Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
17 mei 2009 Solar Days open dag. Energieverbruik huishouden.
Advertisements

Energieborrel Klimaatwijken
Klimaatverandering en duurzaam energiebeleid Sible Schöne Klimaatbureau.
Duurzaam Drimmelen Duurzaam Betaalbaar Lokaal Lokaal samenwerken aan een duurzame toekomst Inspiratie-avond Made Welkom op BS De Lage Weide 20 juni 2012.
7.2: Duurzaam wonen en werken. Duurzame huizenbouw FSC gekeurd hout gebruiken Voor rioleringsbuizen en regenpijpen hergebruikt PVC gebruiken Het huis.
Rekenen met snelheid Een probleem oplossen
Voorwoord Waarom op water is de hoofdvraag. Het land raakt vol en als we op water bouwen houden meer ruimte over om de voedsel productie te verhogen voor.
Duurzame energie Een nieuwe naam wegens nieuwe oplossingen Waarom?
Aardrijkskunde Thema 2 Werk en energie
De grote POWER quiz.
….energie gaat nooit verloren
Mijn hobby: is over cultuur van Ethiopië
Gemaakt door: Josine Stremler & Simone ter Stege Klas: G2D
Bart van Wijngaarden Edwin Alblas
Hoofdstuk , Energie dus ook warmte
REKENLAND Schoolkamp op Texel.
H 2 Bronnen van energie.
Nieuwjaarsevenement MVO ‘Van ambitie naar impact’ 20 januari 2015
Hoofdstuk 4 Energie in je eigen omgeving.
Deel 2 Uitleg paragraaf 2-5 H2.
Warmte. Warmte Warmte verwarmen kost energie in de vorm van warmte smelten kost warmte verdampen kost warmte afkoelen levert energie in de vorm van.
Urgenda: Visie en Actie in één! Euromast Rotterdam, 7 januari 2010 Samen Sneller Duurzaam.
Nul op de Meter. Nul op de Meter (NOM) -Wat is NOM? -Kan mijn huis ook NOM? -Hoe bereik ik NOM? -Wat gebeurd er in Nederland? -Huur woningen -Koop woningen.
Jan van der Meer Wethouder Klimaat & Energie. Duurzaamheidsagenda: werken aan een duurzame toekomst Duurzame economie Duurzame stedelijke ontwikkeling.
Afval Energie Bedrijf Welkom in Amsterdam!
Verstedelijkingsafspraken Drechtsteden presentatie t.b.v. bezoek minister Van der Laan d.d. 9 februari 2009.
Workshop Netwerk Klimaat en Transitie En Circulaire economie.
Duurzame Energie en Ruimtelijke Ordening
Discussie en vragen CoE Neber Parkstad Limburg Energie Transitie Uitvoeringsprogramma PALET 3.0.
Aardolie, aardgas, bruinkool en steenkool worden ook ‘fossiele brandstoffen’ genoemd. De fossiele brandstoffen zijn in de loop van miljoenen jaren ontstaan.
Duurzame energie. Wat is energie? Je hebt energie nodig om te kunnen bewegen of te denken Wij halen energie uit ons eten en drinken Om licht, geluid of.
ENERGIE VOOR DUMMIES. in 5 scènes: 1. Wat is energie? 2. Een mens als energiegebruiker 3. Efficiënt voortbewegen 4. Zonne-energie 5. Broeikaseffect.
Duurzaamheidsagenda 2025 Informatieavond
Energieopwekking Charley, Quinten, Thomas, Suzie
Thema 2 Werk en Energie.
Soerendonk, donderdag 19 juni 2014
Meten en meetkunde in het verkeer
Duurzame energie Welke mogelijkheden zijn er?.
Naar een CO2-arm Groningen in 2035
Blok 1 Wonen in een stad Deelvraag:
Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”
Vandaag: Restant les 3 Verhoudingen
Energietransitie en aanbestedingsdilemma’s
Ons idee heet The Green Car, dit is de auto van de toekomst die voor zijn eigen energie zorgt. In deze auto zijn dingen verwerkt die al een keer zijn bedacht,
Atelier Grootschalige Opwek
De toekomst van het milieu
DUURZAME ENERGIE THEMARAAD DUURZAME ENERGIE.
Groene energie platformen
Bronnen van energie Hfd 1: Energie in Nederland
H3 Energie Klas 3 mavo.
Voorstellen LDW+ gemeentelijk aanspreekpunt
Clematis Zorgeloos duurzame warmte (en elektriciteit) zonder te investeren Missie: Nederland voorzien in haar energiebehoefte zonder de aarde verder uit.
Sociale Energietransitie.
Energie van eigen dak 1.0 Van kampvuur tot zonnepaneel
H3 §1 Energie uit brandstoffen
Samen maken we Nederland aardgasvrij
Energietransitie in de MRA
De actuele toestand op de Nederlandse Energiemarkt
Wat is warmte? Eerst iets over energie Warmteoverdracht technieken
Regionale Energiestrategie (RES)
De warmtetransitie en het Rijksbeleid
Elektrische energie opwekken
Semantisatieverhaal: Weet je wat ik heel graag zou willen
Hoofdstuk 2 – les 2 Energiebronnen
Op weg naar energieneutraal Kronenberg in 2030
Duurzaam maken van je huis: hoe dan?
Adviescommissie ‘Energiek Stiens’ “Op weg naar Duurzaam Stiens”
N.V. RENDO Holding “Energietransitie!”
Hoofdstuk 21 PROBLEEMOPLOSSEN. Hoofdstuk 21 PROBLEEMOPLOSSEN.
Wie..Wat…Hoe? Wie ben ik? Wie zijn jullie? Wat hebben we nodig? Werkboek A en B, k, lesboek, basisboek, kleuren, rekenmachine, geo Wat gaan we doen? Hoe.
Transcript van de presentatie:

Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta” Broedgroep Dordt4Ever Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta” Avond 1 : Leven en overleven met water Avond 2: Dordrecht een zelfvoorzienend Eiland Avond 3 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht

Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta” Broedgroep Dordt4Ever Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta” Resultaat Avond 1 : Leven en overleven met water Verslag Tekeningen Landkaarten

Dordrecht een zelfvoorzienend Eiland Zelfvoorzienend Leven (Autarkie): Nadruk ligt daarbij op slim gebruik van eigen (drink)water, voorziening in eigen energie en het minimaliseren of slim hergebruiken van eigen afval.

Dordrecht een zelfvoorzienend Eiland Stichting Urgenda: Meer nadruk op Duurzaamheid en Energietransitie en wat kunnen wij daar heel praktisch aan doen

Op weg naar een energieneutraal eiland in 2050 -Opgave Duurzaamheid- Heleen Kromkamp (PIM, Opgavemanager) IPM bijeenkomst 28 juni 2016

Een testje… 1 Hoeveel zonnepanelen heb je nodig om de elektriciteitsproductie van 1 windmolen te evenaren? 2 Hoeveel energie kost een retourtje Amsterdam - New York met het vliegtuig (per passagier)? 3 Hoeveel kilometer kun je fietsen met het energieverbruik van 1 kilometer autorijden? 4 Er worden honderd eenheden energie in een traditionele elektriciteitscentrale gestopt (gas, olie of steenkool). Hoeveel eenheden elektriciteit levert dit op?

De antwoorden 1 De elektriciteit van 33.000 m² aan zonnepanelen is ongeveer gelijk aan die van één windmolen (2,3MW). Dat zijn ruim 3 voetbalvelden. 2 Een vliegretourtje Amsterdam - New York kost evenveel energie (per passagier) als zes maanden verwarming van een gemiddelde Nederlandse woning. 3 Een kilometer fietsen vergt van de fietser 100 kiloJoule energie. Een kilometer lopen 230 kJ. Een kilometer met de auto in de stad vraagt 3.700 kJ energie - en op de snelweg 2.400 kJ. 4 Van elke honderd eenheden energie die in een traditionele elektriciteitscentrale worden gestopt (gas, olie of steenkool), worden veertig eenheden energie gemaakt in de vorm van elektriciteit. De rest verdwijnt als afvalwarmte door de schoorsteen en in het koelwater.

Opgaveplan Duurzaamheid (1) Hoofddoelstelling: “een energieneutraal eiland in 2050” Stap voor stap “13 % duurzame energieopwekking in 2020” Opgaveplan in 5 thema’s

Opgaveplan Duurzaamheid (3)

Energiestrategie Drechtsteden

Drechtsteden is één van de vijf pilotregio’s binnen de nationale deal ‘Pilots Regionale Energiestrategieën’

Zes actievelden ⑤ ② ① ③ ④ ⑥ Governance Diensten & industrie Woningen & autogebruik Diensten & industrie ② Transport & maritiem Nieuwe energieopties ③ ④ Inspiratie / cultuur ⑥

Dordrecht een zelfvoorzienend Eiland Op gebied van Duurzaamheid en Zelfvoorzienendheid gebeurd al veel, maar……

Dordrecht een zelfvoorzienend Eiland Hoe hebben we over 50 jaar op het Eiland van Dordrecht vanuit een zelfvoorzienend perspectief de zaken geregeld m.b.t.: Groep 1: Waterrecycling en gebruik Groep 2: Energieopwekking en gebruik Groep 3: Voedselproductie en gebruik Evt. Groep 4: Afvalstromen Evt. Groep 5: Vervoer van A naar B Geef zo nodig weer op een kaart aan waar je zaken zou willen realiseren!