Informatiebijeenkomst IKB

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Broodje IKB maandag 20 juni 2011
Advertisements

Wonen, werken en zorgen 50plus de financiële aspecten.
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Individueel KeuzeBudget
De Belastingdienst Leuker kunnen we het niet maken... Ook in Wognum
Naar een verbeterde en vereenvoudigde arbeidsvoorwaardenregeling…
“Het Sociaal Statuut en herplaatsing van medewerkers bij de Veiligheidsregio Groningen bekeken vanuit de juridische praktijk” Door: mw. mr. J.A.M. Van.
Studiedag KNR 22 september 2011
1 Kostendekkende huur  Wat is kostendekkende huur? inzicht kosten  Optimalisatie door kostendekkende huur? -standaard kwaliteit -tijdig investeren en.
De Nederlandse levensloopregeling: ervaringen en lessen
Jan van der Meij OPUT lid namens ABVAKABO-FNV
Actualiteiten arbeidszaken herfst 2013
Dienst Maatschappelijke Ontwikkeling Nieuwe Verordening Individuele Wmo Voorzieningen Raadsinformatieavond 17 december 2009.
CAO Conflict Waterschappen Een korte weergave De Nieuwe Vrijwilliger
Introductie Individueel KeuzeBudget (IKB)
Agenda Presentaties 1. Overgang van Stichting Pensioenfonds Océ naar PME Door: Leen Streng – bestuurslid pensioenfonds Océ Presentatie nieuwe pensioenregeling.
Toepassing 30% regeling TU/e Bert Voets 12 juni 2007.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
De gemeente als werkgever
DE VOORZIENINGEN.
Individueel KeuzeBudget
Recht H8 Arbeidsovereenkomst Ondernemer.
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Persoonsgebonden budget.
Introductie Loopbaanbudget
Toetsingskader doelmatige en verantwoorde zorg thuis
Introductie Loopbaanbudget
PGB jaarovergang Renate van Huizen.
Individueel Keuzebudget (IKB) Basispresentatie met uitleg
Introductie Individueel Keuzebudget (IKB) Basispresentatie met uitleg
Individueel KeuzeBudget bij de provincies
Introductie Individueel Keuzebudget (IKB)
Duurzame inzetbaarheid en het Levensfasebudget CAO GGZ Een Een interactieve presentatie voor medewerkers vs oktober 2013.
Het jaartje rond … januarifebruarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecember.
Individueel Keuzebudget
Werkkostenregeling. Op 1 januari 2011 treedt de werkkostenregeling in werking. Dit nieuwe systeem voor vergoedingen en verstrekkingen aan werknemers gooit.
29 mei 2016 Ontwikkelingen Langdurige zorg, 18 september 2014 Peter Bakuwel.
Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Basistarieven Hulp in de Huishouding 1 en 2 Presentatie 3 april 2013.
VGN: Persoonlijk Budget Levensfase
Principe-akkoord 1CAO oktober 2013 concept. Pagina1 Samen met DSM gekomen tot geharmoniseerde en modernere CAO voor alle medewerkers van DSM in Nederland.
Geld voor school en studie Dienst Uitvoering Onderwijs
De financiële aanspraken bij bedrijfseconomisch ontslag Alexandra Krop jurist werkgeverszaken OPOF, 16 februari 2012.
Geld voor school en studie Dienst Uitvoering Onderwijs Telefoon: – uur Servicekantoor Eindhoven Clausplein XP Eindhoven Internet:
Omzetten PAS-regelingen en leeftijdsdagen Danielle Wiek.
Transitie oprichten beheerstichting Sport Alblasserdam Han de Krijger Tonia Ruybroek 9 oktober 2012.
Benefit shop Ervaringen vanuit de medezeggenschap Hans Hartgers Eric Sikma 28 mei 2009.
Toelichting CAO Gehandicaptenzorg Muriël van Rijn Beleidsmedewerker arbeidsvoorwaarden September 2011.
Wijziging vakantiewetgeving VGN CAO-helpdesk September 2011.
Agenda Wat is Bovag Leasefiets Welke producten Verrekening tussen werkgever en werknemer Rondvraag.
Terug naar eerste pagina Implementatie IKB Boxmeer-Sint Anthonis.
Schuldhulpverlening Tijdlijn schuldhulpverlening 2011 Beleidsplan integrale schuldhulpverlening vastgesteld 2013 (juli) start onderzoek rekenkamer in Ridderkerk.
Leerlingenvervoer. Voorwoord door de wethouder Terugblik bijeenkomst 17 november 1. Uitleg over de nieuwe verordening en het doel om kinderen te stimuleren.
Presentatie studiefinanciering Hans Sint Decaan Mode 15 oktober 2015.
“Gentleman we have run out of money,now we have to think” Voorbereidende vergadering d.d. 23 januari 2013: Visie Werk en Inkomen en Wsw.
Personeel en organisatie Hoofdstuk 5 Personeel. Inhoud 1 Organisatiestructuur 2 Functieomschrijving 3 Werving en selectie 4 Arbeidsovereenkomst 5 Personeel.
Terug naar eerste pagina Introductie Individueel Keuze Budget (IKB)
Lokale invulling betrokkenheid raad bij decentralisaties Datum 4 april 2013.
Project Verordeningen etc.
CAO primair onderwijs Personeelsbijeenkomst Geke Lexmond | © | 9 juni 2015.
Programma Informatiebijeenkomst
Incidentele uitbetaling reistijd woning-depot postbezorger - Informatieset - V&B 16 april 2015.
Individueel Keuze Budget
Nadere uitleg gewenst()
Deelproject dorpshuis Wedde
POP 3 Investeringen in infrastructuur t.b.v. landbouwbedrijven
Wie kent ons nog niet? Welkom Drents Energieloket 5 oktober 2018
Update Wmo Raad Twents ondersteuningsmodel woensdag 24 oktober 2018
Financiering van het zorgstelsel
Presentatie SPO De Liemers
Kijk en vergelijk Resultaat juni 2019 – Oude situatie
Informatiebijeenkomst PrimA4a
Transcript van de presentatie:

Informatiebijeenkomst IKB Stand van zaken IKB Informatiebijeenkomst IKB

Inhoud presentatie Presentatie Afspraken rondom IKB Starten met IKB Activiteiten in de loop van het jaar Wat gaat de VNG leveren Ruimte voor vragen

Het Individueel Keuzebudget Afspraak in cao akkoord 2013-2015 Doel: Modernisering arbeidsvoorwaarden, meer keuzevrijheid, mogelijkheden voor individueel maatwerk en eigen verantwoordelijkheid van de medewerker. Ingangsdatum: 1 januari 2017 Gemeenten vragen zich soms af waarom we dit doen en wie hier blij van wordt: Alle moderne cao’s hebben een individueel keuzebudget; het is een trend en de sector gemeenten wil daarbij niet achterblijven. Verder blijkt uit onderzoek van de Unie van Waterschappen dat deze arbeidsvoorwaarde goed gewaardeerd wordt. Wanneer medewerkers hem eenmaal hebben willen ze hem niet meer kwijt.

Regeling IKB Definitieve regeling is vastgesteld in het LOGA Verzonden per 29 juni 2016. Gebruik de definitieve regeling en niet de tijdelijke.

Bronnen IKB Het IKB wordt gevormd door: Vakantietoelage (8% salaris plus salaristoelagen) Eindejaarsuitkering (6% salaris) Levenslooptoelage (1,5% salaris) 14,4 bovenwettelijke vakantie-uren (0,8% salaris) Het college kan besluiten lokaal de bronnen aan te vullen. De vraag is vaak: waarmee? Geen beloningscomponenten buiten hoofdstuk 3. Dus geen PGB in het IKB, en ook geen andere rariteiten zoals individuele beloningen in het IKB, om zo hoofdstuk 3 te omzeilen. TOR hoort ook niet in het IKB. Allerlei vergoedingen die hun grondslag vinden in hoofdstuk 3 horen ook niet in het IKB; dus geen overwerkvergoeding in het IKB doen. Hadden we dat gewild centraal dan hadden we dat wel landelijk afgesproken. Het nadeel is ook dat het IKB 1 budget is, dan is niet meer na te gaan welk deel van het IKB nu bestaat uit overwerkvergoeding etc. Kortom, het advies van het CvA is om te starten met het basis IKB; dus alleen de landelijke bronnen invoeren op 1 januari 2017. Wat wel zou kunnen als lokale bron is het volgende. Er zijn gemeenten die veel meer bovenwettelijke vakantie-uren hebben dan de 14,4 die wij in het IKB gedaan hebben. Lokaal kan het IKB aangevuld worden met die bovenwettelijke uren. Wat ook mogelijk is is om de leeftijdsverlofdagen, bijvoorbeeld, af te schaffen en te vervangen voor een IKB bijdrage.

Doelen IKB Het IKB kan ingezet worden voor: Het kopen van vakantie-uren, met een maximum van 144 uren per jaar. Extra inkomen door uitbetaling van het IKB. Financieren van een opleiding, onder voorwaarden. Lokaal te bepalen doelen

Lokale aanvulling doelen Lokaal kunnen doelen aangevuld worden Veel gebruikt: fiscaal gunstige uitruilmogelijkheden (WKR) zoals fiets, vakbondscontributie, reiskosten woon- werkverkeer etc. Let op de fiets!

Start per 1 januari 2017 met het basis IKB Advies Start per 1 januari 2017 met het basis IKB

Inhoud IKB regeling Medewerker kan elke maand een keuze maken over besteding IKB. Hiervoor heeft hij geen toestemming nodig. Ook niet voor de koop van vakantie-uren. Geen keuze dan reservering. Keuze voor een deel van het IKB, dan restant reserveren.

Keuzes Keuzes alleen over het opgebouwde IKB. Dus geen lening! Wel: in januari keuze maken om in augustus vakantie-uren te kopen. Uurloon in maand van opname geldt.

Eerste jaar IKB Vakantiegeld juni tot en met december 2016 wordt in mei 2017 als vakantiegeld uitgekeerd. Resterende IKB wordt in de maand december uitgekeerd.

Cafetariamodel Cafetariaregeling van hoofdstuk 4a is geïntegreerd in hoofdstuk 3. Toegevoegd is verkoop van verlofuren. Geen aanvullend cafetariamodel meer. Kopen en fiscale uitruil gaat via IKB en niet via het salaris.

Verkopen van verlof Geregeld in artikel 3:36. Verkoop van verlof valt niet binnen het IKB. Gekocht verlof weer verkopen. Aanvraagprocedure van verkoop verlofuren. Elk jaar of elke maand verkopen. Toetsing aan dienstbelang.

Fietsregelingen Aflossen fiets binnen IKB; mag dat? Overgang huidige lokale fietsregeling naar fiets en IKB. Fiets met verlofuren als bron.

Starten met IKB Definitieve regeling vaststellen Keuzemodule aanschaffen Digitale verbinding met verlofmodule Lokale doelen? WKR/Cafetariamodel doorlichten. Verkoop verlof/aanvraagprocedure

Planning vanuit het CvA De volledige CAR UWO wordt aangepast op de invoering van het IKB. De ledenbrief met wijzigingen is gepland medio november. De communicatietoolkit wordt ontwikkeld. Oplevering staat gepland voor medio/eind oktober.

Informatie IKB Website VNG/arbeidsvoorwaarden/IKB Communicatietoolkit; voor medewerkers en HRM adviseurs Chatsessies

Vragen