Grondstoffen Veehouderij klas 1. Indeling voedermiddelen.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Lokale eiwitten voor veevoeder
Advertisements

Soorten granen Brood wordt gemaakt van graansoorten als  tarwe, rogge, rijst, gerst, maïs, boekweit en spelt. Daarnaast bevat brood altijd water, gist.
ALGEMENE INFORMATIE OVER VIS
5. Brood nodig Recept / gisting
Processing van diervoeders
Leonardo da Vinci Partnership: “Kitchen and Restaurant Guide for Starters”
Thema 2: Voeding en Vertering
2.2: Meer kennis, meer voedsel
Noten en zaden.
We behandelen: Eiwitten Koolhydraten Vetten
Basisstof 1: Voedingsmiddelen en voedingsstoffen
Voeding en sport Voedingsstoffen Koolhydraten en Vetten Eiwitten
Eiwitten 1 gram eiwitten = 4 kcal.
Koolhydraten
Introductie sportvoeding
Voorbereiding geboortestage. Onderwerpen: Doel voeding Voedingsbestanddelen Voeding in de praktijk Voeding.
Datumcopyrightauteurversie Jeroen Bosch Ziekenhuis Afdeling Diëtetiek Cardio-revalidatie Cholesterol en Vetten.
Veevoeding INTRODUCTIE Sijbren Mulder. Lesagenda  Introductie  Verwachtingen naar elkaar  Opleiding  Plaats van veevoeding in de opleiding.
Blok 3: Voedermiddelen en analyse kuil/mais uitslag
Lesstof blok 1 tweede gedeelte
Veevoeding Weende analyse.
Grondstoffen Veehouderij klas 1.
Voeren en Verzorgen Les 2.
GOEDE VOEDING EN SPORT De nieuwe sportvoedingspiramide sinds najaar 2016 Basisvoeding Energie uit je voeding Energie dat je lichaam verbruikt Hoeveel energie.
Veevoeding Weende analyse.
2 Het geheim van uw diervoeder
Voeren en verzorgen Klas D21 MBO Doetinchem
Voeding Paard.
Klas DD31 en DD41 MBO Doetinchem
Voeren en Verzorgen Blok 1 Les 2 Niveau 2.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Antwoorden college 3 Noem de 5 structuren/ruimten waar de keelholte mee in verbinding staat. Neusholte, mond, luchtpijp, slokdarm, buis van Eustachius.
Voedingsstoffen Bouwstoffen
Les 2 voeding Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voeren en Verzorgen Les 3 Blok 1.
Voerbehoefte melkvee.
Koolhydraten, Eiwitten, Vetten
Bijproducten Duurzame veehouderij.
Organische stof-energie Verbranding Nutriënten Incuberen
Voeding Konijn.
Hoe zit het met jou? Eet jij veel suikerrijke producten? Let je erop? Drink je veel frisdrank? Doe je vaak extra suiker op je eten of in je drinken?
Smul gezond.
Voeding Paard.
VOEDERMIDDELEN EN GRONDSTOFFEN.
Voedingsstoffen.
Organische meststoffen
Het maagdarmstelsel van de koe
Diëten H 5.1 Ruststofwisseling Waar hangt dit van af? lichaamsgewicht
Leverancier van de Schijf van Vijf
Basis Voedingsmiddelen Les 2 Graan en graanproducten
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Les 2 Onderwerpen: Wat lees je op de verpakking?
Basis Voedingsmiddelen Les 1 Graan en graanproducten
Voeding Kenmerken van voeding.
Rantsoen berekenen.
Voeding: Spijsvertering en uiterlijke verschillen voersoorten
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
Voeren en verzorgen Periode 1 – Introductie en H1.
Voerbehoefte Varkenshouderij
Basis Voedingsmiddelen Les 9
Eiwitten op je bordje Context 2.
Voeding Melkvee.
Voerproductie Blok 3 Week 2.
Voedingsstoffen voor de koe
Voerbehoefte melkvee VE31/VE41.
VOS, FOS en OEB.
IBS voeren van het dier (VE41)
H5: Voerproductie en verpakking Niveau 3 en 4
Welkom.
Thema 2 Voeding en vertering
Transcript van de presentatie:

Grondstoffen Veehouderij klas 1

Indeling voedermiddelen

Krachtvoeders Vochtrijke versus droge krachtvoeders: kantelpunt = 85 % droge stof Mengvoeders versus enkelvoudige grondstoffen

Ruwvoer versus krachtvoer Deeltjesgrootte: ruwvoeders > 6-8 mm Structuurwaarde: krachtvoeders < 1,5  Grofstengeligheid  Gehalte aan ruwe celstof (rc) Energiewaarde per kilo droge stof

Voerbon DS ko. Volledig diervoeder voor zeugen. Good Farming Retail, Q&S en Welfarewaardig Gehalten: ruw eiwit 13,50%, ruw vet 3,05%, ruwe celstof 8,30%, ruwe As 5,85%, fosfor 0,56%, lysine 0,54% Toevoegingen: vitamine A IE/kg, vitamine D IE/kg, Vitamine E (dlatocopherolacetaat) 45mg/kg, Koper(II)sulfaatpentahydraat 18 mg/kg, fumaarzuur, E fytase EC fyt/kg Ingrediënten: gerst, tarwegries, tarwe, zonnebloemschroot, kool- en raapzaadschroot, sojaschillen (geproduceerd van genetische gemodificeerde sojabonen), rietmelasse, (suiker)bietenpulp, koolzure voederkalk, sojabonen getoast (geproduceerd van genetische gemodificeerde sojabonen), plantaardige vetzuren, natriumchloride, natriumbicarbonaat, sojaolie (geproduceerd van genetische gemodificeerde sojabonen). aNL Partijnummer: Bij voorkeur te gebruiken voor:

6 Soorten grondstoffen Granen en hun bijproducten Oliehoudende zaden en hun bijproducten Peulvruchten en hun bijproducten Knollen en wortels en hun bijproducten Overige planten, zaden en vruchten en hun bijproducten Voedergewassen en ruwvoergewassen Melkproducten Producten van land- en zeedieren Mineralen Voormengsel en toevoegmiddelen Diversen

Granen en hun bijproducten 1.Hele granen: –Maïs –Tarwe –Gerst –Rogge –Triticale –Haver –Rijst 2.Bijproducten: –Maïsglutenvoermeel –Tarwegries –Tarweglutenmeel –Rijstevoermeel –Bierbostel 7

Hele granen Kenmerken granen: 1.Hoge voedingswaarde: –Hoog zetmeelgehalte => energie –Eiwitgehalte is gemiddeld 2.Goed te verwerken in de fabriek: levert een goede pelletkwaliteit 3.Kans op mycotoxinen (= gifstoffen uit schimmels; DON & ZEA) 8

Bijproducten Bijproducten ontstaan door verwerking van grondstoffen. Het verwerken van de bijproducten drukt de prijs voor zowel menselijke als het dierlijke voedselpakket. 9 Voorbeeld: Alcoholfabriek Nedalco in Sas van Gent: verwerkt tarwe tot alcohol. De alcohol is voor de menselijke consumptie. Het TGC (tarwegistconcentraat) wat overblijft is geschikt voor dierlijke gebruik.

Bijproducten van granen Voorbeeld is tarwegries Gries ontstaat bij het malen van granen (tarwe) tot bloem. Gries bestaat overwegend uit delen van de schil en uit deeltjes van de tarwekorrel. Gries zijn rijker aan ruwe celstof, eiwit, mineralen en vitaminen dan tarwe. Ze bevatten echter wel veel minder zetmeel. Tussen maalderijen bestaan grote verschillen: bij een hoger aandeel korrel is het zetmeel hoger en het rc- gehalte lager 10

Oliehoudende zaden en hun bijproducten 1.Oliehoudende zaden: –Sojabonen –Lijnzaad 2.Bijproducten: –Sojaolie, soja eiwitconcentraat, sojaschroot, sojahullen –Lijnzaadschilfers –Raapzaadschroot, raapzaadschilfers –Palmolie, palmpitolie, palmpitschilfers, –Zonnebloemschilfers –Kokosolie 11

Schroten versus schilfers Oliehoudende zaden worden geteeld om er vet of olie uit te halen. 1.Schroot: vet via oplosmiddel eruit (extraheren) 2.Schilfers: vet via een wringerpers eruit. Schilfers hebben een iets hoger vetgehalte en daardoor een hogere voederwaarde dan schroot 12

Soja Sojabonen is wereldwijd het belangrijkste eiwitgewas. De bonen worden vaak bewerkt tot: Sojaolie: komt vrij door het extraheren van ontdopte gemalen sojabonen. Sojaschroot: de belangrijkste eiwitbron voor varkens en bevat een waardevol aminozuurprofiel vanwege het aandeel lysine. Sojahullen: Komen vrij bij het ontdoppen van de sojabonen en zijn rijk aan rc. Sojaconcentraten ontstaan door een verdere bewerking van sojaschroot. Uitermate geschikt voor jonge dieren 13

Raapproducten Ont staat na verwerking van koolzaad, voorbeelden: Raapzaadschroot: Levering van eiwit Raapzaadschilfers: Levering van eiwit & vet Raapproducten zijn een alternatief voor soja, echter: Aminozuurpatroon is minder gunstig Kan meer schadelijke stoffen bevatten Kan bitter zijn => smaak 14

Palmproducten Zitten als trossen aan de oliepalmboom. De vrucht bestaat uit: Vruchtvlees: vet => palmolie Pit, beschermd door een harde steenschaal: vet => palmpitolie Product: palmpitschilfers. Nadeel: Soms een negatieve smaak Matige pelleteereigenschappen

Zonnebloemzaadschroot Ontstaat na verwerking van zonnebloempitten: eigenschappen: Rijk aan eiwit en ruwe celstof Variatie in kwaliteit afhankelijk van de hoeveelheid doppen Hoog vochtgehalte Moeilijk te bewaren vanwege broei en schimmelvorming

Lijnzaad & lijnzaadschilfers Worden gebruikt voor de levering van energie omdat zij vetrijk zijn. Eigenschappen: Vetzuurpatroon is erg goed => glans van de vacht Slijmstoffen => goed voor de spijsvertering Smakelijk Kans op ranzigheid

Peulvruchten en hun bijproducten Voorbeelden zijn: Erwten Lupinen Voerbonen Sojabonen Eigenschappen: Hoog eiwit en rijk aan lysine Erwten zijn zetmeelrijk Lupinen kunnen bitter zijn

Knollen, wortels en hun bijproducten Voorbeelden zijn: Tapioca. Aardappeleiwit Bietenpulp Bietmelasse

Tapioca Tapioca wordt vooral geteeld voor menselijke consumptie. Eigenschappen: Bevat veel zetmeel Laag eiwitgehalte AS-gehalte kan vrij hoog zijn Kan veel stof veroorzaken

Aardappeleiwit, bietenpulp, bietmelasse AardappeleiwitBietenpulpBietmelasse Ontstaat bij: Productieproces van aardappel- zetmeel. Bijproduct van de suikerbereiding Kenmerken: Goed verteerbare aminozurenbron Veel gebruikte grondstof voor biggen Suikergehalte variërend van 10 tot 25% Smakelijk Smakelijk zoet product Bevordert de pelletkwaliteit

Overige planten, zaden en vruchten en hun bijproducten Voorbeelden zijn: Citruspulp: restproduct van de sapindustrie uit citrusvruchten bestaande uit: schillen, celwanden en pitten. Kenmerken: –Typische smaak –Na gewenning is de opname goed (dus niet te sterk wisselen) –Kan andere negatieve smaken maskeren Rietmelasse: bijproduct van de suikerbereiding

Voeder- en ruwvoergewassen Voorbeelden zijn: Lucerne. Wordt met name gebruikt voor dragende zeugen vanwege: –Rijk aan B-caroteen (kleurstof). Dit bevordert de vruchtbaarheid –Structuur. Dit bevordert de verzadiging bij dragende zeugen en dat werkt weer welzijnsbevorderend. Grasbrok: wordt bijna of niet gevoerd aan varkens

Melkproducten (weipoeder) Duur Bederfelijk Veel makkelijk te verteren eiwitten Sowieso makkelijk te verteren Veel toegepast bij jonge dieren Geen ruwe celstof Pas op voor verbranding van melkeiwit

Producten van land- en zeedieren Voorbeelden zijn: Diermeel Bloedmeelverboden sinds de BSE-crisis Verenmeel Bloedplasma Vismeelonder strenge voorwaarden Dierlijk vet Visolie

Vismeel & visolie Vismeel wordt uit vis gemaakt. Voor de kwaliteit van het meel is het van belang dat de vis snel gekoeld en verwerkt wordt. Anders ontstaat er: Vrije vetzuren: ranzigheid Biogene aminen: bacteriële afbraak van aminozuren Vismeel bevat veel hoogwaardig eiwit en olie en wordt veel gebruikt bij jonge dieren. Visolie: wordt geperst vismeel => uniek vetzurenpatroon

Mineralen Mineraal FunctieGebrekverschijnsel Calcium/FosforKrijt Monocal Botopbouw Melkproductie Energiestofwisseling Beengebreken Verminderde voeropname en groei MagnesiumMagnesiumoxideBotopbouw Zenuwstelsel Agressie Beenzwakte natriumZout Natriumcarbonaat Waterhuishouding Hartfunctie Transport Celmembraan Verminderde voeropname en groei Verlaagde melkproductie uitdroging

Diversen 1.Vetzuurmengsels: ontstaan na het verder verwerken van plantaardige oliën. Leveren energie en zijn een alternatief voor dierlijk vet en plantaardige oliën. Echter deze producten bevatten meer risico’s 2.Bakkerij- en deegwarenproducten: zijn retourstromen van o.a. brood, koekjes. Deze grondstoffen leveren veel energie, licht verteerbaar. Let op: schimmelvorming en de concentratie zout.