De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud

Verwante presentaties


Presentatie over: "Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud"— Transcript van de presentatie:

1 Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud
12/5/2017 Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud Karen Gryspeert

2 12/5/2017 Inleiding Ik heb gekozen voor een woning in de Blankenbergse Steenweg nr Deze woning ligt net buiten het centrum van Brugge, slechts 11 min. fietsen. Zoals vele woningen in Brugge behoort ook deze tot het historisch erfgoed van Brugge. Vroeger werd deze woning gebruikt als klooster met een jongens en meisjes school er aan verbonden. Nu is dit gebouw opgesplitst in drie woning waarvan ik de middelste zal bespreken.

3 Blankenbergse Steenweg 189
12/5/2017 Blankenbergse Steenweg 189 De middelste woning zal besproken worden.

4 Blankenbergse Steenweg 189
12/5/2017 Blankenbergse Steenweg 189

5 Huidige situatie De binnenmuren als buiten en gevelmuren zijn gemetst met volle rode bakstenen. Als metselspecie werd een kalkmortel gebruikt. De muren werden opgetrokken vanaf volle grond. Nergens is een waterkering of horizontaal dichtingsmembraan aanwezig en In de gevelmuren zit geen spouw.

6 12/5/2017 Probleem In oudere woningen komt opstijgend vocht vaker voor en ook hier in deze woning is er sprake van dit probleem.

7 12/5/2017 Opstijgend vocht Vaak zien we in oudere gebouwen vochtige muren. Gevolg hiervan is de aantasting van de afwerkingslagen zoals pleisterwerk, schilderwerk, behang maar ook zoutuitbloeiingen kunnen hierbij voorkomen. In dit geval wordt het pleisterwerk aangetast.

8 12/5/2017 Opstijgend vocht Opstijgend vocht of optrekkend water is afkomstig van water uit de grond en dit in combinatie met het vocht doorlatend karakter van de muur. De poriën van het metselwerk nemen het water op en doen dit opstijgen, de poriën worden ook wel capillairen genoemd. Met andere woorden werkt de muur als een spons. Door een te hoog vocht gehalte in de muren kan er heel wat schimmelvorming voorkomen. Dir kan leiden tot allergieën en kwalen.

9 12/5/2017 Opstijgend vocht Op deze foto is het pleisterwerk volledig verwijderd tot op de bakstenen. Je merkt aan het donkere gedeelte in de bakstenen dat daar vocht aanwezig is.

10 12/5/2017 Werkwijze Vooraleer we te werk gaan moeten we eerst het pleisterwerk verwijderen als voorbereiding van de werken. Nadien kunnen we aan de slag.

11 12/5/2017 Werkwijze Er worden gaten geboord om de 8 cm in de voegen, steeds boven de baksteen. Deze gaten worden net boven het grondniveau geboord. Nadien zal er een project worden geïnjecteerd.

12 12/5/2017 Werkwijze Deze gaten worden opgevuld met een vochtwerende gel of vloeistof. De vloeistof zal zich uitzetten in het metselwerk en voorkomen dat het opstijgend vocht de woning kan binnendringen. Het product dat hiervoor wordt gebruikt is

13 Werkwijze (product) 12/5/2017
Rewagel Inject A is een product op de markt tegen opstijgend vocht. Snel, doeltreffend én ecologisch. Ideaal dus voor gebruik binnenshuis. Rewagel Inject A van fabrikant Rewah is een mengsel van silaan en siloxaan. Dat zijn de twee meest doeltreffende producten op de markt. Door het uitzonderlijk hoge gehalte aan actieve stoffen (meer dan 80%) biedt dit product een efficiënte en blijvende oplossing tegen opstijgend vocht.

14 12/5/2017 Werkwijze De gel wordt via een pomp in de boorgaten onderaan de muur gespoten. Op de pomp zit een holle injectiestaaf. Die wordt helemaal tot op het einde van het boorgat geplaatst. Zo worden de gaten opgespoten.

15 12/5/2017 Werkwijze Opgevulde gaten

16 12/5/2017 Werkwijze Zodra de boorgaten gevuld zijn, worden ze afgedicht met cementmortel of snelcement. Na de injectie met Rewagel ontstaat er een permanente horizontale barrière tegen opstijgend vocht. Hierdoor wordt de aanvoer van opstijgend grondvocht gestopt. De muur zal nu kunnen uitdrogen.

17 12/5/2017 Opgespoten gaten

18 12/5/2017 Werkwijze De gaten worden opgevuld door waterafstotende cementering van Knauf.

19 Werkwijze De muren worden volledig bestrijkt met waterafstotende cementering.

20 Werkwijze

21 Product Knauf MiXem Basic is een mengklare, fabrieksmatig voorgemengde, droge minerale mortel die gebruikt wordt voor waterafstotende cementering op binnen- en buitenmetselwerk

22 Bronnen De cursus bouwpathologie, renovatie en onderhoud. Dirk Gijsemans. Aqua protect. Geraadpleegd op 3/04/2017 via Opstijgend vocht behandelen. DL Vocht Bestrijding. Geraadpleegd op 3/04/2017 via behandelen


Download ppt "Bouwpathologie, Renovatie en Onderhoud"

Verwante presentaties


Ads door Google