De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling.

Verwante presentaties


Presentatie over: "Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling."— Transcript van de presentatie:

1

2

3 Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde:
De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling

4 Het menselijk lichaam Cellen, weefsels en organen
Dekweefsel bedekt het lichaam en de inwendige holten zoals huid en slijmvliezen Botweefsel geeft steun, is hard en weinig elastisch Kraakbeenweefsel is veerkrachtig maar minder hard dan botweefsel Spierweefsel kan samentrekken en ontspannen Zenuwweefsel geeft signalen in de vorm van prikkels Bindweefsel vult de ruimte tussen weefsels en organen Vetweefsel vult de ruimte tussen organen

5 Het menselijk lichaam 2. Orgaanstelsels
Huid en slijmvliezen (zie deel C1) Het bot- en spierstelsel (zie deel C2) Het zenuwstelsel (zie deel B1) Het ademhalingsstelsel (zie deel B2) Het hart- en vaatstelsel (zie deel B3) Het spijsverteringsstelsel Het voortplantingsstelsel

6 Het menselijk lichaam Het spijsverteringsstelsel

7 Het menselijk lichaam Stofwisseling:
zuurstof en voedingsstoffen worden opgenomen in het bloed verbranding vindt plaats in de cellen afvalstoffen worden afgevoerd zorgt in het lichaam voor energie en warmte deel van de warmte wordt gebruikt om het lichaam op temperatuur te houden

8 Het menselijk lichaam Het voortplantingsstelsel
Geslachtsorganen verdeeld in in- en uitwendige organen. Vrouwelijke geslachtsorganen: de baarmoeder, de eileiders en eierstokken (onderin de buikholte) de schede (in het vetweefsel waarmee het bekken is opgevuld)

9 Het menselijk lichaam Het voortplantingsstelsel
Mannelijke geslachtsorganen: de penis, balzak met daarin de teelballen (gedeeltelijk buiten het lichaam) de prostaatklier (in het vetweefsel van het bekken)

10 Het menselijk lichaam 3. Zintuigen
Onze zintuigen zijn het gezicht, gehoor, reuk, smaak, gevoel. Het gezicht (zie deel C3)

11 Het menselijk lichaam Het gehoor

12 Het menselijk lichaam De reuk
Mensen kunnen alleen gas- of dampvormige stoffen ruiken. Het reukorgaan zit verstopt in het slijmvlies dat aan de binnenkant van de neus zit. De reuk vervult een belangrijke waarschuwingsfunctie.

13 Het menselijk lichaam De smaak
Op je tong liggen verschillende smaakpapillen, die verschillende smaken kunnen waarnemen. Zo proef je het verschil tussen bitter, zuur, zout en zoet.

14 Het menselijk lichaam Het gevoel
In de huid bevinden zich tastzintuigen. Hiermee kun je pijn, kou, warmte en druk waarnemen. Ook in slijmvliezen van de mond en slokdarm, zitten dit soort zintuigen.

15 Het menselijk lichaam Samenvatting:
1. Het lichaam is opgebouwd uit miljarden cellen. Groepen van dezelfde soort vormen een weefsel. Een orgaan is een geheel van verschillende soorten weefsels met een bepaalde functie. 2. Een groep organen die samenwerkt is een orgaanstelsel. 3. Het proces van het opnemen van zuurstof en voedingsstoffen in het bloed, verbranding in de lichaamscellen en de afvoer van afvalstoffen heet stofwisseling.

16 Het menselijk lichaam Samenvatting:
4. Zintuigen vangen signalen binnen en buiten het lichaam op en geven deze door aan de hersenen. Onze zintuigen zijn het gezicht, gehoor, reuk, smaak, gevoel.

17 Het menselijk lichaam Zijn er nog vragen?


Download ppt "Het menselijk lichaam In dit hoofdstuk komt aan de orde: De opbouw van het menselijk lichaam De orgaanstelsels De zintuigen De stofwisseling."

Verwante presentaties


Ads door Google