Meetonzekerheidstesten van diverse microbiologische parameters voor voedingsstalen Validatie van Rapid Pseudomonas aeruginosa agar en Pseudomonas CN agar.

Slides:



Advertisements
Verwante presentaties
Statistische uitspraken over onbekende populatiegemiddelden
Advertisements

Reactie op: ASAT te hoog? ….. Wie zit er goed? Dr. Paul Franck
Frigilunch N.V. Student: Baert Hannes Mentor: Verburgh Geert
Betrouwbaarheidsanalyse van stofbalansen Hella PomariusWaterschap Rivierenland Beleidsafdeling Water Team Wateradvies Carlijn BakDeltares 2 februari 2010.
Uitzetten.
Kwaliteitscontroles Waarom? Gaat altijd al goed
Op zoek naar verbetering
Introductie basisafvoer in beeksystemen
BLOEDBANKAVOND Bacteriologische surveillance van trombocytenconcentraten; zinvol of niet? Dr. M.M.W. Koopman.
Hoofdstuk 6: Controle structuren
Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen 1 Vormingssessie Laboratoria 13/09/2006 DG LABORATORIA Beleid i.v.m. interlaboratoriumtesten.
MICROBIOLOGIE - DEEL I - Prof. Dr. ir. J. Swings LES 6 « Biology of Microorganisms », 9de ed. (2000)
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
Inhoud van een ontheffingsaanvraag. Kenmerken van het project Kenmerken van de omgeving versus Effecten van het project Toetsen aan welke criteria.
HAV is meten ook weten Hoe betrouwbaar is een meting?
Strategie FAVV in het kader van de bestrijding van BSE.
Risicoanalyse voor het waterbeheer:
Voorkennistoets.
Betrouwbaarheid.
Nauwkeurigheid bij Practica
Paramaribo, september 2015 Ten behoeve van leerkrachten van de EBGS Mr.dr.E. Marshall & M. Day.
Thema groeiomstandigheden
Campylobacter op kipkarkassen uit detailhandel Introductie Campylobacter is een pathogene bacterie die voorkomt op karkassen van verschillende dieren,
LABORATORIUM- WERKZAAMHEDEN.
Bouwstenen van het leven
Sterilisatie en desinfectie Presentatie titel
Q koorts en laboratorium testen Geitenbedrijven worden via de tankmelk getest op Qkoorts Er kan getest worden op antigeen: de Qkoorts bacterie (Coxiella.
Reader microbiologie voor zoötechniek
Handhavingsbeleid gemeente Landerd Voorbereidende raadsvergadering 11 september 2013.
Vergelijking van twee commerciële Kleihauer-Betke kleuringen voor bepaling van foetaal bloed Lindsay Vanhuyse Stagementor: Apr. Eline Verhoye Stagebegeleider:
GEBRUIK VAN ESSENTIËLE OLIËN IN MARINADES OM DE MICROBIËLE HOUDBAARHEID VAN VLEESMATRICES TE VERLENGEN STEFANIE CARPENTIER Prof. Dr. Ing. Imca Sampers.
VERIFICATIE (IMPLEMENTATIE VALIDATIE) VAN EEN HPLC ANALYZER VOOR DE BEPALING VAN HBA 1C Door Sharon Vuylsteke.
De reproduceerbaarheid van de immuno- histochemische MSI- screening nagaan Julie De Cabooter AZ Alma Campus Eeklo – Anatome Pathologie.
V ALIDATIE VAN DE AUTOCLAAF SMI 136 X 6 M ETHODEVALIDATIE VAN DE SELECTIVITEIT VAN VITAMINE B1 EN C IN D AVITAMON J UNIOR 1-3 SIROOP Airi Cluyse.
Optimalisatie van enzymatische testen voor de analyse van sulfiet, L-ascorbinezuur en glucose in voedsel Kürt Bultinck Biotox, Jabbeke.
Selectie en validatie van interne controles voor immuunhistochemie
Bepaling van ethanol in biologische monsters met behulp van statische headspace en gaschromatografie met vlamionisatie detector Jan De Rycke.
Wouter De Cock Bachelorproef Validatie van STA-R MAX® Stago analysers voor routine coagulatie parameters.
Prevalentie van Clostridium difficile bij bewoners van Woon- en Zorgcentra aan de Oostkust van België Robijn Evelien.
VALIDATIE VAN EEN PHADIA 250-SYSTEEM VOOR DE BEPALING VAN TRYPTASE Naam: Christiaens Céline Afstudeerrichting: Medische Laboratoriumtechnologie Stageplaats:
Optimalisatie van het maken van paraffineblokjes voor cytologische puncties (type EBUS-EUS) JOKE DAVID 1.
Development of a protocol on residue analysis of disinfectants after application on surfaces Iris Provoost Joffrey Chenu Kaat Van Oostveldt.
Verificatie van ChromID CPS Elite Julie Van De Velde Medische laboratoriumtechnologie Howest Brugge Stageplaats: AZ Groeninge te Kortrijk Stagementor:
HACCP.
Eetadvies.
“Statistiek, is dat moeilijk?”
Bachelorproef biomedische laboratoriumtechnologie
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
Alleen toevallige variaties
Lesley Beunen AZ Lokeren - Bacteriologie
Wat doe je met twee onnauwkeurigheden?
Belangrijkste conclusie impactstudies
Student: Christof Dolphens Mentor: Dr. Jomjai Peerapattana
Validatie van een UPLC methode voor de identificatie en kwantificatie van methylparaben en propylparaben in een microsuspensie met xanthaangom Auteur:
Hygiëne en gezondheid Lesboek de Jonge.
HACCP.
Hoofdstuk 16 De steekproefuitkomsten generaliseren naar de populatie en hypothesen over percentages en gemiddelden toetsen.
Basale technieken; microbiologie
Strategisch support Management support Strategie Tactisch support
Youden Analyse.
Test van de compendiummethode voor Cl2 in aanwezigheid van CO2
Meetonzekerheid: praktische rekenvoorbeelden
voorbeeld verband pH – zuurgetal
Voedsel bereiden.
Verkorte validatie van Anti-arrhythmica op de LC-MS/MS
Water Water Belangrijkste factor in voeding !!!
Meetonzekerheid: praktische rekenvoorbeelden
Test van de compendiummethode voor Cl2 in aanwezigheid van CO2
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Rapport evaluatie proactieve flux V.T.
Transcript van de presentatie:

Meetonzekerheidstesten van diverse microbiologische parameters voor voedingsstalen Validatie van Rapid Pseudomonas aeruginosa agar en Pseudomonas CN agar voor waterstalen JASPER OSSTYN EUROFINS FOOD TESTING BELGIUM

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Inleiding Eurofins Food Testing Belgium  Afdeling: microbiologie Laboratorium ‘Voeding’ Laboratorium ‘Water’

Deel 1 MEETONZEKERHEIDSTESTEN VAN DIVERSE MICROBIOLOGISCHE PARAMETERS VOOR VOEDINGSSTALEN

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Inleiding Meetonzekerheid: validatieparameter Onderdeel van validatiedossier + doorgeven in verloop van tijd aan FAVV 30 kwantitatieve methoden worden getest Binnen 4 matrixcategorieën:  Doel: 10 stalen testen per matrixcategorie per methode MatrixcategorieBeschrijvingVoorbeelden 1Vloeistoffen en poedersmelk, kruiden,… 2Gemengde vaste stoffenpuree, gehakt, worst,… 3(Zeer) kleine vaste stoffensalades, kroketten, pralines,… 4Overige vaste stoffenrauw vlees, wortelen, aardappelen,…

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Strategie

Meetonzekerheidstesten van diverse microbiologische methoden van voedingsstalen

Black box parameters: - De bemonstering - Het laboratoriummonster - De subbemonstering en de aanmaak van de moedersuspensie - De matrix - De gebruikte apparatuur - De gebruikte voedingsmedia en reagentia - De analist - Het tijdstip van uitvoeren - Toevallige fouten - De variabiliteit van de methode (bias)

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Resultaten pathogenen Het doel per 10 stalen per matrixcategorie behaald (Ja of nee) Categorie: 1 (vloeistoffen & poeders) 2 (gemixte vaste stoffen) 3 (kleine vaste stoffen) 4 (overige vaste stoffen) Bacillus cereusNeeJa Nee Clostridium perfringensNee Coagulase positieve stafylokokkenJa NeeJa Listeria monocytogenesNee

Resultaten hygiëne-indicatoren Het doel per 10 stalen per matrixcategorie (Ja of nee) Categorie: 1 (vloeistoffen & poeders) 2 (gemixte vaste stoffen) 3 (kleine vaste stoffen) 4 (overige vaste stoffen) Totaal aeroob kiemgetal (4 methoden)NeeJa Psychrofiele micro-organismen (2 methoden)Nee JaNee Totaal anaeroob kiemgetal (2 methoden)JaNee Enterobacteriaceae (2 methoden)NeeJa Nee Coliformen (3 methoden)Nee Escherichia coliNeeJa

Resultaten bederfindicatoren Het doel per 10 stalen per matrixcategorie (Ja of nee) Categorie: 1 (vloeistoffen & poeders) 2 (gemixte vaste stoffen) 3 (kleine vaste stoffen) 4 (overige vaste stoffen) Gisten (4 methoden)NeeJa Nee Schimmels (4 methoden)JaNeeJaNee Melkzuurbacteriën (2 methoden)NeeJa Pseudomonas spp.Nee Ja Sulfietreducerende anaerobenNee

Meetonzekerheidstesten van diverse microbiologische methoden van voedingsstalen ParameterU cat. 1 (In log kve/g)U cat. 2 (In log kve/g)U cat. 3 (In log kve/g)U cat. 4 (In log kve/g) Gisten (DRBC) Aantal stalen beschikbaar: 0,70 7 stalen 0,97 13 stalen 1,19 20 stalen 1,05 7 stalen Gisten (YGC) Aantal stalen beschikbaar: 0,94 7 stalen 0,83 11 stalen 0,73 19 stalen 0,91 9 stalen Gisten (petrifilm) Aantal stalen beschikbaar: 0,82 11 stalen 0,61 11 stalen 0,27 18 stalen 0,38 12 stalen Osmofiele gisten (DG18) Aantal stalen beschikbaar: 0;88 6 stalen 0,78 12 stalen 0,90 21 stalen 1,21 7 stalen Totaal aeroob mesofiel kiemgetal (plaatgiet) Aantal stalen beschikbaar: 1,01 10 stalen 0,73 17 stalen 0,58 15 stalen 0,58 14 stalen Totaal aeroob mesofiel kiemgetal (spiraalenter) Aantal stalen beschikbaar: 0,53 10 stalen 0,79 17 stalen 0,52 15 stalen 0,52 14 stalen Enterobacteriaceae (klassiek) Aantal stalen beschikbaar: 0,59 8 stalen 0,94 15 stalen 0,56 15 stalen 0,78 9 stalen Enterobacteriaceae (petrifilm) Aantal stalen beschikbaar: 0,67 8 stalen 0,40 13 stalen 0,68 15 stalen 0,70 10 stalen

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie

Conclusie Voor de meeste methoden werd het doel niet behaald. Voor veel voorkomende methoden werd het doel wel grotendeels gehaald. Toekomstperspectief: ◦Goede basis ◦Verder werken op deze testen

Deel 2 VALIDATIE VAN RAPID PSEUDOMONAS AERUGINOSA AGAR EN PSEUDOMONAS CN AGAR VOOR WATERSTALEN

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Inleiding Kwantitatieve bepaling van Pseudomonas aeruginosa Membraanfiltratie  Doel: is RPSA agar een mogelijk alternatief voor PCN agar? KenmerkPCN agarRPSA agar Incubatieperiode44±4 uur (controle op overgroei na 22±2 uur) 22±2 uur Bevestiging nodigJaNee Motiliteit van Pseudomonas aeruginosa Hoge motiliteitLagere motiliteit

Inleiding

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Validatie 1 Validatie 1: Matrices: drinkwater (DW), grondwater (GW) en oppervlaktewater (OW) Spike: kve/l Voor PCN agar: herhaalbaarheid, reproduceerbaarheid en meetonzekerheid Voor RPSA agar: herhaalbaarheid

Resultaten validatie 1 Over het algemeen: veel variatie wegens lage spike. ◦Slechts gemiddeld 5-6 kolonies per plaat teruggevonden. Parameter DrinkwaterGrondwaterOppervlaktewater Herhaalbaarheid PCN agar Relatieve standaardafwijking↓↑↑ Herhaalbaarheidslimiet↓↑↑ Evaluatie t.o.v. het 95% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval Herhaalbaarheid RPSA agar RSTD herh ↑↑ Herhaalbaarheidslimiet↑↑ Evaluatie t.o.v. 95% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval Één waarde buiten het interval Alle waarden binnen het interval Reproduceerbaarheid PCN agar Relatieve standaardafwijking↑↑ Reproduceerbaarheidslimiet↑↑ Evaluatie t.o.v. het 95% betrouwbaarheidsinterval Één waarde buiten het intervalAlle waarden binnen het interval Twee waarden buiten het interval Evaluatie t.o.v. het 99% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval Meetonzekerheid PCN agarMeetonzekerheid (in log kve/100 ml)0,380,590,46

Resultaten validatie 1 Over het algemeen: veel variatie wegens lage spike. ◦Slechts gemiddeld 5-6 kolonies per plaat teruggevonden. Parameter DrinkwaterGrondwaterOppervlaktewater Herhaalbaarheid PCN agar Relatieve standaardafwijking (RSTD herh. )26%67%64% Herhaalbaarheidslimiet0,35 log kve/100 ml0,76 log kve/100 ml0,72 log kve/100 ml Evaluatie t.o.v. het 95% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval (0,24 – 0,73 log kve/100 ml) Alle waarden binnen het interval (-0,13 – 0,94 log kve/100 ml) Alle waarden binnen het interval (-0,11 – 0,91 log kve/100 ml) Herhaalbaarheid RPSA agar RSTD herh 76%44%79% Herhaalbaarheidslimiet0,91 log kve/100 ml0,65 log kve/100 ml0,79 log kve/100 ml Evaluatie t.o.v. 95% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval (-0,21 – 1,06 log kve/100 ml) Één waarde buiten het interval (0,08– 0,99 log kve/100 ml) Alle waarden liggen binnen het interval (-0,20 – 0,91 log kve/100 ml) Reproduceerbaarheid PCN agar Relatieve standaardafwijking (RSTD repr. )45%70%47% Reproduceerbaarheidslimiet0,63 log kve/100 ml0,88 log kve/100 ml0,66 log kve/100 ml Evaluatie t.o.v. het 95% betrouwbaarheidsinterval Één waarde buiten het interval (0,06 – 0,94 log kve/100 ml) Alle waarden binnen het interval (-0,16 – 1,06 log kve/100 ml) Twee waarden buiten het interval (-0,14 – 0,78 log kve/100 ml) Evaluatie t.o.v. het 99% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval (-0,08 – 1,07 log kve/100 ml) Alle waarden binnen het interval (-0,36 – 1,26 log kve/100 ml) Alle waarden binnen het interval (-0,11 – 1,10 log kve/100 ml) Meetonzekerheid PCN agarMeetonzekerheid0,38 log kve/100 ml0,59 log kve/100 ml0,46 log kve/100 ml

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Validatie 2 Validatie 2: Matrices: drinkwater (DW) en flessenwater (FW) Spike: kve/l Voor PCN agar en RPSA agar: herhaalbaarheid, reproduceerbaarheid en meetonzekerheid

Resultaten validatie 2 Medium PCN agarRPSA agar Matrix DrinkwaterFlessenwaterDrinkwaterFlessenwater Herhaalbaarheid Relatieve standaardafwijking↓↓ Herhaalbaarheidslimiet↓↓ Evaluatie t.o.v. het 95% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval Reproduceerbaar heid Relatieve standaardafwijking↓↓ Reproduceerbaarheidslimiet↓↓ Evaluatie t.o.v. het 95% betrouwbaarheidsinterval Één waarde buiten het interval Alle waarden binnen het interval Evaluatie t.o.v. het 99% betrouwbaarheidsinterval Alle waarden binnen het interval Één waarde buiten het interval Alle waarden binnen het interval Meetonzekerheid Meetonzekerheid (in log kve/100 ml) 0,120,170,260,18

Inhoud Inleiding Deel 1: meetonzekerheidstesten in voeding ◦Inleiding ◦Strategie ◦Resultaten ◦Conclusie Deel 2: validatie van PCN en RPSA agar in water ◦Inleiding ◦Validatie 1 ◦Validatie 2 ◦Conclusie

Conclusie Validatie 1: ◦Hoge variatie ◦  Verklaring: laag aantal kolonies op platen ◦Waarden vergelijkbaar voor RPSA en PCN agar Validatie 2: ◦Lage variatie ◦Weinig verschil tussen RPSA agar en PCN agar Conclusie: RPSA agar kan een mogelijk alternatief zijn voor PCN agar.

Bedankt voor uw aandacht JASPER OSSTYN EUROFINS FOOD TESTING BELGIUM