Bespreker: Roald van Elswijk

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
MBO-HBO DOORSTROOMASSESSMENT …. een succesvolle combinatie?
Advertisements

Schrijfdossier of schrijfportfolio?
Delf examen B1.
“Een reis naar Licht”.
Precht 2 Blz 53 t/m 101.
Begrijpend lezen Bespreek met uw buurman of buurvrouw
Haptotherapie, wat is dat?
Thinkquest2 versie 2013 info: vanaf februari 2013.
Schrijven in passende stijl
Gesprek in de laatste levensfase: taboes rondom ziekte en dood

Hedendaagse literatuur Vijfde college programma  Bezoek aan De dag van de Literatuur  Aanwezigheid?  Presentaties over de historische roman 
Romantiek en realisme. Romantiek en realisme Definitie Romantiek literaire beweging die sterk reageert op de rationalistisch/wetenschappelijke benadering.
PRESENTEREN KUN JE LEREN
“sterke kanten van ASS”
Mindfulness.
Tweede wereldoorlog.
Letterkunde van 1800 tot 1914 griezelverhaal schrijf je eigen
Onderzoek Veteran Tapes
Het postmoderne in films en romans. "De postmoderne roman bestaat niet, er bestaan wel een aantal romans die postmoderne kenmerken vertonen." (Vervaeck.
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
‘NLP Basiscursus Je ongekende vermogens’
Het evangelie Het Nieuwe Testament begint met de evangeliën van Matteüs, Marcus, Lucas en Johannes. Deze vier boeken vertellen het verhaal van Jezus. Ieder.
Volksuniversiteit Zwolle
Literaire bouwstenen 1 Vertelperspectief.
Vele hemels boven de zevende Griet Op De Beeck
Loopbaan oriëntatie en begeleiding
Gespreksvaardigheden
Gespreksvaardig-heden
Trends 3 Trends in Kinderopvang en Opvoeding jonge kinderen
Tekstverklaring Hoe doe je dat?.
Hoofdstuk 5: Lastige gesprekken met individuele studenten.
Beroepshouding en beroepscode
Praktische handleiding voor De digitale community op Part-up.
Coach Academy Module Persoonlijk 1 Ciska, Bart en Johan.
Literaire bouwstenen Vertelperspectief.
Leesvaardig Examentraining.
Bedrijfsstijlen in de Multifunctionele Landbouw. Multifunctionele landbouw Afbouwstrategie? Toekomst van de Nederlandse landbouw? Leuk voor erbij? Uitlaatklep.
Literary Devices. Alliteration; herhalen van eerste medeklinker-klanken om bepaalde nadruk aan deze woorden te geven. The passionate shepherd to his love.
Alleen maar nette mensen De debuutroman van Robert Vuijsje.
BOEKBESPREKING EX2 Hagar Sakkaki 4TSTW. Beschrijving boek : Titel: ‘Dansen op de vulkaan’ Auteur: Floor De Goede Verschijningsdatum: 2012 Uitgever(s):
Water 2 Achtergrond De meeste mensen hebben een passie, hobby of interesse. Over elk onderwerp wordt geschreven en zijn er boeken voorhanden. Doel: mensen.
WELKOM! Workshop … een bok op de haverkist 18 maart 2016
Depressie: een sterke emotie - ziekte
Professionele ruimte voor professionele identiteit van beginnende leraren Han Leeferink Radboud Docenten Academie BSL-project Onderzoekers: Harmen.
Literatuur, maker en maatschappij
Identiteit en Zelfregie
Uitkomsten Beste Werkgevers
Powerpoint nummer 4/Psychopathologie voor BBL februari – Juli 2017
Realistische en niet-realistische verhalen
Gesprekkencyclus en overlegstructuur leerlingzorg
H1, H2, H3 Nieuw nederlands Klas 3
Onderwijzen is opvoeden
© UNIEK IN DE KLAS.
Start Aandacht voor levensvragen en liefdevolle zorg in uw organisatie
Lezen in groep 3 Okt 2017.
Lezen meningen, argumenten en conclusie
Vwo 6 – literatuur Week
Political Communication & Journalism
Recensie schrijven Klas 1e , RSFN.
Verhage, H. (2005). Coachend opvoeden. Soest: Uitgeverij Nelissen.
Loskomen van taal Defusie.
Spreken en gesprekken 4.1 en 4.2 Formuleren en stijl 3.3
Literatuur les
Gedragsproblemen en stoornissen
De schrijver mee op reis
De schrijver mee op reis
Gedragsproblemen en stoornissen
Powerpoint nummer 4/Psychopathologie voor BBL februari – Juli 2017
Vele hemels boven de zevende Griet Op De Beeck
Transcript van de presentatie:

Bespreker: Roald van Elswijk Nijverdal, 26 januari 2017

In de reeks “Why I love this book” stelt Inge Schilperoord haar boek binnen 1 minuut tijd aan u voor. Ze vertelt wie ze is, waar het boek over gaat en waarom ze ‘Muidhond’ geschreven heeft. http://www.tinyurl.com/Schilperoord1

Korte karakterisering van Muidhond: Debuutroman over de innerlijke gedachtewereld van een pedofiele man. Niet-oordelende visie op zijn emoties en verlangens. Volgens de schrijfster was het niet de bedoe- ling om over pedofilie te schrijven, eerder een goed verhaal over iemand in conflict met zichzelf. Vragen: Kun je als mens werkelijk je leven sturen? Bestaat er zoiets als (nood)lot? Wat had Jonathan anders kunnen doen? Had hij überhaupt een keuze, zo ja, wat betekent dit voor verloop en afloop van het verhaal?

“Indringende, beklemmende, buitengewoon goed geschreven roman.” “Duistere en grootse prestatie.” “Aangrijpend en gedurfd debuut.” “Moedig, diep humaan en om triest van te worden.” “Een tour de force. Dit is een briljante, noodzakelijke roman.”

Thematiek en sociaal debat Inge Schilperoord noemt zichzelf geen expert op het gebied van pedofilie, ze ‘wil niet in dat wereldje terechtkomen’. Vragen: In hoeverre neem je als auteur actief deel aan het sociale debat over het onderwerp waarover je schrijft? Ben je als schrijver vrij in wat je schrijft? Ben je verantwoor­delijk voor hetgeen een boek aan discussie losmaakt?

Inge Schilperoord (*1975) Forensisch psycholoog bij het Pieter Baan Centrum. Maakt psychologische profielen van delictplegers. Schrijver en journalist, Muidhond is haar debuut. Recensent bij Psychologie Magazine en essayist bij onder andere NRC Handelsblad en Het Parool.

Schrijfstijl en realisme Puntige stijl, korte zinnen die aansluiten bij de monotonie van Jonathans leven en het gevoel van isolement. In het tweede deel gebruikt Schilperoord een meer gedetail- leerde stijl, met veel omschrijvingen. Vragen: Wat vindt u van de schrijfstijl in dit boek? Bent u het ermee eens dat Jonathan realistisch, als mens, wordt neergezet? Kon u zich herkennen in sommige emoties? Zo ja, in welke?

Sociale context en decor De afwezigheid van sociale context en het decor (een wijk die wordt afgebroken) versterken het isolement van Jonathan, en de hopeloosheid die je als lezer soms voelt. Hij lijkt overgeleverd aan zichzelf en zijn lusten. Van de hulpverlening heeft hij maar weinig te verwachten. Vragen: Welk beeld krijgen we in dit boek van de hulp- verlening aan pedofielen? Wat vindt u van het feit dat Schilperoord, zelf psycholoog, vraagtekens lijkt te zetten bij de hulpverlening?

In een gesprek met Cees Leijenhorst, filosoof bij de Radboud Universiteit Nijmegen, vertelt Inge Schilperoord over de keuzes die je als mens in je leven kunt maken, en over de ‘maakbaarheid’ van het geluk. Het gaat om het fragment tussen 15.53 min. en 19.32 min. http://www.tinyurl.com/Schilperoord2

In haar roman gaat Schilperoord verder dan ze als psycholoog kan doen: ze is niet langer toeschouwer, maar bekijkt iemand van binnenuit. De emoties en verlangens van hoofdpersoon Jonathan werken vervreem- dend, maar sommige gevoelens zijn weer herkenbaar. Als lezer krijg je sympathie voor hem, of in ieder geval empathie. Hij is geen onmens, maar probeert ‘een beter mens’ te worden. In de basis gaat Muidhond daarmee over een hart in conflict met zichzelf (‘the human heart in conflict with itself’), en over het gevecht van alledag.

Literaire middag met Inge Schilperoord VanSlag, Borger (Drenthe), 5 februari www.vanslag.eu