Financiering van de zorg

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Van AWBZ naar Wmo mantelzorgcafé 26 september 2013.
Advertisements

Rond de (keuken)tafel, over het versterken van zelfregie
De inhoud en invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) NAAMBert Holman DATUMoktober 2006 PLAATSAmsterdam.
Mantelzorg: zwakke schakel of ijzersterke verbinding in de zorgketen?
AWBZ Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten
Gevolgen AWBZ Pakketmaatregelen Pakketmaatregelen Nieuwe MEE dienst.
Nieuwe Wmo – Platform VO
Wet Maatschappelijke Ondersteuning
Pgb in de AWBZ en Wmo nieuws en ontwikkelingen
Zorg nieuwe stijl.
De gemeente zorgt ervoor
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Decentralisaties op Walcheren
Samen verder!.
De Wet maatschappelijke ondersteuning
Ontwikkelingen in de zorg: Wmo 2015
Welkom Programma Korte terugblik Veranderingen in de wetgeving
Mariëtte Teunissen Avi-adviseur 15 oktober 2014
Ontwikkelingen Wmo/AWBZ
Hervormingen in de zorg AWBZ en Wmo
Hervorming langdurige zorg
Wijzigingen in de zorg van AWBZ naar Wmo
Aanleiding tot verandering
Gemeente Ede.
De veranderingen in de zorg…..
Presentatie ABVAKABO 10 april 2006 Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO)
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
Informatiebijeenkomst 24 maart 2015 Wmo huishoudelijke ondersteuning.
Veranderingen in de zorg
De WMO…, toch nog beter dan verwacht? Hans kuijpers 24 mei 2007.
Veranderingen in de zorg
Voorlichting over Wet Langdurige Zorg 12 maart 2015
De Wet maatschappelijke ondersteuning. Waar gaan wij u over informeren Wat is de Wet maatschappelijke ondersteuning? Hoe werkt het wanneer u zich aanmeldt.
Wmo zorg & ondersteuning in 2015.
KINDZORG IN april 2015 netwerk regio noord Universitair Medisch Centrum Groningen.
MEEDOEN in Edam-Volendam Voorstellen: Katja Mooij (RCO De Hoofdzaak) Fred Wiedijk (Context NH) Coördinatie en secretariaat MEEDOEN-tafel.
1.Waarom nieuwe Wmo 2015? -Brede herziening langdurige zorg (Wlz. Zvw en Wmo; -AWBZ (1968) werd te duur; -AWBZ is teruggebracht naar kern (Wlz per 2015.
Van AWBZ naar Wlz Betekenis voor wooninitiatieven Themabijeenkomst platform wooninitiatieven 17 oktober 2015 Roland Beukers Directie langdurige zorg.
50/50 Turkoois Ouderavond St. Omega Regina van der Meij en Janneke Vonk Kennismaking met de WLZ Onderstaande balk s.v.p. niet verwijderen.
Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) Inwonersplein Assen Janine Rinsampessy en Reinald Lijster.
29 mei 2016 Ontwikkelingen Langdurige zorg, 18 september 2014 Peter Bakuwel.
3 decentralisaties: Werk, Wmo en Jeugd Vandaag, 1 maart: Uitbreiding Wmo Nieuw Wmo beleid Vervolg: 8 maart transitie jeugdzorg 9 februari: WWNV 9 februari:
Respijtzorg werkconferentie ‘...respijt op maat Drenthe’ 15 april 2015 B. Bijl.
Bijeenkomst 16 april 2015 Transferverpleegkundigen.
Een half uurtje pgb, hoe staat het er mee 16 april 2016 DELFT Duchenne Congres Duchenne Parent Project Frans van der Pas.
Welkom! Ledenvergadering ChristenUnie De Marne 9 november 2011.
Zorg Verandert. Presentatie SBOG Marijke Hempenius 2 maart 2015.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Foto's: fotostudio Van Leuveren persoonsgebonden budget.
Jaarvergadering Verder Limburg, Beter Brein 18 juni 2016.
SAMENHANG NIEUWE WETGEVING EN DE GEVOLGEN. HOE WAS HET? AWBZ WMO1 ZVW Wajong WVGWVG welzijnswet WSWWSW Etc …. Fragmentatie en versnippering Ondoorzichtig.
Wmo 2015 en Mantelzorg. Hoe ver staat het? Rijk schiet niet op Juli e kamer? Gegevens cliënten pas in augustus naar gemeente Kadernota mei 2014:
Wat heb jij mantelzorgers te bieden?. Leerdoelen Je onderzoekt en benoemt welke ondersteuningsbehoefte de mantelzorger heeft. Je bespreekt met de mantelzorger.
Veranderingen in de zorg De rol van de verpleegkundige.
Persoonsgebonden budget
Transferbureau Ziekenhuis Bethesda,
Regel je zaken goed, voor iedereen (voorbeeld: bouwen voor jong en oud)
ZORG EN WONEN Welke zorg krijg ik thuis?
Veranderingen in de zorg Ypsilon Zeeland 11 mei 2017 Welkom!
Wetten extramurale zorg
Thuisondersteuning.
De mantelzorgmakelaar
Presentatie tijdens de bijeenkomst van de op te Arnhem.
Deskundigheidsbevordering Intakers
Financiering van het zorgstelsel
WELKOM! 16 maart 2017.
Wmo beleid in de Drechtsteden
Financiering van het zorgstelsel
[powerpoint openen, openen]
Transcript van de presentatie:

Financiering van de zorg WMO en WLZ? Wat is het en hoe werkt dit eigenlijk?

https://www. youtube. com/watch https://www.youtube.com/watch?v=c9rob 1RdOsk&list=RDN_ctFcyEZgA&index=2 KOEFNOEN intro

Jullie hebben enigszins inzicht gekregen in hoe de financiering van de zorg in ons land geregeld is. Voor deze les staat de WMO centraal. Jullie kunnen een artikel schrijven voor de oudere met uitleg over de WMO, hoe de oudere/ een familielid zorg kan aanvragen. Lesdoelen vandaag

Inhoud les Aanvraag zorg: WMO Financiering zorg: WMO Rol van mantelzorgers Filmpjes ouderen Artikel maken Inhoud les

Aanvraag zorg WLZ: Wet op langdurige zorg WMO: Wet maatschappelijke ondersteuning Aanvraag zorg

Iedereen die in Nederland woont of werkt en die is verzekerd voor zorg betaalt hiervoor premie. Hieruit wordt de zorg betaald. Vaak betaalt je daarnaast een eigen bijdrage. Dit wordt geregeld via het CAK, het Centraal Administratie Kantoor. Financiering zorg

Wet maatschappelijke ondersteuning De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) is erop gericht dat u zo lang mogelijk zelfstandig kunt blijven en dat u actief kunt meedoen in onze samenleving. Ook als u een beperking of belemmering heeft. De gemeente is verantwoordelijk voor de uitvoering van de Wmo. Wet maatschappelijke ondersteuning

Waaruit bestaat de ondersteuning? Het gaat dus om ondersteuning van mensen die niet op eigen kracht zelfredzaam zijn. begeleiding en dagbesteding; ondersteuning om de mantelzorger tijdelijk te ontlasten; een plaats in een beschermde woonomgeving voor mensen met een psychische stoornis; opvang in geval van huiselijk geweld. Waaruit bestaat de ondersteuning?

Het Wmo-loket of het sociale wijkteam van de gemeente geeft informatie over de Wmo. En helpt bij de aanvraag van voorzieningen uit de Wmo. Bij de gemeente vragen naar de gratis cliëntondersteuning. Hoe aanvragen?

Onderzoek door de gemeente De gemeente moet dit in ieder geval binnen 6 weken na de melding doen.  Bij het onderzoek wordt gekeken naar behoeften en voorkeuren. De gemeente bekijkt eerst wat de zorgvrager zelf nog kan. En of andere mensen uit het sociale netwerk eventueel kunnen helpen. Onderzoek door de gemeente

Rol van de mantelzorger Steunpunt mantelzorg: Voorkomen overbelasting Rol van de mantelzorger

Eenzaamheid en geen geld in de zorg https://www.youtube.com/watch?v=Gk_3 SEOBEVM (mevrouw) https://www.youtube.com/watch?v=OxFt- E0DHnA (meneer) Eenzaamheid en geen geld in de zorg

Eisen artikel Wat is het en waar gaat het onderwerp over? Voor wie is het bedoeld? Waar kan de oudere/ mantelzorger terecht met vragen/ problemen m.b.t. dit onderwerp? Hoe pakt de oudere/ mantelzorger dit aan? Waarom is het belangrijk in het leven van de oudere? Eisen artikel

Wet Langdurige zorg Bij verblijf in een instelling. Permanent toezicht of 24 uurs zorg is noodzakelijk. Bijvoorbeeld aan verpleeg- of verzorgingshuis of een woonvorm in de gehandicaptenzorg. Alleen als je blijvend zorg nodig hebt en er geen andere oplossing is. Wet Langdurige zorg

Er zijn meerdere manieren mogelijk Bijvoorbeeld verpleging en verzorging thuis of verblijf in een instelling. Men krijgt in dat geval zorg in natura. Maar je kunt ook zelf zorg inkopen met een eigen budget. Dit heet een persoonsgebonden budget (pgb). Er zijn meerdere manieren mogelijk

Indicatiebesluit CIZ = Centrum Indicatiestelling Zorg Het CIZ beoordeelt de aanvraag   Hoe vraag je de zorg aan?

Welke zorg wordt niet betaald door deze wet? Huishoudelijke hulp: bijvoorbeeld hulp bij opruimen, schoonmaken en het doen van de was. Hulpmiddelen of voorzieningen voor vervoer:  bijvoorbeeld een rolstoel, een gehandicaptenparkeerkaart, collectief vervoer of een taxipas. Aanpassingen aan de woning:  als u bijvoorbeeld een traplift of verhoogd toilet nodig heeft. Sociaal leven:  ondersteuning bij sociale contacten en vrijetijdsbesteding.​ Hulp bij opvoeding. Dagbesteding en vervoer als u geen indicatiebesluit heeft voor zorg vanuit de Wlz. Welke zorg wordt niet betaald door deze wet?

Vragen?