De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)

Verwante presentaties


Presentatie over: "Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)"— Transcript van de presentatie:

1 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Kaart van ‘De eerste uitval vanuit Antwerpen van 25 tot 26 augustus 1914’ (Londerzeel staat op de kaart als ‘nog onbezet’ gebied).

2 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
De ‘Nieuwe Gazet’ op 3 september 1914 met vermelding van het strijdtoneel in de buurt van de gemeente Londerzeel.

3 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Kaart van ‘De tweede uitval vanuit Antwerpen van 9 tot 13 september 1914’ (Londerzeel staat op de kaart als ‘nog onbezet’ gebied).

4 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Kaart van ‘De derde uitval vanuit Antwerpen van 26 tot 27 september 1914’ (Londerzeel en Steenhuffel [huidige deelgemeente van Londerzeel] staan op de kaart als ‘bezet’ gebied door de Duitsers).

5 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Het verwoeste klooster van de zusters ursulinen te Londerzeel op zondag 27 september 1914.

6 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Ook in Londerzeel werd er hard gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Getuige hiervan is het monument Blauwenhoek. Bij de Slag van Londerzeel of de Slag van Neeravert op 29 september 1914 sneuvelden aan Belgische zijde drie officieren en 127 soldaten.

7 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Ook in Londerzeel werd er hard gevochten tijdens de Eerste Wereldoorlog. Getuige hiervan is het monument Blauwenhoek. Bij de Slag van Neeravert op 29 september 1914 sneuvelde 1 soldaat, Van Muylders Pieter Jan, uit Steenhuffel (huidig Londerzeel).

8 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Juffrouw Jeanne Orianne liet ook een monument oprichten op Neeravert in Londerzeel om de 12de Linie te gedenken. Het oorspronkelijke monument te Neeravert (foto links) werd in 1985 vervangen door een nieuw monument (foto rechts).

9 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Louis Corneel Jacobs uit Leest (geboren op 03/04/1893 – gesneuveld te Neeravert-Londerzeel op 29/09/1914).

10 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Herdenking aan monument Neeravert te Londerzeel op 29 september 2014 (100 jaar na de slag van Neeravert).

11 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Gedenkplaat ter ere van juffrouw Jeanne Orianne op het monument Blauwenhoek te Londerzeel onthuld op 11 november 2014.

12 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Gedenkmonument WO I naast de kerk van Steenhuffel (huidige deelgemeente van Londerzeel). Jeremias Van Doorslaer (gesneuveld tijdens WO I) en Jozef Van Doorslaer (oud-strijder WO I en WO II, zwaar gekwetst tijdens WO I, dodelijk gekwetst en nadien overleden in het hospitaal tijdens WO II) waren tweelingbroers.

13 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Het voormalig kartuizerklooster in Neuville-sous-Montreuil in Frankrijk dat dienst deed als vluchtelingen-opvangcentrum voor Belgische vluchtelingen en als Belgisch militair/burgerhospitaal waar Victor Borms, burger en oorlogsvluchteling uit Malderen (huidige deelgemeente van Londerzeel), werd verpleegd en is overleden tijdens WO I (foto op 24/09/2016).

14 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Victor Borms, oorlogsvluchteling uit Malderen (huidige deelgemeente van Londerzeel), werd op 21 juni 1917 tijdens WO I begraven op een ondertussen 'vergeten' Belgische begraafplaats te Neuville-sous-Montreuil waar bijna 600 Belgen begraven zijn. Deze begraafplaats, ongeveer 20 m breed en 80 m lang, is momenteel een grasweide waar nog enkel de bakstenen voet van het vroegere kruisbeeld zichtbaar is (foto op 24/09/2016).

15 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Tentoonstelling over het dagboek van Aloïs Pas uit Londerzeel in de Bergkapel te Londerzeel in september Onderaan op de foto het dagboek van Aloïs Pas uit Londerzeel (dagboek wordt bewaard door de familie Pas).

16 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Tentoonstelling over het dagboek van Aloïs Pas uit Londerzeel in de Bergkapel te Londerzeel in september Materiaal van Joris Saerens.

17 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Tentoonstelling over het dagboek van Aloïs Pas uit Londerzeel in de Bergkapel te Londerzeel in september Materiaal van Joris Saerens.

18 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Tentoonstelling over het dagboek van Aloïs Pas uit Londerzeel in de Bergkapel te Londerzeel in september Rechts bovenaan op de foto het dagboek van Korporaal Lodewijk Jozef Van Doorslaer uit Steenhuffel (dagboek wordt bewaard door zijn familie).

19 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Tentoonstelling over het dagboek van Aloïs Pas uit Londerzeel in de Bergkapel te Londerzeel in september Informatie over de bannelingen van het krijgsgevangenenkamp van Soltau waartoe vele Londerzelenaren behoorden.

20 Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)
Op zaterdag 8 oktober 2016 organiseerde ‘Verenigde Oud-strijders & Oud-soldaten’ Londerzeel een busreis met 49 personen naar de ‘vergeten’ Belgische begraafplaats in Neuville-sous-Montreuil (FR) om er een herdenking te houden ter ere van Victor Borms uit Malderen (huidige deelgemeente van Londerzeel) die daar werd begraven op 21 juni 1917 (tijdens WO I) (opgelet: Victor Borms was geen militair). Alle aanwezigen hielden op deze plek ingetogen een minuut stilte.


Download ppt "Foto’s van ‘Londerzeel en WO I’ (=vorige =volgende ESC=stoppen)"

Verwante presentaties


Ads door Google