Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Leren in een online wereld (part 1)
Advertisements

ZUID-AUSTRALIE VLAAMSE WIJNGILDE COMMANDERIJ BRUSSEL Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw.
Commanderij Osiris stelt voor : Rode Wijnen uitCalifornia.
DE DRUIVENSTOK SVH Wijncertificaat.
RODE WIJNBEREIDING SVH Wijncertificaat.
WIJNGAARD SVH Wijncertificaat.
Vincoeur, 2 april 2013 Wijn uit België Van aperitief tot dessert Joris Van Caenegem.
Zingen Vers 1 Ik ben de wijnstok mijn Vader is de wijnboer
Wine for Dummies Joery De Lille.
Zwitserland SVH Wijncertificaat. 2 Zwitserse wijngebieden § 14.1 uTussen 45 e en 47 e breedtegraad uGroot verschil tussen dag- en nachttemperatuur uDe.
Canada Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel Erik De Knop - Willy De Pauw - Eric Merny.
Domaine Petit Désiré Vrij groot domein in Pupillin gesticht in 1932 door Désiré Sinds geruime tijd staan nu de twee zonen Gérard en Marcel aan het hoofd.
Wijnkennis.
Powerpoint presentatie Beaujolais Primeur
‘Ik ben de ware wijnstok en mijn Vader is de wijn-bouwer.
De favoriete fles. 1 Weingut Geil- Bierschenk Pinot Noir – 2013 Trocken.
Wijn.
Zuid-Afrika Vlaamse Wijngilde Commanderij Brussel
Nederlands Wijn Gilde Landelijk thema 2014/2015
Wijn Het proces.
Proeverij Zuid Afrikaanse wijnen
Twaalf maanden van het jaar met weerspreuken.
De apotheek de bezoeker het bedrijf de camera hetzelfde de supermarktde telefoon kosten het product het huiswerk de machine de fabriek.
1 VWO Hoofdstuk 2 Klimaat § 2-5
Het jaartje rond … maart juni september december april juli oktober
Studie proeverij Multiple Choice  Keuze A  Keuze B  Keuze C  Keuze D.
Washington Estate Eric Merny, Erik De Knop, Willy De Pauw Commanderij Brussel Vlaamse Wijngilde 26 februari 2016.
Top Australië, maandag 24 maart Australië Australië ligt, met een oppervlakte van bijna 8 miljoen vierkante kilometer, “Down Under” omringd door.
Indeling les Nakijken huiswerk §3: opdracht 1 t/m 3.
Wijn proefavond Duitsland, maandag 29 September 2014 Naar aanleiding van de wijnreis 2013 Kaiserstuhl en Baden! Midden Holland.
OUDE CULTUUR – JONG LAND Ethymologie Libanon “Laban” (Aramees)  Het Witte Gebergte Geschiedenis 1920: mandaatgebied van Frankrijk 1943: binnenlands.
BODEGAS FABRE SA Roque Sáenz Peña 3909 Vistalba (5509) - Luján de Cuyo - Mendoza - Argentina.
Wijnregio’s bordeax bourgogne rioja barolo mendoza california wien loire la mancha stellenbosch rheingau barossa Hoewel er op veel continenten inmiddels.
Van druif tot wijn merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo.
WIJN & SPIJS zoet zuur zout bitter contrast harmonie sauzen kruiden smaak aroma bereiding mondgevoel smaakgehalte smaaktype Doordat wijn en gerecht.
CO2 Prosecco Cava champagne crémant
ROOD ZACHT & FRUITIG Kaneel schillen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Proef ik nu kersen of bramen, klein zacht rood.
Zuid-Westen Lode & Fons
ROSÉ rosé kleurstoffen aardbei bloesem braam bessen kersen pruimen framboos jam roos Roséwijn wordt gemaakt van blauwe druiven, soms in combinatie.
Paragraaf 3. Temperatuurverschillen op aarde Een deken over de aarde
Leven uit de ware Wijnstok door liefde en geloof
(logo SWON) De smaak van druiven - hoofdstuk 2
Ik weet meer van wijn Wijncursus op SDEN-niveau 2 | wijnoorkonde
(logo SWON) Van druif tot wijn - hoofdstuk 4
AUSTRALIË en Nieuw-Zeeland
Wijncursus op SDEN-niveau 2/wijnoorkonde
Zwitserland SVH Wijncertificaat.
Wijn.
WIT RIJP & FRUITIG Wat zijn rijpe fruitige witte wijnen nu eigenlijk? Proef ik nu passievruchten, gele appel, lychee, mango, banaan of zelfs gerookte.
ROOD VOL & KRACHTIG zwarte bessen truffel tabak peper paddenstoelen leer gerookt bramen aarde thee tabak paprika kruidnagel Proef ik nu.
ZOET Sinaasappel lijm peer mango perzik gedroogd fruit viooltjes vijg vanille munt chocola abrikoos Hoe maakt de wijnmaker de wijn eigenlijk.
Jura 11 september 2018.
Pinot Noir 2016 Op en top pinot noir met iets aards, gekruids, rokerigs en veel rood fruit. Gemaakt met zachte hand; elegant, lichtvoetig, verfijnde houdinvloed.
Brasserie De Stoof bestaat nu iets meer dan een jaar… en het was een jaar met heel wat uitdagingen. Wat velen misschien niet beseffen is dat een zaak openen.
Köppen klimaat systeem
Wijnclub “Edelrot” 5 maart 2019 Cabernet Sauvignon
Transcript van de presentatie:

Druiven & regio’s Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal het gehele jaar hard gewerkt worden, vaak zelfs zeven dagen per week. In dit hoofdstuk een globaal overzicht van de jaarkalender van de wijnboer. merlot sauvignon blanc cabernet sauvignon syrah chardonnay gamay malbec chenin blanc riesling viognier sangiovese tempranillo Pinot noir Wie denkt dat het runnen van een wijndomein een luizenleventje is ,zal bedrogen uitkomen. Het is een stevig boerenbestaan en er zal het gehele jaar hard gewerkt worden, vaak zelfs zeven dagen per week. In dit hoofdstuk druiven en regio’s en de jaarkalender van de wijnboer.

Voorjaar In het voorjaar verschijnen aan de wijnstokken de eerste trosjes. Hoewel het voorjaar is, kan het in de nacht nog steeds behoorlijk koud zijn en wellicht zelfs vriezen. De wijnboer snoeit overtollige bladeren en takken en in de wijnkelder is ook nog een hoop werk te doen. De vaten worden opnieuw bijgevuld, terwijl een deel van het vorige jaar gebotteld kan worden. Druiven komen langzaam uit: In het voorjaar verschijnen aan de wijnstokken de eerste trosjes. Hoewel het voorjaar is, kan het in de nacht nog steeds behoorlijk koud zijn en wellicht zelfs vriezen. De wijnboer snoeit overtollige bladeren en takken en in de wijnkelder is ook nog een hoop werk te doen. De vaten worden opnieuw bijgevuld, terwijl een deel van het vorige jaar gebotteld kan worden.

Zomer In de zomermaanden schuilt het gevaar voor schimmelziektes. De wijnboer doet er dan ook alles aan om zijn gewassen te beschermen. Ondertussen houdt hij ook in de gaten of de kelder lekker koel blijft. Na een gemiddelde rijpingsperiode van 100 dagen kan er geoogst worden. Hier is het hele jaar naartoe gewerkt. Iedereen staat in de startblokken. In de zomermaanden schuilt het gevaar voor schimmelziektes. De wijnboer doet er dan ook alles aan om zijn gewassen te beschermen. Ondertussen houdt hij ook in de gaten of de kelder lekker koel blijft. Na een gemiddelde rijpperiode van 100 dagen kan er geoogst worden. Hier is het hele jaar naartoe gewerkt. Iedereen staat in de startblokken.

Oogst De geoogste druiven worden in grote kuipen gedaan, de steeltjes worden verwijderd, op de foto wordt dit machinaal gedaan, maar dat kan ook handmatig. Het sap zal langzaam vergisten tot alcoholische druivensap. Terwijl de bladeren van de wijnstok vallen, wordt de wijngaard winterklaar gemaakt. En het druivensap verandert langzaam in wijn. De geoogste druiven worden in grote kuipen gedaan, de steeltjes worden verwijderd, op de foto wordt dit machinaal gedaan, maar dat kan ook handmatig. Het sap zal langzaam vergisten tot alcoholische druivensap. Terwijl de bladeren van de wijnstok vallen, wordt de wijngaard winterklaar gemaakt. En het druivensap verandert langzaam in wijn.

Winter De overtollige takken worden weggesnoeid en vastgebonden. De wijngaard wordt omgeploegd . In veel wijngebieden over de hele wereld zijn de wijnstokken in winterslaap, de sapstroom staat stil. De houten vaten worden gevuld met nieuwe wijn, en de bottel machine draait overuren. Wat zal de nieuwe oogst ons brengen? De overtollige takken worden weggesnoeid en vastgebonden. De wijngaard wordt omgeploegd . In veel wijngebieden over de hele wereld zijn de wijnstokken in winterslaap, de sapstroom staat stil. De houten vaten worden gevuld met nieuwe wijn, en de bottelmachine draait overuren. Wat zal de nieuwe oogst ons brengen?

Wijn in de wereld De wereldkaart laat verschillende wijnregio’s zien. Van Amerika tot Nieuw Zeeland en alles wat daar tussen is. Ook in Azië worden druiven verbouwd. De ontwikkeling van de druivenstok verloopt op het noordelijk halfrond van februari tot en met oktober. Hetzelfde proces speelt zich af op het zuidelijk halfrond, echter wanneer het hier zomer is, is het op het noordelijk halfrond winter. (augustus tot april) De wereldkaart laat verschillende wijnregio’s zien. Van Amerika tot Nieuw Zeeland en alles wat daar tussen is. Ook in Azië worden druiven verbouwd. De ontwikkeling van de druivenstok verloopt op het noordelijk halfrond van februari tot en met oktober. Hetzelfde proces speelt zich af op het zuidelijk halfrond, echter wanneer het hier zomer is, is het op het noordelijk halfrond winter.

OPDRACHT Wil je meer te weten komen over dit hoofdstuk, ga dan direct naar het Game learning programma in het hoofdmenu. In het volgende hoofdstuk behandelen we: verschillende wijnregio’s Opdracht: 1) Proef minstens 6 wijnen van uit verschillende regio’s. 2) Maak uitgebreide proefnotities Een proefpakket kun je ook op onze site bestellen. Wel zo makkelijk. Hier is ook het GRATIS proefformulier bijgevoegd. Je kunt ook naar de supermarkt of slijterij gaan uiteraard. Je kunt het proefformulier op onze website GRATIS downloaden. Hoe proef je wijn? Download onze Video Workshop Weet van wijn op onze website.