Jaarcongres vereniging Groen van Prinsterer, 27 januari 2017

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Kleurende steden. Uitgeverij Vanden Broele, Stationslaan Brugge - -
Advertisements

Massamedia en cultuur Normen Specifieke regels in groep / samenleving
Onderwerpen: Veranderingen: Individuele verantwoordelijkheid en het individueel gedragen van Mensen Continuïteit: wat bleef hetzelfde bij groeps- en individueel.
Sociale vitaliteit in Noord-Groningen
Basiskennis maatschappijleer 2 klas 4
Het OKC en (pedagogische) diversiteit
Levensbeschouwing en Maatschappijleer
Presentatie Interculturele Communicatie: theorie
Samenwerken in burgerschap
Is de islam als godsdienst een rem op de integratie van moslims?
Trajectbegeleiding Maya Delafontaine 1BaSWC.
S TEUNPUNT G ELIJKEKANSENBELEID ZOEMT IN OP SOCIAAL - CULTURELE INTEGRATIE BIJ ALLOCHTONEN Maarten Van Craen, Kris Vancluysen, Johan Anckaert, Marjan Aerschot.
11.3: Nederland is vol.. Met autowegen HC Tips voor de toets.
10.3: Iedereen hagelslag en karnemelk
Multiculti.
Thematische workshop Thematische workshop Ondernemerschap.
Nieuw nationalisme in Nederland
1 havo/vwo H1 §4 – Cultuur in Nederland
Jongeren Preventie Team
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Creatief met cultuur ? Brenda C. Oude Breuil.
Plan van aanpak Duurzaam denken en doen op De Kleine Aarde Tom Bade.
Politiek.
Verkiezingen 2006.
Cursus Intern Cultuur Coördinator
Ontwikkelingen in de integratiesector en het buurt- en opbouwwerk Lieve Lecluyse en Luk Groffy Lecluyse, L., & Groffy, L. INTERCULTURALITEIT Ontwikkelingen.
Actuele tafel II “Radicalisering en communicatie” Met inleidingen van: Jaap van Ginneken en Burgemeester Kersten van Uden Leusden, 9 mei 2007.
Sinti en Roma in Nederland Maatschappelijke Uitdaging?
Hoofdstuk: Multiculti
Sociologie Cultuur en Context J1.3. Bezetting Maagdenhuis Jeugd en muziek.
1 TH Hoofdstuk 1 Bevolking § 6 en 7
1 vwo Hoofdstuk 1 Bevolking, §7 - 9
Ethiek en cultuur Verdieping in theorie.
Van Zelfbeschikking tot Toekomstperspectief 8 oktober 2015.
Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat
PROJECT: ORIËNTATIE OP HET BEROEP Naam: Martine Bink med.hro.nl/binmd Kamer: L
Project oriëntatie op het beroep
Visie Praktijk Regiobijeenkomst Regiobijeenkomst: Begeleiding.
Jeugdcultuur Week 2 jongeren,peergroup en als het even anders gaat.
Presentatie titel Rotterdam, 00 januari 2007 Interculturele communicatie )
Radicaal, orthodox of extremist?
Versterking CliëntenPositie (VCP) mei ICF International Classification of Functioning, Disability and Health.
Wat is een vluchteling? Asielzoeker Erkende vluchteling Subsidiair beschermde.
1 Gemeenschapsontwikkeling door zelfsturing 30 oktober 2010 Wil van der Coelen Regisseur zelfsturing.
Vluchtelingen in een gastvrij Brabant Roos Sohier Provinciale Raad Gezondheid/BrabantAdvies.
De weg naar succes Bevorderende factoren voor de participatie van 2 e generatie vrouwen met een niet- westerse achtergrond Wil van Nunen.
Bespreekbaar maken homoseksualiteit Turkse gemeenschap Inspraak Orgaan Turken Jale Simsek.
Eergerelateerd geweld Jale Simsek Training Eergerelateerd Geweld.
De complexe wereld waarin we leven roept steeds nieuwe vragen op. Van Spaendonck gaat samen met u op zoek naar echte oplossingen, waarbij uw belang centraal.
<plaats en datum>
Veendam 9 april 2015 Societeit Past Rotarians
Geloof in de samenleving en de rol van de overheid
De praktijkgerichte leer- en ontwikkelgemeenschap voor het
WORKSHOP ‘BRUGGEN BOUWEN’
Een multiculturele samenleving
§ 1.1 Identiteit Identiteit is het beeld dat iemand van zichzelf heeft, dat hij uitdraagt en anderen voorhoudt en dat hij als kenmerkend en blijvend beschouwt.
Alliantie GenderDiversiteit
Finding ways to promote STI testing among the Afro-Caribbean community
Diversiteit en integratie
Werkbarometer 2018: Gender & Diversiteit
Werkbarometer 2018: Gender & Diversiteit
Els Enhus 25/12/2018 | pag. 1.
<plaats en datum>
voor een samenleving met veerkracht
Polarisatie en preventie: Integratie van vluchtelingen in de gemeente Zwolle, 26 mei 2016 dr. Linda Bakker Linda Bakker 13 april 2019.
Havo lesboek deel 1 ~ Hoofdstuk 1
Discriminatie Thema 17, sociaal werk 1.
Discriminatie Thema 17, sociaal werk 1.
Ouderenmishandeling in migrantenfamilies
Transcript van de presentatie:

Jaarcongres vereniging Groen van Prinsterer, 27 januari 2017 Integratie of assimilatie vrijheid en diversiteit feiten en fabels angst en vervreemding inburgering draagvlak en acceptatie

De verwarde publieke discussie over: Asielzoekers/Migranten: 20.000-30.000 per jaar Vluchtelingen/Statushouders: 10.000/5.000 per jaar Statushouders: 400.000 Buitenlanders: 900.000(563.000 Eu onderdaan) Allochtonen: 3.752.000 (niet westers 2.096.000, westers 1.656.000) Arbeidsmigranten: 800.000 (Tu,Ma,Sp,It ) Vroegere kolonien : 800.000 (Ind,Sur,Ant ) Moslims: 1.700.000 (10% van de bevolking) 1% geradikaliseerd? Nederlanders: 94,7% van de inwoners, waarvan 1.300.000 dubbele nationaliteit

Veranderend profiel van de vluchteling. Vanaf 1945 tot de tachtiger jaren politieke vluchtelingen zonder noemenswaardige culturele kloof. 500 per jaar ( Individueel recht conform vedrag van Geneve ) Na de tachtiger jaren in meerderheid oorlogsvluchteling of niet-politiek bv Eritrea. 20.000-30.000 per jaar met sterk afwijkende culturele bagage (Interpretatie verschuift naar „collectief” humanitair recht ) De kans op integratie van de huidige nieuwkomers wordt bepaald door de afstand van hun bagage tot de culturele traditie ( normen en waarden ) van ons land en de wijze van opvang.

Aanpak integratiebeleid in Nederland Tot voor enkele jaren heerste de vrij eenvoudige opvatting:: Je komt binnen Je gaat bij voorkeur naar school Je vindt een baan, zo niet ook goed, gewoon bijstand VON ging 10 jaar geleden zelf aan de slag met eigen achterban. Wij zagen immers: dat integratie vooral een kwestie is van sociaal culturele integratie Onze visie baseerde zich op onze kennis en ervaring met onze vluchtelingen organisaties. Eigen programmalijn ontwikkeld: „Changemakers” gericht op de cultuurgerelateerde problemen. Twee grote barrieres geconstateerd met negatief effect op de integratie: De invloed van de islam, de politieke islam (de culturele bagage) De bewieroking van het multiculturalisme ( de eigen naiviteit), waarbij de vluchteling als permanent hulpbehoevend slachtoffer wordt gezien

Factoren die bij de integratie een rol spelen: 1. De individuele: leeftijd, vooropleiding, werkervaring, man of vrouw, stedelijk of platteland. 2. De groepsgerelateerde: cultuur bepaalde achtergronden bv. Religie. 3. De wijze van opvang in het land en door de lokale samenleving.

Culturele bagage van de statushouder De meeste vluchtelingen van nu komen uit landen met een vergelijkbaar profiel: Gebrek aan een democratische rechtstaat Een sterk collectivistische cultuur die wij „eercultuur” noemen Vrijheid en rechten van de individu worden ondergeschikt gemaakt aan de codes van de groep Middeleeuwse vorm van religie overheerst het publieke domein

Vluchtelingen Organisaties Nederland ( VON) Opgericht in 1986 door vluchtelingen zelf, met steun van de overheid, nu met circa 400 aangesloten vluchtelingenorganisaties. Ervaring met betrekking tot cultuurgerelateerde onderwerpen zoals : - eergerelateerd geweld, - radicalisering, - huwelijksdwang, - tegengaan van discriminatie in welke vorm dan ook. Met eigen ontwikkelde evidence-based methodieken, ervaren trainers en trainingsprogramma’s.

Projecten en programma’s van VON 2007-2009 Aan de goede kant van Eer 2009 Landelijk onderzoek huwelijksmigratie 2010 Landelijke Alliantie Zelfbeschikking 2011-2013 Onze vrijheid einde taboe 2012-2015 Van zelfbeschikking naar toekomstperspectief 2006-2017 Programma Changemakers : gericht op de bestrijding van cultuurgerelateerde obstakels voor integratie en emancipatie van vluchtelingen.

Bruggenbouwen in de lokale samenleving 1. Stop de nutteloze integratie industrie zonder kwaliteitstoets. 2. Beperk de rol van de Rijksoverheid tot het faciliteren van het proces. 3. Herstel het primaat van de Gemeenten. 4. Stop het markt-model van Rutten 1, de zelfredzame vluchteling, maak de bezuiniging van 200 miljoen euro van Rutten 1 ongedaan. 5. Wees niet bang voor de burgers en de samenleving. 6. Breng de vluchteling in het hart van de lokale samenleving. 7. Organiseer een vluchtelingen beraad met twee geintegreerde exvluchtelingen en sleutelfiguren uit het vrijwilligersveld.

Belemmerend Bevorderend Integratie Eindeloos verblijf in AZC’s van de statushouders. 2. De culturele bagage van de statushouder. 3. Totaal verwarde publieke discussie. Taal leren vanaf de eerste dag, werk zoeken, maar vooral de culturele barrieres wegnemen. Het vertrouwd maken met onze normen, waarden, gewoonten door grondige kenners van de islam, in de eigen taal (geen tolken!). 3. Bruggen bouwen in de lokale samenleving.