HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Presentatie op basis van het wetsvoorstel van 27/01/2017, vatbaar voor amendering.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Erven en Schenken Accountancynieuwsdag 11 oktober 2011
Advertisements

Actualiteitenbijeenkomst 5 november 2013
HET IN OVEREENSTEMMING BRENGEN VAN HET RIJKSREGISTER MET HET BESTAND VAN DE AFGEVOERDEN GEHOUDEN DOOR DE KRUISPUNTBANK VAN DE SOCIALE ZEKERHEID ADVIES.
Inkomenstarief en kindcode voor ouders en opvang 22 november 2013
UITNODIGING Fokkema Linssen Notarissen
Personen- en familierecht II: Ouderschap, gezag en minderjarigheid
Correct omgaan met gescheiden ouders
Laat uw nabestaanden niet in twijfel achter
Deel I De algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Testamenten & schenkingen)
RB 2011 Mr. J.F.H. van den Belt.
De nieuwe successiewet mr. J.M.J.H. Hendriks PRESENTATIE d.d
Jan Thijs op de Laak NOTARIAAT OP DE LAAK BUDEL
Juridische en fiscale aandachtspunten bij overdracht vermogen
Wedemeijer en Dielissen
LEZING ERFRECHT SWOM Op: 15 april 2010
Personen- en familierecht I: Algemene bepalingen en samenlevingsvormen
Nieuwe erf- en schenkbelasting
DE NOTARIS EN BEMIDDELING: 10 jaar later 20 mei 2009.
Roerende zekerheden en bescherming van de consument Reinhard Steennot Hoofddocent UGent Instituut Financieel Recht.
ELEKTRONISCHE FACTUUR
Doorstromingsstages. Juli 2012 Relancestrategie Relancestrategie van de federale Regering 3 assen: de koopkracht van de burgers ondersteunen de competitiviteit.
Oprichten van een vennootschap I.Inleidende begrippen a.Natuurlijke personen (= fysieke personen) = personen van vlees en bloed met gelijke rechten en.
Introductie Stichting OOGG Marion Doveren directeur
Notariaat op de Laak Mr. Th.H.J.M. op de Laak
DEEL 1 : een overlijden, wat nu?
Erfrecht Mr. Caroline de Maat Fikkers notarissen BAS Bergen op Zoom
HET DUOLEGAAT of het legaat vrij van erfbelasting Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven.
1 De Private Stichting als modern alternatief voor successieplanning van ouders met een zorgenkind Kim Descamps Adviseur Estate Planning 03/10/2015.
Erven, Schenken Enzovoorts. Van Rhijn notarissen Woudenbergseweg 5 Postbus AB Zeist T Marjolein Elings
De TBS-regeling oktober 2010 Drs Edwin de Witte © accon■avm 2007.
Erven en schenken en aanverwante zaken Dina van Linge Van Linge en Tillema notarissen Hoogeveen.
Estate Planning en bedrijfsopvolging Tjarko Denekamp Doorn, 6 oktober 2010.
Preventief toezicht Gemeente Delft.
Verdeling en de rechter
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur Na het volgen van de leergang beheerst de cursist de theoretische aspecten van het.
Leergang Erfrecht Advocatuur Welkom!. Leergang Erfrecht Advocatuur College 4: Testeervrijheid en beperkingen in de testeervrijheid Legitieme.
Mr. Th.H.J.M. op de Laak Lezing Soos Den Dissel Asten Wet Langdurige Zorg.
| 1 › Prof. mr. dr. Wouter Burgerhart, RuG/SBS Waarde en Erfrecht Leergang Erfrecht Advocatuur | 1.
1 Terminologie verrijkt7:175 (1) BW: Schenking is de overeenkomst om niet, die ertoe strekt dat de ene partij, de schenker, ten koste van eigen vermogen.
Presentatie voor Artsen zonder Grenzen
Samenlevingsvormen.
HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Wetsvoorstel goedgekeurd in het parlement op 20 juli 2017.
Rabobank Hart van Brabant
Leergang Erfrecht Advocatuur
Versie (S60) Link tussen het Enig document (ED) en de gegevensbank van MASP vergunningen voor de domiciliëringsprocedure en de vereenvoudiging.
Europese estate planning Spanje Erik de Haan Margriet Eerenstein
Actualia estate planning
12.2 Totstandkoming van een wet
HET HUIDIGE ERFRECHT (ANNO 2017)
Nut en noodzaak van een (Levens-) Testament
BEWINDVOERING Wet van 17 maart 2013.
Regeling structureel telewerk Dirk Laerte & Matthias Roman
INTRODUCTIE Mevr Marina Nuyts
Doorkruist Vlabel structurering van Private kunstcollecties?
NOOIT TE LAAT?.
De vereniging anno 2020 juni 2018.
De algemene omzendbrief betreffende het recht op maatschappelijk integratie Wijzigingen.
Erfrecht in België Overzicht in vogelvlucht
WILSBESCHIKKING mr. J.J.C. Doe 29 mei 2008.
De ERFOVEREENKOMST EEN OVEREENKOMST IN HET KADER VAN UW TOEKOMSTIGE NALATENSCHAP PLANNINGSTECHNIEK – IN DE RIJ VAN TESTAMENT = VANGNET HUWELIJKSCONTRACT.
De hervorming van het erfrecht
Verhaegen & Peijnenburg Netwerk Notarissen
Erfrecht Een deel van het burgerlijk recht dat de erfopvolging of successie regelt. Het regelt wat er gebeurt met bezittingen & schulden van iemand als.
IN- EN UITSLUITINGSCLAUSULE
Lezing 16 januari 2019 Mr. Theo de Bie, notaris WIJZIGING HUWELIJKSE VOORWAARDEN Mr. Dr. Patricia Konings, notaris TESTAMENT EN LEVENSTESTAMENT De Donk.
Actualiteiten Estate Planning
zelfstandige ondernemers
$ $ SCHENKEN & ERVEN © Dia van Berry Hagendijk.
Financiële planning, met het oog op de toekomst Estate Planning
Verbindt ouders van kinderen met een beperking
Transcript van de presentatie:

HET NIEUWE ERFRECHT Dirk MICHIELS Notaris te Aarschot Gastdocent KU Leuven Presentatie op basis van het wetsvoorstel van 27/01/2017, vatbaar voor amendering.

HET HUIDIGE ERFRECHT (ANNO 2017) Burgerlijk Wetboek (Code Napoléon) dateert uit 1804 De samenleving is sterk veranderd (o.m. meer echtscheidingen en nieuw samengestelde gezinnen, meer alleenstaanden, minder kinderen) Een behoefte aan meer beschikkingsvrijheid en minder conflictuele regels Wet van 15 mei 2009 : 1 zitdag

EEN HERVORMING VAN HET ERFRECHT Begonnen door Minister TURTELBOOM Voortgezet door Minister GEENS Werkgroep bestaande uit politici, academici & vertegenwoordigers van het notariaat en de advocatuur, met maandelijkse bijeenkomsten Wetsvoorstel van 25 januari 2017 (74 artikelen) Parlementaire behandeling in 2017. Vermoedelijke inwerkingtreding in 2019

EEN WETSVOORSTEL MET 5 KRACHTLIJNEN De wijziging van de regels in verband met 1° de reserve 2° de inbreng van giften 3° de verdeling 4° de erfovereenkomsten 5° het evenwicht tussen de langstlevende echtgenoot en de kinderen

DE RESERVE RESERVE  BESCHIKBAAR DEEL De GLOBALE RESERVE van de afstammelingen wordt gebracht op 1/2 => meer beschikkingsvrijheid i.f.v. de gezinssituatie (bv. ongehuwde partner, stiefkinderen, zorgenkinderen) De ASCENDENTENRESERVE wordt vervangen door een onderhoudsvordering lastens de nalatenschap in geval van behoeftigheid

DE RESERVE RESERVE IN NATURA => RESERVE IN WAARDE => grotere rechtszekerheid bij schenkingen WAARDERING VAN SCHENKINGEN met het oog op de inkorting gebeurt op het moment van de schenking, geïndexeerd tot op de dag van het overlijden, zowel voor RG als OG

DE INBRENG VAN GIFTEN BEHOUD van het wettelijk vermoeden van inbreng voor AFSTAMMELINGEN Vermoeden van VRIJSTELLING VAN INBRENG voor ANDERE ERFGENAMEN (bv. zijverwanten) INBRENG IN NATURA => INBRENG IN WAARDE => waardering van giften met het oog op de inbreng gebeurt op de dag van de gift, geïndexeerd tot op de dag van het overlijden, zowel voor RG als OG => inbreng nettowaarde (onder aftrek v/d lasten) => recht v/d begiftigde om in natura in te brengen

DE INBRENG VAN GIFTEN Mogelijkheid om giften als voorschot OM TE VORMEN in giften buiten deel & omgekeerd zeer nuttig voor de praktijk Mogelijkheid voor kinderen om zich te verbinden de goederen die hun ouders aan hun kinderen (dus aan de kleinkinderen) geschonken hebben in te brengen in de nalatenschap van hun ouders (onder de vorm van een erfovereenkomst) bevordert de GENERATIESPRONG

DE VERDELING Diverse tekstaanpassingen Nieuw = art. 745quater § 2 BW : een vereenvoudigde buitengerechtelijke vorm van omzetting v/h erfrechtelijk VG in VE op verzoek van niet-gemeenschappelijke kinderen Verzoek door de LLE of door deze kinderen Vetorecht LLE voor gezinswoning & huisraad VG volgens omzettingstabellen gewaardeerd Andersluidende overeenkomsten zijn mogelijk

DE ERFOVEREENKOMSTEN Huidig recht : principieel VERBOD, behoudens een aantal uitzonderingen (bv. Valkeniersbeding, art. 918 BW, EOT-regelingsakte, …) Nieuw recht : TOEGELATEN, mits voorwaarden: Punctuele erfovereenkomsten (bv. waardering goederen, schenking buiten deel<=>als voorschot, verzaking aan inkorting voor een bep. schenking) Globale erfovereenkomst (zie hierna).

DE ERFOVEREENKOMSTEN Vormvoorschriften voor de erfovereenkomst: 1° Notariële akte waarvan het ontwerp minstens 1 maand voor de ondertekening wordt overgemaakt aan iedere partij. De notaris legt, tezelfdertijd, een vergadering vast ter gelegenheid waarvan de inhoud van de overeenkomst en de gevolgen worden toegelicht aan alle partijen, en hij licht hen in over de mogelijkheid een aparte raadsman te kiezen of een individueel onderhoud met hem te hebben; 2° Inschrijving in het CRT.

DE ERFOVEREENKOMSTEN De globale erfovereenkomst: 1° Vader en/of moeder + alle vermoedelijke erfgenamen in rechte nederdalende lijn; 2° Stelt het bestaan vast v/e evenwicht tussen deze erfgenamen, rekening houdende met o.m. eerdere schenkingen, met de schenkingen toegekend in de overeenkomst zelf en, in voorkomend geval, met de situatie van elk van de vermoedelijke erfgenamen; 3° Vermeldt alle huidige en vroegere schenkingen en voordelen (bv. inwonend kind, hulp in het bedrijf, studiekosten) waarmee rekening wordt gehouden en vermeldt hoe de partijen dit evenwicht hebben opgevat en aanvaard;

DE ERFOVEREENKOMSTEN 4° Ev. toebedeling van schuldvorderingen t.o.v. elkaar; 5° Elke vermoedelijke erfgenaam kan erin toestemmen dat (al) zijn eigen kinderen, dan wel één of meerdere kinderen van zijn echtgenoot of wettelijk samenwonende partner in zijn plaats worden toebedeeld (generatiesprong); 6° De toestemming brengt de verzaking mee aan de vordering tot inkorting en aan het verzoek tot inbreng m.b.t. de giften vermeld in de overeenkomst; 7° De echtgenoot van de beschikker kan toestemmen wat ook tot een dergelijke verzaking leidt; 8° Geen vordering wegens benadeling mogelijk.

HET EVENWICHT TUSSEN DE LANGSTLEVENDE (LLE / LLP) & DE KINDEREN 1° Giften aan LLE / LLP zijn vrijgesteld van inbreng. 2° De LLE / LLP kan ook geen inbreng vragen van de giften vermaakt aan andere erfgenamen. Inkorting kan in beide gevallen wel gevraagd worden als het BD overschreden is. 3° De LLE / LLP kan – behoudens verzaking onder de vorm van een erfovereenkomst – het VG voortzetten dat diens partner zich had voorbehouden op de tijdens zijn leven geschonken goederen (LLP : GW & INB). Dit geldt NIET voor de nieuwe LLE / LLP.