CAW Het Welzijnshuis VTO-beleid ompetent van kop tot teen !

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
CAW Het Welzijnshuis VTO-beleid ompetent van kop tot teen !
Advertisements

POP in de praktijk van Hogeschool Windesheim stelling 1 : een POP stimuleert de dialoog tussen leidinggevenden en medewerker stelling 2: een POP staat.
Sofie Similon, Stafmedewerker Registratieverantwoordelijke
Begeleiding van onthaalouders als onderdeel van een leerpad.
COMPETENTIEONTWIKKELING
Samenwerken aan “rechtstreeks toegankelijke hulp”.
Competentiemanagement
Goede samenwerking: vrijwilligers en beroepskrachten
Resultaten bevraging voorzieningen “participatie ouders”
Werken met HeRMAN Webtoepassing voor het beheren van de competenties in elk aspect van het personeelsbeleid.
Vierde ervaringsuitwisseling “Competent van kop tot teen!” 8 april 2010 Lieselore Beckers & Isabelle De Wispeleir VIVO vzw ompetent van kop tot teen !
Kwaliteit met beleid Petra Verhagen
26/6/2013 Stedelijke adviesraad personen met een handicap HR en arbeidshandicap.
Registratie. Waarom? Registratie Registratie kan: - input voor besluitvorming zijn - basis voor coaching zijn.
Hoofdstuk 7 Procesmanagement.
Afdeling Studietoelagen Kwaliteitsnetwerk 31 januari 2005.
PROCES GROEI EN DOORONTWIKKELING Ruth Claes
Presentatie op Flitsbijeenkomst ICO Taal & Rekenen
Competent van kop tot teen! Studiedag 8 juni 2010 Competenties en VTO beleid Een degustatie van instrumenten Joke Sweygers Patricia Van Dessel VIVO vzw.
1 Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek Huize Ter Walle VZW C.I.G.B. ompetent van kop tot teen!
Competentiebeheer in de Sociale Werkplaats De Sleutel ompetent van kop tot teen !
Code omgaan met cliëntinformatie CAW Regio Leuven Een korte voorstelling van proces en resultaat.
Zorgnetwerk Midden-Brabant. Inwoners: Zorgnetwerk Midden- Brabant Historie 28 december februari 2003.
Wet Maatschappelijke Ondersteuning Januari Achtergronden (1) Vermaatschappelijking van de zorg. Mensen met veel zorgbehoeften willen in de maatschappij.
Vorming E-zorgplan.
FLOW WEP Toepassing bij [corporatie].
Met Stakeholders Gedeelde Visie
26 mei  Wie ben je?  Verwachtingen? Wettelijk Meerwaarde Valkuilen NODEN – VRAGEN?
Workshop Werken met een P.O.P. vrijdag 26 september 2014
VTO, de brug van oud naar nieuw KENNISOVERDRACHT bij het departement Leefmilieu en Infrastructuur.
MANTELZORGCOACH.
Informatie zorgkundige
Werkveldconferentie 3 juni 2015 Wat is de rol van zorgverlener door de ogen van leerjaar 2?
De hervorming van de Geestelijke Gezondheidszorg in België ‘ PROGRESSIE EN INNOVERENDE PRAKTIJKEN ’ La réforme des soins en santé mentale en.
EWI-focus: Wetenschap en armoede 5 december 2011.
Fixatie-arm beleid: Team- of ziekenhuisdoelstelling Isa Michiels
CLINIC AANDACHT EN BEGELEIDEN VOOR FUNCTIONEREN Lucas Onderwijs 14 mei 2013.
Evaluatie van de voorbije werking SG via CODI (én het CASS). “ Kijken naar het verleden met het oog op het nemen van beslissingen voor de toekomst ”. Een.
Slc kwartaal 3. programma Hoe is het gegaan Verwachtingen Tips and tricks Opdrachten slc.
Infosessie: Welkom! Artikel 60 OCMW-wet Nele Goffin & Abdullah Ciçek Beveiliging aan OCL-tarief Erwin Rousseau.
Psychosociale risico’s (PSR’s)
MIT en KEI informatiebijeenkomst MIT 2016 KennisvoucherRVO Innovatie-adviesprojectSNN HaalbaarheidsprojectSNN R&D samenwerkingsproject SNN
Tevredenheidsmeting OCMW Presentatie MC Bea 24/08/09.
Levensfasebewust personeelsbeleid en PROS 2007 Impuls voor het binden & boeien van medewerkers.
Aan de slag met een gespecialiseerde jobcoach Zin?Ja! Sessie 21 april
Werkgroep MOF-MOD 28 mei 2013 Hugo Hoogwijs, afdelingshoofd MOD DAR-iV Bijlage 5: PROJECT INTEGRATIE MANAGEMENTONDERSTEUNENDE DIENSTEN MOD DAR-iV - MOD.
PVF en het vernieuwde basisdossier Algemene vergadering FOVIG
Geletterdheid in CVO 20 mei 2016.
Organisatiemet zelfsturende teams  1. Waarom  Mensen willen graag zelf beslissingen nemen en (mede)verantwoordelijk zijn  Direct in overleg met de.
G e m e e n t e H a r d i n x v e l d - G i e s s e n d a m Bijeenkomst Onderzoek Maatschappelijke Agenda (MAG) 1 juni 2016.
Medezeggenschap en agressie en geweld in de marktsector Jo Scheeren Harry Hartmann.
1 Terugkomdag VGM-antenneleden mei / juni Agenda 1.Onthaal en begeleiding 2.Denkmodel risico-evaluatie en analyse 3.Evaluatie VGM-antennes Pauze.
Leidinggeven Hoofdstuk 10 Functionerings- en beoordelingsgesprekken.
Maatwerk is goedkoper dan standaard GEMEENTE ROTTERDAM Bestuurs- en Concernondersteuning.
Buurtpreventie Samen voor een veilige en leefbare buurt.
Visie op medewerkers vanuit talentgerichte invalshoek
Hoe overleef ik ….. een werkplekfactor van 70%?
Resultaatgericht Samenwerken
WELKOM ZORGINSPECTIE.
Richtlijnen voortgangsrapport 2017/ in te dienen uiterlijk 31 maart 2018 Socius, Brussel, 20 december 2017.
Herregistratie-eisen profielarts donorgeneeskunde
WETENSCHAPSWINKEL UT MKB WETENSCHAPSWINKEL
Opleiden voor de toekomst
Duurzame inzetbaarheid
DUURZAME INZETBAARHEID Voorlichtingsbijeenkomst ESF subsidie
Een re-integratiebeleid van de 21e eeuw
Richtlijnen voortgangsrapport 2017/ in te dienen uiterlijk 31 maart 2018 Socius, Brussel, 20 december 2017.
Inleiding campusvoorrang
Jaarurensysthematiek De oogst voor de praktijk
SCHOOL & ZIEKZIJN vzw Afdeling Brussel - Vlaams Brabant
Transcript van de presentatie:

CAW Het Welzijnshuis VTO-beleid ompetent van kop tot teen !

Uitgangspunten Medewerkers maximaal ondersteunen in hun persoonlijke ontwikkeling Hierbij wordt niet alleen gedacht over het volgen van de ontwikkelingen binnen de sector van het algemeen welzijnswerk, het volgen van opleidingen gerelateerd aan de huidige of toekomstige functie van de medewerkers binnen CAW Het Welzijnshuis maar ook aan die vormingen en opleidingen die nuttig en dienstig kunnen zijn voor de persoonlijke ontwikkeling en/of groei van de individuele medewerker. ompetent van kop tot teen !

De verschillende vormen VTO ompetent van kop tot teen !

De verschillende vormen VTO De individuele vorming (INVO) Teamactiviteiten (TEVO) Deelwerking overschrijdende vorming en opleiding (DOVO) Groepsbijeenkomst (GROVO) ompetent van kop tot teen !

Individuele Vorming (INVO) Er wordt aan iedere medewerker de mogelijkheid geboden om elk jaar een individueel vormingstraject te volgen. Per jaar volgt iedere medewerker minimaal 10u en maximaal 80u vorming tijdens de betaalde arbeidstijd. Deze minima en maxima worden aangepast aan de tewerkstellingsgraad (bv. voltijds = 10uur , halftijds = 5uur, ¾ tewerkstelling is 7,30 uur). ompetent van kop tot teen !

Individuele Vorming (INVO) Deze 10 uren vorming zijn voor minstens 50% functierelevant. Het maximum aan vorming tijdens de werkuren is bepaald op 80 uur per jaar, voor zover de organisatie van de dienst dit toelaat. Dit wordt individueel berekend op basis van de effectief gepresteerde werkdagen tijdens het voorbije jaar. ompetent van kop tot teen !

TeamVorming (TEVO) Elk team organiseert in functie van de eigen noden en behoefte een jaarlijks vormingsmoment. Mogelijkheden: het samen verwerven van een competentie vormingen rond het teamfunctioneren … Als er samen gekozen wordt voor een TEVO, moet iedereen aanwezig zijn. Dit is niet vrijblijvend. Als het gaat om een thema dat functiegebonden is, kan het dat alleen die mensen samen een TEVO doen. ompetent van kop tot teen !

Deelwerking overschrijdende vorming (DOVO) Het CAW-team: de planningsdriedaagse. De medewerkers: er worden vormings-programma’s ontwikkeld op maat. In het verleden waren dit: agressie op de werkvloer deontologie integrale jeugdhulpverlening creatief werken met kinderen intrafamiliaal geweld ompetent van kop tot teen !

Groepsbijeenkomst (GROVO) Dit is vorming en opleiding waarop alle medewerkers van het CAW Het Welzijnshuis kunnen c.q. moeten deelnemen: De Open Algemene Vergadering De jaarlijkse Welzijnshuisdag met workshops rond thema’s die intern bevraagd zijn gevolgd door een informatiemoment mbt het algemeen beleid van Het Welzijnshuis ompetent van kop tot teen !

VTO-procedure ompetent van kop tot teen !

VTO-procedure Start: aanwerving of functioneringsgesprek Ontwikkelingstraject in samenspraak tussen medewerker en TV; ondersteuning & advies stafmedewerker HRM Aanvraag & motivatie via formulier Definitief advies & beslissing INVO <10u, Tevo, Dovo & Grovo door stafmedewerker INVO >10u: advies directie, beslissing DB ompetent van kop tot teen !

De medewerker Elke vormingsaanvraag wordt door de werknemer ingevuld en aan zijn leidinggevende voorgelegd. Deze aanvraag omvat minimaal: informatie over de vormingsactiviteit (onderwerp, lesgevers, plaats en tijd, de infobrochure, kostprijs eventueel proces voorafgaand aan aanvraag de persoonlijke betrokkenheid, zelfreflectie, motivatie de koppeling aan competentieontwikkeling ompetent van kop tot teen !

De Teamverantwoordelijke Heeft bindend advies over de INVO ≤ 10 uur en een uitgebreid advies over de INVO > 10 uur van zijn medewerkers. Houdt ook mee de kostprijs in het oog en staat open voor eventuele goedkopere alternatieven. Doet TEVO- & DOVO-aanvragen ompetent van kop tot teen !

De Teamverantwoordelijke De TV kijkt de aanvraag na en geeft advies over: de situering binnen het traject van de medewerker; de gedragenheid binnen het team; de situering binnen de planning en de ontwikkeling van het team; de inhoudelijke en praktische consequenties; ompetent van kop tot teen !

Stafmedewerker HRM & VTO Adviseert de directie over het vormingsbeleid en stelt mee het algemeen vormingsplan (Grovo, Dovo) op. Staat in voor de praktische organisatie & evaluatie van de intern georganiseerde vormingen (Tevo, Grovo, Dovo). ompetent van kop tot teen !

Stafmedewerker HRM & VTO Verzamelt de relevante opleidingsmogelijkheden en vormingsessies die georganiseerd worden en plaatst deze ondermeer op de centrale server zodat deze informatie voor iedere medewerker vlot toegankelijk is. Adviseert de leidinggevende over de vormingsaanvragen van een teammedewerker. ompetent van kop tot teen !

Stafmedewerker HRM & VTO Adviseert en gaat met de medewerker actief op zoek naar een antwoord op zijn/haar vormingsaanvraag. Staat zowel in voor de registratie van de vormingsaanvragen als de gevolgde vormingen. ompetent van kop tot teen !

Instrumenten VTO-beleid ompetent van kop tot teen !

Instrumenten VTO-beleidsplan Procedure Kwaliteitshandboek: stroomdiagram richtlijnen en werkinstructies vragenlijst ifv langdurige opleidingen lp ompetent van kop tot teen !

Instrumenten Functie- & competentieprofiel Het aanvraag-formulier: Gegevens medewerker Informatie VTO-activiteit Motivatie Medewerker Advies/toelichting TV Advies HRM & VTO Advies Directie Beslissing lp ompetent van kop tot teen !

Instrumenten Lijst INVO-uren: Overzicht VTO-activiteiten: Deze lijst staat op de server en wordt jaarlijks gemaakt door het centraal secretariaat. Hier kunnen de gewerkte uren van het vorige jaar teruggevonden worden en het maximum aantal uren VTO die kunnen gevolgd worden in het lopende jaar per medewerker. Overzicht VTO-activiteiten: Deze lijst staat op de server. Dit is een overzicht van de aangevraagde en goedgekeurde aanvragen. Uit deze tabel kunnen per team en per medewerker gegevens gefilterd worden. lp ompetent van kop tot teen !

Bedenkingen ompetent van kop tot teen !

Bedenkingen Berekening INVO-uren op basis van tewerkstelling vorig jaar Enkel voor vaste medewerkers & gedetacheerden; niet voor vrijwilligers Zwaar administratief proces en hoge personeelstijd in verhouding tot duur VTO-activiteit Zwakke competentieprofielen Portofolio-systeem zou handig zijn Visie op langdurige opleidingen ompetent van kop tot teen !

VRAGEN ? ompetent van kop tot teen !