Werkgroep jong & geborgen Lieselot Bultinck (FOD Justitie) Kris Clijsters (Cachet vzw) Marijke Decuypere (ATD Vierde Wereld) Hilde Haerden (Campus O³.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Wet meldcode van kracht!
Advertisements

CLIËNTOVERLEG Met neutrale voorzitter.
Gezamenlijke uitwerking adoptiegroepen Wijkwerkers & Gezinswerkers
ADVIES VOOR DE JEUGDHULP BRECHT VERHEGGE 1BAO A1.
Zijn er al effecten te zien in de samenwerking CLB – school ?
Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen
Harmonisch samenwerken met personeel en vrijwilligers Samen vrijwilligen! Vlaams Steunpunt Vrijwilligerswerk - Antwerpen 4 maart 2014.
Het nieuwe Jeugdhulplandschap
wat zegt het decreet opvoedingsondersteuning?
Justitie & hulpverlening
ARMOEDE =  Netwerk van sociale uitsluitingen die elkaar versterken.  Meerdere domeinen van individueel en collectief bestaan.  “Binnenkant”: kwetsuren.
GRIP-Team WRAP Around Care Aanpak multiproblem gezin
OVERZICHT Wat is de rechtenverkenner Zoekmogelijkheden –van A-Z / trefwoord –doelgroep / thema –persoonlijk profiel Handige tools –algemene rechten verbergen.
Opvoedingswinkel Gent WZO Sluizeken Tolhuis Ham 16/11.
Lokaal Overleg Opvoedingsondersteunig Gent. Decreet van 13/07/07 houdende de organisatie van opvoedingsondersteuning Raamdecreet – schept een structuur.
Integrale Jeugdhulp Aan de slag.
STUDIEDAG WANNEER LIEFDE UITMONDT IN EEN GEVECHT… DETERMINANTEN, SCREENING & INTERDISCIPLINAIRE AANPAK Faculteit Rechtsgeleerdheid Zeger van Hee - Tiensestraat.
Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) Historie Operatie Jong: Kind centraal en geen kind tussen het wal en het schip Gideonsgemeenten: Opvoed-
Thuisbegeleiding en gezinsfunctioneren
Integrale Jeugdhulp in Pilootregio Oost-Vlaanderen
Toegankelijke jeugdhulp Nog veel werk aan de winkel
 Problemen in huidige hulpverlening met overlapping, gebrek aan samenwerking,…  Andere organisatie van hulpverlening aan minderjarigen uit: › Algemeen.
SUPPORTTEAM NAH Vlaams-Brabant Sociale Plattegrond - oktober 2014.
Casusoverleg Forensisch Zorgtraject
Research on stage: “Awel ik zie het niet meer zitten ” Kenniscentrum Kinderrechten Brussel, 9 oktober 2014 Lieve Declerck Hilde De Weirdt Niet gespecialiseerde.
Jeugdbescherming in 2015 Samenwerken aan de veiligheid van kinderen.
VVSG Inspiratiedag – 2 april 2015 Lokaal loket kinderopvang.
Kinderarmoedefonds Uitsluiting uitsluiten en ontwikkeling omarmen
= Hulpverlening voor jongeren en hun gezin Een waaier aan voorzieningen Hulpverlening waarvoor iedereen kan aanmelden en hulpverlening die opstart via.
Voka Health Community ‘kwaliteit van zorg’ Jo Vandeurzen Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin 1.
Consultfunctie Ondersteuningscentrum Jeugdzorg Debatlunch COJ 20/11/2015.
Jeugdparket Antwerpen, afdeling Antwerpen
Met vereende kracht naar een nieuwe jeugdhulp in Vlaanderen.
Samenwerken met Sociale wijkteams Pieternel Ermen projectmedewerker binnenlands diaconaat i.s.m. Margreet Keesman, Jan de Boer en Theo Visser Diaconie.
Privacy in het sociaal domein Raadscommissie 15 januari 2015.
Vlaamse krachtlijnen inzake aanpak spijbelproblematiek.
Jeugdinterventie. Waarom bestaat jeugdinterventie ? 2 Jeugdinterventie is ontstaan vanuit de vaststelling dat een grote groep jongeren die zorgwekkend.
Preventieve zorg Kind en Gezin. Prenataal aanbod Kennismakingsbezoek in de kraamkliniek/thuis 2 basishuisbezoeken voor alle gezinnen met pasgeboren baby.
 Als antwoord op een groeiende wachtlijst..  Verschuiving naar RTJH: Hulpverlening verantwoordelijk voor een adequaat en efficiënt wachtbeheer;  Hulpverlening.
Feedback Stakeholders Jong & Overal thuis Dialoogdag 21 april tal stakeholders aanwezig 13 werksessies Doel Dialoogdag Verrijking en toetsing.
C liëntondersteuning in de Wmo. Definitie 1.Ondersteuning gericht op het versterken van de zelfredzaamheid en participatie 2.Ondersteuning bij het verkrijgen.
Voorstelling werking Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Turnhout Kind in Nood Kempen Els Swolfs Coördinator VKT.
HvK Welzijnszorg Kempen Ivan Pauwels Consulent Huizen van het Kind Kind en Gezin Provincie Antwerpen
Jong en geborgen op de Dialoogdag Enkele boeiende themasessies – Telkens een stuk inhoud uitgelicht – Met per sessie een 15-tal deelnemers Nog vele.
Stappen die gezet kunnen worden bij verontrusting Perspectief vanuit de Gemandateerde Voorzieningen.
Veilig Thuis en de wijkteams Workshop “Veilig Thuis” in de serie regiobijeenkomsten van het VNG Programma RegioAanpak Veilig Thuis mei-juni 2016 Wicher.
Wet meldcode huiselijk geweld en kindermishandeling
Nieuw decreet Lokaal Bestuur & Nieuw decreet Lokaal Sociaal Beleid
Een ketenaanpak voor intrafamiliaal geweld
Ouderenmis(be)handeling ‘Horen, zien en praten’
Lokaal Sociaal Beleid.
Justitie & hulpverlening
MEE maakt meedoen mogelijk
Ervaringsdeskundigheid binnen werking
Workshop 5: Diensten voor gezinszorg en aanvullende thuiszorg
Progressief universalisme
OPweg Innovatief project
Groot Forum 05/02/2018.
Lokaal loket kinderopvang
Naar een nieuw decreet lokaal sociaal beleid
Verandering leidt tot beter sociaal werk? Of niet?
Geïntegreerd breed onthaal
Lokaal loket kinderopvang
Inleiding campusvoorrang
Onthaal-en servicepunt Klankbordgroep 16 mei 2017
Hoe zit het werkveld praktisch in elkaar?
Wij komen centraal te staan !
Inhoud 1. Aanleiding 2. Visie vanuit de 4 gemeenten 3. Functies
Kindreflex  Info IROJ.
Lerend Netwerk Regie Buitenschoolse Opvang 24 september 2019
Transcript van de presentatie:

Werkgroep jong & geborgen Lieselot Bultinck (FOD Justitie) Kris Clijsters (Cachet vzw) Marijke Decuypere (ATD Vierde Wereld) Hilde Haerden (Campus O³ Genk) Katrien Herbots (Kenniscentrum Kinderrechten vzw) Johan Marchand (UZ Brussel en AZ Jan Portaels Vilvoorde, Vlaamse Vereniging voor Kindergeneeskunde) Martine Puttaert (Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin) Lucien Rahoens (Agentschap Jongerenwelzijn) Renilde Rens (Lokale politie Antwerpen) Arnold Schaek (vzw Het Open Poortje) Eric Schoentjes (Kinder- en jeugdpsychiatrie Ugent) Martine Smets (Kind en Gezin) Bram Spinnewijn (Domus Medica) Veerle Van Assche (Kind en Gezin) Bea Van den Bergh (Departement Welzijn, Volksgezondheid en Gezin, Tilburg Universiteit en KU Leuven) Sofie Van den Bussche (CLB GO!) Saskia Van Paesschen (Federatie van Diensten voor Geestelijke Gezondheidszorg) Johan Vanderfaeillie (Vrije Universiteit Brussel) Erik Vandooren (Vertrouwenscentrum Kindermishandeling Brussel) Christel Verhas (Gezinsbond)

2-ledige opdracht 1.Kadering van het omgaan met verontrusting 2.Aanbevelingen om beter om te gaan met verontrustende situaties

1. Een brede, maatschappelijke blik op omgaan met verontrusting bij jonge kinderen

Verontrusting = goede ontwikkeling van het kind wordt bedreigd risico op schade aan de ontwikkeling ook de prenatale periode! complex en multifactorieel gegeven van acuut tot chronisch

Iedereen kan verontrust zijn mandaat voor elke burger actiegerichte oriëntatie meer uitgesproken mandaat voor de professional verontrusting objectiveren

Decreet betreffende de integrale jeugdhulp van 12 juli 2013 de positie van vrijwilligheid in de jeugdhulp vrijwilligheid mag niet alles bepalen! begrip subsidiariteit vlotte aanmelding bij gemandateerde voorziening?

2. Aanbevelingen Overheid Individuen Organisaties

Aanbevelingen 1.Een gedeelde zorg in de samenleving 2.Kind centraal in alle omstandigheden 3.Elke professional weet om te gaan met verontrusting en kan verontrusting in gesprek brengen met het gezin (zelf of i.s.m. een aanspreekpunt binnen de organisatie) 4.Burgers en beroepsbeoefenaars kunnen hun verontrusting laagdrempelig uiten 5.De samenwerking van de diverse betrokkenen en hun organisaties is de sleutel in een degelijke aanpak van verontrusting 6.Enkele lijnen specifiek voor een doeltreffende jeugdhulpverlening

Aanbevelingen 1.Een gedeelde zorg in de samenleving 2.Kind centraal stellen in alle omstandigheden 3.Elke professional weet om te gaan met verontrusting en kan verontrusting in gesprek brengen met het gezin (zelf of i.s.m. een aanspreekpunt binnen de organisatie) 4.Burgers en beroepsbeoefenaars kunnen hun verontrusting laagdrempelig uiten 5.De samenwerking van de diverse betrokkenen en hun organisaties is de sleutel in een degelijke aanpak van verontrusting 6.Enkele lijnen specifiek voor een doeltreffende jeugdhulpverlening

Kind centraal stellen in alle omstandigheden professionele basishouding: steeds het belang van het kind mee in het vizier nemen tool ontwikkelen die “kind-check” ondersteunt ook prenataal op meerdere momenten in het traject belang nazorg: voldoende ‘voelsprieten’ rond het gezin

De samenwerking van de diverse betrokkenen en hun organisaties is de sleutel in een degelijke aanpak van verontrusting vertrekt steeds vanuit de samenwerking met het kind en het gezin samenwerken binnen lokale netwerken transparantie over ieders ondersteuningsmogelijkheden zelf-reflectieve netwerken die inspelen op noden/lacunes

Specifieke aandacht voor de samenwerking van politie en justitie met gezondheidszorg en de (jeugd)hulpverlening enkele wettelijke modaliteiten reeds aanwezig doelgerichte informatie-uitwisseling moet nog meer juridische omkadering krijgen family justice centers zorg voor de rechten van het gezin en het kind sensibilisering en bewustzijn van de diverse actoren nood aan verder overleg en concrete afspraken

Enkele lijnen specifiek voor een doeltreffende jeugdhulpverlening 1.Elk kind en diens gezin wordt tijdig en gepast geholpen in de jeugdhulpverlening 2.De samenleving dient te beschikken over kennis van verontrusting en kindermishandeling 3.Een verontruste aanmelder moet vlot bij een gemandateerde voorziening terecht kunnen voor een krachtdadige ondersteuning

Elk kind en diens gezin wordt tijdig en gepast geholpen in de jeugdhulpverlening tijdig nood aan gericht uitbreidingsbeleid schaarste en wachtlijsten vroegtijdige hulp aan gezinnen met jonge kinderen nood aan maximale termijnen voor toegang tot hulp

Elk kind en diens gezin wordt tijdig en gepast geholpen in de jeugdhulpverlening gepast begrip subsidiariteit  voldoende vroegtijdig  aanwezige publieke dienstverlening  durf  meteen een voldoende krachtig of intensief vrijwillige en aanvaardbare hulp versus nodige hulp procedures en organisatie ten volle ten dienste van de hulpverlening

Dank u voor uw aandacht!