Presentatie van het advies van het Common Strategic Framework (CSF) over het normatief begrotingstraject in het kader van het stabiliteitsprogramma 2016-2019.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
Advertisements

FFEGBE Jaarverslaggeving -- Hoofdstuk 19
Lokale financiën in economisch en financieel moeilijke tijden Benego 18/04/2013 Luc Janssens Schepen van financiën gemeente Kapellen.
Hoofdstuk 3: Geld over en tekort
De Vlaamse regering wil voor 2013 een begroting in evenwicht maar…… ze geeft meer uit dan ze inkomsten heeft.
VVSG-Ronde van Vlaanderen
Basisbegrippen. Het patrimonium 4 Patrimonium = geheel van: –Bezittingen (gebouwen, terreinen, voorraden, geld,...) –Rechten (handelsvorderingen, deelnemingen,...)
Onderwerpen Achtergrond en aanleiding vernieuwing statistiek
Plasterks beleid versus de weerbarstige praktijk Paradiso-debat 2008 Zondag 31 augustus 2008 Kunsten’92, Kunst van het Vooruitzien en Paradiso.
Prof. dr. Patrick Peeters
Paperless Douane en Accijnzen en Vereenvoudigde procedures
1 Kabinet van de Vice-Eerste Minister Cabinet du Vice –Premier Ministre en Minister van Begroting, Mobiliteit, et Ministre du Budget, de la Mobilité, Institutionele.
Effectief Cultuurbeleid: Leren van Evalueren
Beknopte Commentaar bij: Nut en Doelmatigheid van Begrotingsregels en onafhankelijke Begrotingsinstellingen door Luc Van Meensel (NBB) BIOF-Studiedag “Begroting.
Inleiding Algemene beleidsverklaring van 1 december 2011 Overdracht van bevoegdheden van de federale overheid naar de deelstaten Doelstelling: zorgen voor.
P. 1Titel van de presentatie 18/07/02 Organisatiestructuur Fiscale Entiteiten Fraudebestrijding.
Goederen- en Financiële Markt: IS-LM Model
Dhr O.Boone Pensioenvorming voor zelfstandigen. 2 MAX 850 EURO/M ! Uw toekomst ? €
Aanpassing GEP’s voor de Rijkswateren
HOOFDSTUK 14 DE MACRO-ECONOMISCHE GROOTHEDEN
BIOF 27 november John Crombez. Inleiding Opsomming van een aantal gegevens van derde partijen Als reactie op de globale aanpak van de regering.
Vereisten Europese Unie m. b. t
13 december 2013 Tracy Van den Wijngaert & Carlo Steegmans
19 augustus 2014 Nu en in de toekomst Samen uw woonwensen realiseren.
Mediprima De hervorming van de medische hulp uitgevoerd door de OCMW’s LENTE 2015.
De Vlaamse fiscaliteit na de zesde staatshervorming André Decoster & Willem Sas (*) CES - KULeuven (*) met dank aan Koen Algoed, Benoît Bayenet, Lieven.
WAT IS HET BBP (3/3)? Les 3 1. WAT IS HET BBP? inflatie = stijging van het algemeen prijspeil >>> impact op berekening bbp 2.
J. de Lange ECONOMIE HOE KUN JE DAT NOU MAKEN?. Winstberekening Belangrijk PROGRAMMA:
Design Charles & Ray Eames - Hang it all © Vitra Hou wonen betaalbaar, vooral in armoedesituaties Enkele bijkomende gegevens in reactie op de USAB-paper.
Begrotingstekort. Inkomsten Land X begroot de inkomsten voor 2014 op €200 miljard.
Pag 65 t/m 77. Boxenstelsel WET IB 2001 Box 1: wat valt hieronder: Salaris Ondernemerswinst uit eenmanszaak, VOF, CV, MTS Eigenwoningforfait (0,6% van.
Pag 65 t/m 77. Wat gaan we doen vandaag? Korte herhaling Uitrekenen inkomstenbelasting Kortingen op de belastingen Extra aftrekposten voor ondernemers.
Toelichting advies Rfv Verdeling budget Participatiewet Toelichting aan de Tweede Kamercommissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid Michiel van Haersma Buma,
De gevolgen van de federale taxshift op de gemeentelijke APB- ontvangsten Werkgroep centrumsteden 15/12/2015.
SpaarBV presentatie november 2015 Algemeen telefoonnummer:
Preventief toezicht Gemeente Delft.
4 juni 2015 presentatie aan de Raad over: (concept) Jaarrekening e Bestuursrapportage 2015 Voorjaarsnota 2015.
1 Presentatie 1.Actualisering middelenkader-recessie 2.Gemeente als partner in bestrijding recessie.
Benchmark VGN GAP analyses 3 december PricewaterhouseCoopers dec 2007 Slide 2 Wat is de GAP? Het verschil tussen het huidige wettelijk budget en.
Université Libre de Bruxelles DULBEA Raming van de belastingfraude in België Hafsatou Diallo Güngör Karakaya Danièle Meulders Robert Plasman Département.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht Dordrecht 9 februari 2012 Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser 1.
Permanence Kosten en opbrengsten
Instructie hfst 1 klas 3tl. Koopkracht Koopkracht= hoeveel kun je kopen met je geld Inflatie= algemene prijsstijging Koopkrachtstijging= loonstijging.
DE EUROPESE REKENKAMER JAARVERSLAG 2010 Presentatie Vaste Kamer Commissies, Tweede Kamer Den Haag, 10 November 2011 Gijs de Vries Lid.
©Deloitte © 2009 Deloitte Touche Tohmatsu Voorlopige bevindingen jaarrekeningcontrole 2015 Gemeente Dordrecht Dordrecht Rein-Aart van Vugt JaapJan Visser.
Zelfstandigen die een activiteit opstarten.
Campagne “Positive Belgium” Briefing Woensdag
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Monitor sociaal Domein
Tijdelijke Werkervaring (TWE)
Toelichting jaarrekening 2016
Presentatie - Verslag HRF 2016
De thematische strategie luchtverontreiniging van de Europese Commissie Steven Lauwereins LNE – Afdeling Lucht, Hinder, Risicobeheer, Milieu & Gezondheid.
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Adviescommissie gemeenteraad gemeente Dordrecht
Welkom Havo 5..
POD Maatschappelijke Integratie Evaluatie van de energiefondsen
Hoofdstuk 25.1 Permanentie: Kosten & Uitgaven
Masterclass Openbare Financiën
Nota Lokale Heffingen.
20 jaar Vlaams fiscaal beleid
1e Bestuursrapportage 2012 (Burap)
ASGB-symposium voor de startende arts Elewijt Center - Zemst
Reg - investeringsfonds
HWP BRABO : Resultatenrekening & Balans
Ec groei Hfst 20 Hfst 25.
Touroperator SunShine
Recreatiepark Surae Het gaat niet goed met het recreatiepark, er zijn te weinig bezoekers!
Armoede halveren is haalbaar en betaalbaar
Transcript van de presentatie:

Presentatie van het advies van het Common Strategic Framework (CSF) over het normatief begrotingstraject in het kader van het stabiliteitsprogramma 2016-2019

Herhaling van de concepten Traject van de geconsolideerde entiteit Verdeling van het traject over de entiteiten Problematiek van de gewestelijke PB (BFW) Trajct BHG

CONCEPTEN Evaluatie van het begrotingsdeficit op basis van een structureel saldo om het volgende te neutraliseren: Cyclisch conjunctuureffect Niet-terugkerende inkomsten en uitgaven Vooruitzichten op middellange termijn van het structurele saldo door het FPB, bij ongewijzigd beleid Bijkomende structurele begrotingsinspanning van de geconsolideerde entiteit, vastgesteld om tegemoet te komen aan de criteria van deficit en schuldenlast Verdeling van de inspanningen over de verschillende entiteiten federale staat, gewesten, gemeenschappen en gemeenten Begrotingsevaluatie van het afgelopen jaar i.v.m. de naleving van de criteria

CONCEPTEN Neutralisering van het cyclisch conjunctuureffect Berekening van een Output Gap (OG): niveauverschil tussen het werkelijke BBP en het potentiële BBP Elasticiteit van de inkomsten en uitgaven bij groei  berekening van de cyclische component Structureel saldo = nominaal saldo - cyclische component x OG Verdeling van de inspanningen over de verschillende entiteiten federale staat, gewesten, gemeenschappen en gemeenten Methodologie: CSF-advies maart 2015 Terugkeer naar het structureel evenwicht van elke entiteit  structureel evenwicht van de geconsolideerde entiteit

TRAJECT VAN DE GECONSOLIDEERDE ENTITEIT Cyclische component 60,5%

TRAJECT VAN DE GECONSOLIDEERDE ENTITEIT {PAGE} / {NUMPAGES}

TRAJECT VAN DE GECONSOLIDEERDE ENTITEIT {PAGE} / {NUMPAGES}

PROBLEMATIEK VAN DE GEWESTELIJKE PB (BFW) De bijzondere financieringswet van 6.1.2014 (BFW) voert vanaf het begrotingsjaar 2015 een grotere fiscale autonomie voor de gewesten via een gewestelijke PB Gewestelijke opcentiemen op de PB Geregionaliseerde fiscale uitgaven (Woonbonus, energie, ...) Concepten Belasting Staat: PB (RIG + RID) excl. belastingen op interesten, dividenden, effecten, ... Opcentiemen = 25,99% (autonomiefactor) x Belasting Staat

PROBLEMATIEK VAN DE GEWESTELIJKE PB (BFW) Autonomiefactor (art. 5/2 BFW) 25,99%: voorlopig voor de jaren 2015, 2016, 2017 Definitieve autonomiefactor berekend op basis van de realisatie van het aanslagjaar 2015 tot 31.12.2016 Toegepast vanaf het begrotingsjaar 2018 Te korte termijn voor gebruik in de begrotingscontrole 2017 Behoefte aan definitieve macrogegevens op 31.12.2017 Afrekening in 2018 van de werkelijk verschuldigde middelen in 2015, 2016 en 2017 op basis van de definitieve autonomiefactor Behoefte aan alle definitieve gegevens inzake de PB, fiscale uitgaven, macro.

PROBLEMATIEK VAN DE GEWESTELIJKE PB (BFW) Afrekening 2018 (Art. 54 §1 6°-7° BFW) berekening van het verschil tussen de door het federale niveau aan de gewesten gestorte middelen tussen 2015 en 2017 en hun definitieve vastlegging. Dit verschil moet door de gewesten of door het federale niveau worden betaald naargelang dit verschil positief of negatief is. De afrekeningen hebben betrekking op: Het solidariteitsmechanisme (art. 48) Het bedrag van de overdracht (art. 48/1) Autonomiefactor (art. 5/2) Verschil tussen de aan de gewesten gestorte opcentiemen op basis van de 25,99% en de werkelijk verschuldigde opcentiemen (bedrag A) Totaal te betalen / Terugbetalen = Bedrag A + Bedrag A aangepast aan de inflatie en de groei 2016 + bedrag A aangepast aan de inflatie en de groei 2016 & 2017

PROBLEMATIEK VAN DE GEWESTELIJKE PB (BFW) Schatting van het FPB in zijn vooruitzichten van maart 2016 De gewesten zouden het federale niveau moeten terugbetalen Totaal bedrag = 1,5 miljard euro (0,34% van BBP) Afhandeling op kasniveau: terugbetalingen beperkt tot 2% van de maandelijkse PB-overdrachten van federaal naar de gewesten Afhandeling op het niveau van het structurele begrotingstraject: One-Shot-operatie Federaal One-shot-uitgaven in 2015, 2016, 2017 One-shot-inkomsten in 2018 Gewesten One-shot-inkomsten in 2015, 2016, 2017 One-shot-uitgave in 2018

PROBLEMATIEK VAN DE GEWESTELIJKE PB (BFW) Impact op het traject Entiteit I (federaal) pagina 24 CSF-advies De impact van de afrekening 2018 wordt geneutraliseerd voor de berekening van het structureel saldo

PROBLEMATIEK VAN DE GEWESTELIJKE PB (BFW) Impact op het traject Entiteit II (gewesten, gemeenschappen en gemeenten) pagina 20 CSF-advies De impact van de afrekening 2018 wordt geneutraliseerd voor de berekening van het structureel saldo

TRAJECT BHG Verdeling van de inspanning  methodologie CSF maart 2015 Terugkeer naar het structureel evenwicht van alle entiteiten Mathematische verdeling Het BHG vertoont een positief structureel saldo in 2015 Normatief traject: positieve structurele saldi van 2016 tot 2018 Puur indicatief nominaal saldo  voorzichtigheid De evaluatie zal in ieder geval op het structurele saldo worden uitgevoerd Grote onzekerheid over de de afrekening 2018, die 50% van het eindsaldo in 2015 vertegenwoordigt (bijv.)