Het wordt steeds makkelijker, want het loont!

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De nieuwe werkelijkheid
Advertisements

Opbrengstgericht werken, communicatie en besluitvorming Masterclass 1 april 2011 Monique Rosens Consultancy 1.
Bestuurlijke ambities ‘het nieuwe werken’ in bezuinigingstijd.
Samen werken aan sociale stijging
Registratie. Waarom? Registratie Registratie kan: - input voor besluitvorming zijn - basis voor coaching zijn.
Het stellen van kwaliteitseisen aan mentoringprojecten.
A RBO - WETGEVING VOOR DUIKEND N EDERLAND Presentatie: Manfred van Deelen 9 april 2011.
Workshop 1: Diversiteit in de oudercommissies van de kinderopvang
Hoofdstuk 2 Kwaliteitszorg Deel 1.
Hoe geef je organisatie ontwikkeling echt vorm?
“Toekomstbestendig Vrijwilligersbeleid”
Talent in Ontwikkeling
Informatiebijeenkomst >Datum>. Programma 1. Korte toelichting op het instrument BIZ 2. Het opstarten van een BIZ 3. Ondersteuning 4. Vragen.
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
moderniseren van het curriculum.
Denken in mogelijkheden Een Rijnlandse aanpak voor het aannemen en behouden van arbeidsgehandicapten.
Evaluatie pilots (inrichtingsfase)
Workshop Praktijkvoorbeeld sub-arbeidsmarktregio IJmond.
Handelingsgericht werken en de rol van de zorgcoördinator
HR NETWERK 2015, EEN ANDERE AANPAK. Wat willen we bereiken ? HR netwerk ’15 2 Verdere versterking van het HR netwerk als spil – instrument rond.
Bijeenkomst over pilot functiecreatie Jobbanking via de sociale economie bijeenkomst over pilot functiecreatie Hartelijk welkom! Mary van de Looij & Bert.
‘De OR maakt afspraken over meer banen voor mensen met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
‘Actieve kaderleden als compagnon voor een collega met een beperking’ ‘Collega’s maken het verschil – Hart voor arbeidsbeperkten – 24 november, Scheveningen.
In samenspraak. Het gesprek tussen musea en gemeenten  Landelijk Contact van Museumconsulenten  Museumvereniging  Vereniging van Nederlandse Gemeenten.
Welkom In het nationaal gevangenismuseum. op eigen kracht.
Onbekend Talent Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking binnen ING Nederland Congres Zicht op Ongezien talent,24 september 2015.
MEE Noord en Midden Limburg Ondersteuning bij leven met een beperking.
1. De Normaalste Zaak Landelijk netwerk van, voor, door werkgevers (samen met VNO-NCW, AWVN, MKB-Nederland) 400 leden, meerderheid MKB Bouwen aan een.
Nintes Jan Willem Weck directeur-generaal voor de Algemene Bestuursdienst.
HNW Workshop Ambtenaar 2.0, 19/10/ HET NIEUWE WERKEN BIJ DUO.
Werk maken van Diversiteit in Rotterdam Woonstad Rotterdam.
Werkt voor u De woningcorporatie standaard voor functieopbouw, functiewaardering, mobiliteit en ontwikkeling. Doet u mee? Resultaatgebieden binnen woningcorporaties.
De genetwerkte docent Bieke Schreurs, Monique Korenhof & Maarten de Laat.
Begeleiding en Professionalisering van invallers De leraar van de toekomst Tiny Rompen
Talent in Ontwikkeling
Social Return Inzet van inkoop t.b.v. sociale doelstellingen Patrick de Lange Senior Adviseur RadarAdvies.
Draagvlak voor functiecreatie Participatief ontwikkelen.
Banenafspraak Jeugdzorg Nederland 9 juni
Training Bijeenkomst 2. Onderwerpen bijeenkomst Het gebruik van verschillende media aan de hand van een thema en het toepassen van interactievaardigheden.
Participatie Adviseur ABN AMRO Bank N.V.. Visie en belang van diversiteit voor ABN AMRO VISIE ABN AMRO streeft met haar Diversity & Inclusion (D&I) beleid.
‘Het IKC: wat worden kinderen, ouders en medewerkers daar wijzer van?’ Margriet Hofstee, Kinderopvang Zonnekinderen.
Nut van medewerkersnetwerken
Centraal inwerkprogramma docenten HAN
Stilzitten is niets voor mij Werknemersonderzoek naar duurzame plaatsing in de regio Haaglanden Leni Beukema en Ivo Kuijpers 5 juli 2017.
Het plaatsen van mensen met een arbeidsbeperking binnen ING Nederland
Hoe overleef ik ….. een werkplekfactor van 70%?
Presentatie Verduurzamen van Banen
Overheveling AWBZ naar Wmo en de rol voor HR
Vakmanschap en ondernemend gedrag
Kennisoverdracht inclusie (Henk van de Pol)
Talent in Ontwikkeling
A+O project Co-creatie in de praktijk
Titel Stap 1 Aanleiding Stap 2 Als we niets doen Stap 4 Aanpak
CHARTERBIJEENKOMST THEMA: METEN IS WETEN 23 juni 2018.
Nadere uitleg gewenst()
De PiëzoMethodiek Een bottom-up methode.
CHARTERBIJEENKOMST THEMA: METEN IS WETEN 11 september 2018.
Marketing as a service ‘Hoe ziet de klantreis voor onze verschillende klanten eruit?’ Hoe wordt touchpoint ‘formulieren’ ervaren? ‘Zijn de formulieren.
Bijeenkomsten modernisering CAO Sport
Workshop Participatiewet en Garantiebanen
Project dementievriendelijk Veenendaal
Toekomstvisie Scouting Nederland
Kennisoverdracht inclusie (Henk van de Pol)
Bewonersplatform Oosteeklo
ABN AMRO: “Best Practices”
100% Subsidie Ontwikkeladvies 2019.
Het wordt steeds makkelijker, want het loont!
Samen werken aan vitaliteit en duurzame inzetbaarheid
Startgroep nieuwe HR-cyclus
Aan de slag met werkdruk: nieuwe plannen uit de sector
Transcript van de presentatie:

Het wordt steeds makkelijker, want het loont! Peter Don VBZ Werkconferentie “Inclusief Ondernemen! Hoe? Zo!” Heemstede, 13 april 2017

Kernvraag Hoe zorg je ervoor dat ook jouw organisatie de talenten van mensen met een arbeidsbeperking gaat inzetten en dat jouw organisatie daarvan gaat profiteren? Hoe borg je dit thema in je organisatie?

Met zeven mijls laarzen langs vier vraagstukken Hoe creëer je draagvlak voor dit onderwerp? Hoe doorbreek je de discussie over financiering en FTE’s? Hoe ga je om met medewerkers met een arbeidsbeperking ten tijde van reorganisaties? Hoe bemens en organiseer je dit thema binnen je organisatie? en (als we tijd overhouden) Aandachtspunten

Maar eerst : waar gaat het over? Quotumwet, 125.000 banenafspraak en Participatiewet Doelgroep: smalle en brede definitie

Hoe creëer je draagvlak voor dit onderwerp? “de strijd tegen stigmatisering” Zoek in 1e instantie naar collega’s met een intrinsieke motivatie. Zoek naar de opbrengst van inclusiviteit en ga daarover in gesprek. Blijf daarbij “in het referentiekader van de beslissers”. Veranker het ( in het functiehuis, in het diversiteitsbeleid en/of in de CAO) Betrek de OR als ambassadeur / pak je rol als OR. Kies voor een bottom-up aanpak of een mix van top-down en bottom-up. Communiceer in alle fasen ( ook het commitment van de top). Zet mensen uit de doelgroep in als DE ambassadeurs!

Hoe doorbreek je de discussie over financiering en FTE’s? Een tijdelijk extra budget voor “de niet benutbare capaciteit”. Jaarlijks wordt gekeken of de persoon nog werkzaam is op de afdeling en zo ja, dan blijft het stukje extra budget beschikbaar. Een centraal budget beschikbaar voor periode x. Nieuwe medewerker start boven het budget van de afdeling en wordt na periode x overgeboekt naar het afdelingsbudget. indien gestuurd wordt op kosten en uitsluitend vaste FTE’s, dan kan de oplossing zijn om iemand op detacheringsbasis aan te nemen

Hoe ga je om met medewerkers uit de doelgroep ten tijde van reorganisaties? Houd de medewerker buiten de scope van de reorganisatie Ontslagbescherming

Hoe bemens en organiseer je dit thema binnen je organisatie? Geef bij de start in kleinere organisaties iemand de rol van “kwartiermaker/projectmedewerker” . In grotere organisaties kan een (kleine) projectorganisatie worden opgetuigd. Differentieer per fase. In de startfase heb je andere competenties nodig dan in de uitvoeringsfase en de fase van verdere borging.

Aandachtspunten :werving Wervingskanalen WSP Onbeperkt aan de Slag Commerciële organisaties (Randstad Participatie) Niet- commerciële organisaties ( Emma at Work, C-talents) Eigen website Eigen medewerkers

Aandachtspunten: support Het (naar behoefte) bieden van ondersteuning op coachingsgebied aan medewerkers met een arbeidsbeperking, managers en collega’s . Professionele collega’s: buddy's (buddy # mentor.) Andere collega’s Jobcoaches

Aandachtspunten : Huisvesting Aspecten: bereikbaarheid, toegankelijkheid, mobiliteit binnen het gebouw, werkplek (omgeving) Meer dan alleen voor mensen met een zintuigelijke of motorische beperking Ad hoc aanpak of structurele aanpak Verbouw Nieuwbouw Kaders: Bouwbesluit, Arbo-vereisten, behoefte vanuit de doelgroep ( = participatie)

Aandachtspunten : houding en gedrag Niet “even te regelen” Geldt voor alle groepen betrokkenen Managers: “m’n target!” “(te)spannend”!” “geen tijd om te begeleiden” Medewerkers: “spannend” “kan/wil ik dat wel?” Mensen uit de doelgroep: “als ik vertel dat…dan….” De beste ambassadeurs zijn de “arbeidsbeperkten” zelf!!!!!!!! Talenten worden zichtbaar; Hun doorzettingsvermogen valt op; Ze onderscheiden zich door het goed kunnen omgaan met tegenslagen; Ze zijn loyaal en ambitieus. Rol van de doelgroep: eigen netwerk? Autisme ambassade i.o. Rol van het management Rol van de Communicatie-afdeling

Nieuwsgierig geworden? Workshops Kennissessies van de “99 van Zuid-Kennemerland en IJmond”

In mijn organisatie kan ik zo (verder) aan de slag Onbeperkt aan de Slag , Meet & Greet 2 mei