De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix

Verwante presentaties


Presentatie over: "Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix"— Transcript van de presentatie:

1 Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix
1723

2 Inhoudsopgave Omschrijving schilderij Informatie over het schilderij
Andere objecten - vergelijking Reclame

3 Omschrijving schilderij
kleur De kleur van het schilderij is huidskleur, bruin, wit en blauw. Het zijn natuurlijke kleuren die dicht bij elkaar liggen vorm De vorm van het schilderij is een rechthoek licht verborgen lichtbron met schaduwzijde, helder licht ruimte ruimtesuggestie met kleurperspectief (warm voorgrond, koud achtergrond) Beeldvlak is lengte en breedte compositie ordening van beeldende middelen op het beeldvlak, ordeningseffect is statisch textuur de manier waarop iets in elkaar zit kan je met nabootsen ritme nvt voorstelling droevige vrouw bij kerkhof inhoud nvt formaat 54 x 66 cm materiaal olieverf op linnen techniek schetsende lijnen, geen vloeiende lijnen

4 Informatie over het schilderij
Tijdgeest: de Franse Romantiek, een periode waarin gevoel en fantasie belangrijk waren. De stroming ontstond aan het einde van de 18e eeuw als een reactie op de Verlichting en het rationalisme. Romantiek is steeds een vlucht in de verbeelding. Dat leidt tot schilderen over dingen die in een andere tijd spelen of in een verre exotische omgeving. Er is een verlangen naar het ongrijpbare zoals heksen en spoken en ruïnes of een kerkhof. De Romantiek in de schilderkunst duurde ongeveer 70 jaar ( ). De maker: Ferdinand Victor Eugéne Delacroix werd in april 1798 nabij Parijs geboren. Hij studeerde aan het Lycée Napoleon. Hij heeft zich ook door de schilderijen van de Vlaamse schilder Peter Paul Rubens ( ) laten beïnvloeden. Hij was een belangrijke schilder uit de Franse Romantiek. Delacroix was een romanticus die het emotionele benadrukte zoals in zijn schilderij “De Vrijheid op de Barricaden” uit 1830 of het zelfportret van Delacroix en het Weesmeisje op het Kerkhof uit 1823 Hij stierf in 1863. Het belang: Het centraal stellen van het gevoel in plaats van het rationele is het belangrijkste kenmerk van deze stroming. Ook de fantasie, de verbeelding, de intuïtie, het onderbewuste, het onverklaarbare en het raadselachtige zijn kenmerken daarom het kerkhof. Het gevoel van het meisje is goed te zien. Mijn keuze: ik vind het een heel mooi schilderij en hij heeft het heel mooi geschilderd. Je ziet dat het meisje droevig is. Daarom heb ik er voor gekozen.

5 Andere objecten

6 Andere objecten

7 Vergelijking andere objecten

8 Vergelijking andere objecten
Ingang kerkhof: de natuur en het religieuze hier het kerkhof zijn te zien. De voorgrond is donker-bruine tinten tegenover een blauwe achtergrond. De symbolen en de kenmerken van de romantiek zijn hier te zien. De kleur, het licht, de compositie, ruimte en licht zijn hetzelfde als bij het meisje. Hygieia: afbeelding van een vrouw, in gedachte en het mystieke. De invloed van Rubens is te herkennen in de stijl van Delacroix.De beeldaspecten vorm, licht, ruimte, compositie, materiaal en techniek zijn vergelijkbaar. Olie op linnen. Portret van een jonge vrouw: afbeelding van een jonge vrouw die je recht aan kijkt, met op de achtergrond de woeste natuur. De kleuren zijn licht, de lijnen geschetst. Olie op linnen. Vorm, licht, compositie, ruimte, techniek en materiaal zijn hetzelfde.

9 Reclame Script: Camera zoomt in op het object. Het getekende beeld begint langzaam te bewegen. De wolken drijven uit elkaar. De zon komt door de wolken. De kleuren worden helderder. De vrouw haalt een telefoon uit haar rok, het is een oud model van een paar kilo met een grote antenne en een formaat van een literpak melk. Ze is droevig. Langzaam verandert haar haarkleur, kapsel, kleding naar een manga vrouwenfiguur (zie voorbeeld 1). De muziek verandert intussen ook van middeleeuws naar moderne pop/dance. Het wordt steeds zonniger en vrolijker. De vrouw kijkt naar haar telefoon en ze heeft het nieuwste model in haar handen (zie plaatje 2). Ze gaat helemaal los. Ik zou het gebruiken als een ouderwetse manga op een moderne manier. Een soort strip tekenfilm waarbij het beeld zich verandert van het object naar een moderne sexy stripfiguur. Manga betekent op zijn Japans "onbeheerste of willekeurige kwaststreken" en verwijst naar de losse, vloeiende tekenstijl. Net als Delacroix ze gebruikt.

10 Reclame 2


Download ppt "Weesmeisje op het Kerkhof Eugéne Delacroix"

Verwante presentaties


Ads door Google