De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www

Verwante presentaties


Presentatie over: "Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www"— Transcript van de presentatie:

1 Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www
Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: en KWF Kankerbestrijding

2 Wat is een coloscopie, en hoe gaat dit onderzoek in zijn werk?

3 Coloscopie in het SKB De huisarts verwijst u naar het SKB voor een coloscopie. De aanvraag komt bij ons binnen en wordt beoordeeld. Op basis van de beoordeling krijgt u een afspraak bij de endoscopieverpleegkundige, of bij de internist.

4 Internisten

5 Endoscopieverpleegkundigen

6 Coloscopie: wat is dat? Bij coloscopie wordt de gehele dikke darm onderzocht. Het onderzoek wordt gedaan met een endoscoop. Een endoscoop bestaat uit een dunne flexibele slang. De endoscoop heeft aan het uiteinde een kleine videocamera en een lampje, zodat de arts de binnenkant van de dikke darm kan bekijken. Bovendien kunnen er foto's worden gemaakt, zodat de arts achteraf de beelden nogmaals kan beoordelen.

7 Voorbereidingen voor de coloscopie
De endoscopieverpleegkundige, of de internist, bespreekt deze voorbereidingen eveneens met u. U kunt dan ook uw vragen stellen. Twee dagen voor het onderzoek moet u thuis met de voorbereidingen beginnen. Uw dikke darm moet namelijk helemaal leeg zijn om de binnenkant goed te kunnen bekijken. De voorbereiding bestaat hierbij uit: veel drinken, een vezelbeperkt dieet en het gebruik van laxeermiddelen. Het moment waarop u start met de laxeermiddelen is afhankelijk van het tijdstip waarop de coloscopie plaatsvindt. U wordt hierover uitgebreid voorgelicht

8 Dagbehandeling E1 Als u komt voor een coloscopie, is er sprake van een dagopname. Voor en na de coloscopie, verblijft u daarom enige tijd op afdeling E1 (dagbehandeling).

9 Scopiekamer

10 Coloscoop

11 Verloop tijdens coloscopie 1/2
De voorbereiding voor het onderzoek in de endoscopiekamer duurt ongeveer 5 tot 10 minuten. Er wordt dan in principe, als u dit wenst, een roesje met wat slaapmiddels en pijnstilling toegediend. Dit wordt via een infuusnaaldje in uw arm gegeven. De arts zal daarna beginnen met de coloscopie, die ongeveer minuten duurt.

12 Verloop tijdens coloscopie 2/2
Terwijl u op de onderzoekstafel ligt, wordt de endoscoop via de anus voorzichtig in de endeldarm gebracht. Het instrument wordt langzaam de dikke darm ingeschoven en daarna rustig teruggetrokken. Hierbij wordt de binnenzijde van de darm nauwkeurig bekeken. Via de endoscoop wordt zo nodig lucht ingeblazen om goed zicht te krijgen. Hierdoor kunt u wat last ban darmkrampen hebben, maar over het algemeen wordt het onderzoek goed verdragen.

13 Video Coloscopie

14 Wat zijn de risico’s? Over het algemeen is de coloscopie een veilig onderzoek. Toch treden er bij 1 op de 1000 tot onderzoeken complicaties op, zoals een bloeding. Wanneer tijdens de coloscopie aanvullende behandelingen worden uitgevoerd, zoals het verwijderen van poliepen, is de kans op complicaties wat groter. Naast een bloeding kan -dit gebeurt zeer zelden- tijdens het onderzoek een gat (perforatie) in de darmwand ontstaan. Meestal kunnen deze complicaties ter plekke door de arts die de coloscopie doet worden behandeld, maar soms is het probleem te groot en is een operatie nodig.

15 Na de coloscopie U wordt weer naar de Dagbehandeling, afdeling E1, gebracht. Aldaar kunt u nog even rusten. Na het onderzoek kunt u enige tijd lichte buikpijn hebben als gevolg van de ingeblazen lucht. Meestal zijn de krampen binnen een uur verdwenen. Als een stukje weefsel of poliep is weggenomen, kunt u wat oud bloed verliezen via de anus. Wanneer zich geen bijzonderheden meer voordoen en u helemaal bent bijgekomen, mag u weer wat eten en naar huis. Meestal is dat één tot twee uur na afloop van het onderzoek. U moet vervoer naar huis regelen, want als u een roesje heeft gehad, kunt u die dag niet zelf aan het verkeer deelnemen.

16 De uitslag 1/2 1. Geen poliepen of kanker (normaal resultaat)
Dit betekent dat er geen poliepen of darmkanker zijn gezien in uw dikke darm. Naar verwachting zullen ongeveer 85 op de 100 mensen een normaal resultaat hebben. Er bestaat een hele kleine kans dat darmkanker gemist wordt bij de coloscopie (naar schatting kleiner dan 1%).

17 De uitslag 2/2 2. Eén of meerdere poliepen
Bij ongeveer 14 op de 100 mensen zullen één of meerdere poliepen gevonden worden. In de meeste gevallen worden de poliepen tijdens de coloscopie verwijderd en ingestuurd naar een patholoog. Afhankelijk van het aantal verwijderde poliepen en de aard van het weefsel, wordt volgens de Nederlandse richtlijnen een vervolg-coloscopie geadviseerd een aantal jaren na uw eerste coloscopie. 3. Darmkanker Naar verwachting zal bij ongeveer 1 op de 100 mensen darmkanker worden gevonden. Als er kanker is gevonden komt u onder behandeling van een internist of een oncoloog.


Download ppt "Coloscopie in het SKB Week van de Darm Bron inhoud: www"

Verwante presentaties


Ads door Google