5 ‘veranderend wereldbeeld’
Paragraaf 8.1 De Verlichting
Griekenland Door Vincent en Ahmet.
Paspoort griekse goden
De Grieks-Romeinse wereld
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Hoofdstuk 3 De Grieken.
Regenten en vorsten 2.5 Wetenschap en techniek
Het ontstaan van steden
Pruiken en revoluties 4.1 De pruikentijd
Paragraaf 7.3 De wetenschappelijke revolutie
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
De Grieks-Romeinse wereld
Hoofdstuk 3 De Grieken.
VROEG MODERNE TIJD HET RATIONEEL OPTIMISME EN HET VERLICHT DENKEN IN GODSDIENST, POLITIEK, ECONOMIE EN SOCIALE VERHOUDINGEN.
Hoofdstuk 3: De Grieken Klas 1 KGT Lesweek 6
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
Hoofdstuk 2 Grieken en Romeinen.
Hoofdstuk IV: Griekenland Par 4: Het nieuwe denken
Filosofie en wetenschap
Transcript van de presentatie:

Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat Paragraaf 2.1 Wetenschap en politiek in de Griekse stadstaat

Kenmerkende aspect De ontwikkeling van het wetenschappelijk denken en het denken over burgerschap en politiek in de Griekse stadstaat. http://www.schooltv.nl/video/vroeger-zo-de-oude-grieken/#q=Griekse%20Democratie

Kenmerkend aspect ‘uitpluizen’ In 20 minuten tijd ga je in tweetal of drietal het volgende uitzoeken: Kenmerken opschrijven van: Ontwikkeling van wetenschappelijk denken in de Griekse stadstaat. Ontwikkeling van het denken over burgerschap in de Griekse stadstaat. Ontwikkeling van het denken over politiek in de Griekse stadstaat.

Kenmerkend aspect stap voor stap Stadstaat: Polis (meervoud poleis). De Griekse wereld (Hellas) was verdeeld onder honderden stadstaten, deze stadstaten bestonden uit een stad met omliggend platteland. Ieder stadstaat had zijn eigen manier van besturen.

Kenmerkend aspect stap voor stap Ontwikkeling in de politiek denken Er bestonden verschillende regeringsvormen in de Griekse poleis: monarchie, tirannie, aristocratie, oligarchie en democratie. In Athene was een ontwikkeling van monarchie – aristocratie – tirannie – democratie. Mensen die nadachten over de beste regeringsvorm / politiek zijn filosofen

Kenmerkend aspect stap voor stap Ontwikkeling over burgerschap. Doordat er verschillende regeringsvormen waren, verschilden de poleis ook in hun denken over burgerschap. In Athene hadden alle vrije mannen burgerrechten (dus inspraak op het bestuur) gekregen op het moment dat de democratie de regeringsvorm werd. In andere poleis was dit weer anders geregeld. BURGERSCHAP = de mate waarin burgers (inwoners van een stad, nu een staat) inspraak hebben in het bestuur. Nu is er bijv. meer burgerschap dan bijv. in de Griekse oudheid.

Filosofen: Mensen (in het geval van Griekenland altijd mannen) die allerlei aspecten van het bestaan onderzochten. Ze dachten na over: Burgerschap Wetenschap (kennis / waarheidsvinding / onderzoeken) Politiek Enz. Bekende namen zijn Aristoteles, Socrates, Plato

Kenmerkend aspect stap voor stap De ontwikkeling in wetenschappelijk denken. Vanaf de 6e eeuw (v. Chr) gingen Griekse filosofen voor het eerst op een andere manier denken over de natuur. Deze Griekse onderzoekers (filosofen) gingen verschijnselen in de natuur benaderen op een rationele manier i.p.v. een emotionele of mythologische manier. Sommige historici zeggen dat deze Grieken misschien wel de eerste ‘wetenschappers’ zijn. Ratio betekent: verstand De filosofen gingen dus hun ‘verstand’ gebruiken om dingen te verklaren. Observeren / logisch nadenken enz.

Examenvraag Een uitspraak: De Griekse stadstaten vormen de bakermat (oorsprong) van de westerse beschaving. Noem een kenmerk van de Griekse stadstaten en leg daarmee de uitspraak uit.

Antwoord examenvraag maximumscore 2 Een juist antwoord bevat: • een juist kenmerk van de Griekse stadstaten (bijvoorbeeld de ontwikkeling van democratie) 1 • een juiste uitleg waarom dit kenmerk de westerse beschaving heeft beïnvloed (bijvoorbeeld in de meeste westerse landen begon de ontwikkeling van de parlementaire democratie met een verwijzing naar de volksvergaderingen in de Griekse stadstaten) 1

DE BELANGRIJKSTE GRIEKSE FILOSOFEN Socrates (gifbeker, ‘ik weet niets , behalve dat ik niets weet’, vragen stellen, kritisch op Atheense democratie) https://www.youtube.com/watch?v=DKwecwRae8c Plato (kritisch op Atheense democratie  wijze mensen moeten besturen, volk laat zich leiden door volksmenners) https://www.youtube.com/watch?v=IP-P4y1S6eg Aristoteles (alle burgers moeten een politieke taak hebben met duidelijk taakverdelingen, groot aandeel in ontwikkeling en systematisch verzamelen van kennis, niet speculatief maar onderzoeksmatig) https://www.youtube.com/watch?v=hRx7fdbxNPI Epicurus: https://www.youtube.com/watch?v=v7CqiSO2GE0)