Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
In deze presentatie kijk je naar een aantal filmpjes.
Advertisements

Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www
7.4:energie voor een duurzame toekomst
Project week 1 Foto’s van reclame onderweg
De perfecte onderbouw voor natuursteen
lengtematen en gewichtsmaten
OP NAAR SINT-PIETERS-KAPELLE !!. Onze school situeert zich in Mechelen. We zullen vertrekken aan het …….
Een presentatie van: Pieter de Heer Hillebrand Verkroost René Schoen
Onderzoeksmethode Oftewel: met welke specifieke onderzoeksmethode kan ik het best mijn onderzoeksvraag beantwoorden.
Title Fysica Faseovergangen FirstName LastName – Activity / Group.
Restauratie van een plattegrond met een plan voor verversing van het grachtenwater in Amsterdam (1759) Stadsarchief Amsterdam Afdeling Restauratie Oktober.
Jezelf bewegen…… De ander bewegen……
Bouwtechniek en materialen
was ik alleen met m'n vader met 'n tourgroep waren we gewoon 'n weekje, hadden allemaal sites bekeken en zo.
Als buurtbewoners willen we een aangename en warme wijk waar gezinnen rustig en aangenaam wonen, leven, werken, waar mensen met plezier voorbij komen,
Petra Los Sem 5 Nov - Dec 2005 Bouwtechniek Dhr Geraci
#toekomstvanbrugge #venetievanhetnoorden Venetië van het Noorden Geef het water terug aan de Bruggeling IDEE.
Elke plant zijn eigen plek
Muzische vorming 1 Balo Les 1
11) Die toonde dat Gent Sint-Pieters, als drukst bezochte station in heel Vlaanderen in feite moeilijk bereikbaar is met de wagen. FOTO STAPEL STUDIES.
Techniekanalyse Wat kun je verwachten na 4 keer op het ijs te hebben gestaan. Persoonlijk had ik al 7 jaar niet meer op de schaats gestaan. Maar na een.
Veilig werken met schiethamers
Toepassingen 5L week 17: ‘Op stap met het openbaar vervoer’ een uurtabel van het openbaar vervoer hanteren een tabel met openingsuren hanteren een tijdsduur.
AARDRIJKSKUNDE Hoofdstuk 2 – les 2. DOELEN HOOFDSTUK 2 - Je leert wat het centrum van Europa is; - Je leert dat je in Europa verschillende centra hebt.
VEILIG WERKEN LANGS DE WEG
Bijeenkomst September 2015
Aardrijkskunde Hoofdstuk 2 – les 3.
Cursus bruginspecteur
LEVENDE OCEANEN Wat weten jullie al over de oceanen? Maak een mindmap en schrijf alles op! In de oceanen leven duizenden bijzondere diersoorten. Ook hebben.
Loes Bonnemayer - Concept - Dienstregeling 2017 in Dordts perspectief 15 september 2015 Aan de hand van de perspectieven en ambities per corridor wordt.
De Afkoppeling Stappenplan Timing Wie betaalt wat? Zaken om mee te nemen Dhr. Beeckman.
Oplossingsrichtingen onderwijshuisvesting Reek.. Ontwikkelingen Stichting Maashorst ambieert naast uitbreidingsmogelijkheden van de Vlinder, ook.
Taak Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Charlotte Swertvaegher 2MAK Dirk Gijsemans.
Individuele Opdracht Michaël Heyvaert 2 Mak.  Bouwprobleem Bouwprobleem door schokken en trillingen zijn er barsten in de muren ontstaan.
Leerlingenvervoer Gemeente Leudal Marc Berendsen
“Oenze speulplekke” ziet kunstgras als ideale ontwikkeling.
Taak Bouwpathologie Jonas Ravijts 2 MAK
Bouwpathologie, renovatie en onderhoud Individuele taak Carlito Gryp 2MAK 2c Academiejaar
Verdiepingen in het Markermeer Kennis vanuit NMIJ Thomas Vijverberg 30 Sep 2013.
Wonen hier en elders Duo-opdracht. Agenda: duo-werk – wonen hier en elders Neem je cursus op pagina 59.
Passie voor water Instructies 2016 – Spelregels 2013 – Sinds FINA Congres 2013 in Barcelona zijn er geen nieuwe spelregels ingevoerd Tijdens.
PRESENTATIE ENERGIE OPSLAG René van Hartingsveldt Directeur Eurotronic B.V. Alphen aan den Rijn 27 september 2016.
Nodig:1 bekertje Doosje met gewichten Schepje Schep in je beker zand totdat hij helemaal gevuld is. Weeg de gevulde beker in je hand. Pak nu een gewicht.
Wegwijs Groep 8 Thema 4De buurt en verkeer Introductieles: 30 minuten Zelfstandig werken: 90 minuten Afsluiting: 30 minuten. presenteren.
Bouwpathologie, renovatie & onderhoud
Doelgroepenvervoer en Openbaar Vervoer: naar een nieuwe balans
Werkzaamheden aan Geepstraat Steurweg, Makreel-straat, Spieringstraat
AANLEG EN ONDERHOUD BLOKELEMENTEN TRAPPEN STEENKORF ZICHTMUUR.
Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud
Uitvoering Werkzaamheden Lieve Verschuierstraat
Gesprekstechnieken Trainers: Jasper Kroeger Tom Kievit
Hogent Natuur en techniek
renovatie en onderhoud
Vastgoed Makelaardij Anthony Heens
Taak: Bouwpathologie Sam Van den Broeck 2 MAK
Taak Bouwpathologie, Renovatie & Onderhoud
Gesprekstechnieken Les 5.
Gemaakt door Shaqur de kraaij Groep 8
Veilig werken met schiethamers
Werkzaamheden Jan van Avennesstraat Aleidisstraat Witte van Haemstedestraat 9 november 2017.
Techniek op school Julie Sijmens Elke De Jonge.
Wegwijs Groep 8 Thema 5 Reizen en verkeer Introductieles: 30 minuten
Bodem en bemesting Grond.
bodembeweging én (grond) waterstand
Praktijktoets & mondelinge toets
Krachten in constructies
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Duurzaamheid C en D Hoofdstuk 3 Planet.
Transcript van de presentatie:

Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Lowie Hillaert 2 Mak

Voorwoord Voor deze opdracht selecteren we een pand waarbij gebreken waarneembaar zijn, om vervolgens op zoek te gaan naar de oorzaken en de mogelijke remedies van dit probleem. De toepasbare remedies worden aan de hand van voor- en nadelen besproken om zo te kunnen concluderen welke oplossing in deze situatie het hoogste rendement heeft. Enkele jaren geleden heeft mijn vader een huis gekocht waarbij tal van gebreken aanwezig waren. Ik neem in functie van deze opdracht even de plaats in van mijn vader en zal vanuit zijn opzicht (en dat van een potentieel makelaar) de gebreken waarnemen, analyseren en bespreken om zo tot de meest geschikte oplossing te komen.

Ligging Het betreffende pand is gelegen in de steenstraat 39 te Merelbeke. Het pand ligt in een rustige buurt met heel wat groen voorzieningen.

Bereikbaarheid Met de wagen : Vanuit Gent: Reistijd -> 20 minuten Vanuit Brussel: Reistijd -> 45 minuten Vanuit Antwerpen: Reistijd -> 52 minuten Bereikbaarheid

Bereikbaarheid Openbaar vervoer : Vanuit Gent-Sint-Pieters: Bus 43 tot aan Halte Lemberge Steenstraat en vandaar uit nog 400m wandeling tot aan het pand. Vanuit Gent-Dampoort: Neemt u bus 70/71/72/76/77/78 tot aan halte Gent Parkplein om dan vervolgens bus 43 te nemen tot aan Halte Lemberge Steenstraat. Tot aan de bestemming is het dan nog 400m wandelen.

Bereikbaarheid Openbaar vervoer : Vanuit Brussel-Centraal: IC trein Oostende, afstappen aan Station Gent-Sint-Pieters om vervolgens bus 43 richting Bottelare te nemen. Reistijd -> 1u20 Vanuit Antwerpen-Centraal: : IC trein Poperinge, afstappen aan Station Gent-Sint-Pieters om vervolgens bus 43 richting Bottelare te nemen. Reistijd -> 1u40

Het pand Het pand is gelegen in Steenstraat 39, te Merelbeke. Het betreft een open bebouwing van 1964.

Gebreken Gebrek 1 In dit beeld zien we duidelijk een gebrek, namelijk het barsten van de buitengevel.

Gebreken Gebrek 2 In diezelfde gevel bevindt zich nog een grotere scheur. Dit op ongeveer 3 meter afstand van de vorige.

Oorzaken Er zijn tal van oorzaken die scheurvorming van de buitengevel tot gevolg hebben; scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering scheuren veroorzaakt door geconcentreerde belastingen zettingen te wijten aan grondwaterverlagingen ongelijkmatige zettingen door verkeerde funderingen scheurvorming door krimp en uitzetting van materialen of constructieonderdelen Niet geïsoleerde metselwerk constructies, … Door onderzoek van de bodem komen al snel de 2 belangrijkste oorzaken van dit gebrek tot uiting…

Oorzaak 1 Wanneer we de grond weggraven ter hoogte van de scheuren, met als doel de fundering te controleren, is al snel duidelijk dat er op die plaatsen helemaal geen sprake is van een degelijke fundering. Er word hier namelijk gebruik gemaakt van hoopje steengruis dat de draagfunctie van een fundering tracht over te nemen. Er is hier dus sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering (door onoordeelkundige plaasting).

Oorzaak 2 Wanneer een firma voor grondaanvoer een poging onderneemt om met zijn vrachtwagen het perceel op te rijden, zakt hij meteen enkele decimeter diep in de grond. Bij nader onderzoek blijkt dat de regenwaterput volledig gebarsten is, waardoor het regenwater in de bodem terecht komt. Ook hier is sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering door grondwaterverhoging.

Conclussie oorzaak Oorzaak 1 Er is sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering (door onoordeelkundige plaasting). Oorzaak 2 Ook hier is sprake van scheuren te wijten aan het bewegen van de fundering maar door grondwaterverhoging.

Remedie/Oplossing Vooraleer we de werken aanvangen om de gevel te herstellen, mag er geen beweging meer mogelijk zijn van de fundering. Daarom worden eerst volgende werken uitgevoerd; Een drainage om het overvloedig water aanwezig in de bodem weg te werken. Daarnaast verwijderen we alle restanten van de defecte regenwaterput en vullen we dit volume op door grondaanvoer. Daarna herstellen we de bestaande fundering door de zwakke delen te verwijderen en op die plaats nieuw beton aan te voeren.

Remedie De fundering is (na een vrij lange droogperiode) terug in staat het gewicht van de woning op te vangen zonder dat er bewegingen plaatsvinden. Nu kunnen we overschakelen tot het herstel van de gevel zelf. Dit doen we door; Langs de scheur de bakstenen volledig en volgens het metselwerk te verwijderen. Na het wegnemen van het beschadigd materiaal worden bakstenen van dezelfde aard, textuur, kleur en afmetingen in verband tussen het bewaard gebleven metselwerk aangebracht. Kleurverschil tussen de bakstenen kunnen we opvangen door gebruik van recuperatiestenen. Achteraf kunnen we bij blijvend kleurverschil het volledig paramentwerk zandstralen, laten afdruipen door zuiver water of een stoomstraal onder druk toepassen.

Voordelen Minder duur dan het volledig afbreken van de muren en fundering Blijvende remedie Zeer effectief.

nadelen Zeer duur Neemt veel tijd in beslag Arbeidsintensief Grote ingreep

Bronvermelding Boeken: D. Gijsemans, cursus bouwpathologie, uitgave 2014-2015, geraadpleegd op 2 mei 2016 Internet; http://www.uretek.nl/nederland/methoden/verzakte-fundering-stabiliseren/, geraadpleegd op 2 mei 2016 http://www.muroflex.be/nl/gevelwerken/213/herstel-scheuren-in-gevel/, geraadplaagd op 2 september 2016