De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

De presentatie wordt gedownload. Even geduld aub

Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”

Verwante presentaties


Presentatie over: "Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”"— Transcript van de presentatie:

1 Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”
Broedgroep Dordt4Ever Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta” Avond 1 : Leven en overleven met water Avond 2: Dordrecht een zelfvoorzienend Eiland Avond 3 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht

2 Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”
Broedgroep Dordt4Ever Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta” Resultaat Avond 1 en 2: Verslag Tekeningen Landkaarten

3 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
In de middeleeuwen en nog soms lang daarna bezaten sommige steden het stapelrecht, d. w. z. alle waren uit den omtrek moesten daar opgestapeld en ter markt (ten verkoop) gebracht worden, bijv. Groningen had het stapelrecht van de geheele provincie, zoodat er buiten deze stad nergens markten gehouden mochten worden. Soms ook moesten de waren van den doorvoer- handel in de stad worden gelost en daar een bepaalden tijd te koop worden aangeboden, zooals te Dordrecht.

4 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Het stapelrecht zorgde voor economische bloei en daardoor moest Dordrecht flink uitbreiden om de stroom van migranten aan te kunnen. Vanuit alle windstreken kwamen handelaren en ambachtslieden naar Dordrecht om zich daar vervolgens te vestigen. De oevers langs de rivier de Thuredriht boden onvoldoende mogelijkheid tot huisvesting. In de veertiende eeuw werd Dordrecht dan ook zowel naar de noordwestzijde als naar de zuidoostzijde uitgebreid. Rond 1350 werd de grootste omvang van de huidige historische binnenstad bereikt. Rond 1400 had de stad ruim 8000 inwoners, waarmee het de grootste stad van het graafschap Holland was.

5 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Stapelrecht ontstaat door: Natuurlijke ligging; Aangelegde Infrastructuur, Voorbeelden Vroeger Dordrecht op kruising waterwegen Oost-West / Noord-Zuid Recente Verleden Rotterdam aanleg spoorlijn Momenteel Aanleg van snel internet 5G; glasvezelnetwerk Daardoor kunt je iets ‘afdwingen’ wat anderen minder of niet kunnen. Hierdoor ontstaat voor aanwezige bevolking grotere welvaart en welzijn.

6 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Kunnen we eens wat kenmerken noemen van de fysieke ligging van Dordrecht, c.q. van het Eiland van Dordrecht? Kunnen we eens wat kenmerken noemen van aangelegde infrastructuur in Dordrecht, c.q. op het Eiland van Dordrecht?

7 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Centrale vraag van vanavond: Wat betekent Hoofdstad van de Delta zijn en welk nieuw ‘Stapelrecht’ kan daardoor gaan ontstaan?

8 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Het nieuwe Stapelrecht : Smart Cities INNOVATIEVE OPLOSSINGEN VOOR DUURZAME STEDEN EN WIJKEN Big DATA ECOSYSTEMS: SAMENWERKEN AAN DATAGESTUURDE STEDEN

9 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
1. Van Overheid naar bewoners Mensen/burgers kunnen steeds meer onderling organiseren. Oude structuren gaan op de schop omdat alles connected is. 2. Van oude industrie naar start-ups De economische structuur van een maatschappij zal steeds meer richting een zogenaamde ‘platform-economie’ gaan, een samenleving die bestaat uit verschillende netwerken die op hun beurt weer met elkaar in contact staan. 3. Van bezitten naar gebruiken Je ziet het nu al als je bijvoorbeeld kijkt naar auto’s en kantoren. Mensen kiezen er steeds vaker voor om deze zaken te delen met andere mensen/gelijkgestemden. 4. Van gesloten naar open 5. Van inschatting naar inzicht 6. Beter benutten van data over de stad Met name ‘real time information’ afkomstig van sensoren, smart phones, smart meters en GPS tracking. Vaak wordt dit ‘big data’ genoemd, maar het gaat ook om het combineren en verrijken van data die niet zo ‘big’ zijn. Het next level van de stad is de stad als datamachine. 7. Zoektocht naar nieuwe allianties Niet alleen vanwege tekorten aan fondsen maar ook vanwege onderlinge afhankelijkheden. Veel partijen zijn hier mee bezig, maar tot concrete oplossingen is het nog niet echt gekomen. 8. Actief benutten van mogelijkheden om lokale economie te stimuleren Niet alleen via ICT en open data, maar ook door werkplaatsen en re-industrialisatie op kleine schaal. 9. In plaats van naar het verkeer, kijken we in de smart city in het verkeer

10 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Groep 1 : Fysieke kenmerken benutten of creëren. Groep 2 : Aangelegde structuren benutten of creëren. Beide moeten zich vertalen in grotere welvaart of welzijn van de huidige bewoners!!

11 Wat wordt het nieuwe Stapelrecht?
Spelregels: Wij denken ver vooruit in de tijd. Niet discussiëren, geen politiek! Technologie gaat ‘straks’ oplossen wat nu nog niet kan. Maak lijst of tekening op flip-over vel!


Download ppt "Dordrecht: Een Eiland om trots op te zijn. “Hoofdstad van de Delta”"

Verwante presentaties


Ads door Google