WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
De Veilig in elke Vezel campagne is een initiatief van VERAS en VVTB ter bevordering van de veilige verwijdering van asbest in Nederland. Deze campagne.
Advertisements

Beginnen met PowerPoint Ga nu naar dia 2.
Hoe lang is de kust van Chili?
CROSSLAB SENSORY SHOPPING
Workshop Reis door het paradijs van wijn en spijs
S-889B-1 De wereld van geur en smaak Quest International bv 2006.
3. Over smaak valt niet te twisten
Hoofdstuk 7 verplicht… Keuze.
Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.
Natuurkunde & Scheikunde
Uitgekiende hypotheek vergelijking! Onze ervaren en onafhankelijke hypotheekadviseurs vergelijken voor u de hypotheken bij bijna alle hypotheekverstrekkers.
Chardonnay.
GRENACHE KBC wijnclub december 2013 Jan Peuskens en André Verhaegen.
Symposium Differentiatie
Smaak en kleur On ne discute pas.
Experience Design Opdracht 1 Advies voor Bionade
La Tierra Home cooking Cuppens Nicky.
Muziek: op zoek naar emotie
V&F S. BOUWENS OPDRACHT 3 Joris Vossebeld MATERIAAL CONTRAST 1 De iPhone 6 en 6 Plus komen terug met een design dat aluminium aan de achterkant.
De gulden regels voor het kaasplateau
Liefde en relaties.
Ondernemen moet je doen
Les natuur en techniek, maandag en dinsdag groep 5 en 6
Flip de Proef Hoofdstuk 4 maar dan anders…. Wat is dat? Hoofdstuk 4 gaat over handig tellen. Dat gaan we proberen 's op een andere manier te doen. Ik.
LOB normen en waarden Wat wil ik?.
Port/spijs proeverij 23/10/2015 Door Jaco en Dianne van den Berge Wines4u V.O.F.
Smaak.
Inhoud Deze fase bestaat uit vier onderwerpen: 1.Interesse 2.Vaardigheden 3.Persoonlijkheid 4.Passie Je werkt toe naar het ontdekken van jouw passie.
T Shirts bedrukken T shirts laten bedrukken wordt gedaan omdat het voor veel verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Bijvoorbeeld door bedrijven.
Naam: 1 Vul je naam in Druk op de startknop om te beginnen Beantwoord de vragen door de juiste digitale tijd te kiezen Kijk aan het eind hoeveel je goed.
Talent in Ontwikkeling
Informatie over Vanzelfsprekend voor een deelnemer en/of naastbetrokkene bij een zorgboerderij.
Uitleg bij de vragenlijst Veiligheidsbeleving
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
WIT FRIS & FRUITIG Wat zijn fris fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu appels, peren of lente viooltjes? Laat ik voorop stellen, dat frisse.
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
HOOFDSTUK 6 Goed voor het milieu?
Stage zoeken bij Entree-opleiding
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Stap 1: stel een doel Doelen stellen. Stap 1: stel een doel Doelen stellen.
Talent in Ontwikkeling
Ion aantonen Welk zout zit in het potje
© UNIEK IN DE KLAS.
Natuurvoeding heeft levenskracht
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Het hele verhaal Genesis 2:1
Thema Zintuigen.
U-Talent Academy Uitdagend bèta onderwijs in 5 en 6 vwo op school én op de universiteit.
Smul gezond.
Thema Zintuigen.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
De schrijver mee op reis
Stage zoeken bij Entree-opleiding
Waar moet je op letten? Om een goede stageplaats te hebben moet je er zeker van zijn dat het bedrijf waar je naar toe wil ook onze school een beetje kent.
Liefde en relaties.
Creëer je zelf!.
START VAN DE SURVIVALWEEK VAN Maar zonder nieuwe media!
Doelen Aan het einde van de les weten jullie:
Iedereen in de dramadriehoek
Creëer je zelf!.
Je maakt kennis met grote getallen.
Transcript van de presentatie:

WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht invloed hebben op elkaar kun je het combineren hiervan beter niet aan toeval overlaten. Wanneer wijn en spijs in harmonie met elkaar zijn, ontstaat een unieke smaakervaring. In dit hoofdstuk geeft ik richting en suggesties voor de optimale wijn spijs ervaring. Doordat wijn en gerecht invloed hebben op elkaar kun je het combineren hiervan beter niet aan toeval overlaten. Wanneer wijn en spijs in harmonie met elkaar zijn, ontstaat een unieke smaakervaring. In dit hoofdstuk geeft ik richting en suggesties voor de optimale wijn spijs ervaring.

SMAAKPROFIELEN Elke wijn heeft een aantal smaak- kenmerken, een zogenaamd smaakprofiel. Dit profiel bepaalt of de wijn bij je past, of je hem dus lekker vindt. Als dat zo is dan komt het smaakprofiel van de wijn overeen met jouw smaakprofiel. Je kunt natuurlijk ook wijn zoeken die bij een bepaalde gelegenheid past, zoals een diner of een BBQ. Hier zal het smaak profiel dan ook bij elkaar “moeten” aansluiten. Elke wijn heeft een aantal smaak-kenmerken, een zogenaamd smaakprofiel. Dit profiel bepaalt of de wijn bij je past, of je hem dus lekker vindt. Als dat zo is dan komt het smaakprofiel van de wijn overeen met jouw smaakprofiel. Je kunt natuurlijk ook wijn zoeken die bij een bepaalde gelegenheid past, zoals een diner of een BBQ. Hier zal het smaak profiel dan ook bij elkaar “moeten aansluiten.

SMAAKGEHALTE Te beginnen bij het smaakgehalte… Smaakgehalte wordt met name bepaald door de vinificatie techniek. Heeft een wijn nu veel of weinig smaak? Te beginnen bij het smaakgehalte… Smaakgehalte wordt met name bepaald door de vinificatie techniek. Heeft een wijn nu veel of weinig smaak?

SMAAKTYPE - FRIS Wat voor type type heb ik nu in mijn glas is dat nu fris fruitig …

SMAAKTYPE - RIJP Of juist rijp fruitig?

MONDGEVOEL En wat is het mondgevoel? Trekt je mond samen, dan spreek je van een strak mondgevoel, wanneer je meer zachte tonen in de mond ervaart zoals bijvoorbeeld honing, boter of banaan.. Dan spreek je van een filmend mond gevoel. Maar ja, wat heeft dat nu allemaal met wijn spijs te maken? En wat is het mondgevoel? Trekt je mond samen, dan spreek je van een strak mondgevoel, wanneer je meer zachte tonen in de mond ervaart zoals bijvoorbeeld honing, boter of banaan.. Dan spreek je van een filmend mond gevoel. Maar ja, wat heeft dat nu allemaal met wijn spijs te maken?

AAN TAFEL Om een optimale aansluiting te vinden bij wijnen en spijzen geldt: - Strak hoort bij strak en filmend hoort bij filmend - Fris hoort bij fris en rijp hoort bij rijp - Het smaakgehalte van wijnen en gerechten moet overeenkomen. Om een optimale aansluiting te vinden bij wijnen en spijzen geldt: Strak hoort bij strak en filmend hoort bij filmend Fris hoort bij fris en rijp hoort bij rijp; Het smaakgehalte van wijnen en gerechten moet overeenkomen.

CHABLIS & OESTERS Enkele klassieke voorbeelden zijn: Oesters & Chablis

CHAMPAGNE & KREEFT Kreeft met Champagne

SANCERRE & GEITENKAAS Geitenkaas met Sancerre

PORT & BLAUWEKAAS Blauwe kaas met tawny port

BORDEAUX & BIEFSTUK Biefstuk met Bordeaux

GEWURZTRAMINER & AZIATISCH Aziatisch met Gewurztraminer

OPDRACHT Je bent bijna zover, je eerste WIJNDIPLOMA is in zicht! Heb je ook alle vragen uit het Game-Learning programma doorgelopen? Opdracht: Proef 6 verschillende, uit de afgelopen 12 hoofdstukken. Laat de wijnen door een vriend(in) of kennis inschenken. Je mag uiteraard niet weten wat er in het glas zit… Maak uitgebreide proefnotities en probeer de herkomst van de wijn te traceren. Vraag of de schenker een multiple-choice voor je maakt met keuze A, B, of C. SUCCES! Heb je nog vragen? Tijdens onze LIVE Webinar zal ik je vragen hierover beantwoorden. Zie voor actuele LIVE Webinars op onze website.