Les 1. De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix
Advertisements

INTERACTION DESIGN Week 3.
Jaar 1 les 6 Het creatieve proces
Miniatuur Illustratie in handschriften. Ook wel gebruikt als term voor een klein schilderijtje.
Waar plaats je deze fasen van het
Breekpunt in de kunst Beeldende kunst
Kunst en gevoel Uitleg van het spel: -spelen in groepjes van 5 of 6. -Iedereen krijgt 5 kaarten. -1 iemand is de verteller. Deze kiest een kaart en beschrijft.
brugklas ruimte en perspectief
1.Deze foto is zorgvuldig geënsceneerd. Leg dit uit.
Ruimte & ruimtesuggestie
Vorm en Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Compositie Begrippen klas 1 t/m 3.
Een indrukwekkende kunstenaar
Media en creativiteit module 6 Identiteit
Beeldaspect RUIMTE. Beeldaspect RUIMTE Beeldaspect RUIMTE Beeldvlak Het beeldvlak is een plat oppervlak met een afbeelding erop. Een beeldvlak.
Kröller Müller Bonaventuracollege 5 havo
Thema: mijn schaduw verrast me
OEFENVRAGEN 2 renaissance Havo4 - Vwo4
zelfstandig informatie zoeken: surrealisme
instructie presentatie
Fotomontage Techniek waarbij (delen van) bepaalde foto's worden samengevoegd tot een nieuw geheel.
Een kleurrijk avontuur.
Compositie Opdracht 3.
Romaanse kunst 11de en 12de eeuw Klik F5.
De woorden die we vandaag leren…. bezoeken het toneel het toneelstuk modern het figuur dagdromen de omslagdoekde piano Woordenschat groep 5, thema 6,
EXPRESSIONISTISCH SCHILDERIJ
Kunstgeschiedenis en kunstbeschouwing
Vergelijk het schilderij van Claude Monet met het Schilderij vanPaul Cezanne Claude Monet Boulevard de Capucine, Paul Cezanne Baai van Marsaille.
Burgerlijke cultuur van Nederland in de zeventiende eeuw
GEZICHTSBEDROG Probeer alle figuren hierna zo goed mogelijk te bekijken en geef mogelijke verklaringen.
Versie 1: BESCHOUWEN is: met aandacht kijken naar… Deze powerpoint gaat over goed kijken en beschrijven en pas in tweede instantie over weten.
Spreekbeurt in groep 4.
Leesvaardig Examentraining.
1. Onderwerpen – Landschappen Herfst, 1909, olieverf op doekHuizen, 1929, olieverf op doek.
Les 4 Beeldaspecten Drentse Cultuur Academie. Dit gaan jullie doen Jullie kijken naar kunstwerken waarin kleur, lijn en vorm een belangrijke rol spelen.
Beeldaspecten: Vorm Hoe is de vorm weergegeven?. Figuratief = een duidelijk voorstelling is aanwezig. Je kan goed herkennen wat er is afgebeeld. Er is.
Handen Powerpoint gemaakt door Elke Meulendijks. Handen Hand elk van beide lichaamsdelen aan de uiteinden van de armen, geschikt om te grijpen en vast.
Anders 2015: Streetart Streetart = beeldende uitingen in de openbare ruimte. Met de straat als tentoonstellingsruimte. Enkele kenmerken: > Vaak niet legaal,
Compositie = de manier hoe “iets” in beeld geplaatst is
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
COMPOSITIE Wat is compositie?.
Spreekbeurt in groep 4.
Schilderijen uit de 17de eeuw
Compositie = de manier hoe “iets” in beeld geplaatst is
Curriculum gespreksvaardigheid
EXAMEN 2015 “ANDERS” + DE GOUDEN TIPS.
Poëzie “Hoe breek ik een gedicht open?”.
De Expressionistische film
Communicatie 4e les.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
Concept-contextvenster in het bèta-onderwijs
Digi(bord)boek project <titel project>
Grote verhalen.
Studie vaardigheden Thema 2 : Plannen.
Spreekbeurt in groep 4 en 5
Onderzoeken 1HV.
Tekenen in zicht DEEL 1 HOOFDSTUK 6 Compositie
Edward de bono; 6 denkhoeden
Ruimtewerking Beeldaspect Ruimte.
Communicatie 7e les.
MODE BLOK 2 PERIODE 1.
Runen, vlechtwerk en goden
Kunst kijken.
Aardrijkskunde kiezen in VWO-4,5,6??.
HOE KOMT EEN IDEE IN JE HOOFD?
Communicatie 5e les.
Observeren, rapporteren
Pablo Picasso.
volgende bladzijde terug
Vorm Hoe is de vorm weergegeven?
Transcript van de presentatie:

Les 1. De planning Het periodeschrift zal bestaan uit verschillende hoofdstukken: Hoofdstuk 1: Kunstbeschouwing Hoofdstuk 2: Wat zijn aspecten van de voorstelling aspecten van de vormgeving Hoofdstuk 3: Aspecten van de vormgeving: Vorm Hoofdstuk 4: Aspecten van de vormgeving: Kleur Hoofdstuk 5: Aspecten van de vormgeving: Licht Hoofdstuk 6: Aspecten van de vormgeving: Ruimte Hoofdstuk 7: Aspecten van de vormgeving: Compositie/ordening Extra oefen- vragen en toetsen en uitwerkingen van beeldbeschouwing achter in het schrift.

?

Aspecten van de vormgeving Les 2. Aspecten van de voorstelling Wanneer er gevraagd wordt naar een aspect van de voorstelling. En je moet een toelichting geven, dan doe je dat altijd op de volgende manier: Je beschrijft wat er is afgebeeld of uitgebeeld (niet hoe). Je maakt gebruik van aspecten van de voorstelling. (krijgen jullie straks) Bijvoorbeeld: de houding, de blik, de kleding of symbool? Maar ook is het abstract, geabstraheerd of figuratief? Wanneer je het hebt over een houding, of blik etc. dan beschrijf je duidelijk welke houding, blik etc. je bedoeld. Aspecten van de vormgeving Wanneer er gevraagd wordt naar een aspect van de vormgeving (ook wel beeldaspecten genoemd) met toelichting doe je dat altijd op de volgende manier: Je beschrijft hoe de voorstelling is afgebeeld of uitgebeeld, (niet wat) aan de hand van de beeldaspecten: vorm, kleur, licht, ruimte, ordening/compositie. Daarnaast benoem je nog materiaal, gereedschap en techniek.

Aspecten van de Voorstelling

Begrippenlijst aspecten van de voorstelling Attribuut Accessoire Personage Portret Blikrichting En Face En profil A trois-quart Gebaar Houding Kleding Landschap Onderwerp Symbool Thema Vereenvoudigd Vertellend Uitdrukking Verhaal Stilleven Genre Idealiseren Op welke manier weergegeven? Figuratief Naar waarneming Realistisch Geabstraheerd Abstract Surrealistisch Geënsceneerd

portret

en face

en profil

a trois-quart

landschap

stilleven

Figuurstuk: vertellend

Figuratief

Realistisch (naar de waarneming)

Geïdealiseerd

geabstraheerd

abstract

surrealistisch

Geënsceneerd Waarbij de voorstelling als bij een film in scène is gezet

Afbeelding 1 Vrouwe Amsterdam Voorbeeld van één examenvraag. Volgend jaar zullen jullie vergelijkbare vragen op het CSE (centraal schriftelijk examen) krijgen. Afbeelding 1 Vrouwe Amsterdam

Voorbeeld van een vraag over aspecten van de VOORSTELLING: Op afbeelding 1 zie je een gedeelte van het reliëf dat zich aan de achtergevel bevindt. In de zwart-wit bijlage zie je dit reliëf. In het midden zie je een vrouwfiguur, Vrouwe Amsterdam, die de stad Amsterdam symboliseert. Vraag: 2p. Bekijk afbeelding 1. Vrouwe Amsterdam wordt op dit reliëf als de belangrijkste figuur verbeeld. Noem van deze vrouwfiguur twee aspecten van de voorstelling waardoor zij als belangrijkste figuur is verbeeld.

Antwoord: Maximumscore 2, per juist kenmerk 1 Voorbeelden van juiste aspecten van de voorstelling zijn (twee van de volgende): Gebaar: gespreide armen Blikrichting: Ze kijkt (als enige) recht vooruit Houding: Ze is (zittend) geplaatst op de wereldbol Houding: Het kraaiennest van een mast van het schip ‘bekroont’ haar hoofd