Voorleescoördinator voor de kinderopvang

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Activeren van ouders met behulp van video-beelden
Advertisements

3-jarigen in het basisonderwijs
Samen opvoeden; ouders en pedagogisch medewerkers
Pedagogische kwaliteit BSO
“Zonder taal geen verhaal” .
Nederlands Curriculum ? Samen bouwen aan een Nederlands curriculum voor de kinderopvang (okt 2005)
Identiteit is geen kwestie van kiezen, maar van delen. SOPOW, 31 oktober 2012 Vereniging Openbaar Onderwijs.
In het bestuursakkoord
Structurele aandacht voor voorschoolse educatie
Inhoud van de avond Het kindcentrum : Bouwen vanuit een gemeenschappelijke visie (Rob) Introductie partners Stichting Kinderopvang Huizen Paramedici Het.
Schoolrijpheid Infoavond 2 februari 2012.
Piramide Welkom in de taalklas De VVE- methode.
[In de voor u liggende presentatie zijn de foto’s verwijderd. Het beeldboekje met foto’s verschijnt in het najaar 2010] Presentatie beeldboekje: inspirerende.
Meertalig opvoeden Elke Burkhardt.
Zes uitgangspunten voor een goed pedagogisch klimaat
Tweede Studiedag Brede School – Vlaams Parlement 16 mei 2008 Een brede Kinderopvang REFLECTIES door Jan Van Gils Onderzoekscentrum Kind en Samenleving.
Goed zO! Een observatiesysteem voor baby’s en peuters met het oog op doorstroming van informatie naar het kleuteronderwijs.
Bevorderen van de taalvaardigheid
OCW 3 juli 2012 Gemeenten en Ouder- betrokkenheid.
Een dag uit het leven van een kind in de onderbouw
Plus. + Deelname aan de provinciale pilot Boekstart in Overleg met ambtenaar lokaal onderwijs over de invoering van Boekstart in Boxtel. + Financiering.
Presentatie Bijeenkomst 1
Werken met deze powerpoint
(Voor)lezen is leuk!.
Module ‘Ouderbetrokkenheid’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 1 Pascal van Schajik
Module ‘Kijken naar Kinderen’ AD opleiding ‘Pedagogisch educatief medewerker’ Week 6 Pascal van Schajik.
Pedagogische theorieën
WEEK 5 Pedagogische theorieën. Wat gaan we doen Presentatie van de opdracht rondom sensitieve responsiviteit. Power point hoofdstuk 4 kijken en luisteren.
Pedagogische theorieën
De 5 competentiegebieden. Gemaakt door: Amina, Nabou, Ishani, Maria, Khadija en Patricia.
Het belang van voorlezen
‘Samen goed voor later’ en pedagogische meting bij KION.
Voorschotbenadering risicokleuters ten aanzien van het leren lezen en spellen.
Meer voorlezen, beter in taal
Kinderopvang en kleuterschool voor alle kinderen Investeren in de ontwikkeling van jonge kinderen uit kwetsbare gezinnen in Stad Gent.
MATHEKINGS - 25 JAAR KINDEROPVANG HUMANITAS -MATHEKINGSTENTOONSTELLING BERLIJN - ONDERDEEL VAN EEN RIJK ONTWIKKELINGSAANBOD.
De monitor Wat, hoe en waarom? 4 juni Situatieschets  Schooljaar gestart met vier pilotscholen  Plan van aanpak per school  Collectiescan.
De coach in het onderwijs Georganiseerd door het ouderplatform HAVOplus.
Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 2 Voorlezen in de kinderopvang.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
Ons kinderdagverblijf werkt met BoekStart Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-4) - BoekStart voor baby’s - BoekStart in de kinderopvang Doel:
Voorlezen in de kinderopvang Training Voorleescoördinator Bijeenkomst 1.
Ouders-kind-peuterspeelzaal één pakket samen verantwoordelijk!
Uitkomsten van de enquête van ouders Maart 2014 De stelling was: Oudergesprekken vind ik belangrijk, ik ga daar naar toe. Gemiddelde score t.o.v. het.
Initiatief Ministerie van OC&W Stichting Lezen Sector instituut openbare bibliotheken.
BoekStart voor baby’s Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te binden.
BoekStart Initiatief Boekstart Ministerie van OC&W (minister Plasterk) Stichting Lezen Vereniging van Openbare Bibliotheken Cubiss Projectleider: Adriaan.
Hoe pedagogisch handelen?
Hoe pedagogisch handelen?
Training Bijeenkomst 2. Onderwerpen bijeenkomst Het gebruik van verschillende media aan de hand van een thema en het toepassen van interactievaardigheden.
Voorschotbenadering risicokleuters
Hans Meij (powerpoint by Maxim Van Colen). inleiding pedagogische basisdoelen opvoedingsvaardigheden interactievaardigheden overige vaardigheden ontwikkelingsopgaven.
6 interactievaardigheden
Leesplezier voor jonge kinderen (0-4 jaar). 2 Waarom is voorlezen zo belangrijk?
Groep 3 Begrijpend luisteren Begrijpend lezen
Schoolopbouwwerk Menen
Participerend Leiderschap
Taal- en Interactievaardigheden in de Kinderopvang
Luisteren en begrijpen
Voor een optimale ontwikkeling van kinderen
‘Aan de slag met ouders als onmisbare partner’
Freekids Kinderopvang
Welkom op school! WELKOM OP SCHOOL de 4e ouderbijeenkomst PP1
Voorlezen in de kinderopvang
Lezen in groep 3 Okt 2017.
BoekStart voor baby’s > Leesbevorderingsprogramma voor jonge kinderen (0-2) > Doel: ouders van baby’s met boeken en lezen in contact brengen door ze te.
Methodisch handelen Week 1. Methodisch handelen Week 1.
Groep 2 Begrijpend luisteren
Wensen en verwachtingenavond
BoekStart en vrijwilligers in de Bibliotheek
Transcript van de presentatie:

Voorleescoördinator voor de kinderopvang Training voor bibliotheekmedewerkers www.hetabc.nl

Soorten kinderopvang Kinderdagverblijven Buitenschoolse opvang (voorschools en naschools) Gastouderopvang Deze training is bedoeld voor pedagogisch medewerkers van kinderdagverblijven

Kinderopvang Wet Kinderopvang (2006) Afspraken over de financiering en de kwaliteit www.hetabc.nl

Kinderdagverblijven Dagopvang (meestal vaste dagen en tijden) Horizontale groepen (op leeftijd) Verticale groepen (0-4 jaar in 1 groep) Er wordt gewerkt met een dagritme www.hetabc.nl

Voorbeeld dagritme Ochtend 7.00-9.00: brengen, vrij spelen 9.00 – 9.30: alle kinderen zijn er, vrij spelen 9.30 – 10.00: samen melk drinken, crackers eten: vooraf samen zingen; na afloop verschonen 10.00 – 11.30: vrij spelen, buiten of activiteit 11.30 – 12.30: lunchen, verschonen, even spelen, boekje lezen en evt. naar bed

Voorbeeld dagritme Middag 12.30 – 13.00: halen/brengen bij halve dagopvang; gerichte activiteit met kleinere groep 13.00 – 15.30: uit bed, spelen, tussendoor drinken 15.30 – 16.00: samen hapje eten, vooraf liedje, verschonen 16.00 – 17.00: vrij spelen of activiteit 17.00 – 18.30: ophalen; contactmoment ouders

(voor)lezen en dagritme Het voorlezen op een kinderdagverblijf moet dus passen in het dagritme van de groep. Onderdeel van het (voor)leesbeleid is bedenken waar in het dagritme dit ingepast wordt.

Pedagogisch kader voor kindercentra 0-4 jaar Gemaakt in opdracht van Stichting BKK, Bureau Kwaliteit Kinderopvang In mei 2011 verspreid onder alle kinderopvanginstellingen = een basishandleiding > Elke instelling kan zijn eigen pedagogisch beleidsplan maken

Basisdoelen kinderopvang Het kind voelt zich emotioneel veilig Het kind ontwikkelt persoonlijke competenties Het kind ontwikkelt sociale competenties Het kind maakt zich normen en waarden eigen De vier ontwikkelingsgebieden van Riksen-Walraven zijn uitgangspunt.

1 Emotioneel veilig

1 Emotioneel veilig De leeshoek geeft geborgenheid (inrichting) Voorlezen geeft rustmomenten Vaste momenten met vaste routines Het kind wordt ondersteund bij het gebruiken van de fantasie Het kind wordt ondersteund bij het uitbreiden van de belevingswereld Het kind laten genieten van het voorlezen

2 Persoonlijke competenties

2 Persoonlijke competenties Boek past bij leeftijd Kind betrekken bij het verhaal (vragen stellen) Taalontwikkeling (luisteren) Nieuwe woorden leren Nieuwe begrippen (kleur, letters, tellen) Het denken stimuleren (vragen stellen) Kinderen leren zich te concentreren Helpen trainen van het geheugen

3 Sociale competenties

3 Sociale competenties Help het kind zich te verplaatsen in het verhaal of de hoofdpersoon Geniet samen van het verhaal: interactie, elkaar helpen, samenwerken Deel uitmaken van een groep De probleemsituatie samen bespreken Sociale verantwoordelijkheid

4 Normen en waarden

4 Normen en waarden Boekenaanbod op thema’s zoals diversiteit, erbij horen, pesten Veel boeken verwoorden een moraal Leren dat elk kind uniek is Het kind leert de wereld om zich heen kennen Het kind beleeft situaties in het boek

Interactievaardigheden (6) Emotionele ondersteuning bieden (sensitieve responsiviteit, SR) Autonomie respecteren (RA) Leiding geven en structuur bieden (structureren en grenzen stellen, SG) Informatie en uitleg geven (praten en uitleggen, PU) Ontwikkeling stimuleren (OS) Interacties in de groep begeleiden (BI)

Kwaliteitsmonitor kinderopvang 2012

Conclusie Er is in 2012, net als in 2008 was geconstateerd, een duidelijk verschil tussen de meer basale interactievaardigheden en de educatieve vaardigheden: De gemiddelde score op de drie basale interactievaardigheden zijn voldoende tot goed, terwijl die op de educatieve vaardigheden onvoldoende zijn. Voorlezen hoort bij de educatieve activiteiten. Belangrijk is te weten dat een grote groep leiders/pm-ers de interactie rond voorlezen lastig vindt.

Voorleescoördinator in de kinderopvang Bijeenkomst 2

Ouderpartnerschap Gelijkwaardige samenwerking tussen ouders en professionals ten behoeve van de ontwikkeling van het kind Ieder vanuit de eigen rol en verantwoordelijkheid Verbinding met laaggeletterdheid

Waarom investeren in ouderpartnerschap? Actieve leeshouding van ouders, maakt de kans 5x zo groot dat een kind een lezer wordt. Niet voor alle ouders is thuis ondersteunen van taal- en leesontwikkeling vanzelfsprekend Alle ouders kunnen die ondersteuning wel geven, als ze de juiste impuls krijgen In samenwerking tussen instelling, bibliotheek, gemeente

BoekStart

Leidraad voor samenwerking Ouders zijn van groot belang voor de leesopvoeding Kenmerken van een stimulerende leesopvoeding: Goede voorbeeld geven Voorlezen als routine Praten over boeken Boeken cadeau geven Naar de bibliotheek en boekwinkel gaan Alle ouders kunnen bijdragen Ouderbetrokkenheid thuis is zinvol voor kinderen Ouders en kinderopvang hebben elkaar nodig

Voorwaarden voor succesvolle aanpak Jong beginnen en lang doorgaan Versterken van relatie tussen ouder en kind (affectief) Praktisch en concreet Differentiëren Indelen ouders naar mate van betrokkenheid: De leesouders De aarzelende ouders De niet-leesouders

Tips Voorlezen door ouders die dat niet vanzelfsprekend doen. Filmpjes achter de BoekStart link Samenmeteenboek.nl Denk aan vaders! Boekenpret (gericht op thuis) De VoorleesExpress De Verteltas Zomerlezen Kwestie van lezen deel 6 Voorlezen stimuleren in meertalige gezinnen Kwestie van lezen deel 8 Ouders betrekken bij (voor)lezen

Mogelijke activiteiten Informatie meegeven over nationaal voorleesontbijt, Kinderboekenweek Organiseren van een ouderavond over (voor)lezen Ouders of grootouders uitnodigen te komen voorlezen Nieuwsbrief: verslag doen van leesactiviteiten Werkjes mee naar huis geven