De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Hogent Natuur en techniek

Verwante presentaties


Presentatie over: "Hogent Natuur en techniek"— Transcript van de presentatie:

1

2 Hogent Natuur en techniek
Bouwpathologie, Renovatie & onderhoud Taak Nathan Lorent 2C

3 inleiding Voor het vak Bouwpathologie, renovatie en onderhoud hebben we een taak gekregen in verband met een bouwfysisch en/of –technisch probleem. De opdracht was om zo een geval te zoeken en een efficiënte oplossing te bieden.

4 Situering woning De woning is gelegen te Dokter Spitaelslaan 78, in de gemeente Halle.

5 Situering woning

6 Situering woning Deze woning heeft 3 verdiepen en is omstreeks 1910 gebouwd. Vroeger moest men veel minder normen en eisen respecteren om vocht en andere problemen te vermijden, waardoor de kans hierop ook veel groter was.

7 Situering probleem Het probleem bevindt zich in een hal van dit huis. Deze muur is onafgewerkt en de buizen zijn onafgedekt gelaten omdat men eigenlijk geen gebruik maakt van deze ruimte. De bewoners moeten alleen door deze ruimte om aan de brievenbus te geraken.

8 Bespreking probleem

9 Bespreking probleem Door opstijgend vocht kunnen we zien dat de muur begint te barsten. Ook kunnen we roest waarnemen op de ijzeren delen die de buizen op hun plaats houden. De verf komt ook los, wat geen goed teken is.

10

11 Oplossing probleem Een juiste oplossing vinden voor dit probleem is een noodzaak. Als dit niet wordt opgelost of als men verkeerde methodes gebruikt, zou het opstijgend vocht verder opgenomen kunnen worden en doorgegeven worden aan andere muren en dit heeft nog veel meer problemen en veel meer kosten tot gevolg.

12 Oplossing probleem In volgende dia worden mogelijke oplossingen gegeven Soms is het voldoende om de muur ‘ademruimte’ te geven. Maar in dit geval is dat geen probleem. Dus moet er naar andere oplossingen gezocht worden.

13 Oplossing probleem We hebben hier duidelijk te maken met een oud gebouw. Wat vaak ontbreekt in oudere gebouwen is een waterkerende folie. In dit geval is opstijgend vocht waarschijnlijk de boosdoener. De schade begeeft zich vooral lager bij de grond. Jammer genoeg is deze oplossing te duur. Want indien er een waterkerende folie geplaatst zou moeten worden, moeten we de muur eerst afbreken, een waterkerende folie plaatsen en de muur terug opbouwen. => andere oplossing zoeken

14 Oplossing probleem Werken met een ‘dryzone’ zou al een betere oplossing zijn. Hiervoor moet men niet eerst de muur afbreken en dergelijke. Dryzone is een middel dat we in de muur spuiten en zo wordt een vochtscherm gecreëerd . Voordelen: doeltreffend, proper, snel, geconcentreerde formule, economische oplossing, milieubewust Nadelen: Onder injectiezone blijft het nat, uitbloeiingen blijven mogelijk tijdens droging Bron: Dirk Gijsemans, cursus bouwpathologie (2016)

15 Oplossing probleem Bron: Dryzone.be

16 Oplossing probleem Het WTCB heeft de ‘Dryzone’-methode getest en raadt deze in dergelijke gevallen ook aan. Uit de foto op volgende dia kunnen we aflezen dat de prestaties van ‘dryzone’ van ‘quiet efficient’ tot ‘highly efficiënt’ gaan.

17 Oplossing probleem

18 Conclusie De eigenaars van dit huis hebben voorbije week deze ‘dryzone’-methode laten toepassen.

19 Bronvermelding Dryzone. Geraadpleegd op 6 mei 2017 via www.dryzone.be
Rapport WTCB (2008). Geraadpleegd op 6 mei 2017 via (BRITISH BOARD OF AGRÉMENT) geraadpleegd op 6 mei 2017 Gijsemans, D. (2016) Cursus bouwpathologie, renovatie en onderhoud. Gent

20 Vragen? Indien u nog vragen hebt, mag u mij altijd contacteren op het adres


Download ppt "Hogent Natuur en techniek"

Verwante presentaties


Ads door Google