Hilversum in de Tweede Wereldoorlog

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
PowerPoint over Anne Frank
Advertisements

De tweede wereldoorlog
Lindenhout gaat 2.0, jij ook?
De Tweede Wereldoorlog herdacht
Geesten Ze zijn overal om ons heen... Geloof je het niet???
Door Rosalie Blok. Op 4 mei 2013 heb ik besloten om naar de dodenherdenking te gaan in een dorp in de provincie Zeeland. Dit wordt jaarlijks georganiseerd.
Tanden poetsen elke dag 2 keer 2 minuten per keer.
Deze presentatie is van :
Gezichtsbedrog? Klik voor vervolg..
Presentatie Topondernemers De Tweede Wereldoorlog
Les 1 De wereld staat in brand
Speurtocht hoofdstuk 5 Oorlog en wederopbouw
Breek de stilteStef Bos & Bob Savenberg 2006.
Anne Frank was een joods meisje uit de 2e wereldoorlog.
Anne-Frank is in Duitsland geboren in Frankfurt, ze had ook een zusje die heette Margot.
“Beleef de canon” Een vertelproject voor groep 5 t/m 8
Wereldoorlog II
4 en 5 mei Dodenherdenking Bevrijdingsdag.
Herinneringskamp Westerbork
Eendenleed Iets ongewoons gebeurde deze week in het centrum van Spokane de V.S. dit prachtig verhaal wilde ik met jullie delen. Joël is een bediende in.
Stef Bos & Bob Savenberg
Stille Zaterdag.
Recht en macht David als koning.
Wat weten jullie allemaal? …. ……….. ………….. …………… ……………..
Aanval op Aanval op vliegveld Valkenburg Hongerwinter mobilisatie Operatie Market Garden Proclamatie Koningin Wilhelmina D-day Auschwitz monument.
SPECIAL EDITION: DE TWEEDE WERELDOORLOG Speciale editie: de Tweede Wereldoorlog.
Het realiseren van Geopark Gooi en Vecht: landschap en erfgoed. ínformatie in 5 minuten St ter realisatie van Geopark Gooi en Vecht 16 februari 2016 Hetty.
De Tweede Wereldoorlog Tijd van wereldoorlogen 1900 – 1950.
Welkom Voorganger: DS. H.O. Ter Beek Ouderling van dienst:
Hilversum in de Tweede Wereldoorlog
Je neemt nooit afscheid van wat echt telt.
Project veertigdagentijd
Welkom bij de presentatie van
Regenten en vorsten 3.2 Nederland en Europa
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Zondag 20 november dienst van herdenking
De wereldoorlogen 5.3 Tweede Wereldoorlog en Jodenvervolging
Wolk maken Genesis 1: 6-8 “God zei: ‘Er moet in het midden van het water een koepel komen om het water te verdelen.’ En zo gebeurde het. God maakte de.
Hier gaan we het levende-dia-spel doen!
Dialogen in het boek en in de film
Wat doe ik hier vandaag? Ik zie dat christenen van alle tijden en alle plaatsen zich verbonden voelen met dezelfde God. Ik denk na over de manier waarop.
Tempel reinigen schoonmaken, wassen.
Welkom Havo 5..
Hoe krijg je de focus van de leerlingen op de chemie?
3 December 2017 Thema: Sta je klaar? 1e Advent
Welkom in deze kerkdienst
NSCCT Instructie groep 4
Welkom VWO 5..
Het hele verhaal Genesis 2:1
Zondag 24 december 2017 Thema: Ik doe mee
Welkom in deze kerkdienst
Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Huiswerkopdracht Politiek
Het Jodendom ± 1000 v. C..
NSCCT Instructie groep 5
Glanerbrug in de oorlog
NSCCT Instructie groep 7
NSCCT Instructie groep 6
de zeven zegels in het boek 'de Openbaring'
De Tweede Wereldoorlog De moord op de joden
Blok 3 De stad verandert Deelvraag: Hoe de stad verandert na 1870?
Het achterhuis door Vic. Waarover gaat het? ●Anne Frank en haar ouders gingen onderduiken in het achterhuis samen met andere gezinnen ●joden moesten met.
NSCCT Instructie groep 4
NSCCT Instructie groep 5
NSCCT Instructie groep 6
NSCCT Instructie groep 7
§4.1 Oorlog in Europa In deze presentatie leer je over:
Terug De Tweede Wereldoorlog is niet ongemerkt aan ons land voorbij gegaan. Talloze Nederlanders hebben als soldaat of burger tussen 1940 en 1945 het.
Transcript van de presentatie:

Hilversum in de Tweede Wereldoorlog Deze power point presentatie is de introductie op de lessenreeks Hilversum in de Tweede Wereldoorlog. Vrede en herdenken

Bevrijding: Hilversum werd bevrijd door de Canadezen Bevrijding: Hilversum werd bevrijd door de Canadezen. Op 7 mei 1945 trokken Canadeze tanks naar hotel Gooiland waar zij verwelkomd werd door een uitzinnige menigte. Fotograaf Jacques Stevens maakte verschillende foto’s. Frank is niet in Hilversum tijdens de bevrijding, hij is bij familie in Friesland dat bijna een maand eerder bevrijd werd. (Oorlog zonder vader, hoofdstuk 30, pag. 170 t/m 171 en hoofdstuk 31, pag. 172 t/m 174.) Bevrijding

Herdenken: Ieder jaar op 4 mei om 20 Herdenken: Ieder jaar op 4 mei om 20.00 gedenken wij met twee minuten stilte alle Nederlandse slachtoffers uit de Tweede Wereldoorlog en de oorlogen die daarna volgden. Die dag hangen de vlaggen vanaf 18.00 uur halfstok. Op 5 mei vieren we onze vrijheid.   Foto rechts onder: Op 6 juni 1945 (6 juni = D-Day) werd het eerste monument ter nagedachtenis aan de gevallenen in de oorlog onthuld in Hilversum. Het was een tijdelijk monument, uit stukken afvalsteen in elkaar gezet. Foto midden onder: Later is dit monument vervangen door het beeld in het Rosarium. Er zijn nog meer monumenten in Hilversum. Foto links boven: Op de Noorderbegraafplaats staat het beeld Twee minuten stilte. Het is gemaakt door Hetty Noorman in 1991, vele jaren na de bevrijding. Het laat een jonge man met een meisje zien die respectvol stil zijn. De man kijkt naar de bomen waar hij vogels hoort. Bij dit beeld past onderstaand gedicht van Theo Olthuijs. Stilte Voor hen die vielen: twee minuten stilte op de vierde mei. En de mensen horen vogels. En de vogels horen insekten. En de insekten horen een trompetje… En de stilte is voorbij. Theo Olthuis, uit: Het geluid van vrede, Ploegsma, 1992 Foto midden boven: Op de Joodse Begraafplaats aan de Vreelandseweg staat een monument voor allen die nooit meer terugkwamen en geen graf vonden. Foto midden onder: In het Rosarium is het Oorlogsmonument van Hilversum geplaatst. Hier vinden de officiële herdenkingen plaats op 4 mei. Herdenken

Stolpersteinen - Struikelstenen Joseph Diamant, 46 jaar Rachel Diamant-Wans, 44 jr Harry Diamant, 11 jaar Maria Diamant, 14 jaar Benjamin de Haan, 40 jaar Esther de Haan-Turksma, 35 jaar Renée de Haan, 12 jaar Robbert Joseph de Haan, 6 jaar Stolpersteinen – Struikelstenen: De twee joodse gezinnen uit het boek Oorlog zonder vader, Aardewerk en Berlijn heten in werkelijkheid De Haan en Diamant. Beide gezinnen bestonden uit vier mensen, vader, moeder en twee kinderen; allemaal zijn ze vermoord in concentratiekampen. De stoepen voor hun voormalige huizen zijn nu nog leeg. Met een speciale actieg willen we proberen ook voor deze acht mensen een struikelsteen te realiseren zodat hun namen voortleven voor de huizen waar zij woonden. Hun gegevens zijn terug te vinden op de site joodsmonument.nl. Op de foto boven zijn de struikelstenen te zien die in de Kerkstraat voor het winkelpand van Simon Levelt liggen. . Stolpersteinen - Struikelstenen

Colofon Hilversum in de Tweede Wereldoorlog Samenstelling: Hannie Humme Christianne Muusers Redactie: Marjolein Trouw (Stichting Omgevingseducatie Gooi-, Vecht- en Eemstreek) Met dank aan: Subsidiegever docenten en directie van de Paulusschool in Hilversum Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- & Vechtstreek Lex Goode (techniek beeld en geluid) Hans Roos Beeldmateriaal: Gooi en Vecht Historisch/Streekarchief Hilversum ‘t Gooi.info Hannie Humme Christianne Muusers Documentatie: Joods Monument Hilversumse Historische Kring Albertus Perk Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- en Vechtstreek Stichting Struikelstenen colofon: Hilversum in de Tweede Wereldoorlog Samenstelling: Hannie Humme & Christianne Muusers Redactie: Marjolein Trouw (Stichting Omgevingseducatie Gooi-, Vecht- en Eemstreek) Beeldmateriaal: Gooi en Vecht Historisch/Streekarchief Hilversum, ’t Gooi.info, Christianne Muusers, Hannie Humme Documentatie: Joods Monument, ’t Gooi.info, Gooi en Vecht Historisch/Streekarchief Hilversum, Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- & Vechtstreek/ Stichting Struikelstenen   Met dank aan: subsidiegever docenten en directie van de Paulusschool in Hilversum Stichting Instandhouding Joods Erfgoed Gooi- & Vechtstreek Lex Goode (techniek beeld en geluid) Hans Roos Colofon